lrdcossity 30.07.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witam, jestem w trakcie remontu generalnego mieszkania, i jako że łazienka jest dość mała planuje postawić pralkę w przedpokoju. I tutaj mam pytanie. Czy są jakieś przeciwskazania, żeby pralka była w sąsiedztwie gazomierza. Planuje zbudować dużą szafę, w którą chciałbym wsadzić pralkę. Załączam rysunek jakby to miało wyglądać. Pralka by była wstawiona w otwór na dole, a na czerwono zaznaczone jest położenie gazomierza. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witam, jestem w trakcie remontu generalnego mieszkania, i jako że łazienka jest dość mała planuje postawić pralkę w przedpokoju. I tutaj mam pytanie. Czy są jakieś przeciwskazania, żeby pralka była w sąsiedztwie gazomierza. Tak stanowią przepisy: "Gazomierze powinny być instalowane: w szafkach z otworami wentylacyjnymi, wykonanych z materiałów niepalnych i trudno zapalnych: na korytarzach ogólnych oraz klatkach schodowych, na zewnątrz budynku, wraz z kurkiem głównym instalacji gazowej, z zachowaniem wymagań określonych dla kurków głównych; w wentylowanych szybach pionów instalacyjnych, z drzwiczkami bez wentylacji, dostępnymi od strony pomieszczeń niemieszkalnych; w zamykanych i wydzielonych pomieszczeniach piwnicznych, jeśli posiadają otwór okienny oraz wentylację grawitacyjną. Dopuszczalne jest instalowanie gazomierzy bez obudowy w kuchniach, będących samodzielnymi pomieszczeniami, lub w przedpokojach. Gazomierze nie mogą być instalowane: w pomieszczeniach mieszkalnych, w łazienkach oraz pomieszczeniach, w których występuje zagrożenie korozyjne (wilgoć, związki chemiczne itp.), we wnękach wspólnych z licznikami elektrycznymi lub innymi urządzeniami iskrzącymi, w odległości mniejszej w rzucie poziomym niż 1 m od palnika gazowego lub innego paleniska, w odległości mniejszej niż 3 m od urządzenia gazowego, mierząc w rozwinięciu długości przewodu. Gazomierze należy instalować wewnątrz pomieszczeń w przedziale wysokości od 0,3 m do 1,8 m od poziomu podłogi do spodu gazomierza oraz na zewnątrz, na wysokości minimum 0,5 m od poziomu terenu." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts