Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Mówiłem że ten 1000 różnicy to jest wariant bardzo optymistyczny, wręcz nie prawdopodobny. Obstawiam tutaj raczej znacznie wyższą różnice w kosztach. Mniej boli wydać 10k niż co miesiąc płacić 100 więcej. przynajmniej dla mnie. Skoro twierdzisz że dom ogrzeje prądem za 2500 rocznie to co pompą ciepła za 625 na rok??

Wyliczenia jednego z ludzi od pomp dużo mnie optymistyczne niż moje, z tych co liczyli raczej jeden ze średnich wyników.

Ja zakładałem 12000 i moc ok 8kW (CWU, garaż i jakiś niewielki zapas). Pamiętam pisałem kiedyś meila do tych od których kupiłem projekt, o zmianie w ociepleniu itp. Chodziło właśnie o wybór mocy kotła. Pytałem czy 12 KW starczy, bo o takim kotle wtedy myślałem. Mówili że da rade. Wyliczyli wtedy coś pomiędzy 12000-13000kWh.

Wszyscy się mylą, tylko nie Ty??? Poczekam na OZC na razie szukam chętnego w Bydgoszczy.

Oto wyliczenie pompiarza.

Ogrzewanie i c.w.u.

Całkowita energia dostarczona, w tym c.w.u. 18 185 kWh

Energia dostarczana przez pompy ciepła 18 109 kWh

Energia zużyta przez pompy ciepła 4 457 kWh

z czego przez pompy cyrkulacyjne 322 kWh

Energia dostarczona przez podgrzewacz pomocniczy 76 kWh

Wbudowany (η=100%) 76,0 kWh

Łączna energia zużyta (kupiona) 4 534 kWh

Oszczędność energii 13 651 kWh

Sezonowy współczynnik efektywności bez podgrzewacza

pomocniczego

4,1

Sezonowy współczynnik efektywności 4,0

Wymagana moc dla projektowej temperaturze zewnętrznej 7,5 kW

Moc pompy ciepła dla projektowej temperaturze zewnętrznej 7,5 kW

Moc podgrzewacza pomocniczego 1,5 kW

Wskaźnik pokrycia zapotrzebowania na energię 100 %

Pokrycie zapotrzebowania na moc dla projektowej temperaturze

zewnętrznej, tylko pompa ciepła

100 %

Godziny pracy 2 153 h

Punkt biwalencyjny -13 °C

Wymagany podgrzewacz pomocniczy od temperatury -16 °C

To wyliczenia z ciepło właściwe

Ile ciepła potrzebuje twój dom

5,3kW

maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz

36W/m2

wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

11 748kWh

tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

80kWh/m2*rok

zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej B

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Mówiłem że ten 1000 różnicy to jest wariant bardzo optymistyczny, wręcz nie prawdopodobny. Obstawiam tutaj raczej znacznie wyższą różnice w kosztach. Mniej boli wydać 10k niż co miesiąc płacić 100 więcej. przynajmniej dla mnie. Skoro twierdzisz że dom ogrzeje prądem za 2500 rocznie to co pompą ciepła za 625 na rok??

Dopóki nie zrobisz OZC możesz tylko gdybac z prądem pompą czy ekosyfem.

COP licz 3 nie 4 a 800zł za ogrzewanie to nie taki kosmiczny wynik bo ja zapłaciłem 500zl w tym sezonie czyli 1700kWh czyli prądem by było 1500zł.

Nawet jak bedzie 1500zl różnicy to nikt przy zdrowych zmysłach nie wejdzie w ekosyf droższy o 7,5tys.zł bo zanim nad robi tą różnice To kocioł pójdzie na złom i będzie kolejny wydatek tym razem 8tys.zl na sam kocioł.

Ciekawie napisała Bracianka,że pomimo,że grzeje gazem teraz weszła by w prąd.

Nie zastanawia Cię To ? Sam pisałeś Ze gdybyś miał gaz to byś nim grzal a tu proszę, kobieta i używa kalkulatora ;)

Edytowane przez Arturo72

Powiem tylko tak ...

Grzanie czystym pradem w II taryfie to około 30 groszy za 1KWh ...

Grzanie kotłem to od 8 groszy do około 15 groszy za 1KWh ...

Czyli grzanie czystym prądem w II taryfie jest o 2 - 3 razy droższe niż węglem ...

Dopiero na pompie ciepła , zakłądając BAAAARDZO RÓŻOWO średni COP 3.0 w sezonie grzewczym będziemy mieli około 10gr za 1kWh ...

I tyle w temacie "taniości" grzania prądem , nawet w II taryfie ...

Taaaak tanio że Arturo zamiast zapłącić za ogrzewanie 2000zł , wolał wydać 10x więcej.

Edytowane przez kaszpir007

No właśnie z tego co liczyłem tylko gruntowa PC minimalnie wyprzedza groch.

Bo wszędzie tak opisują , tylko w wyliczeniach Artura jest inaczej ...

Pompa powietrza PW przy NORMALNEJ zimie (np to co było przez ostatnie 2 lata to nie była normalna zima) ma koszt 1KWh trochę wyższy niż koszt 1KWh z węgla. Pompa gruntowa ma najniższy koszt 1kWh ...

No właśnie z tego co liczyłem tylko gruntowa PC minimalnie wyprzedza groch.

Człowieku, jak byś nie liczył masz święty spokój i niskie rachunki. Przez sześć lat miałem jedną drobną usterkę PC, którą naprawiłem samemu za 50zł. W tym samym czasie kolega mający drogi kocioł Klimosza miał chyba z sześć awarii. Wydał na nie też chyba z sześć stów. Kotły na węgiel to archaizm w nowym domu. Nowe domy są zbyt ciepłe dla nich.

W moim przypadku

groch 12000x0,12= 1440 czyli ok 2 tony + cwu i garaż

prąd 12000x0,30= 3600 jeśli tylko 2 taryfa

Po Arturowemu

6000x0,2 = 1200

6000x0,3=1800

trochę to za różowo wygląda.

Jeszcze jedno jak liczyli pompiarze koszty ogrzewania to żaden nie porównywał tego z grochem. Tylko gaz, olej, prąd .... :)

Zgadzam się PC jest lepsza i wygodniejsza od grochu, Ale droższa w instalacji i powietrzna droższa w eksploatacji. Dlatego mówię przygotować chce wszytko pod pompę jeśli groch okaże się samym złem to za parę lat wymienimy lub dorzucimy powietrzną a groch odpali się przy konkretnych mrozach.

Zgadzam się PC jest lepsza i wygodniejsza od grochu, Ale droższa w instalacji i powietrzna droższa w eksploatacji. Dlatego mówię przygotować chce wszytko pod pompę jeśli groch okaże się samym złem to za parę lat wymienimy lub dorzucimy powietrzną a groch odpali się przy konkretnych mrozach.

O droższą w instalacji sam się postarałeś budując komin i dodatkowe metry kotłowni. Gdybyś trafił tu prędzej, wyszło by w podobnej cenie. A tak zrobiłeś sobie niezłe kuku.

Gość Arturo72
W moim przypadku

groch 12000x0,12= 1440 czyli ok 2 tony + cwu i garaż

prąd 12000x0,30= 3600 jeśli tylko 2 taryfa

Po Arturowemu

6000x0,2 = 1200

6000x0,3=1800

trochę to za różowo wygląda.

Jeszcze jedno jak liczyli pompiarze koszty ogrzewania to żaden nie porównywał tego z grochem. Tylko gaz, olej, prąd .... :)

Masz OZC ze tak głupio liczysz ?

U Ciebie przy tak przewymiarowanym kotle 1kWh z ekosyfu wyjdzie ok.0,20zl.

Przypominam,że masz 5,3kW a w normalny dzień zimowy będziesz potrzebował 1,5-2kW czyli sprawność pon.50%

Gość Arturo72
Powiem tylko tak ...

Grzanie czystym pradem w II taryfie to około 30 groszy za 1KWh ...

Grzanie kotłem to od 8 groszy do około 15 groszy za 1KWh ...

Czyli grzanie czystym prądem w II taryfie jest o 2 - 3 razy droższe niż węglem ...

Dopiero na pompie ciepła , zakłądając BAAAARDZO RÓŻOWO średni COP 3.0 w sezonie grzewczym będziemy mieli około 10gr za 1kWh ...

I tyle w temacie "taniości" grzania prądem , nawet w II taryfie ...

Taaaak tanio że Arturo zamiast zapłącić za ogrzewanie 2000zł , wolał wydać 10x więcej.

Grzanie prądem w II taryfie jest 2 razy droższe od ekosyfu,nie syfu miału ale ekosyfu ale w kotle na miarę a nie przewymiarowanym,z dobrym ekosyfem i dobrym palaczem.

Inaczej wychodzi nie dużo taniej.

Bracianka na grzanie gazem wydała 1300zl,prądem byłoby to ok.1600zł a ekosyfem pół tony czyli 400-500zl ?

Nie,gdyby miała ekosyf wydalaby 1,5-2t czyli 1300-1800zl a to właśnie przez niską sprawność ekosyfu w takim domu.

I teraz widać,dlaczego zrezygnowała by z gazu na rzecz prądu i dlaczego ekosyf byłby najdroższy u niej.

Zresztą u mnie było podobnie bo gaz mam przy działce a chciałem grzać prądem.

Edytowane przez Arturo72

Grzanie prądem w II taryfie jest 2 razy droższe od ekosyfu,nie syfu miału ale ekosyfu ale w kotle na miarę a nie przewymiarowanym,z dobrym ekosyfem i dobrym palaczem.

Inaczej wychodzi nie dużo taniej.

Bracianka na grzanie gazem wydała 1300zl,prądem byłoby to ok.1600zł a ekosyfem pół tony czyli 400-500zl ?

Nie,gdyby miała ekosyf wydalaby 1,5-2t czyli 1300-1800zl a to właśnie przez niską sprawność ekosyfu w takim domu.

I teraz widać,dlaczego zrezygnowała by z gazu na rzecz prądu i dlaczego ekosyf byłby najdroższy u niej.

Zresztą u mnie było podobnie bo gaz mam przy działce a chciałem grzać prądem.

Aż m sie nie chce komentować ...

Co to jest dobry palacz i dobry ekogroszek ? Pytam bo nie wiem ...

Jakbyś wiedział to procesem spalania zajmuje się sterownik. Starczy SPP za 300zł i jest spokój.

Mój sterownik na takich samych ustawieniach pracuje teraz jak i w zimę mimo że różnica w zapotrzebowaniu na ciepło jest zapewne z kilkadziesiąt razy większa/mniejsza ...

Ekogroszek ? Kupuje od kilku lat. Nie mam pojęcia co faktycznie kupuję , kupuję głownie "ruski". Spala się i tyle mnie to interesuje ..

Nie kupuję najdroższego , bo nie ma sensu. Najdroższy i najbardziej kaloryczny w większości jest ciężki do spalania (spiekalność) i szkoda kasy na taki opał ...

Ale Ty nie masz to tym pojęcia , bo nie masz ŻADNEGO pojęcia o węglu i kotłach , a twoje opinie i cała "wiedza" opiera jest na jakiś tam "kogoś": doświadczeniach z zapewne sprzed kiludzieścięciu lat lub korzystającego ze starego kotła w starym domu ...

Pisałem że jak ktoś chce iść na "rekord" to może uzyskać nawet 1KWh z węgla za 8groszy (z miału) na sterowniku za 300zł (SPP) i bez zbytniego doświadczenia.

Czyli można nawet mieć koszt 1KWh PONAD 3x mniejszy niż koszt z prądu w II taryfie ..

Ja kupiłem na ten sezon opał pakowany , sprawadzony z drugiego końca Polski ruski 26Mj za 705zł za 1 tonę (na palecie). Przywiózł kurier , wózkiem ułożył w garażu i tyle ... Opał z firmy Trust.

Ale Ty oczywiście widzę liczysz opał po 900zł i i zapewne z lokalnego składu i bez transportu ...

Ja brałem przez lata z lokalnych składów. Ekogroroszek po 700zł , ale ostatnio stwierdziłem że przecież nie muszę brać z lokalnego składu. Przyjedzie zapakowany na palecie , w workach opisanych ,z dokładną wagą , ułożony. Kurier wóźkiem włoży do garażu i tyle.

Co do gazu ...

Mam dwóch znajomych , którzy mają gaz. Domy dość nowe , ocieplone , osoby ciepłolubne. Koszty jakie mi podawali za ogrzwanie duuuużo wyższe niż u mnie. Średnio podawali że wychodzi im 3000-4000zł za ogrzewanie domu przez rok ...

Teraz może trochę taniej by bylo , bo przez ostatnie 2 zimy było spooro cieplej ...

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72

Nie rozmawiamy o syfie z miału bo tylko nie myślący hardcor do nowego by go zapodal.Rozmawiamy o ekosyfie.

Znajomi może mają takie same domy jak mój sąsiad co to bezmyślnie budował i spala ekosyfu za 3000zł.

A 3000-4000zł z gazu ziemnego to ok.15000-20000kWh czyli stare domy lub typowe durszlaki.

W nowobudowanych domach takie zużycie energii na ogrzewanie nie jest możliwe chyba ze w domach pow.250m2.

Bracianka za gaz płaciła 1300zl,ile tun by spaliła ekosyfu zamiast tego gazu ?

No właśnie Arturo72. To co pisze kaszpir trzyma się bardziej kupy. Z ciepło właściwe dla samego domu bez cwu i garażu wychodzi 12000kwh pompiarze liczyli po całości 17000-20000kwh. A Bracianka te 1300zł to spaliła w normalna zimę czy taką jak ostatnio czyli bardziej wchodząca w jesień?? Poza-tym jeśli rozmawiamy o sprawności grochu to czy kocioł nie pali z dość dużą mocą i przechodzi w podtrzymanie, czy cały czas dusi się w okolicy mocy minimalnej??. Ma ktoś jakieś wykresy sprawności?? Generalnie im mroźniejsza zima tym lepiej mieć groch. Nie widzę nic złego w paleniu miałem czy czymś mniej energetycznym jeśli ma wyjść taniej.

Aż m sie nie chce komentować ...

Co to jest dobry palacz i dobry ekogroszek ? Pytam bo nie wiem ...

Jakbyś wiedział to procesem spalania zajmuje się sterownik. Starczy SPP za 300zł i jest spokój.

Mój sterownik na takich samych ustawieniach pracuje teraz jak i w zimę mimo że różnica w zapotrzebowaniu na ciepło jest zapewne z kilkadziesiąt razy większa/mniejsza ...

Ekogroszek ? Kupuje od kilku lat. Nie mam pojęcia co faktycznie kupuję , kupuję głownie "ruski". Spala się i tyle mnie to interesuje ..

Nie kupuję najdroższego , bo nie ma sensu. Najdroższy i najbardziej kaloryczny w większości jest ciężki do spalania (spiekalność) i szkoda kasy na taki opał ...

Ale Ty nie masz to tym pojęcia , bo nie masz ŻADNEGO pojęcia o węglu i kotłach , a twoje opinie i cała "wiedza" opiera jest na jakiś tam "kogoś": doświadczeniach z zapewne sprzed kiludzieścięciu lat lub korzystającego ze starego kotła w starym domu ...

Pisałem że jak ktoś chce iść na "rekord" to może uzyskać nawet 1KWh z węgla za 8groszy (z miału) na sterowniku za 300zł (SPP) i bez zbytniego doświadczenia.

Czyli można nawet mieć koszt 1KWh PONAD 3x mniejszy niż koszt z prądu w II taryfie ..

Ja kupiłem na ten sezon opał pakowany , sprawadzony z drugiego końca Polski ruski 26Mj za 705zł za 1 tonę (na palecie). Przywiózł kurier , wózkiem ułożył w garażu i tyle ... Opał z firmy Trust.

Ale Ty oczywiście widzę liczysz opał po 900zł i i zapewne z lokalnego składu i bez transportu ...

Ja brałem przez lata z lokalnych składów. Ekogroroszek po 700zł , ale ostatnio stwierdziłem że przecież nie muszę brać z lokalnego składu. Przyjedzie zapakowany na palecie , w workach opisanych ,z dokładną wagą , ułożony. Kurier wóźkiem włoży do garażu i tyle.

Co do gazu ...

Mam dwóch znajomych , którzy mają gaz. Domy dość nowe , ocieplone , osoby ciepłolubne. Koszty jakie mi podawali za ogrzwanie duuuużo wyższe niż u mnie. Średnio podawali że wychodzi im 3000-4000zł za ogrzewanie domu przez rok ...

Teraz może trochę taniej by bylo , bo przez ostatnie 2 zimy było spooro cieplej ...

Ja bym się ze wstydu spalił, gdyby 150m2/ ogrzewanie chłodzenie i cwu 200 l dziennie wyszło więcej jak 1500zł za rok.

Gość Arturo72

To teraz weź to na swój chłopski rozum bo widzę Ze z kalkulatorem masz nie po drodze ;)

Bracianka spaliła przez zimę gazu za 1300zl czyli wynika z tego że ekosyfu powinna spalić za 400zł czyli 0,5t.

Pokaż mi wśród braci ekosyfowej takie spalanie nawet w nowym domu.

Nie ma,czemu nie ma nawet tej zimojesieni ?

Czekam na rozsądną odpowiedź :)

No trochę przesadzilem,700zl czyli 0,8t ekosyfu.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Pompa powietrza PW przy NORMALNEJ zimie (np to co było przez ostatnie 2 lata to nie była normalna zima) ma koszt 1KWh trochę wyższy niż koszt 1KWh z węgla. Pompa gruntowa ma najniższy koszt 1kWh ...

Bzdura i to jaka.

Musialby być srednioroczy COP2 i to jest bzdura bo 0,29/2=0,14zl.

Od kilku lat jest parę pomp powietrznych na forum opomiarowanych i srednioroczy COP wychodzi ok.3 i ponad zależnie od marki pompy a to już pon.0,10zl/kWh.

Także najpierw trzeba poczytać i się interesować a nie pieprzyc głupoty.

A to że gruntowa ma wyższy COP niż powietrzna to normalne ale jakbyście potrafili używać kalkulatora to nie byłoby bezsensownej gadki że gruntowa jest bardziej opłacalna nawet przy 16000kWh gdzie przy powietrznej byłoby to ok.5300kWh a przy gruntowej 4000kWh czyli jakieś 400zl rocznie za 20tys.zl więcej.

Ale co zrobić, niektórzy daleko mieli do podstawówki zwłaszcza Ci z kotłem na ekosyf ;)

Przecież to było już w 1 klasie.

OZC macie ?

Edytowane przez Arturo72

Dobra , ja swoje już napisałem. Szkoda mi czasu i nerwów aby prowadzić JAŁOWĄ dyskuję z Arturo , który sobie wkleja coś tak i cytuje coś tam co mu pasuje i zawsze stosuje swoje "własne" wyliczenia mimo że wielu już mu mówiło i uwadniało że się myli i że kwoty są zupełnie inne ...

Pisanie w kółko tego samego nie ma żadnego sensu ...

Kupujący niech sam pomyśli i niech policzy ile ma kasy i ile może przeznaczyć. Jak ma nadmiar gotówki to zakup pompy ciepła co bardzo dobry pomysł , jak brak gotówki to kocioł ale 7KW z SPP i tyle ...

W Obu przypadkach koszty późniejszej eksploatacji będą niskie.

I tyle ...