Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w starym domu

Payro

Recommended Posts

Witam.

Odziedziczyłem stary dom po rodzicach i chciałbym go odremontować.

Zerwałem podłogi drewniane i odkopałem w jednym pokoju fundament, jest on na głębokość około 1m.

Widzę że do fundamentu były wrzucane różne elementy betonowe oraz kamienie, w fundamencie są dziury.

Chciałbym się zapytać czy zakleić te dziury i czym czy ewentualnie można w jakiś sposób "dolać" poszerzyć fundament ( zewnątrz czy wewnątrz budynku?).

Oraz co jeszcze należało by z takimi fundamentami zrobić.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam.

Jakieś 10 lat temu rodzice dostali pozwolenie na rozbudowę, dobudowano kawałek nowy oraz na starej części dobudowano poddasze i zrobiono nowy dach.

Teraz jako że go dziedziczę chcę go wyremontować więc wziąłem projekt do ręki i zobaczyłem że jest w nim zapisane iż na starej części należy sprawdzić fundamenty ich głębokość i szerokość.

Odkopałem więc fundament i okazuje się że jest na szerokość oloło 40-45cm i głęboki na około 1m.

W projekcie jest napisane że fundament powinien mieć 50cm szerokości.

Rozmawiałem również z zaprzyjaźnionym budowlańcem i powiedział że pasowało by zaizolować fundamenty przez pomalowanie ich taką czarną maziom od wewnątrz a do zewnątrz dodatkowo obłożyć styropianem.

Moje pytanie jest takie czy muszę je poszerzać jeśli tak to jaka jest technologia (ewentualnie proszę o link do lektury) i czy muszę je izolować w sposób jaki przedstawił mi budowlaniec?

Czy może w ogóle zostawić je w spokoju?.

Edytowane przez Payro

W starych domach częstym problemem jest wilgoć w ścianach, podciągana przez fundamenty. Zaizolowanie fundamentów dysperbitem i ocieplenie styropianem osłabi to zjawisko.

Jeśli ściany nie pękają to wzmacnianie fundamentów nie bardzo ma sens. Widziałem piętrowe kamienice które zamiast fundamentów miały jakieś przypadkowo rozrzucone kamienie i też stoją do dzisiaj.