krzychorr83 30.07.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 witam wszystkich, jeśli temat był przerabiany to proszę o linki do wątków (szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi)w czym rzecz? mam mieszkanie 60m2, na pierwszym piętrze (blok podzielony na 4 mieszkania po 60m2 z tym, że jedno z mieszkań na parterze nie jest mieszkaniem tylko mam tam powierzchnię użytkową, w której mam kocioł CO, który opalam drewnem) wybudowane gdzieś w latach 60/70-tych, jest ocieplone, okna PCV, co do dachu to w sumie nie wiem na ile jest izolowany termicznie. cała instalacja w miedzi, kaloryfery żeliwne żebrowe niestety bez termostatów w sumie spisuje się nieźle ale problem jest taki, że przez większość dnia jestem poza domem, rozpalam koło 16 ostatni raz dokładam koło 22, do rana temp. jest w porządku ale po powrocie zimnica... zacząłem się zastanawiać nad piecem zasypowym na miał/eko groszek tylko z tego co zdążyłem wyczytać to na taką powierzchnię moc kotła powinna być względnie niewielka (5kW to chyba nawet za dużo) czy kocioł zasypowy to dobre rozwiązanie? głównie chodzi mi o to żeby w mieszkaniu była stała temperatura niestety nie mam dostępu do instalacji gazowej a do ogrzewania elektrycznego jakoś nie jestem przekonany. Proszę o pomoc z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.07.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Pomyśl nad grzejnikami akumulacyjnymi, ładowanymi w II taryfie. Najlepsze i najtańsze rozwiązanie w twoim wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.07.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Komin jest, kotłownia jest.Jeśli chcesz kocioł na paliwo stałe to wstawić jakiś z nadmuchem i sterownikiem zasypywany raz na dobę albo jakiś mały z podajnikiem np. Skam-p Plus 7kW, możes palić miałem i groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.07.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Prąd też jest.I pamiętaj że węgiel trochę warzy. Te woreczki do tego mieszkania trzeba będzie jakoś wnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 31.07.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Bufor'em go http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.07.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Bufor'em go czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ Czyli do pracy krzychorr83, musimy dołożyć drugie tyle pracy. Ciekawe czy taki pomysł mu się spodoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.07.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Podstawowe pytanie ;czy w tym MIESZKANIU jest pomieszczenie zwane kotłownia ? Kotły c.o. zwykłe czy też zasypowe powinny być instalowane w kotłowni....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 31.07.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 @ LiwkoTeraz i tak co chwilę lata i podkłada. A z buforem, jeśli dobrze temat przemyśli, wystarczy 1raz rozpalić.Czekamy na info jaki teraz kocioł użytkuje krzychorr83. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychorr83 18.08.2015 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 witajcie, kotłownią dysponuję chociaż nie jest to kotłownia w dosłownym tego słowa znaczeniu - to pomieszczenie gospodarcze o powierzchni ok. 60m2, tam też składuję opał (aktualnie drewno bukowe i dębowe) kocioł mam mały niestety nie wiem jakiej mocy ale generalnie wystarcza. jak pisałem w pierwszym poście chodzi o to żeby w mieszkaniu nie było zamrażarki jak wracam z pracy do domu. Bardzo ciekawa opcja z tym buforem:) jest trochę do poczytania więc się za to zabieram:) - dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.08.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Bardzo ciekawa opcja z tym buforem:) jest trochę do poczytania więc się za to zabieram:) - dzięki za podpowiedź Tylko pamiętaj, że to bardzo ciężkie cholerstwo. Jak pod spodem masz piwnicę może być lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychorr83 18.08.2015 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 akurat piwnicy w tym miejscu brak - posadzka jest na wysokości gruntu:) pozostaje tylko pytanie jakiej pojemności powinien być bufor do ogrzania mieszkania? dodam, że zanim rurki dojdą do mieszkania to muszą przejść z 15m (ok. 9m w pomieszczeniu gospodarczym i reszta przez klatkę schodową - bez otuliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychorr83 18.08.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 dodam jeszcze, że kotła używam tylko do ogrzewania (CWU pozyskuję z ogrzewacza przepływowego, który w zupełności zaspokaja moje potrzeby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychorr83 18.08.2015 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 poczytałem o buforach i mam kolejne pytanie - mam układ grawitacyjny z pompą (naczynie wyrównawcze o pojemności ok 236l ) przy kotle mam pompę, jaką więc - przy parametrach linii grzewczej, które wcześniej podałem - powinienem zastosować pojemność bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts