Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niedziałająca bateria podtynkowa

stepina

Recommended Posts

Właśnie zauważyłam, że moja bateria podtynkowa z termostatem (DEANTE NAC09BT) nie działa. Niestety jest już w pełni zabudowana, a wcześniej nie zrobiliśmy próby. :bash: Problem polega na tym, że jakąkolwiek temperaturę bym nie ustawiła na termostacie, woda i tak leci cały czas zimna. Dodam, że mam ciepłą wodę z sieci i nawet gdy w łazience w kranie leci ciepła, pod prysznicem i tak cały czas jest zimna. Ktoś coś zaradzi?

Ciężko tu cokolwiek poradzić innego, niż chwycenie za młotek i mesel.

Można kombinować z próbą demontażu głowicy baterii od strony uchwytu (powinna być taka możliwość), ale jednocześnie byłoby to pozbawienie się gwarancji na dość drogie urządzenie, jeśli winna jest sama bateria, nie wiem, czy nie taniej będzie jednak rozkuć tą jedną, czy dwie płytki wokół niej, żeby ją wydłubać.

Ktoś coś zaradzi?

Sprawdzić raz jeszcze - przestawić termostat max w lewo i później w prawo przy odkręconej wodzie, w przeciwnym wypadku zdemontować panel przedni.

Być może ktoś podłączył niewłaściwie, chociaż trudno jest to zrobić bo do dolnego zaworu podłącza się tylko ciepłą i zimną wodę.

Czekaj, a jak się zachowa bateria termostatyczna przy odwrotnym podłączeniu ciepłej/zimnej? Aby właśnie nie będzie lecieć ciągle zimna? To by chyba było najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie (a jednocześnie najgorszy scenariusz dla pytającej, niestety...).

Czekaj, a jak się zachowa bateria termostatyczna przy odwrotnym podłączeniu ciepłej/zimnej? Aby właśnie nie będzie lecieć ciągle zimna? To by chyba było najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie (a jednocześnie najgorszy scenariusz dla pytającej, niestety...).

Bardzo możliwe....bo mieszek który ma się nagrzewać od przepływającej wody i zamykać jej zawór cały czas jest ściśnięty przez zimną i woda ciepła byłaby zamknięta :)

Trzeba to koniecznie sprawdzić

Mój mąż stwierdził, że jak się powoli zwiększa mu temperaturę to woda staje się letnia (nie wiem czy tak jest czy mu się tylko zdawało bo jeszcze tam nie byłam). Jego zdaniem to wina tego, że bateria nie chce się zgrać z logotermą.

To wskazywało by właśnie odwrotne podłączenie - początkowo temperatura otoczenia(pokojowa) a więc ok 23*C by w miarę przepływu wody zawór termostatyczny zamykał dopływ ciepłej wody.

Można sprawdzić jeszcze tak: zakręcić dopływ zimnej wody do baterii pozostawiając tylko ciepłą powinna lekko sączyć się ciepła by w miarę czasu odciąć ją zupełnie.

Właśnie mam zamiar kupić baterię do zestawu podtynkowego i rozmawiałem z doradcą firmy Hansgroshe. I mogę podzielić się 2 kwestiami w tym temacie.

1) Jeżeli odwrotnie się podłączy rury ciepłej i zimnej do zestawu podtynkowego, to właśnie będzie leciała zimna woda.

2) Jeżeli zastosuje się baterię z termostatem przy kotle jedno lub dwu funkcyjnym, to może nie działać i będzie lecieć woda najwyżej letnia. Wynika to z jakichś wzajemnych parametrów ciśnienia i przepływu... które niby jest za niskie, żeby uruchomić piec... nie podam szczegółów, generalnie ów konsultant stanowczo odradził mi stosowanie baterii z termostatem. Termostat nadaje się tylko do sieci miejskiej. W domkach nie będzie działał.

generalnie ów konsultant stanowczo odradził mi stosowanie baterii z termostatem. Termostat nadaje się tylko do sieci miejskiej. W domkach nie będzie działał.

Kurczę, mniejszymi literami to pisz, bo moje baterie się dowiedza i posłuszeństwa odmówią! Mam dwie, obe działają pięknie.

To, o co prawdopodobnie chodziło twemu konsultantowi to problemy przy współpracy baterii termostatycznej z ogrzewaczem przepływowym, bądź kotłem dwufunkcyjnym, takim, który pracuje bez zasobnika i uruchamia grzanie wody w zależności od prędkości wypływu. One współpracując z baterią termostatyczną podobno głupieją.

:) bez przesady u mnie jest i działa od samego początku, piec cwu kondensacyjny nie widzę problemu, aby nie działał.

To, o co prawdopodobnie chodziło twemu konsultantowi to problemy przy współpracy baterii termostatycznej z ogrzewaczem przepływowym, bądź kotłem dwufunkcyjnym, takim, który pracuje bez zasobnika i uruchamia grzanie wody w zależności od prędkości wypływu. One współpracując z baterią termostatyczną podobno głupieją.

Czyli działają ... no i zobaczcie jakie jest oficjalne stanowisko firmy ... ???

Napisze chyba oficjalne pismo z zapytaniem podając typ kotła ...

• 6 months później...