maciejtoya 29.07.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Witam, Witam,Zastanawiam się nad styropianem na podłogę / posadzkę na gruncie. W projekcie mam przewidziane tylko 10 cm i nie ma możliwości dołożenia więcej. Dlatego chciałbym dać na posadzkę na parterze EPS 100 grafitowy 0,031 (Swisspor LAMBDA 100 dach podłoga) frezowany 2x5.W garażu chciałbym dać Parkinowy EPS 150 frez 2x5cm. Natomiast na stropie nie wiem jaki wybrać, czy ma być to EPS 80 czy EPS100. Każdy wykonawca mówi co innego. Muszę tam położyć 4cm.Czy grafitowy styropian na podłogę to dobry wybór ? Może dać zwykły ? Proszę o rady i ewentualne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.07.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Grafitowy EPS100 (swisspora, bo tylko taki grafit EPS100 znalazłem) - 300pln/m3 więc dałem sobie spokój i dałem zwykły EPS100 swisspora lambda 0,37 lub 0,38 - 200pln/m3. Jeżeli decydujesz się na tą markę i układanie w warstwach to wspomnę, że w moim przypadku (poddasze - 2 warstwy po 5cm) okazało się, że styropian ma rozrzut w grubościach płyt - pierwsza warstwa ułożona na równym podłożu miała "schodki" na łączeniach płyt. Niektóre płyty mierzone z jednego końca miały trochę ponad 4,5cm a z drugiego niecałe 5,5cm ale to akurat jednostkowe przypadki. Więc aby druga warstwa płyt leżała w miarę porządnie a nie wisiała w powietrzu na łączeniach, musiałem schodki zeszlifować. Więc skoro chcesz frezowany swisspora to nie wiem czy nie lepiej jedna warstwa, na frezach ewentualnie skleić dodatkowo pianką, a jeżeli 2 warstwy to po co frezowany ? Jeżeli kładziesz w jednej warstwie (na stropie) to dlaczego miałby być inny niż gdzie indziej ? U mnie ten sam swisspor eps100 i mając porównanie w składzie do elewacyjnego swisspora ten ma rzeczywiście bardziej jednorodną, zbitą strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 29.07.2015 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Dziekuje za rady. Faktycznie chyba wezme prosty bez frezów. Tylko sie zastanawiam czy wziąć grafitowy czy nie. Nie wiem czy te 2x5 cm nie bedzie za malo na parterze.W garazu też dawać dwie warstwy czy 1 starczy ? W garażu też bedzie ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.07.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Przy 10cm zapewne zdecydował bym się na grafit, u mnie 15cm więc dałem biały 0,038. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yrbu 02.08.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam, najlepszym rozwiązaniem na podłogę jest pianka zamknięto komorowa KINGSPAN kooltherm K3 i TF 70 o współczynniku 0.020. Sprawdź kartę techniczną na stronie http://www.ocieplam.pl W grę wchodzą również piany firmy Recticel. Jesli chcesz zrobić izolację posadzki, poddasza czy ściany z zewnątrz nie ma na rynku nic lepszego. Jeśli uznasz że chciałbyś się dowiedzieć więcej zapraszam do kontaktu [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 05.08.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Grafitowy EPS100 (swisspora, bo tylko taki grafit EPS100 znalazłem) - 300pln/m3 więc dałem sobie spokój i dałem zwykły EPS100 swisspora lambda 0,37 lub 0,38 - 200pln/m3. Jeżeli decydujesz się na tą markę i układanie w warstwach to wspomnę, że w moim przypadku (poddasze - 2 warstwy po 5cm) okazało się, że styropian ma rozrzut w grubościach płyt - pierwsza warstwa ułożona na równym podłożu miała "schodki" na łączeniach płyt. Niektóre płyty mierzone z jednego końca miały trochę ponad 4,5cm a z drugiego niecałe 5,5cm ale to akurat jednostkowe przypadki. Więc aby druga warstwa płyt leżała w miarę porządnie a nie wisiała w powietrzu na łączeniach, musiałem schodki zeszlifować. Więc skoro chcesz frezowany swisspora to nie wiem czy nie lepiej jedna warstwa, na frezach ewentualnie skleić dodatkowo pianką, a jeżeli 2 warstwy to po co frezowany ? Jeżeli kładziesz w jednej warstwie (na stropie) to dlaczego miałby być inny niż gdzie indziej ? U mnie ten sam swisspor eps100 i mając porównanie w składzie do elewacyjnego swisspora ten ma rzeczywiście bardziej jednorodną, zbitą strukturę. i co , jeszcze zacznij polecać Swisspora Taki styropian nadaje się do oddania i kupienia innego a nie do SZLIFOWANIA. Każdy inny styropian tzw tutaj no name jest lepszy i tańszy, ale produkcji Polskiej. Ludzie czy już przestaliście normalnie funkcjonować ??? Krzywe płyki i panele tez będziesz szlifował i je polecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 07.10.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam, Potrzebuję informacji nt. firmy Eurostyr Łańcut, mają w swojej ofercie m.in. styropian 0,35 eps 100 w cenie 168,50zł brutto za m3. Czy ktoś z Was słyszał może coś na temat jakości tego styropianu? Czy lepiej dać sobie spokój i zamówić np. Neoterm 0,31 grafit albo swisspor'a 0,31 grafit? Oczywiście styro na podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plaq.plaq 25.11.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamNa wstępie chciałbym napisać że nie mam żadnych powiązań z branżą styropianową, i ten post chciałbym aby traktowano informacyjnie i ku przestrodze, ponieważ czuje się oszukany! Bynajmniej nie chcę żadnej firmy dyskredytować.Uwaga! Będzie przydługawo! A teraz do rzeczy…Początkiem października tego roku zamówiłem styropian w firmie EUROSTYR z Łańcuta EPS 100 pod posadzkę. Na początku wszystko spoko - zamówienie przyjęte termin dostawy ustalony. Styropian przyjechał prosto z fabryki z kilkugodzinnym opóźnieniem, gdyż jak mi wyjaśniano telefonicznie był cięty i pakowany. OK pomyślałem. Styropian przyjechał więc go sobie układam w swoim domu… widzę dwa baliki nierówno ucięte… płyta zamiast 5 cm grubości ma 6,5 a druga 3,5 cm. Myślę ok., w końcu może się spieszyli i przypadkiem tak ucięli… Po kilki paczkach stwierdziłem że niektóre płyty są jakby lżejsze i łatwiej się je tnie… myślę.. może z różnych kloców, no ale nie powinno być aż takiej znacznej różnicy! Porównałem z jakimś styropianem elewacyjnym który miałem na budowie i ZONK – wydaje się identyczny! Ale pomyślałem że może się tylko tak mi wydaje. Najpierw układałem styropian w kotłowni więc kupę rur i mnóstwo docinek więc nie zauważyłem że znaczna ilość płyt jest po prostu krzywa! Wyszło to w salonie na dużej powierzchni. Ale nie zrażam się bo przecież to styropian i dość często się słyszy że płyty nie są idealne. Ułożyłem cały parter i stwierdziłem że płyta płycie nie równa jedne są miękkie i lekkie a inne cięższe i twardsze (nawet jest różnica w śladach po butach na styropianie). Oczywiście część płyt jest krzywa i są szczeliny między płytami pomimo ciasnego układania. Więc pianka i do boju… ale to nie koniec przygód…Parter ułożony pora na strych… duża powierzchnia (ok. 150m2) i krzywe płyty dają się we znaki bo jakbym nie układał to wychodzą szpary czasem na 2–3 cm! Czarę gotyczy przelały 3 baliki. Rozcinam folię i pierwsze 3 płyty w baliku to standard.. krzywe, ale do przyjęcia. I niespodzianka! Dwie płyty sklejone ze sobą… po rozklejeniu są brudne i mokre (jakaś ziemia i liście). Myśle ok. może kloc leżał na polu na parkingu albo coś…. Ale! Płyty krzywe jak licho! próbowałem je wpasować ale nie szło ich wkomponować! Pomierzyłem i wyszło, że szerokość z jednej strony ma 49cm a z drugiej 47cm! Kolejne dwie to samo! K***A! jeszcze w dwóch balikach to samo mi się przytrafiło! Płyty poszły na „docinki”, bo przecież nie wywalę. W końcu ułożyłem prawie cały strych i widzę że braknie kilku balików. Więc w pierwszym składzie budowlanym dokupiłem EPS 100 z firmy jakiej mieli (specjalnie nie piszę jaka firma żeby nie było kryptoreklamy). Zawiozłem na budowę i SZOK! Jak przekładałem baliki na strychu to te kupione na składzie są wyraźnie cięższe! NO K***A myślę! Jeszcze się upewniłem ze dwa razy bo nie mogłem uwierzyć! Rozpakowałem te nowe baliki i układam … normalnie SZOK! Wszystkie płyty idealnie 50 cm szerokości – mierzyłem chyba w każdym nowym baliku! Styropian twardy jak deska! Prawie nie zostają na nim ślady po butach - nie to co w przypadku tego z EUROSTYRU! Żeby zrobić docinkę to trzeba się napracować dużo więcej bo styropian zbity i twardy! NO K***A! już za późno na reklamację bo międzyczasie firma zrobiła mi podłogówkę na parterze, no i do wylewek goście umówieni za kilka dni! A teraz moje przemyślenia….1. Prawdopodobnie pomimo deklaracji producenta i napisu na opakowaniu zamiast EPS 100 to pewnie dostałem EPS 70 (sądząc po ciężarze, wgnieceniach i łatwym przecinaniu płyt).2. Te brudne i mokre płyty wewnątrz balika to prawdopodobnie płyty które wróciły jako reklamacja z innej budowy. Pewnie dorzucili „na sztukę” podczas pakowania mojego transportu, no bo przecież zwróconego styropianu nie utylizują tylko trzeba coś z nim zrobić! (znajomy kupił w firmie Eurostyr styropian elewacyjny i reklamował bo też był krzywy! Szkoda że wcześniej się z nim nie zgadałem)3. pomimo że styropian zamawiany u producenta kilka złotych tańszy za m3 niż na składzie budowlanym to nie warto - drugi raz nie kupie w tej firmie tylko u konkurenta choć może i drożej to kupię ten co mieli na składzie – nie napiszę wam jaki, ale jak teraz zaobserwowałem to pełno go na składach w okolicy Rzeszowa. Widać trzeba brać to czym najwięcej się handluje bo jak schodzi dużo to znaczy że dobre… To tyle. Pozdrawiam firmę EUROSTYR z Łańcuta. Popracujcie trochę nad jakością!PS. Ten tekst znajdziecie też na innych forach budowlanych bo uważam że takie informacje powinny dotrzeć do jak najszerszej grupy ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts