brzozama 30.07.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 jak co roku o tej samej porze pojawiły się i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. moglibyście polecić jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się tych małych szkodników? tradycyjnie nalałam na spodeczek trochę octu owocowego, ale na tę metodę łapie się tylko kilka sztuk, pozostałe są niezwyciężone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 31.07.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Nie wiem jak u ciebie, ale owocówki sa tam gdzie jest cos co im smakuje - tj owoce, zioła, zostawiony sok w szklance itp. Nigdy nie miałem ich w miejscu gdzie nie ma takich rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.07.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 31.07.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Wystarczy postawić na godzinkę trochę piwa lub wina w szklance, a same popełnią zbiorowe samobójstwo. W ostateczności jest jeszcze odkurzacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 31.07.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 W ostateczności jest jeszcze odkurzacz Wcale nie w ostateczności Jest to bardzo dobre narzędzie, które przy odrobinie zręczności znacznie może ograniczyć ich liczebność. Trzeba mieć tylko dość silny odkurzacz, skupić muszki możliwie w jednym miejscu (jakiś ich "przysmak" ) a na koniec "odkurzania" mieć przygotowany spray (np. typu RAID), którego strugę na chwilę przed wyłączeniem odkurzacza kierujemy do ssawki. Potem tylko czekamy kilka minut i ...wyrzucamy/palimy torebkę wkładu. To wszystko po to, aby mieć pewność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 31.07.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Ja też stosuję odkurzacz. Z odkurzacza już żywe nie wyjdą. Raid i palenie torebki to przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Ja też stosuję odkurzacz. Z odkurzacza już żywe nie wyjdą. Raid i palenie torebki to przesada Jak napisałem, to dla pewności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 01.08.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 jak co roku o tej samej porze pojawiły się i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. moglibyście polecić jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się tych małych szkodników? tradycyjnie nalałam na spodeczek trochę octu owocowego, ale na tę metodę łapie się tylko kilka sztuk, pozostałe są niezwyciężone. Słoik napełnic wodą z cukrem (najlepiej glukozą), dodac drożdże piekarskie. Od góry słoik zamknąc folią spożywczą i gumką "recepturką". Jakimś niedużym szpikulcem porobic otwory takiej wielkości, aby muszką przelazła. Owocówki dostają szału na wydobywający się CO2, dla nich oznacza to fermentację, czyli to co kochają. Wszystkie ludwiki i inne pateny nie są tak skuteczne, jak fermentacja i wydobywający się CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzozama 03.08.2015 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Świetnie! Dziękuję za rady. Wczoraj wieczorem przygotowałam roztwór z drożdży i cukru, mam nadzieję, że pomoże Jeśli nie, to zastosuję stary dobry odkurzacz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts