Payro 29.07.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Witam.Odziedziczyłem stary dom po rodzicach i chciałbym go odremontować. Zerwałem podłogi drewniane i odkopałem w jednym pokoju fundament, jest on na głębokość około 1m.Widzę że do fundamentu były wrzucane różne elementy betonowe oraz kamienie, w fundamencie są dziury.Chciałbym się zapytać czy zakleić te dziury i czym czy ewentualnie można w jakiś sposób "dolać" poszerzyć fundament ( zewnątrz czy wewnątrz budynku?).Oraz co jeszcze należało by z takimi fundamentami zrobić.Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 A dlaczego chcesz go poszerzać, skąd ten pomysł? Siada, pęka, coś chcesz tam nadbudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Payro 30.07.2015 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) Jakieś 10 lat temu rodzice dostali pozwolenie na rozbudowę, dobudowano kawałek nowy oraz na starej części dobudowano poddasze i zrobiono nowy dach.Teraz jako że go dziedziczę chcę go wyremontować więc wziąłem projekt do ręki i zobaczyłem że jest w nim zapisane iż na starej części należy sprawdzić fundamenty ich głębokość i szerokość.Odkopałem więc fundament i okazuje się że jest na szerokość oloło 40-45cm i głęboki na około 1m.W projekcie jest napisane że fundament powinien mieć 50cm szerokości. Rozmawiałem również z zaprzyjaźnionym budowlańcem i powiedział że pasowało by zaizolować fundamenty przez pomalowanie ich taką czarną maziom od wewnątrz a do zewnątrz dodatkowo obłożyć styropianem.Moje pytanie jest takie czy muszę je poszerzać jeśli tak to jaka jest technologia (ewentualnie proszę o link do lektury) i czy muszę je izolować w sposób jaki przedstawił mi budowlaniec?Czy może w ogóle zostawić je w spokoju?. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez Payro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Payro 03.08.2015 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Zechce ktoś pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.08.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 W starych domach częstym problemem jest wilgoć w ścianach, podciągana przez fundamenty. Zaizolowanie fundamentów dysperbitem i ocieplenie styropianem osłabi to zjawisko.Jeśli ściany nie pękają to wzmacnianie fundamentów nie bardzo ma sens. Widziałem piętrowe kamienice które zamiast fundamentów miały jakieś przypadkowo rozrzucone kamienie i też stoją do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.08.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Czy może w ogóle zostawić je w spokoju?. Nie napisałeś czy jest jakiś problem? Wilgoć, pęknięcia? Jak nie ma to zostaw w spokoju te ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts