Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z hydroforem

Szajewski

Recommended Posts

Witam

Mam problem z hydroforem.

Zacznę od tego że wykonałem nowe rury ze studni, woda idzie pod własnym ciśnieniem z dość dużym przepływem.

Problem jest z tym, że uruchomiony hydrofor zaciągnie na ok. 0.6 bara ponad wartość minimalną (ok. 1,2bara) potem się na chwilę zatrzymuje się strzałka (hydrofor cały czas pracuje )

Po chwili znów nabija do ok. 2.3 (gdzie dawniej normą było 2.5)

Dodam że dodatkowy kranik przed hydroforem kapie, więc może zaciągać jakieś powietrze?

Całe przyłącze ze studni jest nowe.

Nowe smoki, kosze itd. jedna rura od studni do hydroforu.

Montowane przez hydraulika.

Od zakończenia montażu przyłącza hydrofor wykazywał takie tendencje.

Jakieś wskazówki?

Tak więc, nie wymieniłem kranu, ale zainstalowałem chwilowo zaślepkę na końcu cieknącego kranu.

Wodę ciągnęło bez zatrzymywania strzałki, więc jest OK.

W każdym razie teraz będę sprawdzał jak chodzi bez zaślepki.

Jeszcze mam problem z ciśnieniem w baniaku.

Muszę go nabić powietrzem koniecznie, bo szybko ciśnienie spada przy zużyciu wody.

Hydrofor pracował normalnie (z cieknącym co 5s kranem). Zauważyłem że ciśnienie maksymalne które robi hydrofor cały czas spada. Standardowo było 2,5 bara. Kilka dni temu 2,4 a teraz 2,3Bara

Czy to ma związek z niskim poziomem powietrza w baniaku???

Edytowane przez Szajewski