Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika Nowa Gala - serie, inspiracje, realizacje, problemy

OlaK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy cały parter w tych płytkach. Salon OR 02 60 x 60; reszta OR 04 45/45. Jak dla mnie rewelacja. Brudu nie widać. Raz na jakiś czas używam do czyszczenia szczoteczki, bo są w tych płyktach takie wgłębienia, ale co do zasady nam to nie przeszkadza. Mimo, że mamy dwójkę urwisów, to jestem zadowolona z wyboru tych płytek. Już nie wspomnę o tym jak rewelacyjna jest podłogówka.

• 3 weeks później...

tanis, nie , nie maja miodowego odcienia - zdjęcie nieco przekłamuje. W rzeczywistości te ciemniejsze plamy są jasnobeżowe i bardzo delikatne, mało widoczne. Ale odcień zależy tez o dpartii produkcyjnej. Te, które mamy to drugi gatunek (właściwie nie wiem na czym ten II gat polega). Zabrakło nam dosłownie 2-3 płytek i sukaliśmy, ale bardzo trudno było trafić z odcieniem, było widać różnicę i to nawet bardzo. Dokupione płytki miały ciemniejsze i bardziej wyraźne mazaje, więcej takich żyłek. NIe znaleźliśmy identycznych i skończyło się na tym, ze przy kominku leżą te ciemniejsze. I faktycznie - gdy nie są bezpośrednio obok tych pierwszych - nie ma różnicy.

Płytki są takie satynowe, nie są śliskie (na tym mi przede wszystkim zależało) i idealne w utrzymaniu. Naprawdę, mimo że bardzo jasne, praktycznie zapominam, ze mam w domu podłogę do sprzątania ;) (a mam 2 małe córeczki).

Acha, listwy drewniane, dębowe.

To wymiar 45/45 ?A jak z użytkowaniem jasnych Orientale w kuchni?

Nie, to 60x60. W kuchni też sprawdza się bardzo dobrze. Największa jego zaleta to to, ze nie zostają na nim żadne smugi, nawet jak coś się rozleje i wytrzesz kawałkiem papierowego ręcznika i np. samą wodą, to nie ma efektu pomazanych płytek. Ten gres zawsze wygląda na wypucowany :)

• 1 month później...

Zdecydowanie lepszy wybór !!! Mat lub półpoler - dziś nie wybrałabym połysku - wieczne odkurzanie, zamiatanie, zmywanie i z powrotem to samo :(

Masakra.

Widziałam w jednym z salonów kosmetycznych, gdzie w ciagu dnia zdecydowanie więcej ludzi się "przewija" niż w mieszkaniu gres półmatowy i jak dla mnie rewelacja.

Co prawda gres miał imitację kamienia czyli takie żyłki i plamki szaro-beżowo- kremowe: podłoga za kazdym razem, kiedy jestem w salonie wygląda czysta, a wiadomo, że jest na niej piach. Nie decydujcie się na połysk, brudzi się i rysuje/niszczy i jest to widoczne. Na matach i półmatach zupelnie tego nie widać !!!!!

Ja mam Concept 01 poler na podłodze w przedpokoju i w kuchni ( 30x60 ). Faktycznie jest zdecydowanie beżowy . W sklepie wydaje się znacznie jaśniejszy .

Wygląda b. ładnie ale jest trudny w utrzymaniu . Widać każdą plamkę . Chyba drugi raz bym się nie porwała na wersję polerowaną.

PS. W kuchni mam 60x60 na ścianie - spisuje się doskonale

Czy po 3 msc.użytkowania w kuchni w dalszym ciągu polecasz,jak radzisz sobie z plamami przy kuchence?

W salonie mam matowy CN 02, w kuchni i wiatrołapie mat CN 03.

Sprzątanie wygląda tak: najpierw jadę na sucho mopem Hausrein z niebieską nakładką i zbieram tzw. koty,

potem jadę na mokro mopem z nakładką do gresu i drewna (jako, że mam połączenie w salonie drewno+gres).

Jak pominę 1 część sprzątania (na sucho), to same czyszczenie na mokro jest o tyle kłopotliwe,

że kłaczki ciągną się pod mopem albo zostają na gresie.

Wybrałam mat, bo nie lubię błyszczących powierzchni.

Kurzu w sumie tak bardzo nie widać, ewentualnie plamy w kuchni - ale jak to w kuchni... Pociągnę mopem i czysto.

Fugę zdaje mi się, że dawałam Melba (nie pamiętam firmy) do obu kolorów.

Gres impregnowałam przed fugowaniem.

Na ścianie w kuchni mam CN 03 poler - super sprawa - przetrę mokra szmatką lub ręcznik kuchenny + płyn Clin.

• 2 weeks później...

Wielka prośba !!!!!!!!!!!!!

czym impregnowaliście swój gres w połysku ??? położyłam na powierzchni 100m2 a na kilku płytkach okazało się że gres przyjął kawę :( a jeszcze tam nie mieszkamy więc strach pomyśleć co bedzie przy użytkowaniu codziennym jak nie zabezpieczymy odpowiednim srodkiem :(

kupiłam impregnat Renove i została nim potraktowana jedna z zapasowych płytek - efekt taki że wylana celowo kawa zostawiła plamę :sick: