Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykańczanie płyt drewnopochodnych (MFP)

Recommended Posts

Cześć,

postawiłem ściany działowe na stelażu stalowym do płyt G-K. Zamiast płyt G-K użyłem płyt drewnopochodnych MFP (możliwość powieszenia półek, itp.). Łączenia płyt szpachlowałem szpachlą do drewna.

Zagruntowałem Śnieżką Grunt (śmierdziało trochę tylko dzień/dwa). Pomałowałem dwukrotnie białą farbą (Bondex, zmywalna).

Niestety efekt słaby - nie równości szpachli na łączeniach widoczne, farba nie pokryła zupełnia krzywizn. Dodatkowo pojedyncze "włókna" z płyt spęczniały i stworzyła się faktura.

Teraz mam dylemat czym to pokryć, aby wyrównać to wszystko. Tapeta odpada z tych czy innych względów.

Prosiłbym o pomoc w doborze metody, aby spróbować to pokryc tynkiem (?). Też nie chciałbym bawić się w warstwę płyt G-K.

Gdzieś przeczytałem, aby zagruntować ściany (farba jest śliska, zatem muszę gruntować) czymś lepszym (Betonkontakt) i pociągnąć wszystko klejem do glazury. Jaki klej polecacie czy ewentualnie inną masę? Czy ciężko to będzie wyrównać? Myślę, że ten klej lepiej będzie trzymać i pewniej niż "czysty tynk".

Po wyschnięciu grunt pod farbę i malowanie już zwyczajnie....

Z góry dziękuję za pomoc:)

Arek