Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika Nowa Gala - serie, inspiracje, realizacje, problemy

OlaK

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc. Do środy muszę zamówić kafle, do górnej łazienki. Od tygodni jeżdzę, oglądam i nic nie mogę wybrać.

Szukam jakiś ładnych szarości, takich betonowych. I wpadły mi w oko Orientale z Nowej Gali.

Mają pieknę odcienie, na podłogę ciemniejszy szary, co by nie było widać paprochów, na ściany trochę jasniejszy.

Ale martwi mnie ich opis na stronie

"Tradycyjna kolorystyka i proste, odwołujące się do natury zdobienia wprowadzają ciepły, przyjazny nastrój. Kolekcja ORIENTALE o wyraźnie rustykalnej stylistyce nadaje przestrzeni otwarty, pogodny charakter."

Mnie się one wydawały nowoczesne i betonowe, ale skoro producent sam opisuje je, jako "rustykalne" to znaczy, że się nie znam i mam coś z oczami.

Oczywiście ja bym nie zastosowała tych ornamentów ozdobnych, jedynie zwykłe kafle i ta mozaika kwadratowa 5 sztuk na 5 sztuk.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć co z tymi kaflami? Kojarzycie jakieś łazienki użytkowników wykonane z tych kafli?

A może ktoś mnie zainspiruje i podpowie jakieś kafle, w rodzaju Signum z Nowej Gali, które mamy w dolnej łazience?

Z góry dziękuję

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam orientale or12 na podłodze w dużej łazience i w wiatrołapie i w kotłowni. jak najbardziej pasują do nowoczesnych wnętrz. Są to najbardziej trafione kafle w całym moim domu i najtańsze :) nie widać na nich nic kompletnie a do tego tworzą dość jasną podłogę . idealne. gdybym miała je kupić jeszcze raz nie zawahałabym się ani chwili.... w przeciwieństwie do tych drogich wynalazków które mam na ścianach i w drugiej łazience

Serio? Nie wyglądają rustykalnie? A jak się układa, to trzeba pilnować jakiegoś wzoru, czy one są z tych, co każdy kafel inny i panuje totalna dowolność układania? Właśnie chciałam takie, żeby nie było widać codziennego kurzu. A łatwo się je zmywa mopem? Bo powierzchnia wydaje się taka lekko chropowata, no ale ja nie chcę mieć absolutnie polerowanych, więc pozostaje mat, albo szkliwione.

A mogłabym bardzo gorąco poprosić o parę fotek? Najlepiej przy sztucznym świetle i dziennym, jak by była taka możliwość.

Byłabym bardzo wdzięczna.

Może być na [email protected]

Z góry dziękuję i pozdrawiam

mogę Ci z czystym sumieniem polecić, będziesz zadowolona. kafle sa raczej gładkie w moim odczuciu, chropowate mam wszystkie inne.

nie musisz ich w ogóle myć i nic nie widać. ja w zasadzie odkurzaczem przelecę i tyle. Jak widzisz ja mam w trzech skrajnie różnych pomieszczeniach. W łazience mam z nich brodzik w kabinie i jest super. wody zero widoczności, w wiatrołapie piachu nie widać wcale, żadnych kropek, smug czy innych.

Jest to jedna z lepszych moich decyzji na budowie.

Wzór powiem szczerze nie zastanawiałam się, wiem tylko że jakościowo są dobre i twarde nie było problemu z kładzeniem i szlifowaniem nawet pod kątem bo mam nimi obudowaną również wannę i geberit. Ważne wydaje mi się dobrać fugę. Widziałam je w piekarni z ciemna fugą - niespecjalnie mi się podobało. Ja mam z taką spasowaną z płytką i bardzo mi się podobają.

zdjęcia Ci zamieszczę tutaj, ale nie obiecuję że dziś. Może późnym wieczorem lub jutro

hehe, no własnie ja też się nie znam, dla mnie one były ewidentnie nowoczesne i "betonowe", dopóki nie przeczytałam tego opisu producenta. I mój mąż się tez tym zasugerował i od tej pory twierdzi, że są antyczne i starodawne :D

No ale może to kwestia sugestii.

One od początku były moim faworytem, teraz po tym co napisałaś to chyba się upewniam w wyborze. Dziękuję ślicznie za zdjęcia, mam obraz jak one wyglądają w normalnym domu, a nie na broszurze producenta.

Fajny domek, moje kolorki.

A te kafle nad wanną to co za jedne?

Super, że piszesz, że nie widać brudu i łatwo się sprzata. Też bedę miała brodzik z kafli i się obawiam zacieków, zwłaszcza, że na podłodzę chcę mieć te ciemniejsze. No ale pociesza mnie, że będę miała zmiekczacz, więc może nie będzie kamienia.

te kafle do chyba raczej nowoczesnego wnętrza jakim jest mój dom zaprojektował architekt i nie było mowy o rustykalnym wnętrzu. choć nie jest to skrajna nowoczesność tylko taka domowa:)

Poniżej fotka prysznica chwilę po "użyciu". Jedyne co na to wskazuje to mokra fuga :cool: na kaflach ani śladu, a woda u mnie mega twarda

brodzik.JPG

kafle w łazience na ścianie to lavagna nera i w kabinie lavagna bianca

Klamka zapadła, zamówilismy dzisiaj kafle. Trochę się wkurzyłam, bo chcielismy wszystkie rektyfikowane, ale na takie trzeba by czekać z fabryki 2 tygodnie :(

Więc niestety zamówiliśmy nierektyfikowane, mam nadzieję, że będzie dobrze, kafelkarz mówi, że sobie poradzi.

Oby nie wyszło rustykalnie ;) Dzięki johana za pomoc!!!

Nie wyjdzie rustykalnie :) Ja tez mam Orientale - beżowy kolor (ten jaśniejszy) i doskonale pasują do nowoczesnego stylu. Szkoda, ze nie udało Ci się zamówić wszystkich płytek rektyfikowanych, ja takie mam z fugą 1 mm i wygląda to b.dobrze i nowocześnie. Do nierektyfikowanych będziesz chyba musiała dać większą fugę. Powiem szczerze, że 2 tygodnie to niedługo - ja bym chyba poczekała na rektyfikowane:)

• 2 months później...
proszę o opinie na temat serii Lumina z Nowej Gali, wczoraj w jednym ze sklepów widziałam te kafle na wystawie i bardzo mi się spodobała płytka 60x60 lapato w kolorze czarnym. jest niby połyskliwa ale nie pozostają na niej smugi i odciski palców jak np. przy polerze. chciałabym je kłaść w kuchni na podłodze. może macie jakieś wrażenia odnośnie tej kolekcji. będę bardzo wdzięczna za opinie i pomoc. pozdrawiam.

• 4 months później...
Po kilku miesiącach uzytkowania stwierdzam, że te kafle są obłędne. Wyglądają pięknie, absolutnie nie rustykalnie, łazienka jest nowoczesna, kamienna. Nie widać zadnego brudu, zacieków. Natomiast rozczarowana jestem Signum, na podłodzę mam te Signum 13, każda kropla, która spadnie na podłogę jest widoczna(nie biały osad, bo mam zmiękczacz, ale po prostu ślad wody). No trudno, raz sie trafi, raz nie :)

Możecie powiedzieć jaką fuge daliście do Orientalne 12? Chciałabym żeby byla jak najbardziej dopasowana do płytki.

Johana pięknie u Ciebie te płytki się prezentuja.

Magda 912 fajnie, że jestes zadowolona. U mnie płytki juz czekają na położenie. Możesz pokazać jak u Ciebie wyszło?

• 1 year później...

Witam w tym wątku,

Planuję w najbliższym czasie odświeżyć podest i najwyższy czas by kupić płytki. Moimi faworytami są na dziś MAGMA i QUARZITE z Nowej Gali (jasny lub ciemny szary). Zależy mi na wysokiej antypoślizgowości, zatem w grę wchodzi jedynie struktura. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z tymi płytkami? Może zdjęcia z udanych aranżacji?

te kafle do chyba raczej nowoczesnego wnętrza jakim jest mój dom zaprojektował architekt i nie było mowy o rustykalnym wnętrzu. choć nie jest to skrajna nowoczesność tylko taka domowa:)

Poniżej fotka prysznica chwilę po "użyciu". Jedyne co na to wskazuje to mokra fuga :cool: na kaflach ani śladu, a woda u mnie mega twarda

[ATTACH=CONFIG]288555[/ATTACH]

kafle w łazience na ścianie to lavagna nera i w kabinie lavagna bianca

Ja obmyślam swoją łazienkę i nic nie mogę wymyślić ;(.

Johanna bardzo ładna łazienka. Czy możesz pokazać ją w całości? Podłoga to Orientale z Nowej Gali ( czy one są polerowane, czy to gres)? Jaki masz format na podłodze? A co na ścianach? Format, czy ratyfikowana płytka, nazwa producenta, czy polerowana i gładka (niestrukturalna). Będę wdzięczna za pomoc.

• 2 weeks później...
  • 7 months później...
Nikt nie odpisał na mojego poprzedniego posta, zatem musiałem ruszyć sam. Nowa Gala pojawiła się na tarasie. :) Na zdjęciach widać - płytki Quarzit 30x30 - struktura, fuga szara Mapei Ultracolor 113. Może kogoś zainspiruje?[ATTACH=CONFIG]365390[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]365391[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]365392[/ATTACH]

Płytki na prawdę fajne ale powiedź lepiej co to za cegiełka. Bardzo mi się podoba.

pozdrawiam