Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klej do styropianu

busiarz

Recommended Posts

Mam takie pytanie czy takim klejem http://www.tytan.pl/pl/produkty/eos-klej-do-styropianu/ można przykleić stryropian do drzwi. Drzwi sa drewniane pomalowane lakierem (śliskie) czyli hydrofobowe?

Da się czy nie?

I mam takie pytanie czym się rózni klej do styropianu od zwykłej pianki uszczelniającej czy to to samo jest? Bo tym klejem tez można uszczelniać

I mam takie pytanie czym się rózni klej do styropianu od zwykłej pianki uszczelniającej czy to to samo jest? Bo tym klejem tez można uszczelniać

Tym się różni co klej do tapet od kleju do drewna.

A tak poważnie to składem chemicznym i użytymi komponentami klej ma inną siłę wiązania i inaczej się rozpręża.

Jeśli chcesz przykleić styropian do lakierowanych drzwi naklej na nie klejem do tapet np gazetę i potem styropian na klej w pianie.innym sposobem jest przeszlifowanie papierem ściernym drzwi np o gradacji "60"

Gdy zrobisz to bez warstwy pośredniej niezależnie od zastosowanego sposobu kontakt bezpośredni z klejem zniszczy lakierowaną powłokę.

• 2 weeks później...

Ale pianką też teoretycznie można przyklejać płyty styropianowe? Czy nie bardzo?

Mam problem z klejem http://www.tytan.pl/pl/produkty/eos-klej-do-styropianu/

Nowy elegancko się rozprowadza ale po kilku dniach całkiem zasechł. Po pierwsze zaschła cała ta rurka plastikowa do dozowania. No i nie da się jej odkręcić z gwintu. Po drugie podczas wstrząśnięcia nie słychać (kleju). Czyżby gaz się ulotnił? Bo chyba klej tak szybko się nie zużył?

Klej stał w normalnej pozycji z zakręconą rurką.

A jak kleiłem to w pozycji do gory dnem odwrotnej.

Jak teraz i w przyszłości udrożnić te elementy? Bo chyba one nie są jednorazowe. A nawet jak są nie jestem w stanie tej rurki odkręcić.

łatwo Ci mówić, a potem skąd wezmę nową rurkę jak będę tak ucinał. Zresztą mam wrażenie ze ten klej jest jednorazowy bo ta piana zasychajac skutecznie uniemożliwia dalsze klejenie.

Oto chodzi że bym odkręcił z gwintu ale się nie da.

A w drugiej puszcze nawet po odcięciu i drutem przepchaniu zaworu nie leci nic.

Czy jest możliwe że gaz (napędowy) sam się ulotnił przez to że zaschnął zawór z nakręconym dozownikiem?

Ok rozumiem ale co źle zrobiłem że w piance oraz klej poliuetanowy markowy a nie jakiś najtańszy cały gaz się ulotnił i już się go nie da wycisnąć?

Przy 1 użyciu elegancko leciało potem potem postawiłem i już gazu w puszkach niema wcale.

A jak kleiłem to do góry dnem, stał normalnie. Czemu gaz się ulotnił?

Przy 1 użyciu elegancko leciało potem potem postawiłem i już gazu w puszkach niema wcale.

A jak kleiłem to do góry dnem, stał normalnie. Czemu gaz się ulotnił?

Bo to jest po to, aby zużyć w sposób ciągły jednokrotnie. Inaczej jest skonstruowany zaworek niż w tych do pistoletu jak również mają inną wytrzymałość szczególnie na nacisk na zaworek - niejednokrotnie ten z rurką porostu się złamie. Dodatkowo na szczelność przed ucieczką gazu z pianki z rurką czuwa tylko zaworek zbiornika . "Pistoletowej" dodatkowo zawór iglicowy w pistolecie.

Pozdrawiam

ale co piana to uszczelnienia tez jest jednorazowa?

W sumie 50zł straciłem bo i pianę i klej zacząłem troszkę tylko użylem a teraz jest do wyrzucenia bo gazu niema ani w tym ani w tym :no:

nigdzie nie pisało że jest to klej jednorazowego użytku

Tu się z Tobą nie zgodzę w każdej karcie technicznej pianek rozprężnych (oczywiście liczących się producentów) jest napisane "... w najkrótszym czasie"

Jaki to czas ? trudno powiedzieć, ale skoro..." wiąże w krótkim czasie" to najkrótszym jest jeśli nie takim samym to krótszym okresem :) a więc nie dłużej niż czas wiązania co by odpowiadało, że gdy uruchomisz trzeba zużyć do końca :(

Nie chcę tutaj nikogo bronić ale w pistolecie za 70 zł pianka do niego przystosowana była ponad rok ...i jeszcze była dobra :)

Pozdrawiam

karta techniczna.jpg

No ale z tym wężykiem to już na drugi dzien nie było wcale gazu ani w piance ani w kleju

NA 2 dzień już gazu nie było wcale. Nierozumiem dlaczego uszedł?

drugi dzień to nie jest najkrótszy czas :)

Podaj producenta tego kleju i pianki i wszystko będzie jasne, zapytać warto u samego źródła. Jeśli producent dba o swoją opinię to wyjaśni przyczynę.