Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka w okolicy gazomierza

lrdcossity

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie remontu generalnego mieszkania, i jako że łazienka jest dość mała planuje postawić pralkę w przedpokoju. I tutaj mam pytanie. Czy są jakieś przeciwskazania, żeby pralka była w sąsiedztwie gazomierza. Planuje zbudować dużą szafę, w którą chciałbym wsadzić pralkę. Załączam rysunek jakby to miało wyglądać. Pralka by była wstawiona w otwór na dole, a na czerwono zaznaczone jest położenie gazomierza.

Xl4kFe6.jpg

Pozdrawiam

Marcin

Witam, jestem w trakcie remontu generalnego mieszkania, i jako że łazienka jest dość mała planuje postawić pralkę w przedpokoju. I tutaj mam pytanie. Czy są jakieś przeciwskazania, żeby pralka była w sąsiedztwie gazomierza.

Tak stanowią przepisy:

"Gazomierze powinny być instalowane:

w szafkach z otworami wentylacyjnymi, wykonanych z materiałów niepalnych i trudno zapalnych:

na korytarzach ogólnych oraz klatkach schodowych,

na zewnątrz budynku, wraz z kurkiem głównym instalacji gazowej, z zachowaniem wymagań określonych dla kurków głównych;

w wentylowanych szybach pionów instalacyjnych, z drzwiczkami bez wentylacji, dostępnymi od strony pomieszczeń niemieszkalnych;

w zamykanych i wydzielonych pomieszczeniach piwnicznych, jeśli posiadają otwór okienny oraz wentylację grawitacyjną.

Dopuszczalne jest instalowanie gazomierzy bez obudowy w kuchniach, będących samodzielnymi pomieszczeniami, lub w przedpokojach.

Gazomierze nie mogą być instalowane:

w pomieszczeniach mieszkalnych,

w łazienkach oraz pomieszczeniach, w których występuje zagrożenie korozyjne (wilgoć, związki chemiczne itp.),

we wnękach wspólnych z licznikami elektrycznymi lub innymi urządzeniami iskrzącymi,

w odległości mniejszej w rzucie poziomym niż 1 m od palnika gazowego lub innego paleniska,

w odległości mniejszej niż 3 m od urządzenia gazowego, mierząc w rozwinięciu długości przewodu.

Gazomierze należy instalować wewnątrz pomieszczeń w przedziale wysokości od 0,3 m do 1,8 m od poziomu podłogi do spodu gazomierza oraz na zewnątrz, na wysokości minimum 0,5 m od poziomu terenu."