kaszpir007 21.08.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Przy -40st.C sądzę ze będzie miał moc ok.5,3kW czyli w dalszym ciągu bezgrzalki. A jaką moc grzewczą te gruntowe będą miały przy -40st.C ? Głupich nie sieją,sami się rodzą To tak w klimacie wsi Kurcze a jakoś Panasonic chwali się że T-CAP potrafi pracować do MAX -20 stopni , a Ty wyskakujesz tutaj z -40 ... Zapewne poniżej wyłącza się sprężarka aby nie uszkodzić sprężarki , bo ciekawy jestem jaki czynnik chłodzący (gaz) mieli by użyć aby pompa działała do -40 ... Nie wciskaj bajek , bo nawet Panasonic takich nie wciska ... Praca do -20 dla pompy powietrznej to już rewelacja , ale dla gruntowych temperatura na zewnatrz nie robi zbytnio wrażenia , bo temepratura w ziemii zawsze jest dużo wyższa i sprawność pompy będzie sporo wyższa ... Przez 2 lata NIE BYŁO ZIMY. To co było przez 2 lata to nie była zima jaką się zna w naszym klimacie ... Pompa gruntowa podczas NORMALNEJ zimy będzie miała ZAWSZE dużo wyższy COP niż pompa powietrzna i nie wiem jakbyś zaklinał rzeczywistość to oczywista oczywistość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.08.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale widać że narosl narybku co to wungla na wioskę przywieźli i do kubelka trza ladowac jest silniejsza od logiki A pompa ciepla na wiosce to jak led w latach 80-tych Kosmos i magia...chociaż PGR-ów już nie ma A ty głupi po prostu jesteś ... Większość ludzi jakich znam i moich sąsiadów mają kotły na ekogroch i w większości nigdy nie mieli wcześniej styczności z węglem ... Mam na osiedlu lekarzy , prawników , nauczycieli i itd i naprawdę nie jest to to taka tragedia jak sądzisz ... Byłem u kilku w kotłowni i chyba też są czyściochami , bo też jakoś mają czysto ... Wszyscy mają taki sam kocioł i taki sam sterownik któy ustawiał hydraulik przy montażu (ster z PID) i ludzie wsypują opał , wywalają popiół i tyle ... Co ciekawe , na osiedlu kilkadziesiąt domów , wszystkie pomalowane na biało i mimo że domy stoją już nawet 5 lat , ciągle elewacja domu biała ... Mój dom też już ma 5 lat i tyle jest ogrzewany węglem i ciągle biały a parapety czyste , no może nie czyste , bo niesamowicie osadza się na nich pył z piasku z drogi .... Więc nie przesadzaj , bo w większości Ty i jeszcze niektórzy gadacie bzdury i macie jakieś "doświadczenia" z przed chyba 30 lat ... Kocioł też trzeba kupić DOPASOWANY , z odpowiednim sterownikiem , czyli poczytać zanim się kupi ... Jak ktoś komuś wstawił kilka lat temu kolubrynę 35KW czy nawet 25KW ze sterownikiem dwustanowym , to nie ma czemu się dziwić że miał syf i nie potrafił go ogarnąć i spalał olbrrzymią ilość opału ... Koicoł jak pompa MUSI być dopasowany ... I tyle ... Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.08.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Kurcze a jakoś Panasonic chwali się że T-CAP potrafi pracować do MAX -20 stopni , a Ty wyskakujesz tutaj z -40 ... Zapewne poniżej wyłącza się sprężarka aby nie uszkodzić sprężarki , bo ciekawy jestem jaki czynnik chłodzący (gaz) mieli by użyć aby pompa działała do -40 ... Nie wciskaj bajek , bo nawet Panasonic takich nie wciska ... Praca do -20 dla pompy powietrznej to już rewelacja , ale dla gruntowych temperatura na zewnatrz nie robi zbytnio wrażenia , bo temepratura w ziemii zawsze jest dużo wyższa i sprawność pompy będzie sporo wyższa ... Przez 2 lata NIE BYŁO ZIMY. To co było przez 2 lata to nie była zima jaką się zna w naszym klimacie ... Pompa gruntowa podczas NORMALNEJ zimy będzie miała ZAWSZE dużo wyższy COP niż pompa powietrzna i nie wiem jakbyś zaklinał rzeczywistość to oczywista oczywistość... Kaszpir,jesteś z tej samej gliny co większość ekosyfiarzy,którzy łykają bajeczki marketingowe zamiast pomyśleć swoim widać małym rozumkiem i dlatego powielasz usłyszane bzdury Mam GWC i wiem jak temp.zewnętrzna wpływa na wyjście z gruntu,poza tym,nie mieszkamy na Syberii,żeby zastanawiać się nad -40st.C bo ja przez 3 lata nie odnotowałem niższej temp niż -18st.C i wtedy pompa pracowała jedynie 7h na potrzeby c.o+cwu. Czy sądzisz,ze przy temp.niższej o 3st.C czyli przy -21st.C pompa nagle się włączy ??? Skoro tak,to rozumiem dlaczego masz instalację mieszaną w domu i ekosyf w nowym domu Po prostu jesteś niezbyt kumatym inwestorem,który łyka wszystkich dookoła zamiast użyć własnego mózgu Z tego co pamiętam,prawdziwej zimy nie mamy od 36 lat bo zima stulecia była w 1978r jak miałem 6 latek a więcej takich zim nie pamiętam to ile jeszcze mamy na nią czekac ? Oj młodzieży bezmyślna Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.08.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam GWC i wiem jak temp.zewnętrzna wpływa na wyjście z gruntu,poza tym,nie mieszkamy na Syberii,żeby zastanawiać się nad -40st.C bo ja przez 3 lata nie odnotowałem niższej temp niż -18st.C i wtedy pompa pracowała jedynie 7h na potrzeby c.o+cwu. Czy sądzisz,ze przy temp.niższej o 3st.C czyli przy -21st.C pompa nagle się włączy ??? To ja mieszkam chyba na Syberii (czyli niedaleko Torunia). Pamiętam jeszcze jak mieszkałem też pod Toruniem ale w bloku to miałem zimy z -25stopni i temp -20 utrzymywała się baaardzo długo. W 2011/2012 i 2012/2013 najniższe temperatury jakie zaobserwowałem to -30 stopni ... Była taka tragedia kilka dni że olbrzymia ilośc autobusów nie mogła wyjechać , to samo z samochodami , bramy się nie otwierały i itd W Polsce mamy duży rozrzut temperatur w zimę ... Pamiętam jak patrzyłem w zimę na statystyki u Kobry to mimo że mieszka on na Śląsku to było u niego sporo cieplej niż u mnie a u kumpla nad morzem najzimniej ... A czemu miała by się pompa nie wyłączyć ? Mam doświadczenie z klimatyzatorami SPLIT i tam po przekroczeniu pewnej temp na zewnatrz klimatyzacja się nie uruchamiała. Był czujnik temperatury i po przekroczeniu temp "krytycznej" nie dało się włączyć klimy i dopiero jak temperatyura spadła poniżej krytycznej sprężarka się włączała. W wielu sprzętach są zabezpieczenia termiczne aby chronić urządzenie przez zniszczeniem ... Jeśli producent GWARANTUJE pracę do 20 stopni to sądzę że jakoś zabezpieczył , bo inaczej mógłby sobie przecież napisać do np. -50 ... Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.08.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) A czemu miała by się pompa nie wyłączyć ? Mam doświadczenie z klimatyzatorami SPLIT i tam po przekroczeniu pewnej temp na zewnatrz klimatyzacja się nie uruchamiała. Był czujnik temperatury i po przekroczeniu temp "krytycznej" nie dało się włączyć klimy i dopiero jak temperatyura spadła poniżej krytycznej sprężarka się włączała. W wielu sprzętach są zabezpieczenia termiczne aby chronić urządzenie przez zniszczeniem ... Jeśli producent GWARANTUJE pracę do 20 stopni to sądzę że jakoś zabezpieczył , bo inaczej mógłby sobie przecież napisać do np. -50 ... Cały czas powielasz ten sam idiotyczny błąd porównując klimatyzatory do pomp ciepła do c.o+cwu czy to w cenie zakupu czy to specyfikacji technicznej a to są całkowicie odrębne i nie zależne od siebie urządzenia i całowicie od siebie się różniące. Panas przedstawia swoje wyniki sprawności do -15st.C,Atlantic,Hitachi do -20st.C a czy to znaczy,że poniżej tej temp pompa przestaje działać ? Nie,jak widać po mnie nie,działa i ma się dobrze.Norma jedynie im nakazuje do takiej temp.wskazać wyniki badań technicznych i tyle. Dla Was ekosyfiarzy to magia i podejrzenie,dla cywilizowanych ludzi z całego Świata to normalne jest. Czy Szwecja,Norwegia ma lżejszy klimat niż Polska ? Moze tam nie mieli jeszcze zimy stulecia jak u ociemiałych ekosyfiarzy w Polsce Tam pompy ciepła p-w to norma Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.08.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Wszyscy mają taki sam kocioł i taki sam sterownik któy ustawiał hydraulik przy montażu (ster z PID) i ludzie wsypują opał , wywalają popiół i tyle ... .... I tyle ... Mam nadzieję,może juz nie na ulicę Acha, żeby sprostować Twoja nieścicłość - podłogówka do pompy i kotła różni sie rozstawem pętli - przy pompie należy je maksymalnie zagęścić aby obniźyć Tz, , przy kotle Tz nie ma większego znaczenia, wiec jeśli ktoś nie planuje drewna nie musi jej obniżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Mam nadzieję,może juz nie na ulicę Acha, żeby sprostować Twoja nieścicłość - podłogówka do pompy i kotła różni sie rozstawem pętli - przy pompie należy je maksymalnie zagęścić aby obniźyć Tz, , przy kotle Tz nie ma większego znaczenia, wiec jeśli ktoś nie planuje drewna nie musi jej obniżać. Dlatego tez powinna byc projektowana na najmniejszą mozliwą Tz aby w przyszłosci była by mozliwosc przejcia na dowolne zródło grzewcze łacznie z pompą ciepła. Oszczednosci na materiałe czy robociznie podłogówki tylko kotła na paliwo stałe są iluzoryczne w porównaniu do kosztów zniany czy tez dołozenia doatkowych grzejników dla pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2015 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Dlatego waśnie planuje przygotować wszystko pod PC a założyć eko groch.@Arturo72 twoja postawa i wyzywanie wszystkich od debili raczej odpycha od Ciebie ludzi. Z takim podejściem udało CI się już kogoś przekonać do swoich racji?? Z jednym masz racje OZC by się przydało. Nie wiem co jest zabawnego w zimie 100lecia, mamy upały 100lecia to możemy mieć i zimę.@Wivaldi nie rozumiem Cię. Chyba świadomie wybierałeś źródło ciepła. Wiedziałeś że eko groch trzeba przynieść, wsypać, posprzątać itp. Chyba też wiedziałeś że zawleczka może się zerwać i kibel trzeba wybrać??@kaszpir007 dzięki za sensowną wypowiedź Eko groch wybieram bo to mniejsze złoPompa powietrzna droższa w instalacji i eksploatacjiA pompa gruntowa za droga w założeniu. Może za pare lat jak się człowiek ogarnie z budową to zmienimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.08.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Dlatego waśnie planuje przygotować wszystko pod PC a założyć eko groch. @Arturo72 twoja postawa i wyzywanie wszystkich od debili raczej odpycha od Ciebie ludzi. Z takim podejściem udało CI się już kogoś przekonać do swoich racji?? Z jednym masz racje OZC by się przydało. Nie wiem co jest zabawnego w zimie 100lecia, mamy upały 100lecia to możemy mieć i zimę. @Wivaldi nie rozumiem Cię. Chyba świadomie wybierałeś źródło ciepła. Wiedziałeś że eko groch trzeba przynieść, wsypać, posprzątać itp. Chyba też wiedziałeś że zawleczka może się zerwać i kibel trzeba wybrać?? @kaszpir007 dzięki za sensowną wypowiedź Eko groch wybieram bo to mniejsze zło Pompa powietrzna droższa w instalacji i eksploatacji A pompa gruntowa za droga w założeniu. Może za pare lat jak się człowiek ogarnie z budową to zmienimy. Arturo z takim podejście więcej szkodzi niż pomaga. Ci którzy zaczynają czytać forum szybko z forum uciekają bo zamiast otrzymać odpowiedź i dużo informacji na temat co ich interesuje to zaczyna się obrażanie i przepychanki ... Taki człowiek ucieka i trafia do instalatorów i sklepów którzy w większości chcą sprzedać to co mają na stanie i na czym mają najwyższą marże. Wiadomo jest że czym większa moc kotła to im cena wyższa i zysk też , więc często "instalatorzy" i "sprzedawcy" bez wahania mogą do domu nawet 100m2 zaproponować 25KW a do większego nawet 35KW ... I wtedy jest TRAGEDIA , bo te kolubryny są kilka razy za duże , i nie ma szansy na czyste i ekonomiczne spalanie ,bo wielkość palnika na to nie pozwala. Oczywiście ludzie z olbrzymią wiedzą potrafią takiego potwora jakoś poprowadzić , ale laik nie da rady ... I później są właśnie te krzyki , narzekania , bo ludzie kupuli potwora i to w większości z jakimś prymitywnym sterownikiem którego laik NIGDY nie rozpracuje i NIGDY nie będzie spalał opału z dobrą sprawnością i poprawnie ... Wiwaldi jeśli się nie mylę jest właśnie takim jednym ludkiem , który kupił POTWORA z jakimś nędznych sterem ... Kocioł też trzeba kupić odpowiedni i na tym forum są ludzie którzy potrafią pomóc i doradzić aby nie władować się w minę. Ja grzeję 165m2 (po podłogach) , ocieplenie mam trochę gorsze od Ciebie i obecnie wziąłbym do siebie kocioł 7KW ... Więc serio u Ciebie 7KW starczy . Tak jak pisałem działa on do 10KW. Weź do tego SPP . Jarecki Ci go ustawi , a jak nie to ludzie na forum SPP pomogą i będzie zadowolony i będzie spalał opał prawidłowo i ekonomicznie ... Tak jak pisałem mieszkam na osiedlu niedaleko Torunia i domów opalanych ekogroszkiem jest duuuużo i w każdym taki sam kocioł . Naprawdę dobrze porwadzony kocioł nie smrodzi ani nie syfi na okolicę ... Co do pompy , ja planuję w przyszłości i tyle ... Wierzę że ceny spadną , bo muszą . Chińczycy produkują pompy na potęgę , wystarczy wejśc na aliexpress .. Kiedyś tak samo zaklinano że klimatyzatory split muszą kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych a teraz kosztują nawet 10x mniej niż kiedyś ... Tak samo pamiętam jak kiedyś zamawialiśmy do firmy monitory LCD. Monitor LCD 14" kosztował około 10tys zł !!! A ile teraz kosztuje Na razie mam kocioł a kiedyś pomyślę. Może za ileś tam lat będę ogrzewał dom czymś innym ??? Co do tej "mordęgi" z kotłem , to sądzę że u mnie na działce jedna aeracja ogrodu zajmuje mi więcej czasu niż całoroczna obsługa kotła Jak masz kasę to zakup pompy będzie dobrym zakupem , ale uważam że dobrze dobrany kocioł z odpowiednim sterowaniem też nie jest jakąś mordęgą , ale oczywiście wymaga pracy i trochę się czasam trzeba pobrudzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Dlatego waśnie planuje przygotować wszystko pod PC a założyć eko groch. @Arturo72 twoja postawa i wyzywanie wszystkich od debili raczej odpycha od Ciebie ludzi. Z takim podejściem udało CI się już kogoś przekonać do swoich racji?? Z jednym masz racje OZC by się przydało. Nie wiem co jest zabawnego w zimie 100lecia, mamy upały 100lecia to możemy mieć i zimę. @Wivaldi nie rozumiem Cię. Chyba świadomie wybierałeś źródło ciepła. Wiedziałeś że eko groch trzeba przynieść, wsypać, posprzątać itp. Chyba też wiedziałeś że zawleczka może się zerwać i kibel trzeba wybrać?? @kaszpir007 dzięki za sensowną wypowiedź Eko groch wybieram bo to mniejsze zło Pompa powietrzna droższa w instalacji i eksploatacji A pompa gruntowa za droga w założeniu. Może za pare lat jak się człowiek ogarnie z budową to zmienimy. Mnie to wali co zrobisz ja tylko pisze co uważam i co jest rzeczywistością. A że piszesz bzdury i głupoty to tylko prostuje żeby inni nie byli skolowani bo mijasz się z prawdą lub prawdy nie chcesz przyswoić. Gruntowa dzisiaj do nowego domu to głupota chyba że ktoś sra kasą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.08.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Zobacz na cennik (do samego dołu) http://www.ppcpompy.eu/cennik/ Nie rób sobie krzywdy od samego początku, budowanie domu ogrzewanego paliwami stałymi a nawet płynnymi w dzisiejszych czasach to głupota. Tym bardziej, że dokładając panele PV (w przyszłości) możesz zredukować rachunki niemal do zera, a przy węglu będzie to niemożliwe. W dodatku jeżeli potrafisz wykonać samodzielnie bardzo trudne zadanie , jakim jest zakopanie odpowiedniej ilości rury na głębokości 1,5m, to możesz mieć pompę gruntową taniej niż system na węgiel. Nie idź w węgiel bo będziesz tego żałował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.08.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Kaszpir, ile musi kosztować pompa gruntowa żebyś ją kupił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2015 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Panele PV są planowane i łatwiej mi zredukować ekogroch niż pompę do zera. Planuję elektrownie 3kwp co da 2500-2800kwh. Czyi powinno syknąć jeśli na chwile obecną w bloku zużywam ok 1200kwh. A przy pompie 3kW nie mają szans. czyi koszt PV dla PC dochodzi znowu do całkiem sporych kwot. Tak jak napisałem staram się aby instalacja była gotowa pod PC i wtedy nie zamykam sobie drogi na przyszłość. PC tylko gruntowa i to z odwiertami. poziome źródło nie przejdzie za wysoko wody gruntowe bez igłofiltrów nic nie wkopie głębiej niż 0,8-1m. I wg tego cennika najtańszy układ bez instalacji wychodzi ok 30k, a za to mam prawie kocio z instalacjami co i wodkanPytanko czy jak zrobię samą podłogówkę i drabinkę na podłogówie to zaoszczędzam na jednej pompce?? Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.08.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Zobaczyłeś ceny gruntówek i dalej chcesz się pchać w węgiel? Za 30tyś. masz całą instalację łącznie z odwiertami! Gdzie to do cen które podawałeś?Ile według ciebie kosztuje system na węgiel, że nie chcesz teraz pompy? Odnośnie PV. Mój dom zużywa rocznie około 8000kWh, za około 3000zł. Jeżeli dostanę kredyt na PV i zaoszczędzę więcej niż spłacę rat, to ja w to wchodzę. Nie musi mi się wszystko zwrócić. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2015 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 tak jak napisałem w cenie pc za 30k z odwiertem, to prawie zamykam się z grochem i z wod,kan,co. PV jak najbardziej ale w granicach rozsądku elektrownia gdzieś do 3kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.08.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 tak jak napisałem w cenie pc za 30k z odwiertem, to prawie zamykam się z grochem i z wod,kan,co. Więc nad czym się zastanawiasz? Pompa tej firmy pracuje u mnie w domu od sześciu lat i śmiało ją mogę polecić. W dodatku producenta masz na miejscu i zawsze odbierze telefon w razie pytań. Z jakiego regionu jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2015 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) jak to nad czym??? do pc za 30k z odwiertami muszę dołożyć jeszcze podłogówkę, kanalizę i wodę. A tą pompę musi ktoś jeszcze podłączyć a za darmo to nie jest. Po za tym firma tej PC to chyba jakiś noname. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.08.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 jak to nad czym??? do pc za 30k z odwiertami muszę dołożyć jeszcze podłogówkę, kanalizę i wodę Ok, to wybuduj teraz komin, dorzuć kilka m2 kotłowni, kup kocioł, a za kilka lat to wszystko wypieprz. Wtedy będziesz zadowolony. Szkoda mojego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2015 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Tyko jeśli nie wiesz to kotłownie już mam i komin też więc tego nie liczę, bo czasu nie cofnę. nawet jeśli w przyszłości przejdę na PC to dalczego mam to wypieprzyć. w kotłowni stanie PC a komin zostanie w razie W. PC też potrzebuje kotłowni może mniejszej ale miejsce też zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Tyko jeśli nie wiesz to kotłownie już mam i komin też więc tego nie liczę, bo czasu nie cofnę. nawet jeśli w przyszłości przejdę na PC to dalczego mam to wypieprzyć. w kotłowni stanie PC a komin zostanie w razie W. PC też potrzebuje kotłowni może mniejszej ale miejsce też zajmuje. Ale system grzewczy w ciągu paru lat będzie u Ciebie droższy o ok.8000zł czyli o koszt kotła na ekosyf o kominie nie wspominając. Wypieprzysz sporo z instalacji kotła,zawory,mieszacze,pompy obiegowe itp,to też chyba nie za darmo ? A i montaż kotła też nie gratis czyli min.10tys.zł pójdzie w piiizdu Jednak jedynie majętni inwestorzy wchodzą w ekosyf Dla przypomnienia,obciążenie cieplne masz 5,3kW a przy -40st.C sadzę,że ok.7-8kW Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts