Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nikt mnie nie zraził do PC, chociaż zachowanie Arturo 72 jest karygodne. Rozumiem wyższość PC nad grochem. Ale koszt inwestycji wyższy o min 20k przy pompie noname jest raczej nie do przyjęcia. A 20k to ta ta pompa nigdy nie wypracuje w stosunku do grochu. Tym bardziej że mam już kominy. Zostaje mi tylko przygotować chałupę pod potencjalną zmianę grochu na PC w przyszłości. Nierozumieniem co ma kocioł do skansenu?? Dlaczego w nowym domu nie może być kocił na paliwo stałe??źródło ciepła jak każde inne. Wole eko groch i panele PV. Szkoda mi tylko WM, ale damy nawiewniki higro...coś tam i powinno być ok. Tylko pytanie ile nawiewek i gdzie żeby nie przegiąć.

Gość Arturo72
Nikt mnie nie zraził do PC, chociaż zachowanie Arturo 72 jest karygodne. Rozumiem wyższość PC nad grochem. Ale koszt inwestycji wyższy o min 20k przy pompie noname jest raczej nie do przyjęcia. A 20k to ta ta pompa nigdy nie wypracuje w stosunku do grochu. Tym bardziej że mam już kominy. Zostaje mi tylko przygotować chałupę pod potencjalną zmianę grochu na PC w przyszłości. Nierozumieniem co ma kocioł do skansenu?? Dlaczego w nowym domu nie może być kocił na paliwo stałe??źródło ciepła jak każde inne. Wole eko groch i panele PV. Szkoda mi tylko WM, ale damy nawiewniki higro...coś tam i powinno być ok. Tylko pytanie ile nawiewek i gdzie żeby nie przegiąć.

A czemu Ty pierdzielisz cały czas o tej pompie jako zastepstwie ekosyfu ??

Ile Twój dom zużyje energii ??

Masz kalkulator pod ręką ? To licz...

Poczytaj poniższy post,pomału ze zrozumieniem,ważne wytłuściłem.

W kwestii ogrzewania to właśnie dlatego, że dużo czytami i staram się rozmawiać, z tymi, którzy wiedzą zdecydowaliśmy się na wodną podłogówkę napędzaną prądem ku zdziwieniu i powątpiewaniu całego otoczenia :) Dodatkowo w razie "W" zostaje kominek. Jeden komin nam odpadł, tak samo jak drzwi do kotłowni i cały ten brud. W kotłowni będę miała piękną pralnię i suszarnię :) zaryzykowałam i mam nadzieję być zadowolona. Pozdrawiam ciepło wszystkie bocianki.

Czemu quisquis nie zająknęła się ani na chwilę w temacie pompy ciepła ?

A temu bo będzie grzała prądem,powtarzam,prądem z ceną inwestycji 2,5tys.zł !!! i z ceną 1kWh na poziomie 0,30zł a Ty będziesz się babrał w syfie z ceną 1kWh na poziomie 0,20zł.

Warto za 10gr na kWh mieć syf w domu i przerzucać tony wungla a jeszcze placić kosmos za system grzewczy na ekosyf ??

Zalety bezobsługowego i czystego źródła ciepła quisquis wymieniła a ma to wymierne nawet w kosztach skutki czyli oszczędziła kupę kasy i będzie miała czysty dom.

Na razie mam polewę z Bzduro72, bo swoim idiotyzmem zraził kolejną osobę do pompy. Oby tak dalej.

Polewkę to ja z Was(ekosyfiarzy) cały czas mam bo nie potraficie liczyć a pompa ciepła nie jest jedynym sposobem na czysty dom.

Ale jak się widzi tylko gruntówkę w domu i nic wiecej to trudno od tego kogoś wymagać więcej pomyślunku ;)

Edytowane przez Arturo72

A czemu Ty pierdzielisz cały czas o tej pompie jako zastepstwie ekosyfu ??

Ile Twój dom zużyje energii ??

Masz kalkulator pod ręką ? To licz...

Poczytaj poniższy post,pomału ze zrozumieniem,ważne wytłuściłem.

Czemu quisquis nie zająknęła się ani na chwilę w temacie pompy ciepła ?

A temu bo będzie grzała prądem,powtarzam,prądem z ceną inwestycji 2,5tys.zł !!! i z ceną 1kWh na poziomie 0,30zł a Ty będziesz się babrał w syfie z ceną 1kWh na poziomie 0,20zł.

Warto za 10gr na kWh mieć syf w domu i przerzucać tony wungla a jeszcze placić kosmos za system grzewczy na ekosyf ??

Zalety bezobsługowego i czystego źródła ciepła quisquis wymieniła a ma to wymierne nawet w kosztach skutki czyli oszczędziła kupę kasy i będzie miała czysty dom.

Polewkę to ja z Was(ekosyfiarzy) cały czas mam bo nie potraficie liczyć a pompa ciepła nie jest jedynym sposobem na czysty dom.

Ale jak się widzi tylko gruntówkę w domu i nic wiecej to trudno od tego kogoś wymagać więcej pomyślunku ;)

Z ciebie bzduro72 też mam polewę. Stary a głupi. Z tym kalkulatorem to ty już śpisz. A od netu takich frustratów jak ty to już dawno powinni odciąć. Mam być po twojemu. Masz coś do węgla? Zostaw to dla siebie albo się lecz bo niedługo to zaczniejsz wagony z węglem wsypywać na tory.

Na PC uparłem się bo tylko ona ma szanse wyjść tanie od grochu. Prąd odpada pomimo niższych kosztów inwestycji. Ale koszty związane z opłatami sa zdecydowanie za duże. Nie mam żadnych szans zrównoważyć kosztów panelami PV. A poza tym nie będę patrzył czy mogę już gotować żarcie czy jeszcze nie. W okresie letnim mieszkam na działce i wiem ile kosztuje mnie podgrzewanie boilera 50l prądem i to jest jakaś masakra. Bojler jest wlanczany tylko na noc aby się wykąpać w dzień niema ciepłej wody. Koszt inwestycji w groch jest akceptowalny a inwestycji w PC już nie.

Atak wrazie czego jak to wygląda taryfa g12 + licznik dwukierunkowy jest to w ogóle możliwe??

Gość Arturo72
Prąd odpada pomimo niższych kosztów inwestycji. Ale koszty związane z opłatami sa zdecydowanie za duże.

A co to wg Ciebie znaczy "za duże" ? Jak to się przestawia u Ciebie w PLN ?

A czemu masz patrzeć czy masz już gotować żarcie czy nie ? Ktoś Cie do tego zmusi ?

Ile ten bojler zużywa energii miesięcznie na ile osób ?

Ile zużywasz energii na cele bytowe tzn na żarcie,TV,kompy itp i w jakiej cenie ?

Jak nie ma ciepłej wody to znaczy,że masz za mały bojler na tyle osób.

Zanim coś się zrobi,coś się kupi to się myśli czy po kupnie będzie ok i czy wystarczy wody.

Atak wrazie czego jak to wygląda taryfa g12 + licznik dwukierunkowy jest to w ogóle możliwe??

O widzisz,czyli nie masz zielonego pojęcia o niczym a tym bardziej o cenach energii a już wiesz,że prąd jest drogi.

Bardzo ciekawe podejście do tematu,czyżby typowe dla pewnej grupy osób z moim "najlepszym" systemem grzewczym ? ;)

Taryfa G12W Tauron Gliwice

Tania od poniedziałku do piątku w godzinach 22-6 13-15 i od piątku od 22 do poniedziałku do 6.00 czyli cały weekend koszt 1kWh 0,29zł

Droga od poniedziałku do piątku od 6-13 i od 16-22 koszt 1kWh 0,59zł

Jako ciekawostkę zapodam,że gdybym grzał prądem to za ogrzewanie płaciłbym mniej niż sąsiad z ekosyfem bo ja 1800zł a on ponad 2000zł.

Budowaliśmy domy w jednym czasie on ma mniejszy o 10m2 ode mnie.

I co,szczena opadła ???

Edytowane przez Arturo72

Koszt grochu 2-3tony 1600-2400zł/rok. Zaptrzebowanie budynku na energie cieplną + CWU wynosi wg moich wyliczeń i wyliczń ludzi od pomp w przedziale

12000-20000kWh. Zrobimy OZC to będziemy mieli pewność. Zakładając 12000kWh to mniej więcej pokrywa się z grochem, a licząc to dla prądu to wg g11 ok 6840 i po twojemu 3600 przy COP1. Więc najbardziej optymistyczny wariant czyli 3600 jest nie do przyjęcia, tym bardziej że nie pokryje tego z PV.

Przypominam że nie mam tak dobrze ocieplonego domu jak TY. Ściana 20cm lambda 0,04, dach między krokwiami 18cm lambda 0.039 druga warstwa 10cm czegoś lepszego, podłoga 12 może 15 lambda nie ustalona, brak reku. Garaż jest ocieplony podobnie jednak odizolowany od budynku 20cm. Dom użytkowa ok 120 po podłodze ok 145 +garaż ok 50 strych nie ogrzewany ok 50. kubatura jeśli dobrze pamiętam 500-600m3

Gość Arturo72
Koszt grochu 2-3tony 1600-2400zł/rok. Zaptrzebowanie budynku na energie cieplną + CWU wynosi wg moich wyliczeń i wyliczń ludzi od pomp w przedziale

12000-20000kWh. Zrobimy OZC to będziemy mieli pewność. Zakładając 12000kWh to mniej więcej pokrywa się z grochem, a licząc to dla prądu to wg g11 ok 6840 i po twojemu 3600 przy COP1. Więc najbardziej optymistyczny wariant czyli 3600 jest nie do przyjęcia, tym bardziej że nie pokryje tego z PV.

Dom użytkowa ok 120 po podłodze ok 145 +garaż ok 50 strych nie ogrzewany ok 50. kubatura jeśli dobrze pamiętam 500-600m3

Bzdura te wyliczenia,nowy dom 120m2 nie będzie zużywał ponad 100kWh/m2/rok nawet jakbyś budował stricte wg projektu.

Mój dom w projekcie gotowym z WG i 12cm styro na scianie i 20cm na stropie i 10cm w podłodze zapotrzebowanie na ciepło miał 86kWh/m2/rok a Ty masz znacznie lepszą izolację.

Na cwu licz max.1000kWh na osobę na rok.

OZC wykonaj i wtedy licz i wybieraj a nie opowiadaj głupot.

Edytowane przez Arturo72

U mnie za zaszły sezon wyszło około 1500 kg ekogroszku Wesoła po 880 zł / tonę na CO + CWU [dom 185 m2 po podłogach liczone razem z ogrzewanym garażem, kubatura 650 m3, 4 osoby w tym 2 małych dzieci, więc codzienne kąpiele w wannie dzieci oraz żony, trochę słabiej ocieplony, ale z rekuperatorem].

Czyli jednak mam rację ...

Kupiłeś za duży kocioł , z jakimś prymitywnym sterownikiem i miałeś niezłą jazdę ;)

Dla dobrego sterownika kaloryczność opału nie ma znaczenia ...

U mnie na jednych ustawieniach idzie sterownik w lato jak i w zimę mimo że różnia w zapotrzbebowaniu mocy jest zapewne kilkadziesiąt razy większa/ mniejsza ...

Zapewne gdybyś zamiast kotła 25KW z dwustanowcem dostał kocioł 12KW z dobrym sterownikiem PID to zupełnie być to inaczej widział i miał inne podejście ...

KAŻDA osoba która tak klnie na ekogroch miała kocioł mocno przewymiarowany z fatalnym sterownikiem ...

Niestety nie jest to wina kupujących a sprzedawców i takich sprzedawców/doradców powinno się tępić , bo to są największe szkodniki ....

Zgadza się i w każdym sezonie trafia do mnie masa takich, ratuję u nich sytuację regulując najlepiej jak się da to co mają, a czasem także wymieniając sterownik - i zużycie węgla spada nawet o 30-50%.

U mnie za zaszły sezon wyszło około 1500 kg ekogroszku Wesoła po 880 zł / tonę na CO + CWU [dom 185 m2 po podłogach liczone razem z ogrzewanym garażem, kubatura 650 m3, 4 osoby w tym 2 małych dzieci, więc codzienne kąpiele w wannie dzieci oraz żony, trochę słabiej ocieplony, ale z rekuperatorem].

Na jakim sterowniku ?

Gość Arturo72

Kolejny post chyba na czasie:

Do założyciela: nie rób tego błędu, co my. Poczytaj wcześniej, nie buduj komina na zapas, zmniejsz "kotłownię", albo zamień ją na co innego My mamy komin, który sobie stoi i czeka... W sumie ok. 6 tysięcy zł w niego poszło. Grzejemy gazem. Rachunki za "zimę" (liczę od października do kwietnia) zamknęły się w 1400zł. Ktoś tu kiedyś ładnie napisał, że nie po to buduje piękny nowy dom, żeby być w nim palaczem.

Z perspektywy czasu wybrałabym grzanie prądem.

Czy tylko kobiety myślą i potrafią liczyć ? ;)

I kto mówi,że ekosyf jest tani ???

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Jeśli za prąd zapłacę 1000zł na rok więcej to jest bardzo dużo, a podejrzewam że wyjdzie znacznie więcej.

Na kocioł na ekosyf z instalacją wydasz 10tys.zł a na kocioł elektryczny 2,5tys.zł czyli 7,5tys.zł masz w kieszeni i jak to karoka gada,zobacz ile masz lat grzania czy opału gratis :)

Dopiero za 7,5roku prąd zrówna się pod kątem inwestycji i eksploatacji z ekosyfem.

Ponad 7lat,czujesz to ?? I to czystego i bezobsługowego grzania zamiast syfu w domu.

Przecież za ten czas będziesz musiał wymienić kocioł na nowy jak sam mówiłeś.

Czy Wy naprawdę nie potrafcie używac kalkulatora ?

Piękne Panie potrafią liczyć i mają jaja a powinno być odwrotnie i widac,że co poniektórzy mają braki w tym zakresie ;)

Może do szkoły warto wrócić ?

Wstyd ;)

Edytowane przez Arturo72