Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

To skąd się wzięła cena mojej pompki ponad 1000zl i dlaczego tyle kosztuje ?

Była w środku,ja jej nie kupowalem ale tyle kosztuje.

Nie wiem ...

Ty bogaty jesteś , więc stać cię na pompki za 1000zł ...

A przy marżach na pompie sądzę że wstawiona pompka za 200zł i sprzedana za 1000zł to prawie za darmo :lol2:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Nie wiem ...

Ty bogaty jesteś , więc stać cię na pompki za 1000zł ...

A przy marżach na pompie sądzę że wstawiona pompka za 200zł i sprzedana za 1000zł to prawie za darmo :lol2:

Ja nie kupiłem tej pompki,ona tam była już :)

http://allegro.pl/nowa-pompa-wilo-stratos-para-25-1-8-t1-i5049091777.html

Ze złota nie jest i raczej badziewiem chyba też nie ;)

Jeśli twierdzisz inaczej pokaż mi na forum w konkretnym przykładzie ekosyf z jedną pompką obiegowa i sterownik do ekosyfu który obsługuje c.o+cwu na jednej pompce obiegowej.

Jedna osoba (jak nie więcej) ma kocioł i tylko jedną pompę obiegową . Pompa robi za pompę podłogową + pompę bojlera.

Ja u siebie mam 2 pompy a mam podłogówkę , grzejniki i bojler.

Jedna pompa idzie na CWU i na grzejniki a druga tylko na podłogówkę.

Spokojnie można jak ma się tylko podłogówkę i CWU zrobić na jednej pompie ..

Tylko PO CO ?

Pompa bojlera działa bardzo krótko i TYLKO jak bojler jest ładowany ciepłą wodą.

Może być tam najtańsza pompa za 100zł bo jest ona krótko używana i nie pracuje nonstop ...

Gość Arturo72

Szczerze mówiac w ciągu kilku lat ceny pomp potaniały , a ich sprawność i energooszczędność mocno wzrosła ...

Obecnie dużo pomp coraz lepiej sobie radzi z niskimi temperaturami ...

I pojawi się coraz więcej producentów a tu rokuje na obniżki cen ...

Co ???

Znowu bzdury piszesz,pompy ciepła powietrzne od 2011r poszły ze 20-30% do góry.

A co do parametrów i sprawnosci,Atlantic Alfea 8kW(dzisiaj Extensa) w 2011r,którą miałem mieć miał taką samą sprawność jak ma dzisiaj a jest znacznie droższy niż 4 lata temu.

Panasonic co rok,dwa dżwiga ceny.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-atlantic-alfea-ogrzeje-dom-do-150m2-i5580364121.html

Żeby nie było,że tylko Panas mnie sponsoruje,oprócz japońców i francuzi dołączyli do grona moich sponsorów ;)

Edytowane przez Arturo72

I gdzie ta tania instalacja kaszpir przy ekosyfie ?

No chyba że osprzęt typu pompki obiegowe,mieszacze,zawory są w cenie kotła to tak ale chyba tak nie jest i za to właśnie płaci się majątek przy ekosyfie.

Widzę obrażania dalsza część...

Widzę że jak ktoś ma coś innego niż ty to już ma syf i oczywiściie zawsze ty masz najlepsze ...

Ja miałem u siebie 3 pompy. Obecnie mam 2 pompy.

Jedna pompa (za chyba 300zł ?) jest do CWU i do grzejników , druga pompa LFP (za też chyba coś koło 300zł) zasila podłogowkę.

Ty masz tą pompę w pompie ciepła , bo MUSISZ mieć w każdej instalację pompę która robi "przepływ" wody.

Co do ilości pomp i poziomu "zaawansowania" to tutaj zależy od "wiedzy i fachowości" instalatora. Są czasami tacy idiocie którzy prostą instalację potrafią mocno skomplikować i zrobić z niej nie wiadomo co , byle tylko zarobić więcej na elementach i robociźnie .

Można zrobić instalcję jak ma się tylko samą podłogówkę tylko na 1 pompie , ale w większości nie ma sensu.

Pompa bojlera (CWU) działa bardzo krótko i tylko wtedy jak jest ładowany bojler , więc nie ma sensu kupować tam drogiej (energooszczednej pompy) bo nie działa nonstop ...

Dodatkowo poza sezonem grzewczym nie ma potrzeby aby ciepła woda szła sobie w obieg , więc po to daje się 2 pompy i rozdziela instalację aby oba obiegi były niezależne od siebie.

Ale taką wiedzę to Ty powinieneś mieć ...

A widzę żę jeśli ja nie mam o tym pojęcia ani żadnej wiedzy , to jaki jest twój poziom wiedzy jesli takich podstaw nie znasz ?:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Ja pisałem o dobrych pompkach a nie jakimś badziewiu.

3 pompki w instalacji,szok ale czytałem ze rekordzista przy ekosyfie ma 7 szt ;)

I takim sposobem kocioł na ekosyf warty 8tys.zł kosztuje już 10tys.zł a gdzie reszta osprzętu i w jakiej cenie ? :)

O tym się zapomina...

I gdzie ta tania instalacja kaszpir przy ekosyfie ?

No chyba że osprzęt typu pompki obiegowe,mieszacze,zawory są w cenie kotła to tak ale chyba tak nie jest i za to właśnie płaci się majątek przy ekosyfie.

A jak widać przy pompie wpiecie do instalacji jest proste jak budowa cepa bez zbędnego i drogiego osprzętu.

Podobnie rzecz ma się z podpieciem kotła na prąd w instalację.

A maszynka do zgrzewania rur PP kosztuje 70zl ;)

Skąd wiesz, że twoje są dobre a moje syf? Jakieś testy lub badania? To , że jesteś glupi i lubosz przeplacic to nie znaczy, że jest lepiej. Udowodnij, że te wilo są dobre a grundfoss alpha syf. Nie jestes trollu w internecie anonimowy i przestrzegaj regulaminow i netykiety. Zwykły frustrat po 40-ce.

Ja znalazłem zone za darmo, ty szukasz na platnym portalu randkowym. To oznacza ze jak zaplacisz to bedziesz mial lepsza?

C

Żeby nie było,że tylko Panas ;)

Podeślij mi jakiś katalog Panasonica z 2010r i jakie były wtedy modele dostępne i jakie miały parametry toi pogadamy ...

Ja już dokłądnie nie pamiętam , ale to co mi oferowano wtedy z powietrznych dawało radę do -7 stopni ...

Dlatego sugerowano pompy gruntowe z pionowymi odwiertami.

Ja naprawdę nie czuję się jakoś poszkodowany , ani nie narzekam na ilośc pracy przy kotle i nie jestem jakimś masochistą ...

Wtedy STAĆ mnie było tylko na kocioł i tyle.

Spokojnie czekam aż kocioł KIEDYŚ się rozsypie i wtedy POMYŚLĘ , co dalej ...

Albo kupię kiedyś pompę , albo może znów kocioł , albo nie wiadomo co ...

Nie mam szklanej kuli i nie wiem co będzie za 2 lata , czy też 5 lat ...

Na razie ilość pracy i "dyskomfort" przy obsłudze kotła mi nie przeszkadza ...

Więc proszę nie "uszczęśliwiaj:" mnie na siłę ani nie wciskaj mi że zrobiłem jakiś życiowy błąd ...

To była moja WŁASNA decyzja i nie żałuję.

Gość Arturo72
Zwykły frustrat po 40-ce.

Ja znalazłem zone za darmo, ty szukasz na platnym portalu randkowym. To oznacza ze jak zaplacisz to bedziesz mial lepsza?

Żonę mam jedną od 22 lat a jestem jedynie alfonsem ;)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Ja już dokłądnie nie pamiętam , ale to co mi oferowano wtedy z powietrznych dawało radę do -7 stopni ...

Dlatego sugerowano pompy gruntowe z pionowymi odwiertami.

Jak widzisz po autorze tematu,teraz też mu sugerują gruntową bo powietrzna nie da rady czyli tak się to odbywa jak ktoś jest zielony w temacie i nie wie czego chce ;)

A tu masz tabelę z wydajności Atlantica S8 o jakiej mówiłem z 2011 a i była ona też w 2010 to ewidentnie ktoś Cię robił w jajo jako zielonego inwestora i chciał wcisnąć drogą gruntową traktując jak owcę do strzyżenia :)

S8.jpg

Jak widać,przy -15st.C COP sporo powyżej 2 i moc grzewcza prawie 6kW :)

Edytowane przez Arturo72

Szczerze mówiac w ciągu kilku lat ceny pomp potaniały , a ich sprawność i energooszczędność mocno wzrosła ...

Obecnie dużo pomp coraz lepiej sobie radzi z niskimi temperaturami ...

...

A konkretnie L

Może podasz, jak wzrósł COP i spadły ceny ?

Gość Arturo72
Jaka będzie moc i COP przy -25°C? Czemu producent nie chce się pochwalić wykresami dla temperatur poniżej -15°C?

Nie wiem jaki będzie COP przy -25st.C ale na pewno pow.1 a moc grzewcza na pewno pow.3kW.

Nie interesowało mnie to bo na Syberii nie mieszkam tylko w Polsce gdzie od 3 lat najniższa temp.jaką widziałem to -18st.C a że to była pompa idealna pod mój dom to parametry stykly spokojnie.

Co do tego czemu producenci nie podają danych pon.-15st.C to określa to norma europejska.Przed wejściem tej normy Atlantic razem z Hitachi bo to są te same pompy podawał dane przy -20st.C,jak gdzieś znajdę to zapodam tabelkę :)

Moja przy -18st.C pracowała na ogrzewanie i cwu 7h na dobę zużywając przy tym 3,4kWh na godzinę pracy.

I tak jak wivaldi pisze,moc grzewczą pompy dobiera się min.pod obciążenie cieplne domu a tego nie liczysz przy -25st.C a nawet jak będzie taka temp a moc masz dobraną na styk pod obciążenie .to masz w każdej pompie grzalke o mocy min.3kW.

Edytowane przez Arturo72

I znowu naginasz rzeczywistośc.

W polsce obowiązuje pięc stref klimatycznych od -16 do -24°C. Niestety na się to nijak do rzeczywistości lokalnych. Ja u siebie (obowiązuje u mnie trzecia strefa czyli -20°C) takich temperatur nie widziałem od wielu lat, i swoje OZC liczyłem na -10°. Natomiast w miejscowości położonej ok. 10km ode mnie, w tym roku (przez okres ok. trzech tygodni) panowały mrozy na poziomie -20°C w ciągu dnia, a nocą dochodziło nawet do -30°C. O ile przy kilku dniowych ochłodzeniach do takiego poziomu jeszcze tragedii nie ma (bezwładnośc termiczna budynku nie pozwala na szybką utratę temperatury), to takie przeciągające się mrozy przez kilka tygodni dają w kośc i trzeba miec wystarczający zapas mocy grzewczej, żeby zwyczajnie dac sobie radę z takimi temperaturami.

Trzeba znac specyfikę terenu w którym się mieszka/planuje zamieszkac i do każdego rozwiązania podchodzic zdroworozsądkowo.

Zgadzam się że mroźnych dni nie jest wiele i koszt dogrzewania grzałką nie będzie duży. Ale nie można przemilczać faktu że pompa jako źródło ciepła zawodzi wtedy kiedy jest najbardziej potrzebna i wymaga wspomagania.

Podobnie nie można optymistycznie zakładać że pompa dobrana na styk będzie w chłodniejsze dni pracowała 100% w tańszej taryfie.

Osobiście nie jestem przeciwnikiem pomp. Nie podoba mi się tylko sposób w jaki niektóre osoby na tym forum je reklamują jednocześnie szkalując wszystkich mających odmienne zdanie. W ten sposób można więcej osób zrazić niż zachęcić.

Gość Arturo72

No i o tym mówię,dlatego tak ważne jest zrobienie OZC przed budową a w najgorszym razie przed doborem systemu grzewczego.

I zawsze w pompie masz bufor na wypadek anomalii pogodowych w postaci grzałki 3,6,9kW.

Dlatego idiotyczne jest twierdzenie,że powietrzna nie da rady w Polsce jak większość Skandynawii na powietrznych jedzie.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Zgadzam się że mroźnych dni nie jest wiele i koszt dogrzewania grzałką nie będzie duży. Ale nie można przemilczać faktu że pompa jako źródło ciepła zawodzi wtedy kiedy jest najbardziej potrzebna i wymaga wspomagania.

Podobnie nie można optymistycznie zakładać że pompa dobrana na styk będzie w chłodniejsze dni pracowała 100% w tańszej taryfie.

Osobiście nie jestem przeciwnikiem pomp. Nie podoba mi się tylko sposób w jaki niektóre osoby na tym forum je reklamują jednocześnie szkalując wszystkich mających odmienne zdanie. W ten sposób można więcej osób zrazić niż zachęcić.

Albo nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć albo z myśleniem coś nie tak.

Poprawnie dobrana pompa pod obciążenie cieplne domu z OZC a nie pod magica Pana fredzia,nigdy nie zawiedzie nawet w przypadku anomalii pogodowych i dużych mrozów.

Nikt nie mówi,że dobierając moc grzewczą pompy pod obciążenie będzie grzane 100% w taniej taryfie,to nawet na logikę nie pasuje.

Decydując się na tego Atlantica wiedziałem że wejdę przy -20st.C na droższa taryfę,to też na logice.

Ale coś za coś,slabsza czyli tańsza pompa i wchodzenie w droższa czy mocniejsza i droższa i grzanie 100% w taniej.

To jest to czego Ty i karoka nie możecie pojąć.

Mój wzór na grzanie 100% w taniej to 3,5kW*24h/10h=8,4kW.

Ale i tak ja osobiście bym nie doplacal do mocniejszej i drozszej bo anomalii aż takich nie ma i przeżyje kilka dni w drozszej tym bardziej ze i tak wtedy 1kWh wychodzi taniej niż grzanie prądem w II taryfie.

I znowu naginasz rzeczywistośc.

W polsce obowiązuje pięc stref klimatycznych od -16 do -24°C. Niestety na się to nijak do rzeczywistości lokalnych. Ja u siebie (obowiązuje u mnie trzecia strefa czyli -20°C) takich temperatur nie widziałem od wielu lat, i swoje OZC liczyłem na -10°. Natomiast w miejscowości położonej ok. 10km ode mnie, w tym roku (przez okres ok. trzech tygodni) panowały mrozy na poziomie -20°C w ciągu dnia, a nocą dochodziło nawet do -30°C. O ile przy kilku dniowych ochłodzeniach do takiego poziomu jeszcze tragedii nie ma (bezwładnośc termiczna budynku nie pozwala na szybką utratę temperatury), to takie przeciągające się mrozy przez kilka tygodni dają w kośc i trzeba miec wystarczający zapas mocy grzewczej, żeby zwyczajnie dac sobie radę z takimi temperaturami.

Trzeba znac specyfikę terenu w którym się mieszka/planuje zamieszkac i do każdego rozwiązania podchodzic zdroworozsądkowo.

To tak jak u mnie ...

Mieszkam kilka km od Torunia a w zimę u mnie jest zawsze kilka stopni zimniej niż w Toruniu. Takie położenie (pradolina Wisły , Wisła , jeziora , lasy).

W 2011/2012 w zimę miałem mrozy dochodzące do -30 stopni , to samo w 2012/2013.

Od 2 lat jest cieplej , ale też były mrozy do -20 ...

Gość Arturo72
To tak jak u mnie ...

Mieszkam kilka km od Torunia a w zimę u mnie jest zawsze kilka stopni zimniej niż w Toruniu. Takie położenie (pradolina Wisły , Wisła , jeziora , lasy).

W 2011/2012 w zimę miałem mrozy dochodzące do -30 stopni , to samo w 2012/2013.

Od 2 lat jest cieplej , ale też były mrozy do -20 ...

No i co w zwiazku z tym ?

Jaki to ma zwiazek z systemem grzewczym ?

Ma jedynie zwiazek z doborem mocy grzewczej ale to Ty powinienes dobrac odpowiednia moc pod dom

Jesli nie dobierzesz odpowiednio to bedziesz narzekal a nie dobierzesz bo.nie masz wykonane OZC.

Logicznym jest ze nie wezmiesz tego Atlantica z moca przy -20 ok.4,5kW bo ona jest odpowiednia do mojego domu.

Edytowane przez Arturo72