an2lec 10.08.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Arturo72 to może z grubsza oszacujesz autorowi tego wątku ile u niego proponowana przez Ciebie pompa będzie pracowała w pierwszej taryfie, ile w drugiej, a ile będzie się wspomagała grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.08.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 4 osoby , (2 dorosłe + 2 dzieci) A przebywacie w domu non stop, że wentylujesz aż 130m3/h? No , no ... Nie jest "uzasadniona ekonomicznie" a sam masz rekuperator ? Ile rzeczy masz jeszcze "nieuzasadnionych ekonomicznie" a masz ? Ten co miał ogrzewać dom suszarką i farelką za 100zł a skończył na pompie ciepła za 20tys zł ... Zakładając że gościu ma 100m2 powierzchni ogrzewanej i wysokośc niech będzie 2,5m2 co daje razem kubaturę 250m3. Czyli jak był włączył wentylatory nawiewające i wywiewające o wydajności 150 m3/h to CAŁE powietrze z domu zostało by wymienione po niecałych 2 godzinach , czyli w ciagu całego dnia nastapiła by ponad 12 - krotna wymiana całego powietrza ... Czyli uważasz że np. w domu jest +20 , na zewnatrz jest -20 stopni (różnica 40 stopni) i przy włączonej WM z wymianą 150m3/h gdzie w ciągu jednej doby nastapi wymiana 12 krotna komfort w domu się nie zmniejszy ani nie spadnie DRASTYCZNIE temperatura w domu ... Ja u siebie mam WM z rekuperatorem i mam stałą wymianę powietrza 120-150m3/h ... Chłopie dalej się udzielaj , to się skończy że gościu bedzie siedział w domu w kurtce futrzanej ... Czy w tym 100m2 mieszka aż 5 osób przez całą dobę, że chcesz im wentylować 150m3/h? U mnie mieszkają 3 osoby. W domu przebywamy nierównomiernie i w zupełności wystarcza wentylacja ustawiona średnio około 20m3/h/osobę. W godzinach gdzie jesteśmy wszyscy około 30m3/h, a gdy nas nie ma, lub jest jedna osoba wystarczy 10m3. Zimą bardzo szanuję w swoim domu wilgotność i większe wietrzenie nie jest wskazane. Wychodzi na to, że wymiana powietrza w całym domu jest u mnie na dobę trzykrotna, a nie jak ty piszesz dla tamtego przypadku 12-to krotna! Toż to wichura by musiała być w domu zimą! Do tego zaznaczę tylko na marginesie, że 5 osób to dodatkowe 5 piecyków po około 70W każdy. Arturo dobrze napisał, im tańszy system grzania, tym mniejszy sens stosowania wymiennika. U mnie rachunek zysków i strat wychodzi około zera. Wymiennik zamontowałem jedynie dla komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Arturo72 to może z grubsza oszacujesz autorowi tego wątku ile u niego proponowana przez Ciebie pompa będzie pracowała w pierwszej taryfie, ile w drugiej, a ile będzie się wspomagała grzałką. Nie moge tego oszacowac,nie wiem o jakiej mocy pompy rozmawiamy,nie mamy zadnych danych,nie mamy OZC. Przyjmujac pompe 8kW tego atlantica i jego wyliczenia z kalkulatora 5,3kW to przy utrzymujacej sie cala dobe temp.-20st.C pompka bedzie u niego pracowala 24h na dobe czyli 10h w taniej i 14h w drozszej. Ale czy mozliwe jest cala dobe -20st.C bez podwyzszenia temp.w dzien to logika powinna odpowiedziec Grzalki przy tej temp nie uzyje. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 10.08.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Wymiennik zamontowałem jedynie dla komfortu. Dla klimatu Mierzył któryś z Was (posiadaczy WM z odzyskiem ciepła) temperaturę nawiewu podczas takich upałów? Jaką w tym czasie macie temp w pomieszczeniach? Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez QIM () Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A przebywacie w domu non stop, że wentylujesz aż 130m3/h? Czy w tym 100m2 mieszka aż 5 osób przez całą dobę, że chcesz im wentylować 150m3/h? U mnie mieszkają 3 osoby. W domu przebywamy nierównomiernie i w zupełności wystarcza wentylacja ustawiona średnio około 20m3/h/osobę. W godzinach gdzie jesteśmy wszyscy około 30m3/h, a gdy nas nie ma, lub jest jedna osoba wystarczy 10m3. Zimą bardzo szanuję w swoim domu wilgotność i większe wietrzenie nie jest wskazane. Wychodzi na to, że wymiana powietrza w całym domu jest u mnie na dobę trzykrotna, a nie jak ty piszesz dla tamtego przypadku 12-to krotna! Toż to wichura by musiała być w domu zimą! Do tego zaznaczę tylko na marginesie, że 5 osób to dodatkowe 5 piecyków po około 70W każdy. Arturo dobrze napisał, im tańszy system grzania, tym mniejszy sens stosowania wymiennika. U mnie rachunek zysków i strat wychodzi około zera. Wymiennik zamontowałem jedynie dla komfortu. U mnie wentylowane jest około 165m2 (parter + 1 piętro). Przez pewien czas reku działał na 30% czyli około 100m3/h , ale po nocy w sypialni było czuć że nie do końca było świeże powietrze. Zwiększyłem na 50% czyli około 150m3 i rano powietrze już swieżutkie , teraz idzie na 40% czyli około 120m3/h i jest ok. Choć obecnie i tak reku wyłączony i pootwierane wszystkie okna ... Lubię świeże powietrze i tyle ... U mnie pomysł zakup rekuperatora nie miał na celu zysków ekonomicznych a poprawienie komfortu. Przez 2 pierwsze lata walczyłem z wilgocią , pleśnią i grzybem i nie mogłem się tego pozbyć , mimo że mocno wietrzyłem i grzałem. Nawet robiłem "saunę" i miałem po 35 stopni w pomieszczeniach i okna pootwierane ... Dopiero zakup i montaż rekuperatora usunął moje problemy ... Nie wiem czy są jakieś oszczedności , zapewne powinny być bo mam dość dobry wymiennik (RecAir RS160) , który ma bardzo dobra sprawność i odzysk , ale u mnie zależało mi na komforcie i pozbyciu się wilgoci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 10.08.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Nie moge tego oszacowac,nie wiem o jakiej mocy pompy rozmawiamy,nie mamy zadnych danych,nie mamy OZC. Przyjmujac pompe 8kW tego atlantica i jego wyliczenia z kalkulatora 5,3kW to przy utrzymujacej sie cala dobe temp.-20st.C pompka bedzie u niego pracowala 24h na dobe czyli 10h w taniej i 14h w drozszej. Ale czy mozliwe jest cala dobe -20st.C bez podwyzszenia temp.w dzien to logika powinna odpowiedziec Grzalki przy tej temp nie uzyje. Pamiętam zimy kiedy temperatura poniżej -20 w dzień nawet przez tydzień się utrzymywała. Wystarczy żeby jakiś konkretny wyż znad Rosji się na nas nasunął. Nie pytałem o konkretny dzień tylko o cały sezon grzewczy w przeciętną zimę. Chcąc oszacować przewidywane koszty ogrzewania muszę mniej więcej wiedzieć ile kWh zużyję w pierwszej taryfie, a ile w drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Pamiętam zimy kiedy temperatura poniżej -20 w dzień nawet przez tydzień się utrzymywała. Wystarczy żeby jakiś konkretny wyż znad Rosji się na nas nasunął. Nie pytałem o konkretny dzień tylko o cały sezon grzewczy w przeciętną zimę. Chcąc oszacować przewidywane koszty ogrzewania muszę mniej więcej wiedzieć ile kWh zużyję w pierwszej taryfie, a ile w drugiej. Dlatego Ci odpowiedziałem,że nie wiemy nic. Jeśli 5,3kW pompy przy -20st.C będzie za mało i komuś nie będzie pasowało grzanie 24h na dobę to też logicznym jest że wybierze mocniejszą np.z 8kW przy -20st.C A to ile zuzyje dom energii na ogrzewanie można wyczytać z OZC i dzieli się to przez COP. Ja mogę tylko podać swoje zużycie,100% w taniej i 1750kWh w ostatnim sezonie*COP3 =5250kWh czyli tyle ile w OZC. OZC jest podstawą przy doborze jakiegokolwiek systemu grzewczego a nie jakieś śmieszne kalkulatory. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.08.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 U mnie wentylowane jest około 165m2 (parter + 1 piętro). A co to kogo obchodzi? To ludzie potrzebują świeżego powietrza a nie dom. Dom potrzebuje tylko minimalnej wentylacji. Zasada jest taka, że im więcej ludzi tym więcej wentylacji, a nie że im większy dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A co to kogo obchodzi? To ludzie potrzebują świeżego powietrza a nie dom. Dom potrzebuje tylko minimalnej wentylacji. Zasada jest taka, że im więcej ludzi tym więcej wentylacji, a nie że im większy dom! Dokładnie,w normie jest podane na nawiewy 20m3/h na osobę,wywiewy w łazienkach i kuchni wiadomo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 A co to kogo obchodzi? To ludzie potrzebują świeżego powietrza a nie dom. Dom potrzebuje tylko minimalnej wentylacji. Zasada jest taka, że im więcej ludzi tym więcej wentylacji, a nie że im większy dom! Wiem i tak było wyliczone. 30m3/h na jedną osobę. Czyli około 120m3/h i tyle w większosci działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.08.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Wiem i tak było wyliczone. 30m3/h na jedną osobę. Czyli około 120m3/h i tyle w większosci działa. I przez całą dobę przebywacie wszyscy w tym domu? Ja też nie biję się o ułamki ze względu na ogrzewanie, mam je tak tanie że nie zwracam już na to większej uwagi, ale zależy mi na utrzymywaniu wilgotności w domu i dlatego zmniejszam wentylację kiedy tylko mogę. Tak czy siak, pisanie o 12-to krotnej wymianie powietrza w domu to gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 I przez całą dobę przebywacie wszyscy w tym domu? Ja też nie biję się o ułamki ze względu na ogrzewanie, mam je tak tanie że nie zwracam już na to większej uwagi, ale zależy mi na utrzymywaniu wilgotności w domu i dlatego zmniejszam wentylację kiedy tylko mogę. Tak czy siak, pisanie o 12-to krotnej wymianie powietrza w domu to gruba przesada. Nie , nie przebywamy W tygodniu wiadomo do pracy , dzieciaki do szkoły ... W weekendy głównie w domu , tacy z nas domownicy Szczerze mówiąc nie chciało mi się bawić w jakieś regulacje godzinowe przepływu powietrza. Wraca sie do domu i wita od razu świeże powietrze. Nie mam ochoty siedzieć w zaduchu lub smrodku , byle trochę zaoszczędzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Jaka będzie moc i COP przy -25°C? Czemu producent nie chce się pochwalić wykresami dla temperatur poniżej -15°C? Wiesz bo tutaj musisz zacząć myśleć jak producenci pomp Jak masz zapotrzebowanie max np. 7KW to nie kupujesz pompy 7KW , tylko pytasz się sprzedawcy jaka pompa ciepła potrafi przy powiedzmy -30 stopniach zaoferować 7KW mocy bez wspomagania się w żadnej sposób grzałkami ... Sądzę że okazało by się że potrzebujesz pompy duuuuużo większej mocy albo z najwyższej półki ... I co za tym idzie duuuuużo droższej ... Dlatego się tym nie chwalą Bo co z tego że pompa ma 7KW jak przy -30 będzie miała z 2KW mocy ... To w papierach niezbyt ładnie by wyglądało , dlatego "ratują" się grzalkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.08.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Wiesz bo tutaj musisz zacząć myśleć jak producenci pomp Jak masz zapotrzebowanie max np. 7KW to nie kupujesz pompy 7KW , tylko pytasz się sprzedawcy jaka pompa ciepła potrafi przy powiedzmy -30 stopniach zaoferować 7KW mocy bez wspomagania się w żadnej sposób grzałkami ... Sądzę że okazało by się że potrzebujesz pompy duuuuużo większej mocy albo z najwyższej półki ... I co za tym idzie duuuuużo droższej ... Dlatego się tym nie chwalą Bo co z tego że pompa ma 7KW jak przy -30 będzie miała z 2KW mocy ... To w papierach niezbyt ładnie by wyglądało , dlatego "ratują" się grzalkami ... I po raz kolejny bzdury. A kto ci broni kupić pompę jedynie pod obciążenie cieplne ? Jesteś osobą ubezwlasnowolniona i ktoś Cię zmusza do kupna mocniejszej pompy ? Ten Atlantic miał przy -20st.C 4,6kW+3kW a ja miałem obciążenie 3,5kW czyli przy utrzymujacej się cała dobę -20st C wchodzilbym w droższa taryfę a mimo to na nią się zdecydowałem.I dzięki temu +3kW Nawet przy -30st C bym nie zamarzl. Tylko problem,że Wy czyli ekogroszki nie macie OZC i nie macie pojęcia ile mocy grzewczej wam trza. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.08.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Nie , nie przebywamy W tygodniu wiadomo do pracy , dzieciaki do szkoły ... W weekendy głównie w domu , tacy z nas domownicy Szczerze mówiąc nie chciało mi się bawić w jakieś regulacje godzinowe przepływu powietrza. Wraca sie do domu i wita od razu świeże powietrze. Nie mam ochoty siedzieć w zaduchu lub smrodku , byle trochę zaoszczędzić ... Zaoszczędzić? Co zaoszczędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Zaoszczędzić? Co zaoszczędzić? Mniejsza wymiana powietrza to i mniejsze straty ciepłą wynikające z wentylacji budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.08.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Wiesz bo tutaj musisz zacząć myśleć jak producenci pomp Jak masz zapotrzebowanie max np. 7KW to nie kupujesz pompy 7KW , tylko pytasz się sprzedawcy jaka pompa ciepła potrafi przy powiedzmy -30 stopniach zaoferować 7KW mocy bez wspomagania się w żadnej sposób grzałkami ... Sądzę że okazało by się że potrzebujesz pompy duuuuużo większej mocy albo z najwyższej półki ... I co za tym idzie duuuuużo droższej ... Dlatego się tym nie chwalą Bo co z tego że pompa ma 7KW jak przy -30 będzie miała z 2KW mocy ... To w papierach niezbyt ładnie by wyglądało , dlatego "ratują" się grzalkami ... Czy skoro wiesz, że dwa dni w roku będziesz potrzebował busa dla całej rodziny, to kupujesz busa, czy wynajmiesz taxi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.08.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Mniejsza wymiana powietrza to i mniejsze straty ciepłą wynikające z wentylacji budynku ... Kula w płot Zrozum kaszpir, że nie oszczędności na CO są tutaj priorytetem, ale nie dopuszczenie do zbytniego wysuszenia domu!!! Przy WM z tym ludzie walczą a nie z jakimiś marnymi oszczędnościami na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Kula w płot Zrozum kaszpir, że nie oszczędności na CO są tutaj priorytetem, ale nie dopuszczenie do zbytniego wysuszenia domu!!! Przy WM z tym ludzie walczą a nie z jakimiś marnymi oszczędnościami na CO. W zimę jak trzeba to zmniejszam wymianę , do około 100m3/h i jest ok. Mam w domu higrometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.08.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy skoro wiesz, że dwa dni w roku będziesz potrzebował busa dla całej rodziny, to kupujesz busa, czy wynajmiesz taxi? Nie kupuję taki samochód który przewie i 2 osoby jak i 5 i jeszcze będzie miejsca sporo , aby się nie okazało że będę musiał wybierać pomiędzy ilością osób a ilością bagażu Są samochody pojemne i oszczędne. Jedno nie wyklucza drugiego PS. Mam jeszcze "dziadka" Xsarę Piccasso na gaz. Bardzo oszczędny (poniżej 10l gazu na 100) , i niesamowicie pakowny. Czego on nie przywiózł Najśmieszniejszy jest wyraz twarzy sąsiadów jak czasami wypakowuję mojego "dostawczaka" Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts