pawelpa 30.07.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Dzień dobry,chciałbym prosić o konkretną poradę "ludzi z branży". Kupiłem fajną działkę 10 ar, parę km na zachód od Grodziska Mazowieckiego. Sytuacja wygląda następująco:1.działka jest płaska/ różnica wysokości na 44 metrach to może 40 cm2. warstwa humusu wynosi 30 cm, później ok. 60-70 cm jest piękny biało ( przezroczysto)- żółty piach. Jednak na około 100 cm ten piach jest dosyć mocno wilgotny. Na 110 cm dokopałem się jednak to początku pokładu gliny ( szara, wilgotna, BARDZO zwięzła), dosłownie myślałem że to jakiś beton zalany.3. Tak jak napisałem, wilgoć się pojawiła, woda jednak na 120-130 cm się nie pokazała nawet po kilku dniach. Jednak w miejscu oddalonym od tego punktu o jakieś 6 metrów ( taka niecka, niższa), grunt był taki sam, jednak po wykopaniu 120-130 cm dosłownie w oczach pojawiła się woda ( 2-3 cm) . Nie podnosiła się, po prostu zakryła dno "wykopu". Dalej już tego "eksperymentu" nie kontynuowałem. Moje pytanie brzmi:Co mogę zrobić, aby nie narażać się na dodatkowe koszta?Czy wykonanie ławy fundamentowej załóżmy na 50 cm ( w miejscu zwięzłego, stabilnego piachu) jest dobrym rozwiązaniem. Później wykonam opaskę przeciwwysadzeniową ze styro, oraz wykonam podyspkę z pospółki na 1,5 metra dookoła fundamentu. Tak aby ława "spoczywała" przykryta przynajmniej 80-90 cm gruntu. Wiem, że stabilniejszą podstawę da mi płyta fundamentowa. Chcę jednak dowiedzieć się jak w takiej sytuacji jak moja, zachowywać się będą ławy. Czy jest to groźne? Nie wydaje mi się aby po xx cm gliny znajdowała się jeszcze jakaś warstwa humusu/ próchnicy.Na koniec dodam, iż dom w planie jest parterowy 11,5 na 13,5 metra, beton komórkowy+ standardowa więźba i pokrycie blachą. Wydaję mi się, że nie powinno to obciążać ław nawet na tak dość niepewnym gruncie. Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i życzę dobrego dnia !Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.07.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Proponuję zlecić wykonanie geotechnicznych badań gruntu. Opinia będzie zawierała informacje o tym co to za rodzaj grunt i ewentualnie co dalej... koszt żaden a spokój na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpa 30.07.2015 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Proponuję zlecić wykonanie geotechnicznych badań gruntu. Opinia będzie zawierała informacje o tym co to za rodzaj grunt i ewentualnie co dalej... koszt żaden a spokój na wieki Dziękuje za pomoc. Zapytam inaczej, kto 20-30 lat temu zlecał badania gruntu ? Ja takiej osoby nie znam, nawet z opowieści. Zgadzam się z Tobą, że to by wiele wyjaśniało, jednak bardziej interesuje mnie kwestia zalania ławy na tej granicy, być może z dodatkowym chudziakiem bądź podsypką. To jest mój cel. Wybieram ławy bo jest to prostsze do wykonania dla mnie, większa możliwość popełnienia błędu przy rozstawieniu kanalizy itp. i na pewno tańsze. Po prostu liczę każdy grosz, i zdaje sobie sprawę, że bez poszerzenia ław i tak się nie obejdzie- a ten koszt badań, chętnie przeznaczę na szersze ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.07.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 CześćŁawy musisz posadowić poniżej granicy przemarzania gruntu. Przy płycie izolowanej z opaską jest trochę inaczej. Jak twierdzisz, że nasz piasek i twardą glinę to wg. mnie jest ok. Ja gdybym jeszcze raz wybierał robiłbym znów płytę - wcale nie musi być droższa od zwykłego fundamentu - to zależy od konkretnego przypadku. A na pewno nie jest trudniejsza w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpa 30.07.2015 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Dzięki Hajnel, po primo ciężko będzie wykonać płytę bez badań- ciężko w sensie znalezienia zdroworozsądkowego inżyniera , a to już rodzi koszta, zarówno projekt płyty jak i badania. Fundamenty w szczególnych przypadkach można usadawiać nawet na 50 cm. Nie jestem aż takim optymistą w swoim przypadku, ale te 70-80 cm plus opaska styropianowa i ocieplona ściana fundamentowa + nasyp pospółki i żwiru dookoła domu na min 1 metr celem zminimalizowania wilgoci zarówno gruntowej jak i opadowej przy granicy ławy. Płyty szczególnie się nie obawiam, obawiam się jednak trwałości instalacji kanalizacyjnej pod ( kiedy zacznie błaha uszczelka przeciekać- czy nastąpi to po 22 latach czy po 40. Mając płytę, mamy wg mnie problem- jak dostać się do tego elementu ( a najpierw go zlokalizować- a nastąpi to pewnie jak podmyje już nam część podsypki i nie daj Boże, dom siądzie). Czego nikomu nie życzę ! Rozprowadzenie kanalizy do pomieszczeń też musi być IDEALNE, żeby rura nie znajdowała się czy to na środku pomieszczenia czy w jej ścianie. Na koniec koszt- płyta jednak kosztuje więcej. Nie jest ogromna różnica, jednak podliczając wszystkie te drobne kwoty na koniec powstaje troszkę większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpa 30.07.2015 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/48212bf04c5160d7.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14bba27119bef15d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fe1632205da9a1c8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6fc697d2261269a0.html Na ostatnim widać wodę w wykopie w tej niecce gruntu- około pół metra niżej niż wszędzie. Zdjęcia są słabej jakości niestety. Pokazują jednak wilgotność gleby na 1,2 m oraz jej przynajmniej całościowy "przekrój". Edytowane 30 Lipca 2015 przez pawelpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.07.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Zapytam inaczej, kto 20-30 lat temu zlecał badania gruntu ? Ja takiej osoby nie znam, nawet z opowieści. Zgadzam się z Tobą, że to by wiele wyjaśniało, jednak bardziej interesuje mnie kwestia zalania ławy na tej granicy, być może z dodatkowym chudziakiem bądź podsypką. To jest mój cel. Nikt z forum nie weźmie odpowiedzialności za stan gruntu. Stąd najlepsze byłyby badania, koszt 1 metra to ok 100 złotych x 3 metry x 3 odwierty ... Ja budowałem na glinie - po zdjęciu humusu woda stała i stała i stała... glina nie przepuszczała wody, namakała, uplastyczniała się. Ważne żeby pod ławą grunt był nienaruszony. Ponieważ u mnie dno wykopów było rozmiękłe i plastyczne, kierownik budowy stanowczo nakazał wylanie na dno 5 cm tzw. chudego betonu B10 i dopiero na taką podbudowę lałem ławy. Szalunku generalnie nie było, tylko w miejscach gdzie wykop się obsypywał. Ponieważ grunt był mokry zdecydowałem się wypiętrzyć budynek o 1 bloczek i po ostatecznym obsypaniu gruntem na gotowo spód ław znajduje się na głębokości ok 140 cm, przy strefie przemarzania 80 cm (!) ławy wyszły szersze i głębsze niż w projekcie, beton mocniejszy niż w projekcie. To faktycznie koszty żadne... Po obsypaniu i zagęszczeniu piasku warto też zrobić badanie stopnia zagęszczenia, u mnie to był koszt 160 zł. Dom stoi 2 rok i żadnych rys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpa 30.07.2015 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 To Twoje ławy zimy się nie boją Zastanawiam się co musiałeś mieć w tym gruncie, że zdecydowałeś na obniżenie strefy przemarzania do 140 cm ( w sensie ilości wody ), czy moja wilgoć może równać się z Twoją... Doskonale zdaje sobie sprawę, że nikt nie powie mi ławy 70 x 40cm plus chudziak i daje ci gwarancje na 100 lat Bardziej oczekuje konstruktywnej wypowiedzi ludzi, którzy budują/ budowali swoje domy na terenach nazwę "niepewnych". Życzę aby Twój domek przestał jeszcze 200 wiosen bez żadnej rysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.07.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Zastanawiam się co musiałeś mieć w tym gruncie, że zdecydowałeś na obniżenie strefy przemarzania do 140 cm ( w sensie ilości wody ), czy moja wilgoć może równać się z Twoją... Na zdjęciach masz mój pewny teren ... Dlatego wyszło 140 cm - bo mokro... podniosłem budynek o 1 bloczek, później nawiozłem ziemi, zniwelowałem teren i tak wyszło obecne 140 cm. Nie wiem czy masz już wykonaną drogę, ale warto też pamiętać, że gmina budując drogę raczej podniesie jej poziom dosypując tłucznia i czasami może woda z drogi wlewać się na posesję .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpa 30.07.2015 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) Bez urazy, ale wyglądało to strasznie, zwłaszcza na 1 zdjęciu. Drogę mam wykonaną, jest to droga wewnętrzna utwardzona, nie zmienia to faktu, że zawsze trzeba mieć te parę cm zapasu, gdyby coś kiedyś się zmieniło. Ogólnie od drogi gminnej działka jest niższa około 1 metr, a być może trochę więcej ( mieszkam w ostatnim 4 rzędzie działek, czyli jakieś 100 metrów od drogi gminnej). I tak planuje dowieźć piasku oraz czarnoziemu aby rozsądnie podnieść jej teren i aby nie podpaść "władzom". Szacun kolego za te fundamenty, wydaje mi się, że nie powinienem mieć dużo gorszej gleby od Twojej Powiedz mi jeszcze, czy Ty wykonywałeś badania gruntu? Stale masz/ miałeś tak wysoki poziom wody, czy na zdjęciach również opady "pomogły" ? Jakiej szerokości masz ławki ? Serdecznie dziękuje i pozdrawiam! Edytowane 30 Lipca 2015 przez pawelpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 30.07.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ja nie widze żadnego problemu jak masz gline na 120cm. Miałem tak samo. Kopiesz do gliny, stawiasz na tym ławe 40x40 i jedziesz z bloczkami. Miałbys problem gdyby glina była np na 80cm, bo musiał bys w niej kopać. Jak nie musisz kopac w glinie to ok. Tylko w ten sam dzień wykop fundament i zalej ławe, żeby ci tego wykpu nie zalało bo sie glina uplastyczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 30.07.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) U mnie bardzo podobny grunt, trochę płycej glina, kopałem na ławy ręcznie po zebraniu humusu. Robiłem etapami to co ukopałem od razu zasypałem 10 cm chudego betonu (półsuchy) którego mocno ubiłem. Nie było ryzyka uplastycznienia gliny. Tak wykop postał ze 2 tygodnie - zanim wszystko przygotowałem (robiłem fundamenty w weekendy i po pracy). Spokojnie ułożyłem zbrojenie, później zalałem beton. W międzyczasie był jakiś niewielki deszcz który żadnych szkód/ problemów nie narobił. Można to zrobić "na wariata", szybko wykopać wrzucić zbrojenie i szybko zalać. Sąsiad tak robił, koparka kopała, zaraz wrzucali zbrojenie, przyszedł deszcz, coś się poobrywało, gruszka z betonem opóźniła się... i zalali w wykop w którym już była "breja" z 10 cm Nie kombinuj z robieniem fundamentu płycej niż strefa przemarzania. Nie masz złych warunków na robienie fundamentów. Edytowane 30 Lipca 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.07.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Powiedz mi jeszcze, czy Ty wykonywałeś badania gruntu? Stale masz/ miałeś tak wysoki poziom wody, czy na zdjęciach również opady "pomogły" ? Jakiej szerokości masz ławki ? Badań nie robiłem - badałem tylko stopień zagęszczenia piasku przy zasypywaniu. W projekcie była wysokość 30 szerokość 40 - 50 zależnie od miejsca - ja zrobiłem wszędzie wysokość 40 szerokość 60, zbrojenie tak jak w projekcie, kierownik to sprawdził szczególnie dokładnie. Beton B10 jako podkładowy i B25 na ławy. W projekcie był B20, dałem nieco mocniejszy, różnica w kosztach naprawdę żadna. Podobnie na posadzkę wylałem chyba B20 zamiast B10 .... nie pamiętam, ale był mocniejszy... Wtedy musiał być mokry rok, ale dobrze że tak było, dzięki temu zadbałem o izolacje przeciw wodną, o posadowienie, zdecydował się podnieść dom... itp... teraz jest oczywiście sucho i woda na działce nie stoi... ale wyobraź sobie odwrotną sytuację... budujesz płytko ławy, dom nisko, bez żadnego schodka, przychodzi mokra jesień i woda wpływa do nowego domu.... przychodzi zima stulecia i ława podnosi się 20 cm warto to przemyśleć na tym etapie... Pozwodzenia, działaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.07.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Dzięki Hajnel, po primo ciężko będzie wykonać płytę bez badań- ciężko w sensie znalezienia zdroworozsądkowego inżyniera , a to już rodzi koszta, zarówno projekt płyty jak i badania. Fundamenty w szczególnych przypadkach można usadawiać nawet na 50 cm. Nie jestem aż takim optymistą w swoim przypadku, ale te 70-80 cm plus opaska styropianowa i ocieplona ściana fundamentowa + nasyp pospółki i żwiru dookoła domu na min 1 metr celem zminimalizowania wilgoci zarówno gruntowej jak i opadowej przy granicy ławy. Płyty szczególnie się nie obawiam, obawiam się jednak trwałości instalacji kanalizacyjnej pod ( kiedy zacznie błaha uszczelka przeciekać- czy nastąpi to po 22 latach czy po 40. Mając płytę, mamy wg mnie problem- jak dostać się do tego elementu ( a najpierw go zlokalizować- a nastąpi to pewnie jak podmyje już nam część podsypki i nie daj Boże, dom siądzie). Czego nikomu nie życzę ! Rozprowadzenie kanalizy do pomieszczeń też musi być IDEALNE, żeby rura nie znajdowała się czy to na środku pomieszczenia czy w jej ścianie. Na koniec koszt- płyta jednak kosztuje więcej. Nie jest ogromna różnica, jednak podliczając wszystkie te drobne kwoty na koniec powstaje troszkę większa Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skąd będziesz wiedział czy ci uszczelka pod domem przecieka czy to przy płycie czy przy tradycyjnym fundamencie. Już nie mówię co musisz mieć za siki żeby podmyło dom. Rozbawiłeś mnie tym. Rozprowadzenie kanalizy nie jest trudne choć można się machnąć ale to nie znaczy, że już nic nie da się zrobić. Nie namawiam ale daję do zastanowienia. Sam robiłem nie raz przy zwykłych fundamentach i przy płycie i wolę zrobić dwie płyty niż jeden fundament nazwijmy to tradycyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.08.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 uważasz ze folia kubełkowa to jakas izolacja przeciw wodna ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts