Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Profesjonalne ułożenie podłogówki ...

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Niedaleko mnie pewna firma buduje domy pod klucz. Nie jest to daleko od mojego miejsca zamieszkania , więc z ciekawości obejrzałem ich stronkę i jak się chwalą jak budują ..

Tym bardziej że w moich okolicach jest chyba z 4 deweloperów którzy budują domy pod klucz i konkurencja powinna być spora ...

Ułożenie podłogówki ...

315_img1_img_3491.jpg

316_img1_img_3494.jpg

Nie jestem fachowcem od podłogówki , ale czegoś tu brakuje i jakoś dziwnie to wygląda ...

Nie widzę tutaj ani folii aluminiowej , ani styropianu a samo położenie rur nie jest "ślimakowe" ...

No chyba że firma położyła folię , styropian , zrobiła wylewkę i teraz kładzie rury i znów wylewka ;)

Ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć ;)

Teraz pytanie ...

Czy teraz na te rury położą styropian i zaleją wylewką ;)

Jak dla mnie masakra ... i jeszcze się tym chwalić i mieć na swojej stronce w zakładce jak budujemy ...

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72

Masakra.

Nie sądzę,żeby tam nie było izolacji i folii.Może być tak jak Ci się wydaje,że jest to zrobione typowo pod akumulacje w wylewce ale folia powinna tak czy tak być jako warstwa slizgowa.

To ze nie ma tam ślimaka nie jest błędem i wg mnie dlatego stawialbym na wylewke akumulacyjna.

Ja mam rurki bezpośrednio na betonie ale z folią.

Może to jest płyta fundamentowa ?

Bo na chudziak mi to nie wygląda.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Folia widzę jest,spod pianki pod ścianami wystaje coś czarnego i to jest wg mnie folia także jest to albo płyta fundamentowa albo wylewka akumulacyjna.

Na wątku elektrycznym jak i na wątku o płycie kilku inwestorów takim sposobem to robiło zresztą Elektra czyli producent kabli grzewczych w swoim poradniku przedstawia takie wykonanie wylewki i takie umieszczenie kabli jako jeden ze sposobów na akumulację.

Jeśli by tak było to firma jest kumata i wie o co biega :)

kaszpir,na drugi raz bierz ich to i syfu w domu nie będzie ;)

Edytowane przez Arturo72

Po taśmach brzegowych widać że jedna wylewka ( najprawdopodobniej jakby poziomująca) już jest. Pewnie na to pójdzie druga i nie zdziwił bym się jakby to był anhydryt. Tyle że folia pod rurkami powinna być obowiązkowo. Raz że spodnia warstwa błyskawicznie wypije całą wodę z wierzchniej i będą kłopoty a dwa warstwy będą różnie reagowały na zmianę temperatury co będzie skutkowało pękaniem wylewki.

Wygląda na płytę akumulacyjną, robota czysta.

Jedna uwaga dylatacja - jako dylatacja ok, natomiast jako izolacja termiczna ?????

Podkład akumulacyjny to duża powierzchnia styku ze ścianą, a taśma z pianki ulega sciśnieciu po zagęszczeniu betonu, więc izolacja to żadna.

Pozdrawiam.