Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę w sprawie przekształcenia gruntów rolnych.

Mam działkę 25ar na której obecnie stoi stary dom i budynek gospodarczy (stan do rozbiórki), ta część działki jest budowlana ok 660m2, pozostała część to działka rolna - grunty klasy RIIIb. Planuję budowę nowego domu właśnie na części działki rolnej. U nas w gminie został wypowiedziany PZP i trzeba mieć WZ. Złożyłem wniosek, ale obawiam się, że mogę dostać zakaz budowy na gruntach rolnych. Nie chcę przekształcać całej działki jedynie teren pod nowym domem ok 400m2. Czy jest możliwe dostać zakaz budowy z tego powodu? w jaki sposób wybrnąć z tej sytuacji?

Pozdrawiam

Merbart to zależy czy działka jest na obszarze wiejskim czy miejskim. Jeśli na wiejskim to w celach budowlanych niezbędny jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Sporządzanie MPZP jest drogie dla gminy i czasochłonne i zazwyczaj sporządza się plan dla większego obszaru niż jedna działka. Jeśli Natomiast Twoja dzialka rolna znajduje się obrębie miasta a w dalszym sąsiedztwie są jakieś domy nie powinno być problemu z budową, a jedyne co to musisz złożyć wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Wniosek kosztuje około 100 pln więc warto spróbować go złożyć. Ja właśnie jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku i mam podobną sytuację, gdyż na obszarze miejskim będę wydzielać dwie działki z dwóch sąsiadaujących działek rolnych i scalać je w jedną 12 arową, a żeby takie przekształcenie doszło do skutku musi mi gmina wydać WZ.

Witam

Działka jest w gminie wiejskiej ale w obrębie miasta i w sąsiedztwie są zabudowania i to dość "gęsto". Nie jest to działka poza terenem zabudowy, na odosobnieniu. Wjazd jest z drogi krajowej. Tak jak pisałem, wniosek został złożony i czekam ... W rozmowie z działem planowania padło stwierdzenie, że nie będzie problemu na otrzymanie WZ chyba że działka jest rolna z klasą gruntów III. I tu narodził się niepokój o spełnienie marzeń o nowy domku, nic nie mogę zrobić i pozostało mi czekać.