Gość Arturo72 25.08.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Dobra , ja swoje już napisałem. Szkoda mi czasu i nerwów aby prowadzić JAŁOWĄ dyskuję z Arturo , który sobie wkleja coś tak i cytuje coś tam co mu pasuje i zawsze stosuje swoje "własne" wyliczenia mimo że wielu już mu mówiło i uwadniało że się myli i że kwoty są zupełnie inne ... Pisanie w kółko tego samego nie ma żadnego sensu ... Kupujący niech sam pomyśli i niech policzy ile ma kasy i ile może przeznaczyć. Jak ma nadmiar gotówki to zakup pompy ciepła co bardzo dobry pomysł , jak brak gotówki to kocioł ale 7KW z SPP i tyle ... W Obu przypadkach koszty późniejszej eksploatacji będą niskie. I tyle ... A kocioł na prąd o 7tys.zl mniej niż na ekosyf ile mu wyjdzie w eksploatacji ? Czemu nie bierzesz tego pod uwagę, że 7tys.zl zostaje w kieszeni ? Co wyście się tej pompy ciepła uczepili jak inni chcą z gazu przechodzić na prąd w nowym domu. Można powiedzieć ze prąd w nowym domu jest tańszy niż gaz ziemny chyba ze Bracianka i wielu jej podobnych zglupialo Ale do tego trzeba użyć głowy,mieć OZC a nie jakieś bezsensowne cieplowlasciwe i potrafić obsłużyć kalkulator Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.08.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Jeszcze jedno jak liczyli pompiarze koszty ogrzewania to żaden nie porównywał tego z grochem. Tylko gaz, olej, prąd .... Zgadzam się PC jest lepsza i wygodniejsza od grochu, Ale droższa w instalacji i powietrzna droższa w eksploatacji. Dlatego mówię przygotować chce wszytko pod pompę jeśli groch okaże się samym złem to za parę lat wymienimy lub dorzucimy powietrzną a groch odpali się przy konkretnych mrozach. Ja mam pompę PW już pełne dwa lata. Wcześniej przez 3 lata był kocioł na ekogroszek i tak lekko licząc groszek wychodził mnie 2x drożej. Wszystko zależy od tego jaki kocioł, jaki sterownik, jaki opał, jaka dostępność opału i najważniejsze - jakie umiejętności i doświadczenie palacza. Przy pompie takie czynniki nie występują - raz odpalasz i zapominasz. Parametry mojego domu i zużycie prądu za ostatnie 2 sezony grzewcze masz w mojej stopce. P.S. Dodatkowo przez cały sierpień chodzi u mnie chłodzenie i utrzymuję sobie komfortową temp w domu - spróbuj to zrobić przy ekogroszku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Ja mam pompę PW już pełne dwa lata. Wcześniej przez 3 lata był kocioł na ekogroszek i tak lekko licząc groszek wychodził mnie 2x drożej. A łyżka na to,niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie widzę nic złego w paleniu miałem czy czymś mniej energetycznym jeśli ma wyjść taniej. Czyli typowa mentalność użytkownika syfu. Proponuje pochodzić po okolicznych polach i zbierać lajno krowie,będzie jeszcze taniej A może śmieci też od razu do kotła ? Masakra ale ludzie są wydziczeni... A nie łatwiej,taniej i przyjemniej ograniczyć w nowym domu straty ciepła zamiast zbierać lajno polach ? To wiesz już W końcu ile Twój dom zużyje energii na ogrzewanie ? Ale nie z cieplowlasciwe bo to bzdura jest a z OZC ?Może Nie trzeba będzie zbierać po polach odchodów Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.08.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Czyli typowa mentalność użytkownika syfu. Proponuje pochodzić po okolicznych polach i zbierać lajno krowie,będzie jeszcze taniej A może śmieci też od razu do kotła ? Masakra ale ludzie są wydziczeni... A nie łatwiej,taniej i przyjemniej ograniczyć w nowym domu straty ciepła zamiast zbierać lajno polach ? Durnyś to i durnoty piszesz. Widziałeś kiedy ekomiał - np. Rokita? Albo miał 25 z Piasta? Najpierw obejrzyj, potem napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Durnyś to i durnoty piszesz. Widziałeś kiedy ekomiał - np. Rokita? Albo miał 25 z Piasta? Najpierw obejrzyj, potem napisz. Nie miałem styczności z miałem Ale nawet jako durny wiem ze pochodzi w prostej linii od węgla czyli syfi no chyba że to miał kwarcowy Z tego co wiem to głównie miał i pył jest przyczyną pylicy u ryli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 25.08.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Nie miałem styczności z miałem Ale nawet jako durny wiem .... No i taki właśnie jest z Tobą zasadniczy problem. Nie widziałeś, nie miałeś styczności, nie masz pojęcia - ale mimo to wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.08.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 No i taki właśnie jest z Tobą zasadniczy problem. Nie widziałeś, nie miałeś styczności, nie masz pojęcia - ale mimo to wiesz. Piłeś kiedyś rtęć? Nie? Spróbuj, przekonasz się czy jest szkodliwa, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 25.08.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Grzanie kotłem to od 8 groszy do około 15 groszy za 1KWh ... Spytam tak, jak to wyliczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 25.08.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Spytam tak, jak to wyliczyłeś? Podobnie liczył jak bzduro72. Przez wakacje mieszkało u mnie 6 osób. Nigdy nie patrzyli na zegarek czy mogą wziąć kąpiel i wosy zawsze wystarczało. Wychodziło około 100kg miału za 450zł tona. Bzduro72 miał się nieliczy wg ciebie? Dla mnie to to samo co u ciebie 2 taryfa prądu. Naginasz fakty wygodnie dla ciebie i wypowiadasz się o rzeczach o których nie masz pojęcia. No i z kalkulatorem spisz. P.S. typowy matematyk z fraszki Kochanowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Bzduro72 miał się nieliczy wg ciebie?. Czy wyobrażasz sobie coś takiego: W mojej "kotłowni": Czy wogóle w nowiuśkim domu ?? Maskara jak trzeba by było być zwichrowanym,żeby tak syf czy ekosyf do nowiutkiego domu zapodać Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 25.08.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Wiesz jak wygląda kotłownia u mnie lub np Kaszpira? Nie wiesz więc przestań zgadywać frustracie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.08.2015 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak Arturo72 zrobię OZC i to nie długo na razie robię rozeznanie ale wystarczyło czytać ze zrozumieniem . Czy ty nie rozumiesz ja jestem za PC ale kupienie nawet pompy powietrzne(takiej trochę lepszej) to koszty wyższe o min 15k. A za 15k to idzie sporo zrobić. Nie powiesz mi że jak się budowałeś to 15k to był nic. A ja wiem że mi trochę zabraknie i trzeba będzie parę rzeczy pomału dłubać. A co jest znowu nie tak z miałem?? Za dzieciaka musiałeś do pica dorzucać jak starzy byli w robocie czy co że masz taki uraz??? Ja musiałem dorzucać, później był gaz, a teraz bez obsługowo blok. Czy te 20-30h roboty rocznie nie jest warte zaoszczędzenia 15k?? Przy podobnych kosztach eksploatacji. PS. znalazłem kolejny kalkulator i wychodzi znowu trochę ponad 12000kWh. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Za dzieciaka i od dzieciaka mieszkam w bloku i wiem co to znaczy komfort życia w zimie bez dokladania do pieca Dobrze ze robisz OZC bo może stwierdzisz,że nie warto za 7,5tys.zł więcej robić sobie syfu w domu a za tą kasę będziesz se dlubal bo właśnie ci nie zabraknie O kosztach eksploatacji narazie nie wiesz nic bo nie wiesz ile energii będzie potrzebował dom do ogrzania. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.08.2015 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie mam OZC i zakładam to co wiem czyi 12000 a to wersja najbardziej optymistyczna z tych wersji co wiem:) A zabraknąć i tak zabraknie czy będzie to 7,5k czy nie jak nie pol-bruk to ogrodzenie zawsze coś Czym różni się spalanie miału w kotle podajnikowym od spalania grochu?? poza tym że miał może więcej pylić przy zasypie. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 26.08.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie mam OZC i zakładam to co wiem czyi 12000 a to wersja najbardziej optymistyczna z tych wersji co wiem:) A zabraknąć i tak zabraknie czy będzie to 7,5k czy nie jak nie pol-bruk to ogrodzenie zawsze coś Czym różni się spalanie miału w kotle podajnikowym od spalania grochu?? poza tym że miał może więcej pylić przy zasypie. Trochę więcej syfku jeśli suchy ,może się zawiesić jak mokry ale koszty ogrzewania szybko niwelują tą niedogodność ... Ja mam po 400PLN/t workowany- sporo w nim groszku także warto odwiedzić lokalne składy i się dogadać - dla niektórych odrzut. Lepiej się spala jak czeski groszek Jest tak : nie liczysz każdego kilograma ... czy spali 100kg czy 140kg na miesiąc ... 40-56PLN za ciepłą wodę , ciepła woda (50-60*C) całą dobę Kasy zawsze braknie Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.08.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Podobnie liczył jak bzduro72. Przez wakacje mieszkało u mnie 6 osób. Nigdy nie patrzyli na zegarek czy mogą wziąć kąpiel i wosy zawsze wystarczało. Wychodziło około 100kg miału za 450zł tona. Ok, to policzmy miał po 450zł/tonę kaloryczność 23MJ/kg. Z 1 tony otrzymujemy (przy sprawności 100%) 6400kWh. 1kWh kosztuje nas 0,07zł, przy sprawności 50% robi się już 0,14zł. Muszę posypać głowę popiołem... faktycznie te 15gr/1kWh jest realne z węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.08.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Ok, to policzmy miał po 450zł/tonę kaloryczność 23MJ/kg. Z 1 tony otrzymujemy (przy sprawności 100%) 6400kWh. 1kWh kosztuje nas 0,07zł, przy sprawności 50% robi się już 0,14zł. Muszę posypać głowę popiołem... faktycznie te 15gr/1kWh jest realne z węgla. To może ja dam inne wyliczenia Ty dałeś skrajnie niekorzystne to ja dam korzystne ... Miał - 21MJ Tauron Janki , cena w detalu dla klienta końcowego - 350zł (Tauron Wydobycie) Kobra palił (pali) tym miałem i bardzo sobie chwalił. A jest jeszcze tańszy miał Piast 19Mj za poniżej 300zł .. Ale to już jest badziew , więc nie liczę .. Sprawność. Czytałem że ludzie bez żadnegoi problemu na sterowniku SPP uzyskiwali nawet 80% sprawności i lekko więcej. Daje więc sprawność 70%. Wychodzi więc 9 groszy za 1kWh Przy sprawności 80% - 7 groszy za 1kWh Wiec sądzę że te 8groszy jakie uzyskał Kobra jest realne , tym bardziej że ma najnowszy palnik Ardeo , któy ma bardzo wysoką sprawność ... Ja niestety mam baardzo daleko do kopalni i ceny u mnie opału nie są zbyt ciekawe , na tyle nie ciekawe że taniej mi wyszlo sprowadzić ruski 26MJ pakowany ekogroszek za 705zł za 1 tonę (sam transport paletowy 1 tony to 100zł) niż kupić na miejscu. W moim przypadku przy sprawności 80% wychodzi 1kWh 12 groszy a przy sprawnosci 70% - 14 groszy ... Miał u mnie mało kto ma pakowany , więc odpada , a dodatkowo cena nie zachęca (560zł za nie wiadomo co). Ale jakbym mógl kupić w dobre cenie (czyli powiedzmy do 400-450zł) to na 100% paliłbym miałem ... Bo dla mnie nie ma żadnej wielkiej różnicy ... A zysk finansowy jest ... Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 26.08.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ok, to policzmy miał po 450zł/tonę kaloryczność 23MJ/kg. Z 1 tony otrzymujemy (przy sprawności 100%) 6400kWh. 1kWh kosztuje nas 0,07zł, przy sprawności 50% robi się już 0,14zł. Muszę posypać głowę popiołem... faktycznie te 15gr/1kWh jest realne z węgla. Ja mam palnik Ardeo i SPP do sterowania, więc sprawność chyba większa niż 50%. Palę syberyjskim miałem gdzie jest dużo kawałków, workuję sobie sam, a trzymam worki w byłej oborze rodziców. W porównaniu z eko to miał trochę więcej kurzy jak się wsypuje(ale to chwila) oraz więcej popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Dopóki nie zrobisz OZC możesz tylko gdybac z prądem pompą czy ekosyfem. COP licz 3 nie 4 a 800zł za ogrzewanie to nie taki kosmiczny wynik bo ja zapłaciłem 500zl w tym sezonie czyli 1700kWh czyli prądem by było 1500zł. Nawet jak bedzie 1500zl różnicy to nikt przy zdrowych zmysłach nie wejdzie w ekosyf droższy o 7,5tys.zł bo zanim nad robi tą różnice To kocioł pójdzie na złom i będzie kolejny wydatek tym razem 8tys.zl na sam kocioł. Bzdura - kotły mają po 5 lat gwarancji, a spotykam często działające od kilkunastu lat i to wykonane w starszych, gorszych technologiach, nie mam obecnie jeszcze danych o trwałości prawidłowo użytkowanych kotłów z podajnikiem bo za krótko są na rynku, na razie możesz przyjąć minimum 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts