Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fronty kuchenne

JoShi

Recommended Posts

Joshi

ostatnio modne wszystko na szufladach (no może poza zlewozmywakiem i narożnikami) fajowo to wygląda, a na dodatek nie trzeba po nic się czołgać (w głąb szafek oczywiście :lol: ).

Niestety kasiorka :x :evil: :x zwłaszcza, żeby im ABS-y pomotować, a wtedy to mebelkami kuchennymi podczas kłótni sobie nie potrzaskasz :D co może być argumentem za przekonaniem twojej drugiej połowy (tej lepszej ? :roll: :wink: )

(tej lepszej ? :roll: :wink: )

Nie wiem co miales na mysli piszac o tej lepszej polowie, ale tak sie sklada, ze z punktu widzenia natury i tradycji to ja jestem w naszym duecie predysponowana bardziej do ostentacyjnego tluczenia talerzy i waz. A co do tego czy lepsze szafki czy szuflady to nie o to pytalam. Ale jesli nie pamietasz to przypomne.

Szukam informacji o sztandardowych rozmiarach. Chodzi mi glownie o szerokosc. Prawdziwych rozmiarach a nie nominalnych...

Dobra

To weź jeszcze pod uwagę standardy wysokości, a nie tylko szerokości. Jeżeli jesteście wysocy to radzę podnieść nieco blaty, tak, żeby się za mocno nie schlać.

Jesteśmy w rodzince wysocy i mamy standardową wysokość, przez to po dłuższym zmywaniu garów trudno mi się wyprostować, a jeszcze pierwszego ataku korzonków nie miałem.

W zeszłym roku - we Wproście chyba - pisali, że stolarze kuchenni mają zamiar zmienić rozmiarówkę (idąc w ślad za odzieżówką), w końcu społeczeństwo nam rośnie z pokolenia na pokolenie.

Joshi poszukaj na stronach producentów frontów kuchennych np.

http://www.alpo.com.pl/polska/polska.html

z reguły wymiar frontu jest mniejszy o 4 mm od tego co się powszechnie przyjmuje np. do szafki 40 front ma 39,6 cm (tak aby dane drzwiczki nie szorowały o siebie przy otwieraniu)

Jeżeli jednak chcesz drewniane to jest też możliwość zrobienia wymiarów na zamówienie :D

z reguły wymiar frontu jest mniejszy o 4 mm od tego co się powszechnie przyjmuje np. do szafki 40 front ma 39,6

No i wlasnie o taka, konkretna odpowiedz mi chodzilo. Dzieki...

Jednym slowem wymiary 30, 40, 60 itd to wymiary zewnetrzne (nie wewnetrzne) pojedynczych szafek, prawda ?

dokładnie - wymiary zewnętrzne, jedynie co trzeba sprawdzić to czy nasze wymarzone fronty mają pełną gamę rozmiarów - np. BRW robi typowe szafki a tam gdzie zostaje dziura dają tzw. blendę (maskownicę) - i to się nazywa kuchnia na zamówienie...

No właśnie, a "kroją", jak za kuchnię na zamówienie :x

I jeszcze jedno... Są producenci u których nie ma wymiarów standardowych. Robią dowolne i w dodatku w tej samej cenie co inni standardowe. Ja musiałem z tego skorzystać, bo kuchnię robiłem murowaną i o takich wymiarach jak chciałem, a nie jakie mi pasowały z gotowych. Wszystkie są niestandardowe.

I jeszcze jedno... Są producenci u których nie ma wymiarów standardowych. Robią dowolne i w dodatku w tej samej cenie co inni standardowe. Ja musiałem z tego skorzystać, bo kuchnię robiłem murowaną i o takich wymiarach jak chciałem, a nie jakie mi pasowały z gotowych. Wszystkie są niestandardowe.

Ale jak chce miec cargo, to sie jakichs standardow musze trzymac nie ?

Ale jak chce miec cargo, to sie jakichs standardow musze trzymac nie ?

Samo wyszło. Na wysokość nie ma problemu, bo jest zbliżona do typowych, nieco większa. Szerokości nie pasują, ale w kilku szafkach da się wsadzić. Zostanie 2-5cm. luzu. Z tym, że jakoś się rozmyśliliśmy z cargo. Niby fajne, ale wykorzystanie miejsca słabe. No chyba, że będzie kilka półek gęściej, ale to uniemożliwia wstawianie wysokich przedmiotów.

• 8 years później...