Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika Nowa Gala - serie, inspiracje, realizacje, problemy

OlaK

Recommended Posts

or 13 w trakcie prac - niestety też wyszły różowo- beżowato na tym zdjęciu a to jedyne jakie mam.(:( a ja bardzo nie lubię różu) Wszystkie moje zdjęcia mają takę dziwną poświatę zmieniającą kolory - np. ta ściana na końcu jest biała w kierunku szarego. Może w weekend, za dnia wyjdą mi lepsze :wink:

http://img411.imageshack.us/img411/240/orientale2.jpg

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

altager,ten beż to ewidentnie jest przypadłość aparatu... do kuchni chciałabym jednak coś jeszcze ciemniejszego :roll: Zastanawiam sie nad signum jednak. Nikt więcej nie posiada tych kafli? Pochwalcie się fotkami jak macie...

Wybór kafli to dla mnie jakiś dramat jest!

Ojoj!!! :o, przypadłość aparatu to mało, jak patrzę na to zdjęcie w monitorze, w świetle dziennym to nawet mi się te moje kafle nie podobają :evil: Na szczęście w realu i na gotowo podobają mi się bardzo :D . Koniecznie muszę zrobić jakieś "normalne" zdjęcia... chociażby dla poprawy wizerunku :wink: :wink: :wink:

• 2 weeks później...

Ja mam w kuchni Concept 01poler. Ktoś pytał o kolor - jest kremowy, nie wpada w beż. Na ścianach będę miała Concept 12, ale będzie kładziony jutro.

Na podłodze format 40x40, bo uznaliśmy, że do naszej kuchni 60x60 będzie za duży. Na ścianę będzie 30x60. Jak będzie już na ścianie, to się wypowiem, czy ładnie :wink:

Kupiłam Concept 01 30x60, jeszcze nie układałam, ładnie wygląda położony "luzem" na podłogę. Chcę dać 1 mm fugi. Ma być też na ścianie w kuchni, pocięty na pół tak, że płytka będzie 15x60, a pomiędzy metalowa listwa.

Czytałam, że gres polerowany musi być zaimpregnowany??? Jeśli tak to czym?

Witam

Decyzja podjęta:

- Concept 01 ( biały ) polerowany 60x60 będzie w salonie, jadalni i hallu

( łącznie około 55 m2 )

- Concept 02 ( jasny beż ) poler 60x60 - kuchnia 12,5 m2

- Concept 03 ( ciemny beż ) poler 60x60 - wiatrołap - 5 m2

Igan czy ten 1 mm fugi to ma być na ogrzewaniu podłogowym. Ja chcę dać 2 mm i sam nie wiem czy to nie za mało.Boję się trochę pęknięć. Używacie kleju do płytek o konsysencji półpłynnej czy też tradycyjnego

Witam

Za 2 tygodnie muszę podjąć ostateczną decyzję o zakupie gresu polereowanego z Nowej Gali. Jedno jest pewne będzie polerowany 60x60 w salonie, jadalni i hallu ( łącznie około 55 m2 )

Dylemat mam inny, nie wiem czy wybrać Concept 01 ( a"la biały ) czy też Concept 03 ciemny beż.

Mój wybór padł na Concept-a z uwagi na to, że wytargowałem dobrą cenę oraz oczywiście podoba nam się. Nie stać mnie na gres za 150 zł lub więcej.

Proszę o info osoby, które już kupiły lub położyły ten model z Nowej Gali. Czy jesteście zadowoleni oraz, który kolor wybraliście. Dziwi mnie trochę mała ilość osób, które wypowiadają się na jego temat w interencie. Pocieszam się tym, że te które kupiły może nie udzielają się na forum :).

Witam,

moim zdaniem CN-03 jest zdecydowanie za ciemny, w naturze idzie raczej w zolty odcien, CN-01 jest naprawde piekny, ale jak juz ktos wspominal - nie jest to sniezno-bialy kolor, polerowana wersja CN-01 jest naprawde godna polecenia, pasuje do kazdego koloru wyposazenia.

Masle, ze nie bedziesz zalowac swojego wyboru...

Pozdrawiam!

Kupiłam Concept 01 30x60, jeszcze nie układałam, ładnie wygląda położony "luzem" na podłogę. Chcę dać 1 mm fugi. Ma być też na ścianie w kuchni, pocięty na pół tak, że płytka będzie 15x60, a pomiędzy metalowa listwa.

Czytałam, że gres polerowany musi być zaimpregnowany??? Jeśli tak to czym?

Witam,

godny polecenia jest impregnat Sopro FFP 719

Impregnat do gresów

naprawde sie sprawdza, powierzchnia po impregnacji nie przyjmuje brudu i latwo sie myje, SOPRO ma rowniez srodek do pielegnacji tak zaimpregnowanych powierzchni.

U mnie sie naprawde sprawdza, mycie tylko mopem.

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...

Witam

Pod długim namyśle zapadła klamka w kwestii płytek :). Kupiłem gres na cały parter. Lącznie 82,5 m2. Padło na Nową Galę Concept. Wszędzie będzie polerowany w rozmiarze 60x60. Na całym parterze mam ogrzewanie podłogowe. Płytkarz ma wejść w pierwszym tygodniu maja. Zastanawiam się jeszcze nad klejem. Na razie skłaniam się do Mapei Adesilex P4. A oto szczegóły zamówienia.

- Concept 01 ( biały ) - 50m2 ( salon, jadalnia, hall. klatka schodowa )

- Concept 02 ( jasny beż ) - 12 m2 ( kuchnia )

- Concept 03 ( ciemny beż ) - 6 m2 ( wiatrołap )

- Concept 14 ( czarny ) - 1,5 m2 ( podłoga przy kominku )

- Woodentic brown - 13 m2 ( pokój na parterze )

Już nie mogę się doczekać finału prac. Wierzę, że dokonałem dobrego wyboru :).

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich zainteresowanych gresem polerowanym z Nowej Gali

Ja kupilam Concept 01 (biały) - w sklepie był najjasniejszy z gresów - kolor wpadał w taki brudny biały. Dwa m-ce kafle leżały w kartonach, wczoraj zostały położone w przedpokoju i aneksie kuchenym i uwaga!

Po położeniu w mieszkaniu przy białych scianach przygotowanych do malowania gres nie jest jasny/bialy - raczej zdecydowanie wpada w beż. Nie widać na nim żadnych smug jak w Arkesii Paradyż - wzór jest gładki, ale bezowy. Łudzę się, że jak ściany zostaną pomalowane i przyjdzie odpowiednie światło to gres będzie jasniejszy, ale to sie okaże za jakieś 2-3 tyg. Kuchnia będzie z czarnego lakieru w połączeniu z orzechem egzotycznym. Podłoga miała być jasniutka :(

A więc dla zaintereoswanych - najlepiej wypożyczyć ze sklepu 2-3 płytki i położyć w pomieszczeniu - zupelnie inaczej się prezentują niż w sklepie.

Pozdrawiam,

Daria

To prawda ja właśnie tak zrobiłam, zakupiłam po jednej płytce dwa różne gresy i Concept 01 faktycnie ygląda inaczej niz w sklepie, ale w porównaniu z tą drugą płytką wygląda super, na tamtej widać każdą smugę a na Nowj Gali nic a nic, ja osobiście jestem zadowolona (jka na razie), a jak będzie to się okarze po połorzeniu.

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...