Peterek 05.07.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Witam wszystkich forumowiczów,mój dach jest nieskomplikowany dwuspadowy i chyba nieduży (ok.210m2). Chcę na nim położyć dachówkę cementową i nie wiem jak przygotować dach. Słyszałem różne historyjki, że ptaki wybierają izolację zpod dachówki, albo jak są deski (z papą) to dachówka się "poci". Napiszcie moi mili, jak u was jest z dachem? Pozdrawiam wszystkich Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.07.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Jak nie masz na co wydac pieniedzy to rob deski pod dachowke. W przeciwnym razie wydaj te pieniadze na cos naprawde potrzebnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.07.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 proponuję dobrą folię wysokoparoprzepuszczalną i już.zaoszczędzona kasa przyda Ci się na co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 05.07.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 (...) mój dach jest nieskomplikowany dwuspadowy i chyba nieduży (ok.210m2). Chcę na nim położyć dachówkę cementową i nie wiem jak przygotować dach.(...) Moim zdaniem pełne deskowanie ma sens tylko w dwóch przypadkach: 1. nie kryjesz dachu docelowym pokryciem w tym samym roku co stan surowy (na zimę zdecydowanie zalecane jest pokrycie co najmniej papą) 2. masz dach dwuspadowy - wtedy deskowanie usztywnia konstrukcję, która z racji braku podparcia wzdłuż kalenicy może niekorzystnie pracować. tak więc u Ciebie niezależnie od stanu kasy zalecałbym deskowanie, ja mam dach czterospadowy i kryję od razu więc nie deskuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinU 05.07.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Też mam w planie 4-rospadowy i też w planie folia i od razu dachówka. Ale opinii słyszałem mnóstwo z byciem kompletnym idiotą nie kłądąc desek włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 05.07.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Ja osobiście zrobię pełne deskowanie z folią. Dach dwuspadowy ok. 220 m kw. Będzie drożej ok.3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 05.07.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 05.07.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 vardo,a czym argumentował Twój wykonawca pełne deskowanie?i co to znaczy dla Ciebie dach wielopołaciowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 05.07.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 05.07.2004 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Ja mam dach 2 spadowy, ale 6 połaci, zrobiłem więźby w technologii Mitek + membrana Doerken Delta Vent N Plus + Planjja Regola (blacha), deskowanie bez sensu podwyższały koszty dachu bez żadnego zysku prkatycznego (poddasze nieużytkowe, oceiplam strop nie dach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 05.07.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Nasz dach jest czterospadowy z lukarnami. Pokrycie z dachówki cementowej i będzie pełne deskowanie. Dlaczego ? Bo uważam, że tak jest solidniej. Nie będę Ciebie przekonywał bo jest tyle "za" co i "przeciw". Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 06.07.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 mam bardzo podobny - dwuspadowy 215m2, solidna więźba, folia Dorken, dachówka ceramiczna. Wykonawca, konstruktor i inspektor są zdania , że deskowanie niepotrzebnie by podrożyło i obciążyło dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 07.07.2004 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 A jak masz w projekcie ? Jeżeli w projekcie miałeś folię, a teraz chciałbyś zrobić deskowanie to daj konstrukcję do przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 07.07.2004 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Witam Mamy dach wielospadowy.Pełne deskowanie chcemy zrobić przede wszystkim po to aby usztywnić więżbę (mam nadzieję, że się nie powykręca za mocno)Dach będzie od razu kryty dachówką ale słyszałam opinie, że pełne deskowanie daje się tylko pod papę, a pod folię to już nie. Proszę o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 08.07.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 z deskowaniem wg mnie to jest podobnie jak przy wyborze z czego budować,napewno kwestia finansowa odgrywa ważną rolę.ja mam dach dość skomplikowany i w projekcie było pełne deskowanie a wykonawca i inspektor twierdzili, że to strata kasy a projektantowi jest wygodniej dac deskowanie bo rozwiązuje mu to problem szczelności i sztywności konstrukcji dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 08.07.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Witam Mamy dach wielospadowy.Pełne deskowanie chcemy zrobić przede wszystkim po to aby usztywnić więżbę (mam nadzieję, że się nie powykręca za mocno)Dach będzie od razu kryty dachówką ale słyszałam opinie, że pełne deskowanie daje się tylko pod papę, a pod folię to już nie. Proszę o opinie. Pozdrawiam Jeśli robisz pełne deskowanie po to, aby zostawić w tym stanie dom na zimę, to trzeba położyć papę. Jeśli od razu układasz docelowe pokrycie np. dachówkę, to lepiej dać folię. Zbędne będzie pozostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy dachem a ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 08.07.2004 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Witam Mamy dach wielospadowy.Pełne deskowanie chcemy zrobić przede wszystkim po to aby usztywnić więżbę (mam nadzieję, że się nie powykręca za mocno)Dach będzie od razu kryty dachówką ale słyszałam opinie, że pełne deskowanie daje się tylko pod papę, a pod folię to już nie. Proszę o opinie. Pozdrawiam Jeśli robisz pełne deskowanie po to, aby zostawić w tym stanie dom na zimę, to trzeba położyć papę. Jeśli od razu układasz docelowe pokrycie np. dachówkę, to lepiej dać folię. Zbędne będzie pozostawienie wolnej przestrzeni pomiędzy dachem a ociepleniem. Rozmawiałam dzisiaj z człowiekiem, który zajmuje się pokryciami dachowymi, powiedział, że jeśli robię pełne deskowanie i chcę kryć dach od razu, to najlepsza będzie specjalna membrana, która w efekcie końcowym wychodzi taniej niż papa a jest o niebo lepsza nawet od folii i może przeleżeć na dachu nawet do pół roku.Czy ktoś z was stosował może u siebie takie rozwiązanie?Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.07.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 powiedział, że jeśli robię pełne deskowanie i chcę kryć dach od razu, to najlepsza będzie specjalna membrana, która w efekcie końcowym wychodzi taniej niż papa a jest o niebo lepsza nawet od folii i może przeleżeć na dachu nawet do pół roku. No to chcesz robic dach od razu, czy za pol roku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.07.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Mam dach wielospadowy (vide foto obok) bez deskowania. Moim zdaniem niewątpliwy plus deskowania jakim jest szytwność konstrukcji więźby nie jest wart zainwestowanych pieniędzy w materiał i wykonanie deskowania. Minusem jest także gorsza wentylacja a własciwie jej brak. Padło pytanie dlaczego wykonawca zalecał wykonanie deskowania.Odpowiedzi mogą być dwie:- jest rzeświadczony, że jest to korzystne dla konstrukcji.- wie, że jeśli się zgodzisz to ma zapewniony większy front prac i może skasować większe wynagrodzenie. Jaka by nie była prawda to faktem jest to, że to nie wykonawca ponosi koszty materiałowe i osobowe wykonania prac lecz tylko TY. P.s Mój dach stoi już 3 lata. Jest stabilny, pod dachem jest sucho i brak jakiegokolwiek zapachu zgnilizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 09.07.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts