kulibob 22.08.2015 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 5-5,5 mam przy -20 bez CWU i garażu wiec 7-8 jest na styk. NIe rozumiem dlaczego 10k pójdzie w pizdu?? kocioł pójdzie na emeryturę jak się zużyje i tlye. PC też nie będzie wieczna. Część pompek masz racje pójdzie w pizdu, ale kocioł dokona naturalnego żywota. A w 7-8kw przy -40 to nie uwierzę prędzej min 12kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 5-5,5 mam przy -20 bez CWU i garażu wiec 7-8 jest na styk. NIe rozumiem dlaczego 10k pójdzie w pizdu?? kocioł pójdzie na emeryturę jak się zużyje i tlye. PC też nie będzie wieczna. Część pompek masz racje pójdzie w pizdu, ale kocioł dokona naturalnego żywota. A w 7-8kw przy -40 to nie uwierzę prędzej min 12kw Czyli na system grzewczy wydasz w przeciągu kilku lat o 10000zł wiecej niż gdybyś dzisiaj założył jeden a dobry,taki który nie przechodzi na emeryturę. A dzisiaj wyrzucasz te 10tys.zł w błoto co sam mowisz. Zrób OZC dla -40st.C to się dowiesz,300zł to mniej niż 10000zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2015 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Dlaczego nie przechodzi na emeryturę PC też kiedyś dokona żywota może później ale też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Dlaczego nie przechodzi na emeryturę PC też kiedyś dokona żywota może później ale też. To znaczy jak dokona żywota ? W jaki sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 5-5,5 mam przy -20 bez CWU i garażu wiec 7-8 jest na styk......... A w 7-8kw przy -40 to nie uwierzę prędzej min 12kw OZC, projektowe obciązenie cieplne to nie kwestia wiary, od wiary są inne fora. OZC to obliczenia, nie zgaduj zgadula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2015 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Nawali na amen, koszt naprawy będzie zbyt duży, wiek spowoduje zbyt częste awarie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.08.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Czytam z rosnącym zainteresowaniem . kulibob - dobrze Ci radzą. Poczytaj, może ochłoniesz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.08.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Kaszpir, ile musi kosztować pompa gruntowa żebyś ją kupił? A co chcesz mi sprezentować ? A tak serio , na razie nie potrzebuję pompy. Jak kiedyś rozsypie mi się kocioł i stwierdzę że mam nadmiar gotówki to pomyślę nad zakupem . Nie wiem czego , może pompa ,a może za kilka lat będą zupełnie inne energooszczędne źródła ciepła ... Naprawdę na razie nie mam "parcia" na pompę i nie muszę jej mieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.08.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 W tym własnie sęk, że zupełnie nieświadomie.Nigdy wcześniej nie miałem styczności z ogrzewaniem. Po prostu były w mieszkaniu grzejniki i grzały. Kupiłem dom (SSZ) nie było gazu ziemnego, na butlę była za mała działka więc fachowiec wstawił mi smoka 25 kW.Omamił mnie super wygodą, że raz na tydzień wejdę do kotłowni wsypać węgiel itd. Nic nie wspomniał że zawleczka pierdolnie, że węgiel ma różną wilgotność i kaloryczność. Gdybym wtedy wiedział o istnieniu forum to żeby skały srały kotła bym nie pozwolił sobie wstawić. Dlatego w nowym domu o zbliżonym do Twojego zapotrzebowaniu na ciepło (4,9 kW) będę grzał czystym prądem. Ja Cię do niczego nie namawiam, wstaw sobie ekosyfa, Twój cyrk Twoje małpy. Czyli jednak mam rację ... Kupiłeś za duży kocioł , z jakimś prymitywnym sterownikiem i miałeś niezłą jazdę Dla dobrego sterownika kaloryczność opału nie ma znaczenia ... U mnie na jednych ustawieniach idzie sterownik w lato jak i w zimę mimo że różnia w zapotrzbebowaniu mocy jest zapewne kilkadziesiąt razy większa/ mniejsza ... Zapewne gdybyś zamiast kotła 25KW z dwustanowcem dostał kocioł 12KW z dobrym sterownikiem PID to zupełnie być to inaczej widział i miał inne podejście ... KAŻDA osoba która tak klnie na ekogroch miała kocioł mocno przewymiarowany z fatalnym sterownikiem ... Niestety nie jest to wina kupujących a sprzedawców i takich sprzedawców/doradców powinno się tępić , bo to są największe szkodniki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.08.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 A tak serio , na razie nie potrzebuję pompy. Jak kiedyś rozsypie mi się kocioł i stwierdzę że mam nadmiar gotówki to pomyślę nad zakupem . Nie wiem czego , może pompa ,a może za kilka lat będą zupełnie inne energooszczędne źródła ciepła ... No własnie,bo masz już "stary" dom,zresztą spieprzony od początku przez instalację mieszaną to Tobie to wisi,już i tak umoczyłeś sporo kasy w błoto. Tutaj się rozchodzi o nowobudowany dom,nie do końca jeszcze spieprzony. Spieprzony będzie jak gość umoczy 10 klocków w ekosyf,żeby te 10 klocków za parę lat oddac na złom. Przypominam,obciażenie cieplne 5,3kW i ok.6000kWh zużycia na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.08.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 A co chcesz mi sprezentować ? A tak serio , na razie nie potrzebuję pompy. Jak kiedyś rozsypie mi się kocioł i stwierdzę że mam nadmiar gotówki...t Ehh kaszpir. Napisz im lepiej,jak można oszczędzać. Czym ,ty nie paliłeś. Jak dla mnie,nie rozumiesz słowa kJ.Może być kaloria itd. Napaliłbyś, (gdyby się dało) własną kupą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.08.2015 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 No własnie,bo masz już "stary" dom,zresztą spieprzony od początku przez instalację mieszaną to Tobie to wisi,już i tak umoczyłeś sporo kasy w błoto. Tutaj się rozchodzi o nowobudowany dom,nie do końca jeszcze spieprzony. Spieprzony będzie jak gość umoczy 10 klocków w ekosyf,żeby te 10 klocków za parę lat oddac na złom. Przypominam,obciażenie cieplne 5,3kW i ok.6000kWh zużycia na ogrzewanie. Ale mój spieprzony od początku dom miał na początku TYLKO samą podłogówkę .... I przez 2 lata grzałem dom tylko podłogówką. Miałem JEDEN grzejnik (drabinkę) wpięty pod podłogówkę w łazience , ale i tak był nie używany. Dopiero jak "przerobiłem" poddasze i doszło mi około 60m2 to dopiero wtedy dołożone zostały grzejniki. Podłogówki na górze nie dało się zrobić , bo jest nisko a dodatkowo strop drewniany ... Obecnie mimo że pokoje na poddaszu mają po 25m2 (po podłogach) to zasila jest grzejniczek 60x100 i spokojnie dają , więc jeśli kiedyś by mnie naszła chęć zmiany to wymienię na klimakonwektory i za jednym razem będę miał klimę na poddaszu , albo dam więskze grzejniki i tyle .. Jaką to ja wielką kasę "umoczyłem" , bo jestem baaardzo ciekawy ? Kocioł jaki miałby kupić gościu kosztuje chyba 6300zł. (7KW) . Kocioł nie wiem ile przetrwa , ale mój ma około 5 lat i ciągle działa , więc sądzę że przy dobrym użytkowaniu będzie to minimum 10lat , choć rodzice kumpla mają ścieciucha który ma chyba ponad 20lat ... Naprawdę są ważniejsze Arturo sprawy niż chęć posiadania pompy. Wiele ludzi woli te dodatkowe kilkanaście tysięcy wydać na zupełnie coś innego. Nie każdy chce kupować gadżety za kilkadziesiąt tysiecy aby się dowartościować i pochwalić przed znajomymi ... Pogadamy Arturo za kilka lat , zobaczymy co wtedy będzie ... Uwierz , jakby była to dla mnie taka masakra i tragedia , to wywaliłbym kocioł i kupił pompę. Ja widzę co się dzieje w technice i jak się rozwija. Co chwilę produkty są udoskonalane i są coraz bardziej energooszczędne i mają coraz to lepsze parametry , dodatkowo ceny też spadają ... Nie wiem co będzie za kilka lat , ale poza firmą Panasonic są tez inne marki , a patrząc na to co się dzieje na AliExpresssie widać że ilość producentów pomp ciepła robi się coraz większa ... Dużo producentów którzy produkowali klimatyzatory przechodzi na pompy ... Czas pokaże ... Już teraz pojawiają się chińczyki za kilka tysiecy złotych które mają dobre parametry a sądzę że z roku będą miały coraz lepsze a i ofert będzie więcej i ceny jeszcze lepsze ... Może się okazać że za kilka lat kupię sobie pompę ciepła za 5000zł a nie za 20000zł jak teraz A może i taniej ... Jakiś czas temu patrzyłem i np. na poddasze znalazłem fajne klimatytory Split z inwerterem które działają do -15 stopni i z dośc dobrym COP za ... 1200 zł i nawet się nad tym zastanawiam bo na poddaszu największy problem jest wysoką temepraturą w lato , więc klima by się przydała. Więc naprawdę poczekamy , zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.08.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Ehh kaszpir. Napisz im lepiej,jak można oszczędzać. Czym ,ty nie paliłeś. Jak dla mnie,nie rozumiesz słowa kJ.Może być kaloria itd. Napaliłbyś, (gdyby się dało) własną kupą. A co zazdrościsz ? Nie po to mam palnik uniwersalny aby nie spróbować palić innym paliwem niż ekogroszek ... Próbowałem miałem ale dałem sobie spokój , bo stwierdziłem że nie ma to sensu. Szczerze mówiąc to nie rozumiem co cię interesuje czy palę. Nie palę śmieciami ... A wtedy było by wogóle najtaniej a mam ruszt wodny i mógłbym palić ... Palę tym czym chcę i to moja decyzja i mój wybór ... Na nastepny sezon czeka na mnie ruski ekogroch kupiony po 705zł za tonę z transportem z drugiego końca Polski ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2015 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Naprawdę są ważniejsze Arturo sprawy niż chęć posiadania pompy. Wiele ludzi woli te dodatkowe kilkanaście tysięcy wydać na zupełnie coś innego. Nie każdy chce kupować gadżety za kilkadziesiąt tysiecy aby się dowartościować i pochwalić przed znajomymi ... Pogadamy Arturo za kilka lat , zobaczymy co wtedy będzie ... Uwierz , jakby była to dla mnie taka masakra i tragedia , to wywaliłbym kocioł i kupił pompę. Kaszpir,podkul ogon i się ucz jak inwestorzy w przeciewieństwie do Ciebie potrafią myśleć i liczyć W kwestii ogrzewania to właśnie dlatego, że dużo czytami i staram się rozmawiać, z tymi, którzy wiedzą zdecydowaliśmy się na wodną podłogówkę napędzaną prądem ku zdziwieniu i powątpiewaniu całego otoczenia Dodatkowo w razie "W" zostaje kominek. Jeden komin nam odpadł, tak samo jak drzwi do kotłowni i cały ten brud. W kotłowni będę miała piękną pralnię i suszarnię zaryzykowałam i mam nadzieję być zadowolona. Pozdrawiam ciepło wszystkie bocianki. Jak widać,ekosyf jest jedynie dla ludzi mało jarzących i nie potrafiących używać kalkulatora Bocianek 2015,czyli wspołczesne myślenie i używanie kalkulatora a nie jak inwestor rodem z PRL-u jak posiadacze kotłów na ekosyf Być może dla ciebie będzie szokiem,że Bocianek 2015 nie gada o pompie ciepła tylko o ogrzewaniu prądem ale jak mówiłem,ekosyfiarze i Ci którzy planują ekosyf są bardzo mocno zacofani Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Podsumowując. Kto buduje dom ogrzewany węglem, buduje stary dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.08.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Podsumowując. Kto buduje dom ogrzewany węglem, buduje stary dom A co Ty masz do starych domów ? Czy w nowym żyje się lepiej, człowiek jest bardziej szczęśliwy ? Tak tylko Ci się wydaje. Mój nie wiem kto wybudował i nie zamieniłbym go na takie nowe styropianowe pudełko. Grzeję sobie węglem, kiedy chcę i ile chcę, nie drapię się w głowę co miesiąc czy wystarczy mi na ratę i nie robię z siebie idioty na forum który z uporem maniaka chce udowodnić że moje jest najmojsze i że jestem w czymś lepszy od kogoś. Stare domy "żyją" Liwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 A co Ty masz do starych domów ? Czy w nowym żyje się lepiej, człowiek jest bardziej szczęśliwy ? Tak tylko Ci się wydaje. Mój nie wiem kto wybudował i nie zamieniłbym go na takie nowe styropianowe pudełko. Grzeję sobie węglem, kiedy chcę i ile chcę, nie drapię się w głowę co miesiąc czy wystarczy mi na ratę i nie robię z siebie idioty na forum który z uporem maniaka chce udowodnić że moje jest najmojsze i że jestem w czymś lepszy od kogoś. Stare domy "żyją" Liwko. Zapomniałeś tylko dodać, że z tego żyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.08.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Zapomniałeś tylko dodać, że z tego żyjesz. A co ma piernik do wiatraka ?, przecież widać co robię, pewnie jeśli wszyscy by się ujawnili z czego żyją pewnie szybko można by się domyśleć dlaczego są tacy nadgorliwi na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 23.08.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Podsumowując. Kto buduje dom ogrzewany węglem, buduje stary dom Musisz mieć nieźle niepoukładane pos czaszką jeśli dla ciebie jest najważniejsze mieszkać w nowym domu. Dla wielu nie jest najważniejsze mieszkać w super ocieplonym nowoczesnym domu. Nie ma sensu dyskutować z takim kimś, który śpi z kalkulatorem w ręku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Musisz mieć nieźle niepoukładane pos czaszką jeśli dla ciebie jest najważniejsze mieszkać w nowym domu. Dla wielu nie jest najważniejsze mieszkać w super ocieplonym nowoczesnym domu. Nie ma sensu dyskutować z takim kimś, który śpi z kalkulatorem w ręku. Mało ludzi zrozumie kogoś dla którego babranie się w syfie i to w dodatku kosztownym jest marzeniem w nowiuskim domu. To raczej lekkie zboczenie lub choroba po przejściach wojennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts