kaszpir007 09.08.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 To skąd się wzięła cena mojej pompki ponad 1000zl i dlaczego tyle kosztuje ? Była w środku,ja jej nie kupowalem ale tyle kosztuje. Nie wiem ... Ty bogaty jesteś , więc stać cię na pompki za 1000zł ... A przy marżach na pompie sądzę że wstawiona pompka za 200zł i sprzedana za 1000zł to prawie za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie wiem ... Ty bogaty jesteś , więc stać cię na pompki za 1000zł ... A przy marżach na pompie sądzę że wstawiona pompka za 200zł i sprzedana za 1000zł to prawie za darmo Ja nie kupiłem tej pompki,ona tam była już http://allegro.pl/nowa-pompa-wilo-stratos-para-25-1-8-t1-i5049091777.html Ze złota nie jest i raczej badziewiem chyba też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.08.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Jeśli twierdzisz inaczej pokaż mi na forum w konkretnym przykładzie ekosyf z jedną pompką obiegowa i sterownik do ekosyfu który obsługuje c.o+cwu na jednej pompce obiegowej. Jedna osoba (jak nie więcej) ma kocioł i tylko jedną pompę obiegową . Pompa robi za pompę podłogową + pompę bojlera. Ja u siebie mam 2 pompy a mam podłogówkę , grzejniki i bojler. Jedna pompa idzie na CWU i na grzejniki a druga tylko na podłogówkę. Spokojnie można jak ma się tylko podłogówkę i CWU zrobić na jednej pompie .. Tylko PO CO ? Pompa bojlera działa bardzo krótko i TYLKO jak bojler jest ładowany ciepłą wodą. Może być tam najtańsza pompa za 100zł bo jest ona krótko używana i nie pracuje nonstop ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Szczerze mówiac w ciągu kilku lat ceny pomp potaniały , a ich sprawność i energooszczędność mocno wzrosła ... Obecnie dużo pomp coraz lepiej sobie radzi z niskimi temperaturami ... I pojawi się coraz więcej producentów a tu rokuje na obniżki cen ... Co ??? Znowu bzdury piszesz,pompy ciepła powietrzne od 2011r poszły ze 20-30% do góry. A co do parametrów i sprawnosci,Atlantic Alfea 8kW(dzisiaj Extensa) w 2011r,którą miałem mieć miał taką samą sprawność jak ma dzisiaj a jest znacznie droższy niż 4 lata temu. Panasonic co rok,dwa dżwiga ceny. http://allegro.pl/pompa-ciepla-atlantic-alfea-ogrzeje-dom-do-150m2-i5580364121.html Żeby nie było,że tylko Panas mnie sponsoruje,oprócz japońców i francuzi dołączyli do grona moich sponsorów Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.08.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 I gdzie ta tania instalacja kaszpir przy ekosyfie ? No chyba że osprzęt typu pompki obiegowe,mieszacze,zawory są w cenie kotła to tak ale chyba tak nie jest i za to właśnie płaci się majątek przy ekosyfie. Widzę obrażania dalsza część... Widzę że jak ktoś ma coś innego niż ty to już ma syf i oczywiściie zawsze ty masz najlepsze ... Ja miałem u siebie 3 pompy. Obecnie mam 2 pompy. Jedna pompa (za chyba 300zł ?) jest do CWU i do grzejników , druga pompa LFP (za też chyba coś koło 300zł) zasila podłogowkę. Ty masz tą pompę w pompie ciepła , bo MUSISZ mieć w każdej instalację pompę która robi "przepływ" wody. Co do ilości pomp i poziomu "zaawansowania" to tutaj zależy od "wiedzy i fachowości" instalatora. Są czasami tacy idiocie którzy prostą instalację potrafią mocno skomplikować i zrobić z niej nie wiadomo co , byle tylko zarobić więcej na elementach i robociźnie . Można zrobić instalcję jak ma się tylko samą podłogówkę tylko na 1 pompie , ale w większości nie ma sensu. Pompa bojlera (CWU) działa bardzo krótko i tylko wtedy jak jest ładowany bojler , więc nie ma sensu kupować tam drogiej (energooszczednej pompy) bo nie działa nonstop ... Dodatkowo poza sezonem grzewczym nie ma potrzeby aby ciepła woda szła sobie w obieg , więc po to daje się 2 pompy i rozdziela instalację aby oba obiegi były niezależne od siebie. Ale taką wiedzę to Ty powinieneś mieć ... A widzę żę jeśli ja nie mam o tym pojęcia ani żadnej wiedzy , to jaki jest twój poziom wiedzy jesli takich podstaw nie znasz ?:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.08.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Ja pisałem o dobrych pompkach a nie jakimś badziewiu. 3 pompki w instalacji,szok ale czytałem ze rekordzista przy ekosyfie ma 7 szt I takim sposobem kocioł na ekosyf warty 8tys.zł kosztuje już 10tys.zł a gdzie reszta osprzętu i w jakiej cenie ? O tym się zapomina... I gdzie ta tania instalacja kaszpir przy ekosyfie ? No chyba że osprzęt typu pompki obiegowe,mieszacze,zawory są w cenie kotła to tak ale chyba tak nie jest i za to właśnie płaci się majątek przy ekosyfie. A jak widać przy pompie wpiecie do instalacji jest proste jak budowa cepa bez zbędnego i drogiego osprzętu. Podobnie rzecz ma się z podpieciem kotła na prąd w instalację. A maszynka do zgrzewania rur PP kosztuje 70zl Skąd wiesz, że twoje są dobre a moje syf? Jakieś testy lub badania? To , że jesteś glupi i lubosz przeplacic to nie znaczy, że jest lepiej. Udowodnij, że te wilo są dobre a grundfoss alpha syf. Nie jestes trollu w internecie anonimowy i przestrzegaj regulaminow i netykiety. Zwykły frustrat po 40-ce. Ja znalazłem zone za darmo, ty szukasz na platnym portalu randkowym. To oznacza ze jak zaplacisz to bedziesz mial lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.08.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 C Żeby nie było,że tylko Panas Podeślij mi jakiś katalog Panasonica z 2010r i jakie były wtedy modele dostępne i jakie miały parametry toi pogadamy ... Ja już dokłądnie nie pamiętam , ale to co mi oferowano wtedy z powietrznych dawało radę do -7 stopni ... Dlatego sugerowano pompy gruntowe z pionowymi odwiertami. Ja naprawdę nie czuję się jakoś poszkodowany , ani nie narzekam na ilośc pracy przy kotle i nie jestem jakimś masochistą ... Wtedy STAĆ mnie było tylko na kocioł i tyle. Spokojnie czekam aż kocioł KIEDYŚ się rozsypie i wtedy POMYŚLĘ , co dalej ... Albo kupię kiedyś pompę , albo może znów kocioł , albo nie wiadomo co ... Nie mam szklanej kuli i nie wiem co będzie za 2 lata , czy też 5 lat ... Na razie ilość pracy i "dyskomfort" przy obsłudze kotła mi nie przeszkadza ... Więc proszę nie "uszczęśliwiaj:" mnie na siłę ani nie wciskaj mi że zrobiłem jakiś życiowy błąd ... To była moja WŁASNA decyzja i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Zwykły frustrat po 40-ce. Ja znalazłem zone za darmo, ty szukasz na platnym portalu randkowym. To oznacza ze jak zaplacisz to bedziesz mial lepsza? Żonę mam jedną od 22 lat a jestem jedynie alfonsem Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.08.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja już dokłądnie nie pamiętam , ale to co mi oferowano wtedy z powietrznych dawało radę do -7 stopni ... Dlatego sugerowano pompy gruntowe z pionowymi odwiertami. Jak widzisz po autorze tematu,teraz też mu sugerują gruntową bo powietrzna nie da rady czyli tak się to odbywa jak ktoś jest zielony w temacie i nie wie czego chce A tu masz tabelę z wydajności Atlantica S8 o jakiej mówiłem z 2011 a i była ona też w 2010 to ewidentnie ktoś Cię robił w jajo jako zielonego inwestora i chciał wcisnąć drogą gruntową traktując jak owcę do strzyżenia Jak widać,przy -15st.C COP sporo powyżej 2 i moc grzewcza prawie 6kW Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.08.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Żonę mam jedną od 22 lat a jestem jedynie alfonsem Udowodnij czemu twoja przeplacona pompa jest dobra a moja to syf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 09.08.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Dear Arturo72 Niestety koledzy już za mnie odpowiedzieli , jedyne co moge jeszcze dodac, to to, że wszystkie informacje o dowolnych konfiguracjach instalacyjnych można znaleźc tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.08.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Szczerze mówiac w ciągu kilku lat ceny pomp potaniały , a ich sprawność i energooszczędność mocno wzrosła ... Obecnie dużo pomp coraz lepiej sobie radzi z niskimi temperaturami ... ... A konkretnie L Może podasz, jak wzrósł COP i spadły ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 10.08.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 [ATTACH=CONFIG]326931[/ATTACH] Jak widać,przy -15st.C COP sporo powyżej 2 i moc grzewcza prawie 6kW Jaka będzie moc i COP przy -25°C? Czemu producent nie chce się pochwalić wykresami dla temperatur poniżej -15°C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Jaka będzie moc i COP przy -25°C? Czemu producent nie chce się pochwalić wykresami dla temperatur poniżej -15°C? Nie wiem jaki będzie COP przy -25st.C ale na pewno pow.1 a moc grzewcza na pewno pow.3kW. Nie interesowało mnie to bo na Syberii nie mieszkam tylko w Polsce gdzie od 3 lat najniższa temp.jaką widziałem to -18st.C a że to była pompa idealna pod mój dom to parametry stykly spokojnie. Co do tego czemu producenci nie podają danych pon.-15st.C to określa to norma europejska.Przed wejściem tej normy Atlantic razem z Hitachi bo to są te same pompy podawał dane przy -20st.C,jak gdzieś znajdę to zapodam tabelkę Moja przy -18st.C pracowała na ogrzewanie i cwu 7h na dobę zużywając przy tym 3,4kWh na godzinę pracy. I tak jak wivaldi pisze,moc grzewczą pompy dobiera się min.pod obciążenie cieplne domu a tego nie liczysz przy -25st.C a nawet jak będzie taka temp a moc masz dobraną na styk pod obciążenie .to masz w każdej pompie grzalke o mocy min.3kW. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.08.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 I znowu naginasz rzeczywistośc.W polsce obowiązuje pięc stref klimatycznych od -16 do -24°C. Niestety na się to nijak do rzeczywistości lokalnych. Ja u siebie (obowiązuje u mnie trzecia strefa czyli -20°C) takich temperatur nie widziałem od wielu lat, i swoje OZC liczyłem na -10°. Natomiast w miejscowości położonej ok. 10km ode mnie, w tym roku (przez okres ok. trzech tygodni) panowały mrozy na poziomie -20°C w ciągu dnia, a nocą dochodziło nawet do -30°C. O ile przy kilku dniowych ochłodzeniach do takiego poziomu jeszcze tragedii nie ma (bezwładnośc termiczna budynku nie pozwala na szybką utratę temperatury), to takie przeciągające się mrozy przez kilka tygodni dają w kośc i trzeba miec wystarczający zapas mocy grzewczej, żeby zwyczajnie dac sobie radę z takimi temperaturami.Trzeba znac specyfikę terenu w którym się mieszka/planuje zamieszkac i do każdego rozwiązania podchodzic zdroworozsądkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 10.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Zgadzam się że mroźnych dni nie jest wiele i koszt dogrzewania grzałką nie będzie duży. Ale nie można przemilczać faktu że pompa jako źródło ciepła zawodzi wtedy kiedy jest najbardziej potrzebna i wymaga wspomagania.Podobnie nie można optymistycznie zakładać że pompa dobrana na styk będzie w chłodniejsze dni pracowała 100% w tańszej taryfie.Osobiście nie jestem przeciwnikiem pomp. Nie podoba mi się tylko sposób w jaki niektóre osoby na tym forum je reklamują jednocześnie szkalując wszystkich mających odmienne zdanie. W ten sposób można więcej osób zrazić niż zachęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) No i o tym mówię,dlatego tak ważne jest zrobienie OZC przed budową a w najgorszym razie przed doborem systemu grzewczego.I zawsze w pompie masz bufor na wypadek anomalii pogodowych w postaci grzałki 3,6,9kW. Dlatego idiotyczne jest twierdzenie,że powietrzna nie da rady w Polsce jak większość Skandynawii na powietrznych jedzie. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Zgadzam się że mroźnych dni nie jest wiele i koszt dogrzewania grzałką nie będzie duży. Ale nie można przemilczać faktu że pompa jako źródło ciepła zawodzi wtedy kiedy jest najbardziej potrzebna i wymaga wspomagania. Podobnie nie można optymistycznie zakładać że pompa dobrana na styk będzie w chłodniejsze dni pracowała 100% w tańszej taryfie. Osobiście nie jestem przeciwnikiem pomp. Nie podoba mi się tylko sposób w jaki niektóre osoby na tym forum je reklamują jednocześnie szkalując wszystkich mających odmienne zdanie. W ten sposób można więcej osób zrazić niż zachęcić.Albo nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć albo z myśleniem coś nie tak. Poprawnie dobrana pompa pod obciążenie cieplne domu z OZC a nie pod magica Pana fredzia,nigdy nie zawiedzie nawet w przypadku anomalii pogodowych i dużych mrozów. Nikt nie mówi,że dobierając moc grzewczą pompy pod obciążenie będzie grzane 100% w taniej taryfie,to nawet na logikę nie pasuje. Decydując się na tego Atlantica wiedziałem że wejdę przy -20st.C na droższa taryfę,to też na logice. Ale coś za coś,slabsza czyli tańsza pompa i wchodzenie w droższa czy mocniejsza i droższa i grzanie 100% w taniej. To jest to czego Ty i karoka nie możecie pojąć. Mój wzór na grzanie 100% w taniej to 3,5kW*24h/10h=8,4kW. Ale i tak ja osobiście bym nie doplacal do mocniejszej i drozszej bo anomalii aż takich nie ma i przeżyje kilka dni w drozszej tym bardziej ze i tak wtedy 1kWh wychodzi taniej niż grzanie prądem w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 I znowu naginasz rzeczywistośc. W polsce obowiązuje pięc stref klimatycznych od -16 do -24°C. Niestety na się to nijak do rzeczywistości lokalnych. Ja u siebie (obowiązuje u mnie trzecia strefa czyli -20°C) takich temperatur nie widziałem od wielu lat, i swoje OZC liczyłem na -10°. Natomiast w miejscowości położonej ok. 10km ode mnie, w tym roku (przez okres ok. trzech tygodni) panowały mrozy na poziomie -20°C w ciągu dnia, a nocą dochodziło nawet do -30°C. O ile przy kilku dniowych ochłodzeniach do takiego poziomu jeszcze tragedii nie ma (bezwładnośc termiczna budynku nie pozwala na szybką utratę temperatury), to takie przeciągające się mrozy przez kilka tygodni dają w kośc i trzeba miec wystarczający zapas mocy grzewczej, żeby zwyczajnie dac sobie radę z takimi temperaturami. Trzeba znac specyfikę terenu w którym się mieszka/planuje zamieszkac i do każdego rozwiązania podchodzic zdroworozsądkowo. To tak jak u mnie ... Mieszkam kilka km od Torunia a w zimę u mnie jest zawsze kilka stopni zimniej niż w Toruniu. Takie położenie (pradolina Wisły , Wisła , jeziora , lasy). W 2011/2012 w zimę miałem mrozy dochodzące do -30 stopni , to samo w 2012/2013. Od 2 lat jest cieplej , ale też były mrozy do -20 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) To tak jak u mnie ... Mieszkam kilka km od Torunia a w zimę u mnie jest zawsze kilka stopni zimniej niż w Toruniu. Takie położenie (pradolina Wisły , Wisła , jeziora , lasy). W 2011/2012 w zimę miałem mrozy dochodzące do -30 stopni , to samo w 2012/2013. Od 2 lat jest cieplej , ale też były mrozy do -20 ...No i co w zwiazku z tym ? Jaki to ma zwiazek z systemem grzewczym ? Ma jedynie zwiazek z doborem mocy grzewczej ale to Ty powinienes dobrac odpowiednia moc pod dom Jesli nie dobierzesz odpowiednio to bedziesz narzekal a nie dobierzesz bo.nie masz wykonane OZC. Logicznym jest ze nie wezmiesz tego Atlantica z moca przy -20 ok.4,5kW bo ona jest odpowiednia do mojego domu. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts