Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

4 osoby , (2 dorosłe + 2 dzieci)

A przebywacie w domu non stop, że wentylujesz aż 130m3/h?

No , no ...

Nie jest "uzasadniona ekonomicznie" a sam masz rekuperator ?

Ile rzeczy masz jeszcze "nieuzasadnionych ekonomicznie" a masz ?

Ten co miał ogrzewać dom suszarką i farelką za 100zł a skończył na pompie ciepła za 20tys zł ...

Zakładając że gościu ma 100m2 powierzchni ogrzewanej i wysokośc niech będzie 2,5m2 co daje razem kubaturę 250m3.

Czyli jak był włączył wentylatory nawiewające i wywiewające o wydajności 150 m3/h to CAŁE powietrze z domu zostało by wymienione po niecałych 2 godzinach , czyli w ciagu całego dnia nastapiła by ponad 12 - krotna wymiana całego powietrza ...

Czyli uważasz że np. w domu jest +20 , na zewnatrz jest -20 stopni (różnica 40 stopni) i przy włączonej WM z wymianą 150m3/h gdzie w ciągu jednej doby nastapi wymiana 12 krotna komfort w domu się nie zmniejszy ani nie spadnie DRASTYCZNIE temperatura w domu ...

Ja u siebie mam WM z rekuperatorem i mam stałą wymianę powietrza 120-150m3/h ...

Chłopie dalej się udzielaj , to się skończy że gościu bedzie siedział w domu w kurtce futrzanej ...

Czy w tym 100m2 mieszka aż 5 osób przez całą dobę, że chcesz im wentylować 150m3/h?

U mnie mieszkają 3 osoby. W domu przebywamy nierównomiernie i w zupełności wystarcza wentylacja ustawiona średnio około 20m3/h/osobę. W godzinach gdzie jesteśmy wszyscy około 30m3/h, a gdy nas nie ma, lub jest jedna osoba wystarczy 10m3.

Zimą bardzo szanuję w swoim domu wilgotność i większe wietrzenie nie jest wskazane. Wychodzi na to, że wymiana powietrza w całym domu jest u mnie na dobę trzykrotna, a nie jak ty piszesz dla tamtego przypadku 12-to krotna! Toż to wichura by musiała być w domu zimą!

Do tego zaznaczę tylko na marginesie, że 5 osób to dodatkowe 5 piecyków po około 70W każdy.

Arturo dobrze napisał, im tańszy system grzania, tym mniejszy sens stosowania wymiennika. U mnie rachunek zysków i strat wychodzi około zera. Wymiennik zamontowałem jedynie dla komfortu.

Gość Arturo72
Arturo72 to może z grubsza oszacujesz autorowi tego wątku ile u niego proponowana przez Ciebie pompa będzie pracowała w pierwszej taryfie, ile w drugiej, a ile będzie się wspomagała grzałką.

Nie moge tego oszacowac,nie wiem o jakiej mocy pompy rozmawiamy,nie mamy zadnych danych,nie mamy OZC.

Przyjmujac pompe 8kW tego atlantica i jego wyliczenia z kalkulatora 5,3kW to przy utrzymujacej sie cala dobe temp.-20st.C pompka bedzie u niego pracowala 24h na dobe czyli 10h w taniej i 14h w drozszej.

Ale czy mozliwe jest cala dobe -20st.C bez podwyzszenia temp.w dzien to logika powinna odpowiedziec ;)

Grzalki przy tej temp nie uzyje.

Edytowane przez Arturo72

A przebywacie w domu non stop, że wentylujesz aż 130m3/h?

Czy w tym 100m2 mieszka aż 5 osób przez całą dobę, że chcesz im wentylować 150m3/h?

U mnie mieszkają 3 osoby. W domu przebywamy nierównomiernie i w zupełności wystarcza wentylacja ustawiona średnio około 20m3/h/osobę. W godzinach gdzie jesteśmy wszyscy około 30m3/h, a gdy nas nie ma, lub jest jedna osoba wystarczy 10m3.

Zimą bardzo szanuję w swoim domu wilgotność i większe wietrzenie nie jest wskazane. Wychodzi na to, że wymiana powietrza w całym domu jest u mnie na dobę trzykrotna, a nie jak ty piszesz dla tamtego przypadku 12-to krotna! Toż to wichura by musiała być w domu zimą!

Do tego zaznaczę tylko na marginesie, że 5 osób to dodatkowe 5 piecyków po około 70W każdy.

Arturo dobrze napisał, im tańszy system grzania, tym mniejszy sens stosowania wymiennika. U mnie rachunek zysków i strat wychodzi około zera. Wymiennik zamontowałem jedynie dla komfortu.

U mnie wentylowane jest około 165m2 (parter + 1 piętro).

Przez pewien czas reku działał na 30% czyli około 100m3/h , ale po nocy w sypialni było czuć że nie do końca było świeże powietrze. Zwiększyłem na 50% czyli około 150m3 i rano powietrze już swieżutkie , teraz idzie na 40% czyli około 120m3/h i jest ok.

Choć obecnie i tak reku wyłączony i pootwierane wszystkie okna ...

Lubię świeże powietrze i tyle ...

U mnie pomysł zakup rekuperatora nie miał na celu zysków ekonomicznych a poprawienie komfortu.

Przez 2 pierwsze lata walczyłem z wilgocią , pleśnią i grzybem i nie mogłem się tego pozbyć , mimo że mocno wietrzyłem i grzałem.

Nawet robiłem "saunę" i miałem po 35 stopni w pomieszczeniach i okna pootwierane ...

Dopiero zakup i montaż rekuperatora usunął moje problemy ...

Nie wiem czy są jakieś oszczedności , zapewne powinny być bo mam dość dobry wymiennik (RecAir RS160) , który ma bardzo dobra sprawność i odzysk , ale u mnie zależało mi na komforcie i pozbyciu się wilgoci ...

Nie moge tego oszacowac,nie wiem o jakiej mocy pompy rozmawiamy,nie mamy zadnych danych,nie mamy OZC.

Przyjmujac pompe 8kW tego atlantica i jego wyliczenia z kalkulatora 5,3kW to przy utrzymujacej sie cala dobe temp.-20st.C pompka bedzie u niego pracowala 24h na dobe czyli 10h w taniej i 14h w drozszej.

Ale czy mozliwe jest cala dobe -20st.C bez podwyzszenia temp.w dzien to logika powinna odpowiedziec ;)

Grzalki przy tej temp nie uzyje.

Pamiętam zimy kiedy temperatura poniżej -20 w dzień nawet przez tydzień się utrzymywała. Wystarczy żeby jakiś konkretny wyż znad Rosji się na nas nasunął.

Nie pytałem o konkretny dzień tylko o cały sezon grzewczy w przeciętną zimę. Chcąc oszacować przewidywane koszty ogrzewania muszę mniej więcej wiedzieć ile kWh zużyję w pierwszej taryfie, a ile w drugiej.

Gość Arturo72
Pamiętam zimy kiedy temperatura poniżej -20 w dzień nawet przez tydzień się utrzymywała. Wystarczy żeby jakiś konkretny wyż znad Rosji się na nas nasunął.

Nie pytałem o konkretny dzień tylko o cały sezon grzewczy w przeciętną zimę. Chcąc oszacować przewidywane koszty ogrzewania muszę mniej więcej wiedzieć ile kWh zużyję w pierwszej taryfie, a ile w drugiej.

Dlatego Ci odpowiedziałem,że nie wiemy nic.

Jeśli 5,3kW pompy przy -20st.C będzie za mało i komuś nie będzie pasowało grzanie 24h na dobę to też logicznym jest że wybierze mocniejszą np.z 8kW przy -20st.C

A to ile zuzyje dom energii na ogrzewanie można wyczytać z OZC i dzieli się to przez COP.

Ja mogę tylko podać swoje zużycie,100% w taniej i 1750kWh w ostatnim sezonie*COP3 =5250kWh czyli tyle ile w OZC.

OZC jest podstawą przy doborze jakiegokolwiek systemu grzewczego a nie jakieś śmieszne kalkulatory.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A co to kogo obchodzi? To ludzie potrzebują świeżego powietrza a nie dom. Dom potrzebuje tylko minimalnej wentylacji. Zasada jest taka, że im więcej ludzi tym więcej wentylacji, a nie że im większy dom!

Dokładnie,w normie jest podane na nawiewy 20m3/h na osobę,wywiewy w łazienkach i kuchni wiadomo więcej.

A co to kogo obchodzi? To ludzie potrzebują świeżego powietrza a nie dom. Dom potrzebuje tylko minimalnej wentylacji. Zasada jest taka, że im więcej ludzi tym więcej wentylacji, a nie że im większy dom!

Wiem i tak było wyliczone. 30m3/h na jedną osobę.

Czyli około 120m3/h i tyle w większosci działa.

Wiem i tak było wyliczone. 30m3/h na jedną osobę.

Czyli około 120m3/h i tyle w większosci działa.

I przez całą dobę przebywacie wszyscy w tym domu? Ja też nie biję się o ułamki ze względu na ogrzewanie, mam je tak tanie że nie zwracam już na to większej uwagi, ale zależy mi na utrzymywaniu wilgotności w domu i dlatego zmniejszam wentylację kiedy tylko mogę.

Tak czy siak, pisanie o 12-to krotnej wymianie powietrza w domu to gruba przesada.

I przez całą dobę przebywacie wszyscy w tym domu? Ja też nie biję się o ułamki ze względu na ogrzewanie, mam je tak tanie że nie zwracam już na to większej uwagi, ale zależy mi na utrzymywaniu wilgotności w domu i dlatego zmniejszam wentylację kiedy tylko mogę.

Tak czy siak, pisanie o 12-to krotnej wymianie powietrza w domu to gruba przesada.

Nie , nie przebywamy

W tygodniu wiadomo do pracy , dzieciaki do szkoły ...

W weekendy głównie w domu , tacy z nas domownicy ;)

Szczerze mówiąc nie chciało mi się bawić w jakieś regulacje godzinowe przepływu powietrza. Wraca sie do domu i wita od razu świeże powietrze.

Nie mam ochoty siedzieć w zaduchu lub smrodku , byle trochę zaoszczędzić ...

Jaka będzie moc i COP przy -25°C? Czemu producent nie chce się pochwalić wykresami dla temperatur poniżej -15°C?

Wiesz bo tutaj musisz zacząć myśleć jak producenci pomp ;-)

Jak masz zapotrzebowanie max np. 7KW to nie kupujesz pompy 7KW , tylko pytasz się sprzedawcy jaka pompa ciepła potrafi przy powiedzmy -30 stopniach zaoferować 7KW mocy bez wspomagania się w żadnej sposób grzałkami ...

Sądzę że okazało by się że potrzebujesz pompy duuuuużo większej mocy albo z najwyższej półki ...

I co za tym idzie duuuuużo droższej ...

Dlatego się tym nie chwalą :)

Bo co z tego że pompa ma 7KW jak przy -30 będzie miała z 2KW mocy ...

To w papierach niezbyt ładnie by wyglądało , dlatego "ratują" się grzalkami ...

Gość Arturo72

Jak masz zapotrzebowanie max np. 7KW to nie kupujesz pompy 7KW , tylko pytasz się sprzedawcy jaka pompa ciepła potrafi przy powiedzmy -30 stopniach zaoferować 7KW mocy bez wspomagania się w żadnej sposób grzałkami ...

Sądzę że okazało by się że potrzebujesz pompy duuuuużo większej mocy albo z najwyższej półki ...

I po raz kolejny bzdury.

A kto ci broni kupić pompę jedynie pod obciążenie cieplne ?

Jesteś osobą ubezwlasnowolniona i ktoś Cię zmusza do kupna mocniejszej pompy ?

Ten Atlantic miał przy -20st.C 4,6kW+3kW a ja miałem obciążenie 3,5kW czyli przy utrzymujacej się cała dobę -20st C wchodzilbym w droższa taryfę a mimo to na nią się zdecydowałem.I dzięki temu +3kW Nawet przy -30st C bym nie zamarzl.

Tylko problem,że Wy czyli ekogroszki nie macie OZC i nie macie pojęcia ile mocy grzewczej wam trza.

Edytowane przez Arturo72

Nie , nie przebywamy

W tygodniu wiadomo do pracy , dzieciaki do szkoły ...

W weekendy głównie w domu , tacy z nas domownicy ;)

Szczerze mówiąc nie chciało mi się bawić w jakieś regulacje godzinowe przepływu powietrza. Wraca sie do domu i wita od razu świeże powietrze.

Nie mam ochoty siedzieć w zaduchu lub smrodku , byle trochę zaoszczędzić ...

Zaoszczędzić? Co zaoszczędzić?

Czy skoro wiesz, że dwa dni w roku będziesz potrzebował busa dla całej rodziny, to kupujesz busa, czy wynajmiesz taxi?

Mniejsza wymiana powietrza to i mniejsze straty ciepłą wynikające z wentylacji budynku ...

Kula w płot :p

Zrozum kaszpir, że nie oszczędności na CO są tutaj priorytetem, ale nie dopuszczenie do zbytniego wysuszenia domu!!! Przy WM z tym ludzie walczą a nie z jakimiś marnymi oszczędnościami na CO.

Kula w płot :p

Zrozum kaszpir, że nie oszczędności na CO są tutaj priorytetem, ale nie dopuszczenie do zbytniego wysuszenia domu!!! Przy WM z tym ludzie walczą a nie z jakimiś marnymi oszczędnościami na CO.

W zimę jak trzeba to zmniejszam wymianę , do około 100m3/h i jest ok.

Mam w domu higrometr.

Czy skoro wiesz, że dwa dni w roku będziesz potrzebował busa dla całej rodziny, to kupujesz busa, czy wynajmiesz taxi?

Nie kupuję taki samochód który przewie i 2 osoby jak i 5 i jeszcze będzie miejsca sporo , aby się nie okazało że będę musiał wybierać pomiędzy ilością osób a ilością bagażu :)

Są samochody pojemne i oszczędne. Jedno nie wyklucza drugiego :)

PS. Mam jeszcze "dziadka" Xsarę Piccasso na gaz. Bardzo oszczędny (poniżej 10l gazu na 100) , i niesamowicie pakowny. Czego on nie przywiózł ;)

Najśmieszniejszy jest wyraz twarzy sąsiadów jak czasami wypakowuję mojego "dostawczaka" ;)

Edytowane przez kaszpir007