Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika Nowa Gala - serie, inspiracje, realizacje, problemy

OlaK

Recommended Posts

Sylwia jaki to odcień Orientala? Bardzo ładne płytki. Na 100% położę je w kuchni.

Or12 rektyfikowane

tutaj zdjecie 30estek z wiatrołapu

troche lepiej widac kolor

http://images33.fotosik.pl/330/e7a29e6adc8e7862.jpg

fajnie wygladaja, bo kazda plytka jest inna i nie ma powtarzajacego sie wzoru

Bardzo ładne, tez szukam czegoś w tym odcieniu. Czy te płytki się błyszczą czy całkowity mat? i może głupie pytanie - widziałam, że to Orientale jest w 2 wersjach:szkliwione i rektyfikowane - jaka to różnica?

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Seria ORIENTLE jest matowa plytka w dwoch wersjach:

-rektyfikowana - sciety ,,na kant,, bok plytki pozwala m.in. na laczenie plytek w roznych formatach na jednej powierzchni z zachowaniem jednakowej szerokosci fugi lub uzyskanie fgi o szerokosci 2mm,

-nierektyfikowana tzw. natura - z zaokragloym bokiem, jest ona rowniez wersja tansza.

Nata

Ktos dawno temu pytal o firme Ceramika Nowa Gala (NG)...

No wiec pisze jak to ze mna bylo. Moze troche mi zlosc przejdzie jak sie wygadam. Kupilismy w koncu kwietnia gres do ogrodu zimowego. Faktem jest, ze ogrod zimowy potraktowalam troche po macoszemu - dlugo nie szukalismy, nie sprawdzalismy firmy, spodobal nam sie gres NG a ze byl do tego w bardzo dobrej cenie (I gatunek, 30x30, 40pln/m2) wiec sie nie zastanawialismy. W koncu balkon to tylko balkon...

W sobote fachman chcial skonczyc ogrod zimowy. Wyciagnal plytki z paru paczek (jakies 5-6m2) i udalo mu sie wybrac 15 sztuk (czyli jakies 1.5m2), ktore trzymaja parametry. Pozostale sa po prostu krzywe i to roznice dochodza do 3mm!!! Wprawdzie majatku za ten gres nie dalismy ale i tak jestem zla, bo pare dni w plecy i znowu trzeba lazic po sklepach. Moze sie myle, ale I gatunek chyba jednak zobowiazuje do troche lepszej jakosci? Albo niech to sprzedaja jako III i ostrzegaja, ze plytki sa krzywe. Kupowalismy do lazienki i do kuchni hiszpanska glazure w I gatunku za rozsadna cene (70++ za metr2) i do holu wloska (za troche mniej rozsadna - 160/m2) i jedyne co znalezlismy to na lazienkowej skazy na 3 plytkach i 1 obtluczona. A tak to wszystkie kafle ok i trzymaly parametry bez zarzutu!

Sprzedawca oczywiscie umywa rece - na fakturce przeciez pisze, ze trzeba bylo przejrzec plytki przy odbiorze (80 sztuk kazdy z linijeczka czy wymiary trzymaja - puk, puk w czolko - kto ma na to czas i checi. A co jakbym kupowala 20m2, 30m2?? przegladac i mierzyc 200 czy 300 plytek??) a poza tym to i tak dawno temu bylo, wiec nic z tego.

Bede jeszcze dzwonic do producenta. Z czystej ciekawosci jak zareaguja. Poza tym jestem ciekawa czy ten chlam, ktory sprzedaja jako I gatunek to u nich standard czy wypadek przy pracy.

Dam Wam znac

A w ogole to jestem ciekawa czy u was tez byly takie przypadki i z jakimi producentami. Za rok bedziemy tesciom wykanczac mieszkanie wiec dobrze wiedziec czego unikac.

Generalnie Nowa Gala ma dobra jakosc, ale jak to czasem bywa - zdarzaja sie im wpadki... Byc moze tak bylo i u Ciebie.

Ale - plytki sprzedawane w 1 Gat. nie moga miec w ramach jednej partii produkcyjnej roznic w dlugosci boku. Sprawdz na opakowaniu czy wszedzie jest ta sama data produkcji i jednakowe oznaczenie szarzy (kaliber,odcien Nr pakowacza). Jesli te oznaczenia nie sa jednakowe - masz powod do reklamacji.Sprzedawca powinien Cie wczesniej poinformowac, ze sprzedaje Ci jakies resztki magazynowe. Chyba, ze kupilas towar z wyprzedazy po super cenie...

Jesli te znaczenia sa jednakowe - to masz tym bardziej powod do reklamacji, niech handlarz wysyla to do producenta - to jego obowiazek. Musza wymienic na towar wolny od wad lub zwrocic kase.

Sprawdzanie towaru pod wzgl. jaosci przy odbiorze jest kompletna bzdura. Sklep jest fachowcem i ma dopilnowac, aby sprzedawany towar byl wolny od wad. Ja bym zapytala czy on tez swoje dostawy kontroluje w taki sposob? Paczka po paczce, sztuka po sztuce a potem zawija ponownie w kartoniki i hop skladanie na paletke!

Walcz o zwrot kasy lub wymiane, postrasz kosztami przestoju budowy. Placisz i wymagasz!

Daj znac co z tego wyszlo.

Nata

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

a czy ktos ma gres z kolekcji sabia nr 14 (SA 14) ? To sa te plytki:

http://img140.imageshack.us/img140/1553/dscn0291.jpg

chodzi mi o to jak sie sprawuja i czy wygladaja bardziej na szare czy na zlote. kal ogladalam je w salonie to wygladaly na ciemnoszare, a w domu na zdjeciach zobaczylam ze sa jeszcze z brazem :o i zastanawiam sie jak to jest w realu.

jako alternatywe rozwazam QZ 13, ktore sa duzo jasniejsze i wygladja tak:

http://img520.imageshack.us/img520/8826/dscn0290.jpg

plytki maja byc w kuchni i hallu.bede wdzieczna za komentarze i zdjecia

Julunia wejdż na stronę http://www.fotosik.pl, następnie zaloguj się,wybierz rodzj konta jakie chcesz mieć(płatne lub bezpłatne),dodaj zdjęcia na twoje konto w fotosiku.Jeśli będziesz chciała wstawić na forum to klikasz na wstaw obraz,dalej wstawiasz link do zdjęcia z fotosiku lub całe zdjęcie.Ja tak bynajmniej robię i działa.Powodzonka :wink:

Julunia wejdż na stronę http://www.fotosik.pl, następnie zaloguj się,wybierz rodzj konta jakie chcesz mieć(płatne lub bezpłatne),dodaj zdjęcia na twoje konto w fotosiku.Jeśli będziesz chciała wstawić na forum to klikasz na wstaw obraz,dalej wstawiasz link do zdjęcia z fotosiku lub całe zdjęcie.Ja tak bynajmniej robię i działa.Powodzonka :wink:

raczej nie polecam fotosika, bo ma od niedawna ograniczenie transferu, a zdjęcia z fotosika oglądane na innych forach pożerają transfer. za czas jakiś dostaniesz info, że masz za konto zapłacić, jeśli chcesz je użytkować dalej.

polecałabym raczej imageshack.

Ja mogę powiedzieć jak się sprawują, bo mam je prawie 3 lata :) Beżowe jasniejsze. Brudu na nich prawie nie widać (w kuchni mam inne i tam muszę znacznie częściej sprzątać niż przedpokoju gdzie mam orientale). Wyglądają też fajnie. To w zasadzie tyle ile wymagam od płytek, wiec ja jestem bardzo zadowolona.

• 3 months później...