m.dworek 31.07.2015 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 witam zamierzam w przyszlym tygodniu robic wentylacje mechaniczna z rekuperatorem i mam problem. zastanawiam sie jakie rury zastosowac.wybor mam miedzy tymi bialymi plastikowymi a rurami z blachy ocynkowanej.Mnie sie bardziej podobaja te z plastiku, bo nie zardzewieja i lepiej by sie kladlo, ale nie moge nigdzie znalezc jasnej informacji, ze sa te rury dopuszczone do takiego zastosowania. Boje sie ze jesli ich uzyje to przyjdzie kominiarz i powie ze material nieodpowiedni.Elastycznych nie biore pod uwage bo za male przekroje maja. Kto wie gdzie szukac zapewnienia, ze plastkowe sie nadaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 31.07.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Kanały wentylacyjne muszą być wykonane z materiałów niepalnych. Dodatkowo muszą zachowywać szczelność klasy A (PN-B-76001:1996).Przekroje wynikają z obliczeń z uwzględnieniem przepływów powietrza. Dotyczy to oczywiście wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.08.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 witam zamierzam w przyszlym tygodniu robic wentylacje mechaniczna z rekuperatorem i mam problem. zastanawiam sie jakie rury zastosowac. wybor mam miedzy tymi bialymi plastikowymi a rurami z blachy ocynkowanej. Mnie sie bardziej podobaja te z plastiku, bo nie zardzewieja i lepiej by sie kladlo, ale nie moge nigdzie znalezc jasnej informacji, ze sa te rury dopuszczone do takiego zastosowania. Boje sie ze jesli ich uzyje to przyjdzie kominiarz i powie ze material nieodpowiedni. Elastycznych nie biore pod uwage bo za male przekroje maja. Kto wie gdzie szukac zapewnienia, ze plastkowe sie nadaja? Blacha się nie nadaje do wentylacji domowych. Jest zbyt gładka przez to głośniejsza. Nawet nie produkuje się blaszanych kanałów do wentylacji domowej . Optymalna prędkość powietrza w kanale to 2 do 5m/sek - tak jak wyjście z centrali. Dlatego najczęściej stosowanym kanałem jest 63mm wewnątrz. A niepalność jest konieczna między strefami, czyli jak jest dom wielorodzinny, to między mieszkaniami. kanał izolowany do poprowadzenia po zimnej strefie, kanał do zalewania w stropie wersja higieniczna i ze srebrem antymicrobial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 11.08.2015 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 liczylem na to, ze pojawilo sie akies rozstrzygniecie w przepisach.U producentow instalacji wentylacyjnych "bialych" nie moge znalezc, nformacji, ze sa dopuszczone do tego zastosowania.W internecie zajduje informacje, ze mozna uzywac na krotkich odcinkach- np. podlaczenie wyciagu z okapu, ale na cala instalacje sie podobno nie nadaja. szkoda, ale chyba kupie ocynkowane spiro, bo nie mam zapewnienia, ze biale sie nadaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.08.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 W ogóle gładkie kanały (wewnątrz) nie są najlepsze. Dla zmniejszenia oporów powierzchnia nie powinna być gładka. A ocynkowane spiro... do do wentylacji przemysłowych, nawet rozmiary "domowe" nie są produkowane. Optymalna prędkość powietrza w kanałach to od 2 do 5m/sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 23.07.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2017 ...Optymalna prędkość powietrza w kanałach to od 2 do 5m/sek. Czyli jak mamy komin wentylacyjny o przekroju 1 kanału ok. 15x11cm, to te max 5m/s daje tylko 300m3/h a produkowane wyciągi kuchenne mają nawet 800m3/h! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts