Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deski pod dachówk?, a mo?e bez desek?

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

mój dach jest nieskomplikowany dwuspadowy i chyba nieduży (ok.210m2). Chcę na nim położyć dachówkę cementową i nie wiem jak przygotować dach. Słyszałem różne historyjki, że ptaki wybierają izolację zpod dachówki, albo jak są deski (z papą) to dachówka się "poci".

Napiszcie moi mili, jak u was jest z dachem?

Pozdrawiam wszystkich

Piotrek

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...) mój dach jest nieskomplikowany dwuspadowy i chyba nieduży (ok.210m2). Chcę na nim położyć dachówkę cementową i nie wiem jak przygotować dach.(...)

Moim zdaniem pełne deskowanie ma sens tylko w dwóch przypadkach:

1. nie kryjesz dachu docelowym pokryciem w tym samym roku co stan surowy (na zimę zdecydowanie zalecane jest pokrycie co najmniej papą)

2. masz dach dwuspadowy - wtedy deskowanie usztywnia konstrukcję, która z racji braku podparcia wzdłuż kalenicy może niekorzystnie pracować.

tak więc u Ciebie niezależnie od stanu kasy zalecałbym deskowanie, ja mam dach czterospadowy i kryję od razu więc nie deskuję.

Ja mam dach 2 spadowy, ale 6 połaci, zrobiłem więźby w technologii Mitek + membrana Doerken Delta Vent N Plus + Planjja Regola (blacha), deskowanie bez sensu podwyższały koszty dachu bez żadnego zysku prkatycznego (poddasze nieużytkowe, oceiplam strop nie dach)

Witam

Mamy dach wielospadowy.Pełne deskowanie chcemy zrobić przede wszystkim po to aby usztywnić więżbę (mam nadzieję, że się nie powykręca za mocno)Dach będzie od razu kryty dachówką ale słyszałam opinie, że pełne deskowanie daje się tylko pod papę, a pod folię to już nie. :roll: Proszę o opinie. Pozdrawiam

z deskowaniem wg mnie to jest podobnie jak przy wyborze z czego budować,

napewno kwestia finansowa odgrywa ważną rolę.

ja mam dach dość skomplikowany i w projekcie było pełne deskowanie a wykonawca i inspektor twierdzili, że to strata kasy a projektantowi jest wygodniej dac deskowanie bo rozwiązuje mu to problem szczelności i sztywności konstrukcji dachu

Witam

Mamy dach wielospadowy.Pełne deskowanie chcemy zrobić przede wszystkim po to aby usztywnić więżbę (mam nadzieję, że się nie powykręca za mocno)Dach będzie od razu kryty dachówką ale słyszałam opinie, że pełne deskowanie daje się tylko pod papę, a pod folię to już nie. :roll: Proszę o opinie. Pozdrawiam

Jeśli robisz pełne deskowanie po to, aby zostawić w tym stanie dom na zimę, to trzeba położyć papę. Jeśli od razu układasz docelowe pokrycie np. dachówkę, to lepiej dać folię. Zbędne będzie pozostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy dachem a ociepleniem.

Witam

Jeśli robisz pełne deskowanie po to, aby zostawić w tym stanie dom na zimę, to trzeba położyć papę. Jeśli od razu układasz docelowe pokrycie np. dachówkę, to lepiej dać folię. Zbędne będzie pozostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy dachem a ociepleniem.

Rozmawiałam dzisiaj z człowiekiem, który zajmuje się pokryciami dachowymi, powiedział, że jeśli robię pełne deskowanie i chcę kryć dach od razu, to najlepsza będzie specjalna membrana, która w efekcie końcowym wychodzi taniej niż papa a jest o niebo lepsza nawet od folii i może przeleżeć na dachu nawet do pół roku.Czy ktoś z was stosował może u siebie takie rozwiązanie?Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam

powiedział, że jeśli robię pełne deskowanie i chcę kryć dach od razu, to najlepsza będzie specjalna membrana, która w efekcie końcowym wychodzi taniej niż papa a jest o niebo lepsza nawet od folii i może przeleżeć na dachu nawet do pół roku.

No to chcesz robic dach od razu, czy za pol roku ??

Mam dach wielospadowy (vide foto obok) bez deskowania.

Moim zdaniem niewątpliwy plus deskowania jakim jest szytwność konstrukcji więźby nie jest wart zainwestowanych pieniędzy w materiał i wykonanie deskowania. Minusem jest także gorsza wentylacja a własciwie jej brak.

Padło pytanie dlaczego wykonawca zalecał wykonanie deskowania.

Odpowiedzi mogą być dwie:

- jest rzeświadczony, że jest to korzystne dla konstrukcji.

- wie, że jeśli się zgodzisz to ma zapewniony większy front prac i może skasować większe wynagrodzenie.

Jaka by nie była prawda to faktem jest to, że to nie wykonawca ponosi koszty materiałowe i osobowe wykonania prac lecz tylko TY.

P.s Mój dach stoi już 3 lata. Jest stabilny, pod dachem jest sucho i brak jakiegokolwiek zapachu zgnilizny.