Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym ogrzewać mieszkanie 60m2

krzychorr83

Recommended Posts

witam wszystkich, jeśli temat był przerabiany to proszę o linki do wątków (szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi)

w czym rzecz?

mam mieszkanie 60m2, na pierwszym piętrze (blok podzielony na 4 mieszkania po 60m2 z tym, że jedno z mieszkań na parterze nie jest mieszkaniem tylko mam tam powierzchnię użytkową, w której mam kocioł CO, który opalam drewnem) wybudowane gdzieś w latach 60/70-tych, jest ocieplone, okna PCV, co do dachu to w sumie nie wiem na ile jest izolowany termicznie.

cała instalacja w miedzi, kaloryfery żeliwne żebrowe niestety bez termostatów

w sumie spisuje się nieźle ale problem jest taki, że przez większość dnia jestem poza domem, rozpalam koło 16 ostatni raz dokładam koło 22, do rana temp. jest w porządku ale po powrocie zimnica...

zacząłem się zastanawiać nad piecem zasypowym na miał/eko groszek tylko z tego co zdążyłem wyczytać to na taką powierzchnię moc kotła powinna być względnie niewielka (5kW to chyba nawet za dużo)

czy kocioł zasypowy to dobre rozwiązanie? głównie chodzi mi o to żeby w mieszkaniu była stała temperatura

niestety nie mam dostępu do instalacji gazowej a do ogrzewania elektrycznego jakoś nie jestem przekonany.

Proszę o pomoc

z góry dzięki i pozdrawiam

• 3 weeks później...

witajcie, kotłownią dysponuję chociaż nie jest to kotłownia w dosłownym tego słowa znaczeniu - to pomieszczenie gospodarcze o powierzchni ok. 60m2, tam też składuję opał (aktualnie drewno bukowe i dębowe) kocioł mam mały niestety nie wiem jakiej mocy ale generalnie wystarcza. jak pisałem w pierwszym poście chodzi o to żeby w mieszkaniu nie było zamrażarki jak wracam z pracy do domu.

Bardzo ciekawa opcja z tym buforem:) jest trochę do poczytania więc się za to zabieram:) - dzięki za podpowiedź

akurat piwnicy w tym miejscu brak - posadzka jest na wysokości gruntu:) pozostaje tylko pytanie jakiej pojemności powinien być bufor do ogrzania mieszkania? dodam, że zanim rurki dojdą do mieszkania to muszą przejść z 15m (ok. 9m w pomieszczeniu gospodarczym i reszta przez klatkę schodową - bez otuliny