Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika Nowa Gala - serie, inspiracje, realizacje, problemy

OlaK

Recommended Posts

Ja mam położone płytki Concept 01 w salonie, CN02 w kuchni a CN 03 w wiatrołapie. Wszędzie polerowane. Calość impregnowałem preparatem Fila MP/90. Moim zdaniem super.

dzięki bo ja mam już łzy w oczach i strach że będę musiała je zrywać :(

idę pogooglować gdzie to mogę kupić

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiem tak:

kupiłam wszystkie impregnaty jakie wpadły w moje ręce: Sopro, HG, San Profi, Ceresit, Fila MP,

potraktowałam każdą płytkę danym impregnatem, polałam kawą (mocną z expresu), czerwonym winem i esencją z herbaty

Największy problem stworzyła herbata.

Do kosza wyrzuciłam: HG, Ceresit i San Profi

na dalszej drodze wyboru pozostał : Sopro i Fila

po dalszych testach polegających na dłuższym pozostawieniu barwiących cieczy wygrało SOPRO FFP 719

http://www.sopro.pl/AC6-2Ci-YGC/products/tfp/prace-glazurnicze/rpm/reinigungsmittel/10907/file.html

Sopro dłużej wsiąka co powoduje głębszą penetrację gresu, czas schnięcia jest znacznie wydłużony od równie dobrego ale nie lepszego Fila - to opis testu jaki robiłam ale na dniach cały gres zostanie zaimpregnowany i będę mogła podzielić się szerszą obserwacją a po użytkowaniu w ogóle będę biegła w tym temacie ;)

• 4 weeks później...
Witam

Użytkuje od 6m-cy gres Nowa Gala CN01 poler i powiem wam, że część ma zaimpregnowany a część nie i nie widzę żadnej różnicy w użytkowaniu. Jeśli chodzi o mycie to myje je płynem uniwersalnym do podłóg W5 z Lidla.

I jak sie sprawdza bo ja użytkuję od 5 m-cy i wypróbowałam już masę środków a smugi jak były tak dalej są. Moze to wina mopa ??? Jakim myjesz???

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witam,

czy ma ktoś z Was u siebie płytkę cn14 z nowej gali w polerze? Szukam fotek po necie i no lipa - nic nie ma. Proszę pochwalcie się zdjęciem.

Druga sprawa, może ktoś ma tą samą płytkę cn14 tylko w strukturze naturalna na zewnątrz: balkon schody itp.? Jeśli tak to czy może mi powiedzieć, czy po deszczu ten gres nie robi się śliski i niebezpieczny?

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Witam, przeczytałam wątki, wyoglądałam zdjecia i postanowiłam zamówić CN 01 60x60 poler. Pojechałam do LM i był ale w zamokniętych opakowaniach. Stwierdziłam że jak wydaję tyle pieniędzy to chcę mieć jak należy. Zamówiono dla nas 23 m tego gresu. Przyjechał i również był w zamokniętych opakowaniach. Stwierdziłam że posprawdzam czy płytki są ok. I NIE BYŁY. Niestety gres miał zacieki od tektury w którą był zapakowany. Wzięłam szmatkę i zaczęłam do przecierać. Nic to nie dało, żółte plamy zostawały. Nie zakupiłam go, sprzedawca (bardzo obrotny) posprawdzał i stwierdził że pewnie przy hcińskim tego by nie było a Nowa Gala jak widać przestaje sie troszczyć i odwala fuszerkę. Teraz nie wiem czy już po raz trzeci podchodzić do tego gresu czy dać sobie spokój.

Od dawna czytam forum a dzisiaj chciałam zapytać czy wszyscy są tak zadowoleni z Nowej Gali?

Witam, przeczytałam wątki, wyoglądałam zdjecia i postanowiłam zamówić CN 01 60x60 poler. Pojechałam do LM i był ale w zamokniętych opakowaniach. Stwierdziłam że jak wydaję tyle pieniędzy to chcę mieć jak należy. Zamówiono dla nas 23 m tego gresu. Przyjechał i również był w zamokniętych opakowaniach. Stwierdziłam że posprawdzam czy płytki są ok. I NIE BYŁY. Niestety gres miał zacieki od tektury w którą był zapakowany. Wzięłam szmatkę i zaczęłam do przecierać. Nic to nie dało, żółte plamy zostawały. Nie zakupiłam go, sprzedawca (bardzo obrotny) posprawdzał i stwierdził że pewnie przy hcińskim tego by nie było a Nowa Gala jak widać przestaje sie troszczyć i odwala fuszerkę. Teraz nie wiem czy już po raz trzeci podchodzić do tego gresu czy dać sobie spokój.

Od dawna czytam forum a dzisiaj chciałam zapytać czy wszyscy są tak zadowoleni z Nowej Gali?

Witaj.

Daj sobie spokój. Mam 70 40m2 tego gresu - jest FATALNY !!!

Dziękuję za wiadomość, chyba tak zrobię tylko teraz nie wiem co zrobić z fugą którą już zakupiłam, nie pytałam ale może jest możliwość zwrotu czy wymiany. W niedzielę jadę jeszcze przeszukać gresy i płytki i ostateczna decyzja zostanie podjęta.

• 5 months później...
  • 8 months później...
  • 3 months później...

Witam,

Przymierzam się do zakupu gresu Nowa Gala Signum 60x60 Rektyfikowany.

Cena gatunku 1 to około 129zł /m2, cena gatunku 2 - 60-70zł/m2.

Do położenia mam około 40m2 gresu, z czego jakieś 25m2 jest w pomieszczeniach reprezentatywnych, gdzie chciałbym żeby gres wyglądał ładnie, ale wiadomo, że i w tych pomieszczeniach są miejsca (np. pod meblami w kuchni, pod szafą wnękową w wiatrołapie itd), gdzie da się upchnąć gorsze płytki

Pozostałe 15m2 nie robi różnicy, mogą tam być płytki za 20zł/m2, może też być odpad, który zostanie po przebraniu z gatunku 2 lepszych płytek (do kuchni, wiatrołapu i łazienki).

Po przeliczeniu lepiej mi się opłaca kupić 40m2 gatunku 2, niż 25m2 gatunku 1 oraz 15m2 byle czego po 20zł. (oszczędność ponad 25% kosztów, około 1200zł)

Czy ktoś z was miał do czynienia z gatunkiem 2 Nowej Gali w wersji rektyfikowanej? Na jakiej podstawie płytki są przydzielane do gatunku 2? Czy wady są bardzo widoczne? jak wygląda kwestia rozmiarów (chciałbym kłaść na spoinę 2,5-3mm)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo koszty urządzania nas przerażają:-) i chętnie te 1200zł wydalibyśmy na coś innego.

Facet co sprzedaje mówi że Nowa Gala robi dobry 2 gatunek, ale wiadomo - on sprzedaje:-)

Pozdrawiam

Czy są duże różnice

• 1 month później...
  • 11 months później...
  • 3 months później...
Nie polecam gresu polerowanego nowej gali. mam 50m i masakra - nigdy więcej. jakieś plamy, brak połysku. Nie było widać na pojedynczych dopiero w słońcu na większej powierzchni. Producent nie przewiduje reklamacji bezpośrednio ale tylko przez sprzedawcę. Myślę że to trochę ograniczenie praw konsumenta. Zobaczę jak wygląda taka reklamacja i postaram się przekazać info na forum.