Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

I po raz kolejny bzdury.

A kto ci broni kupić pompę jedynie pod obciążenie cieplne ?

Jesteś osobą ubezwlasnowolniona i ktoś Cię zmusza do kupna mocniejszej pompy ?.

Widze "bzdura" to twoje ulubione słowo , a wymijające odpowiedzi to chyba też twój ulubiony sposób prowadzenia "dyskusji" ...

Oczywiście teoretycznie nic nie broni , no może takie coś jak KASA i jej ILOŚĆ jaką trzeba by wydać ...

Pompa 7KW (tania) nie potrafi wygenerować 7KW mocy przy większym mrozach , dlatego producenci dodają grzałki , aby się nie okazało że przy dużych zapotrzbowaniu na ciepło pompa potrafi zaoferować tylko z 2KW mocy. Wtedy te "brakujące" 5KW trzeba by uzupełnić grzałką czyli grzejąc z COP=1 i "łączny" zysk w stosunku do grzania tylko samą grzałką nie byłby zbyt "medialny" ...

Oczywiście zamiast pompy 7KW można kupić taką która da "gwarancję" że będzie dawała 7KW nawet przy -30 stopni i będzie bez dodatkowych grzałek ale wtedy to zapewne będzie nam potrzebna pompa nie 7KW a pytanie ile ? 15KW , 20KW ?

A jak wtedy będzie cena ...

Wszystko więc idzie o kasę ...

Ale po co się pytać ;)

Ty o tym wiesz , tylko o tym się nie wspomina aby klienta nie stracić ;)

Na schemacie wszystko pięknie wygląda , pompa ma "moc" nawet do -20 stopni , ale nikt nie wspomina że faktycznie ma ale wtedy więcej mocy dają grzałki niż sama pompa ...

Ale po co ja o tym piszę ;) Żaden sprzedawca się nie przyzna jak nawet producenci ten "temat" traktują jako "drażliwy" i jako tabu ....

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Widze "bzdura" to twoje ulubione słowo , a wymijające odpowiedzi to chyba też twój ulubiony sposób prowadzenia "dyskusji" ...

Oczywiście teoretycznie nic nie broni , no może takie coś jak KASA i jej ILOŚĆ jaką trzeba by wydać ...

Pompa 7KW (tania) nie potrafi wygenerować 7KW mocy przy większym mrozach , dlatego producenci dodają grzałki , aby się nie okazało że przy dużych zapotrzbowaniu na ciepło pompa potrafi zaoferować tylko z 2KW mocy. Wtedy te "brakujące" 5KW trzeba by uzupełnić grzałką czyli grzejąc z COP=1 i "łączny" zysk w stosunku do grzania tylko samą grzałką nie byłby zbyt "medialny" ...

Oczywiście zamiast pompy 7KW można kupić taką która da "gwarancję" że będzie dawała 7KW nawet przy -30 stopni i będzie bez dodatkowych grzałek ale wtedy to zapewne będzie nam potrzebna pompa nie 7KW a pytanie ile ? 15KW , 20KW ?

A jak wtedy będzie cena ...

Wszystko więc idzie o kasę ...

Ale po co się pytać ;)

Ty o tym wiesz , tylko o tym się nie wspomina aby klienta nie stracić ;)

Na schemacie wszystko pięknie wygląda , pompa ma "moc" nawet do -20 stopni , ale nikt nie wspomina że faktycznie ma ale wtedy więcej mocy dają grzałki niż sama pompa ...

Ale po co ja o tym piszę ;) Żaden sprzedawca się nie przyzna jak nawet producenci ten "temat" traktują jako "drażliwy" i jako tabu ....

No i kolejna bzdura.Tym razem typowa dla posiadacza ekogroszku ;)

Dowiedz się skąd się wzięło nazewnictwo pomp ciepła,skąd i dlaczego cyfra oznacza móc grzewczą pompy,typowo dla powietrznych.

I czemu producenci nie nazywają swoich pomp od mocy grzewczej przy -40st.C :D

I mówimy tu o producentach światowych z Europy czy Japonii,ktorzy klepia kilka milionow pomp rocznie i sądzę,że oni mają w d...e kaszpira czy innego ekosyfiarza nawet jak go "stracą" ;)

Mądrzy inwestorzy z całego świata rozumieją to ale w Polsce zwłaszcza wśród posiadaczy ekosyfu ciężkie jest to do pojęcia.

Sami z siebie robicie takich sierotow.

Edytowane przez Arturo72

Mam dla Ciebie małe zadanie - wejdż na stronę najbliższej Tobie stacji meteorologicznej i sprzewdż, ile godzin w trakcie ostatnich 5 lat utrzymywała sie temperatura -30C.

W sumie co tak skromnie liczysz pompę ?

Dla -38C policz.

No i kolejna bzdura.Tym razem typowa dla posiadacza ekogroszku ;)

Dowiedz się skąd się wzięło nazewnictwo pomp ciepła,skąd i dlaczego cyfra oznacza móc grzewczą pompy,typowo dla powietrznych.

I czemu producenci nie nazywają swoich pomp od mocy grzewczej przy -40st.C :D.

Widzę że nadal brak odpowiedzi i dalej jak mantra powtarzane to samo ...

Szkoda mi czasu na dalszą "dyskusję" ...

Kula w płot :p

Zrozum kaszpir, że nie oszczędności na CO są tutaj priorytetem, ale nie dopuszczenie do zbytniego wysuszenia domu!!! Przy WM z tym ludzie walczą a nie z jakimiś marnymi oszczędnościami na CO.

Różnica wymiennik/brak wymiannika to ok. 30% różnicy na stratach ciepła - każdy sobie odpowie czy to dużo czy mało

Gość Arturo72
Różnica wymiennik/brak wymiannika to ok. 30% różnicy na stratach ciepła - każdy sobie odpowie czy to dużo czy mało

30% na stratach ciepła to ok.2000kWh a mając cenę kWh na niskim poziomie czyli 0,10 przy pompie i 0,16 przy ekosyfie daje aż 200-300zł oszczędności na rekuperatorze wartym ok.4000zl.

Jest o co się bić ;)

Natomiast WM musi być w nowym domu,nawet bez reku.

Może teraz zajarzycie co poniektórzy o czym pisałem,że rekuperacja nie jest uzasadniona jak się ogrzewa niską ceną 1kWh.

Tylko który posiadasz ekogroszku wie ile jego dom potrzebuje energii w kWh do ogrzewania ?

Edytowane przez Arturo72

30% na stratach ciepła to ok.2000kWh a mając cenę kWh na niskim poziomie czyli 0,10 przy pompie i 0,16 przy ekosyfie daje aż 200-300zł oszczędności na rekuperatorze wartym ok.4000zl.

Jest o co się bić ;)

Natomiast WM musi być w nowym domu,nawet bez reku.

Może teraz zajarzycie co poniektórzy o czym pisałem,że rekuperacja nie jest uzasadniona jak się ogrzewa niską ceną 1kWh.

Tylko który posiadasz ekogroszku wie ile jego dom potrzebuje energii w kWh do ogrzewania ?

Bzduro forumowa udowodnij, ze twoja złota pompa jest lepsza od mojego śmiecia grundfossa.

W moim wypadku grawitacja kontra WM wychodzi w okolicach zera. Na prąd do wentylacji wydaję rocznie około 120zł. Mniej więcej tyle samo więcej wydałbym na CO przy grawitacyjnej.

Ale skoro robimy WM dla komfortu, to dołożenie wymiennika ten komfort podniesie jeszcze bardziej. To logiczne.

Gość Arturo72
Mierzył któryś z Was (posiadaczy WM z odzyskiem ciepła) temperaturę nawiewu podczas takich upałów? Jaką w tym czasie macie temp w pomieszczeniach?

W zeszłym roku chyba mierzylem ale wyników nie pamietam.

Jak mi dzisiaj się przypomni to zmierze albo poszukam posta.Chodziło wtedy chyba o to,że GWC nic nie daje.

I czy to będzie nawiew 15st.C czy 30st.C przy tak niskiej wydajności reku nie ma wpływu na temp.wewnatrz

Gość Arturo72
Mierzył któryś z Was (posiadaczy WM z odzyskiem ciepła) temperaturę nawiewu podczas takich upałów? Jaką w tym czasie macie temp w pomieszczeniach?

:

Dzisiaj podziurawiłem swoje kanały i sprawdziłem dokładnie co i jak i wnioski mam mizerne,a więc:

temperatura na zewnątrz w trakcie mierzenia 26,5st.C,temperatura w domu 23,3st.C,temperatura z GWC 1m ponad wyjściem do domu 15,3st.C,temperatura z GWC przed wejściem do reku 18,7st.C,temperatura na wywiewie przy anemostacie 23,9st.C,temperatura na nawiewie przy anemostacie 24,3-24,8st.C (!),temperatura na wyrzutni 20,1st.C,reku na 280m3/h czyli ok.0,8kubatury/h,kanały termofleks z izolacją 2cm.

Wniosek,że zimno/ciepło ucieka nie wyobrażalnie przez nie zaizolowane kanały na poddaszu.

Wniosek II,muszę porządnie zaizolować kanały :)

Wniosek III,wymiennik ciepła w reku działa dobrze.

Gość Arturo72
Bzduro72 czekam na odpowiedź, czyżby unikasz bo nie masz racji?

Mam racje zawsze bo ja mam wszystko naj ;)

Ale to dlatego,ze nie bylem w Afganistanie,ba,w wojsku nawet nie bylem :)

Sa w necie testy obu pomp,polecaja tez jakies,wszystko w necie czemu Wilo jest lepsza.

Mam racje zawsze bo ja mam wszystko naj ;)

Ale to dlatego,ze nie bylem w Afganistanie,ba,w wojsku nawet nie bylem :)

Sa w necie testy obu pomp,polecaja tez jakies,wszystko w necie czemu Wilo jest lepsza.

Bzduro72 bzdura - w internecie znajdziesz wszystko co ci się podoba. Testy wykonane w piwnicy? Czy może jakiegoś youtubera?

Na razie to wygląda tak:

ekogroch z wszystkim tzn pompki,boiler, grzejniki/ podłogówka (50:50) liczone na pałe przez mojego pod wykonawce domu

Pompa gruntowa(alfa... 6kw) + montaż + boiler +podłogówka+ woda i kanaliza w domu liczone na pał 55-60 k +3k chłodzenie z podłogówki czekam na meila z wyceną (jednak facet mówił że nie ogrzeję garażu bo pompa może nie dać rady)

Pompa powietrzna liczone szczegółowo - hewalex pcco split 13kw+boiler 300l +montaż i duperele ok 32k

Arturo 72

Tutaj nikomu nie chodzi o chwilowy spadek do -20 czy pare dni. Tylko co jeśli przyjdzie prawdziwa zima pare tygodni takiego -20, różne anomalie mamy więc czemu nie zima. Ja biorę pod uwagę ewentualne dogrzewanie kominkiem jeśli wybiorę pompę. A co do mojego zapotrzebowania a moc z moje kalkulatora to 5,3 bez reku i jeśli dobrze pamiętam coś w przedziale 4-4,5 z reku

Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72

Pompa powietrzna liczone szczegółowo - hewalex pcco split 13kw+boiler 300l +montaż i duperele ok 32k

A co do mojego zapotrzebowania a moc z moje kalkulatora to 5,3 bez reku i jeśli dobrze pamiętam coś w przedziale 4-4,5 z reku

Masakra,ale pojechałeś z tym koksem,nie patrz na chińszczyznę i to za kosmiczną kasę tylko na markowe pompy i to o odpowiedniej mocy grzewczej bo ten 13kW hewalex to jego sprzedawca chyba na łeb upadł z tą mocą i z ceną.

O gruntówce to nawet nie wspomnę...chyba dla jeleni takie wyceny.

czyli reasumując masz do wyboru (bo 1 wyceny Ci nie podali)

7kW 1-fazowa 15.300zł

9kW 1-fazowa 15.900zł

9kw 3-fazowa 18.700zł

9kw 1-fazowa T-Cap ok 19.700zł (ok-brakująca cena)

9kw 3-fazowa T-Cap 22.000zł

To byłby komplet. Ja bym był najbliżej zakupu 9kw 3-fazowa 18.700zł.

p.s. Szczecin czy Suwałki - bez różnicy jak jest OZC to potrzebujesz 6 czy kolega inny 6,5kW. 6kW obciążenia z OZC Szczecin a Zakopane to nadal to samo 6kW.

p.s.2. do jakiej temp. wewnątrz domu liczyłeś OZC - normowo 20*C, bo niektórzy lubią więcej i OZC może podskoczyć o kilkanaście %.

Trafnych wyborów życzę!

Jeśli masz obciążenie cieplne nawet na grawitacji 5,3kW to 3 fazowa 9kW bedzie w zupełnosci wystarczająca,bez strachu,że Ci podczas -30st.C dupsko zmarznie chociaż ja osobiście wziąłbym jednofazową ale jak się boisz to Twoja sprawa.

Z zasobnikiem i montażem nie zgadzaj się na ponad 22tys.zł bo nie ma prawa drożej kosztowac,jak dostaniesz wyższą wycenę to znaczy,że chcą z Ciebie zrobić owieczkę jak powyżej z hewalexem i z gruntową.

Na forum już kilu montowało tą akurat pompę w cenie właśnie max.22tys.zł

Cena pompy+2tys.zł montaż+1,5-3tys.zł zasobnik-tak powinno to wygladać jeśli nie chcą Cię przyciąć widząc,żeś zielony.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
wyszło 4,4kW dla -16(moja strefa klimatyczna) z reku przy 22*C w środku

A 5,3 kW (-24)jak wybiorę okolice Suwałk :)

No to tym bardziej jednofazowa ale to już Twój wybór ;)

Bedziesz grzał swobodnie 100% w taniej ;)

Przy -15st.C ta 3 fazowa ma 8,65kW mocy grzewczej a 1 fazowa 6kW.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A ewentualnie jak myślisz gruntową rozegrać?? za te 55-60k mam praktycznie wszystkie instalacje związane z wodą, podłogówka, kanaliza , woda??

Nigdy w życiu bym nie wchodził w gruntowke,jest to totalny bezsens,chyba ze w cenie powietrznej.

Sądzę,że zużycie na ogrzewanie będziesz miał ok.6000-6500kWh czyli przy powietrznej ok.2000-2200kWh a przy gruntowej min.1700kWh czyli raptem o 300-500kWh mniej czyli o ok.100-150zl zapłacisz mniej przy gruntowej za sezon grzewczy.

W dzisiejszych nowych domach gruntowka nie ma racji bytu i jedynie właśnie takim zielonym inwestorom jest wciskana za taką cenę i tym którzy z ekosyfu wychodzą do ludzi ;)

Niech Ci tą kwotę rozbija na czynniki pierwsze i rzuć do oceny,zobaczymy co i za ile se liczą ale dla mnie cena kosmos nawet jakby to było ze wszystkim.

No i dalej prąd się kłania.2000zl za sezon grzewczy przy tych 6500kWh ale 20tys.zł w kieszeni.

Ale rozumiem dylemat,prąd to diabeł ale ważne,żeby syfu nie było ;)

Edytowane przez Arturo72