SUSPENSER 26.08.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Zgadzam się PC jest lepsza i wygodniejsza od grochu, Ale droższa w instalacji i powietrzna droższa w eksploatacji. Dlatego mówię przygotować chce wszytko pod pompę jeśli groch okaże się samym złem to za parę lat wymienimy lub dorzucimy powietrzną a groch odpali się przy konkretnych mrozach. Za parę lat powietrzne pompy stanieją bo obecnie są zbyt drogie - dla porównania zobacz ile kosztuje porządny klimatyzator o podobnej mocy, a kiedyś były znacznie droższe. W budowie nie ma aż takiej różnicy, żeby pompa miała być 2-3 razy droższa - płaci się tu za marketing, marże dystrybutorów itp. Gdy stanieją PC wtedy można będzie sobie taką zafundować, ale póki co grzać trzeba a ceny są jakie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Masz OZC ze tak głupio liczysz ? U Ciebie przy tak przewymiarowanym kotle 1kWh z ekosyfu wyjdzie ok.0,20zl. Przypominam,że masz 5,3kW a w normalny dzień zimowy będziesz potrzebował 1,5-2kW czyli sprawność pon.50% Tu też podajesz wyniki niczym nie uzasadnione - skąd wiesz, że poniżej 50%, a nie powyżej 90% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał kaszpir007 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png Powiem tylko tak ... Grzanie czystym pradem w II taryfie to około 30 groszy za 1KWh ... Grzanie kotłem to od 8 groszy do około 15 groszy za 1KWh ... Grzanie prądem w II taryfie jest 2 razy droższe od ekosyfu,nie syfu miału ale ekosyfu ale w kotle na miarę a nie przewymiarowanym,z dobrym ekosyfem i dobrym palaczem. Podajesz, że 30/8 = 2 ??? Sprawdź w kalkulatorze ok ? Palacz nie musi być dobry tylko kocioł i sterownik, a tani ekogroszek, którym się grzeje za 8 groszy bez problemu się kupi, i kocioł przewymiarowany będzie na nim bardzo dobrze działał. Bracianka na grzanie gazem wydała 1300zl,prądem byłoby to ok.1600zł a ekosyfem pół tony czyli 400-500zl ? Nie,gdyby miała ekosyf wydalaby 1,5-2t czyli 1300-1800zl a to właśnie przez niską sprawność ekosyfu w takim domu. 1,5 tony na CO i CWU wyszło u mnie zeszłej zimy, a mam "trochę" większy dom, więc co tu opowiadasz za historie nie poparte praktyką ani wynikami innych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Jakbyś wiedział to procesem spalania zajmuje się sterownik. Starczy SPP za 300zł i jest spokój. Tu jedna poprawka SPP kosztuje 420 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Nie rozmawiamy o syfie z miału bo tylko nie myślący hardcor do nowego by go zapodal.Rozmawiamy o ekosyfie. Nie wiem co to ekosyf, piszę o ekogroszku, u mnie jest np. 19,8 MJ/kg po 0,5 zł / 1kg, sąsiad takim pali i sobie chwali, gdy przyszli proponować mu podłączenie gazu z sieci wyśmiał ich. Znajomy, który ma kocioł zasypowy w zeszłym roku podłączył gaz i ... w połowie sezonu powiedział, że ma dość rachunków i wrócił do grzania węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Czyli typowa mentalność użytkownika syfu. Proponuje pochodzić po okolicznych polach i zbierać lajno krowie,będzie jeszcze taniej A może śmieci też od razu do kotła ? Masakra ale ludzie są wydziczeni... A nie łatwiej,taniej i przyjemniej ograniczyć w nowym domu straty ciepła zamiast zbierać lajno polach ? To wiesz już W końcu ile Twój dom zużyje energii na ogrzewanie ? Ale nie z cieplowlasciwe bo to bzdura jest a z OZC ?Może Nie trzeba będzie zbierać po polach odchodów Widzę, że masz w tym doświadczenie - chyba już rozumiem o jakim robieniu "klimatu" kominkiem piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Poza-tym jeśli rozmawiamy o sprawności grochu to czy kocioł nie pali z dość dużą mocą i przechodzi w podtrzymanie, czy cały czas dusi się w okolicy mocy minimalnej??. Ma ktoś jakieś wykresy sprawności?? Generalnie im mroźniejsza zima tym lepiej mieć groch. Nie widzę nic złego w paleniu miałem czy czymś mniej energetycznym jeśli ma wyjść taniej. U mnie od 20-25% mocy nominalnej kotła [18% maksymalnej mocy palnika] do 50% kotła i 33% palnika wychodzi 80% sprawności, przy zapotrzebowaniu poniżej tych granic im więcej podtrzymania tym niższa sprawność - przy grzaniu CWU latem maleje do 35-40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie wiem co to ekosyf, piszę o ekogroszku, u mnie jest np. 19,8 MJ/kg po 0,5 zł / 1kg, sąsiad takim pali i sobie chwali, gdy przyszli proponować mu podłączenie gazu z sieci wyśmiał ich. Znajomy, który ma kocioł zasypowy w zeszłym roku podłączył gaz i ... w połowie sezonu powiedział, że ma dość rachunków i wrócił do grzania węglem. Już zapodawałem adekwatne przysłowie do tego "głupich nie sieją,sami się rodzą" I widocznie sąsiad i znajomy są zwichrowani mentalnie jak Wy: Grzejemy gazem. Rachunki za "zimę" (liczę od października do kwietnia) zamknęły się w 1400zł. Ktoś tu kiedyś ładnie napisał, że nie po to buduje piękny nowy dom, żeby być w nim palaczem. Z perspektywy czasu wybrałabym grzanie prądem. Można tanio gazem ? Można,ale trzeba myśleć,myślec powtarzam a u Was z tym są problemy Ale to nie dziwne jak ma się za domem: Palę syberyjskim miałem gdzie jest dużo kawałków, workuję sobie sam, a trzymam worki w byłej oborze rodziców Gaz ziemny z kondensata jest tylko o 7-10gr droższy od ekosyfu na 1 kWh i o 7-10gr na 1kWh tańszy od prądu. Ale jak bezmyślnie i na pałę buduje się domy to i bezmyślnie i na pałę podejmuje się decyzje o systemie grzewczym to potem co tu się dziwić,że ociemniały lud nie wie,że rachunki za ogrzewanie zależą od domu a nie od jakości łajna z obory.. A czemu Bracianka wybrałaby prąd zamiast gazu co dla niektórych jest szokiem ? A bo używa kalkulatora bo koszty wykonana podłączenia i instalacji są zbyt wysokie jak na zapotrzebowanie domu energooszczędnego. Przy grzaniu prądem instalacja jest o wiele tańsza - i nawet jak prąd kosztuje nieco drożej, to masz oszczędności z okresu budowy, którymi wyrównujesz różnicę. Ale do tego trzeba myśleć i od czasu wyjść z kotłowni bo pył węglowy szkodzi na myślenie Ja też mam gaz przy działce i też nie podłączyłem bo zamierzałem grzać...prądem od samego początku Ale sąsiada nie zrozumie bo ekosyf był u mnie droższy od prądu jak i od gazu ziemnego już przed budową. Podajesz, że 30/8 = 2 ??? Sprawdź w kalkulatorze ok ? Podaje,że 30/15=2 Piszę o ekosyfie a nie jakimś miale czy innym gównie. Zatem grzanie prądem w II taryfie jest 2 razy droższe niż ekosyfem ale przy kilkukrotnej różnicy w inwestycji na korzyść prądu: 10tys.zł/3tys.zł=3,33 raza tańsza inwestycja w prąd. A jak zaoszczędzone 7tys.zł na ekosyfie ma się do zużycia energii na ogrzewanie w nowym domu ? Sprawdź w kalkulatorze i w OZC ok ? I znowu pasuje podać wyjasnienie tym razem pasujące do ekosyfu: bo koszty wykonana podłączenia i instalacji są zbyt wysokie jak na zapotrzebowanie domu energooszczędnego. Przy grzaniu prądem instalacja jest o wiele tańsza - i nawet jak prąd kosztuje nieco drożej, to masz oszczędności z okresu budowy, którymi wyrównujesz różnicę. Chociaż myślący inwestorzy bez takiego wyjasnienia powinni to wiedziec Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) 1,5 tony na CO i CWU wyszło u mnie zeszłej zimy, a mam "trochę" większy dom, więc co tu opowiadasz za historie nie poparte praktyką ani wynikami innych ? Prawie 3t wychodzi u sąsiada od dwóch sezonów grzewczych zatem opowiadam historie poparte wynikami innych.Sąsiad ma mniejszy dom o 10m2 od mojego i 16kW ogrzewa. Swoimi też,licznik zużycia energii jest w dzienniku,na ogrzewanie za sezon grzewczy ten wyszło 1750kWh czyli to razy 0,29zł=507zł czyli jakieś 0,6t ekosyfu,z cwu 2400kWh za "zimę" czyli w sumie 720zł czyli 0,8t ekosyfu. Bez dzwigania tych ton,bez syfu w domu,bez czyszczenia kotła,bez wybierania popiołu,bez stresu,że się wygasi,bez stresu,że wilgotny ekosyf,bez zmian nastaw co zasyp,całkowicie bezobsługowo Czy realne jest,żebym przez 7 miesięcy spalił 0,5t ekosyfu ??? Czyli średnio co dziennie po ok.2kg ?? No własnie nie Panie SUSPENSER i tu jest ta wielka bzdura,którą mamicie inwestorów a oni nie zdają sobie z tego sprawy,że tyle energii ich dom powinien zużyc bo OZC to dla nich głupota i przyjmują w ciemno 1,5-2t na sezon zamiast 0,5-1t. Sąsiad też uważał,że 3t ekosyfu jest ok,dopiero jak zobaczył u mnie licznik zużycia energii to japę rozdziawił. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.08.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Prawie 3t wychodzi u sąsiada od dwóch sezonów grzewczych zatem opowiadam historie poparte wynikami innych.Sąsiad ma mniejszy dom o 10m2 od mojego i 16kW ogrzewa. Swoimi też,licznik zużycia energii jest w dzienniku,na ogrzewanie za sezon grzewczy ten wyszło 1750kWh czyli to razy 0,29zł=507zł czyli jakieś 0,6t ekosyfu,z cwu 2400kWh za "zimę" czyli w sumie 720zł czyli 0,8t ekosyfu. Bez dzwigania tych ton,bez syfu w domu,bez czyszczenia kotła,bez wybierania popiołu,bez stresu,że się wygasi,bez stresu,że wilgotny ekosyf,bez zmian nastaw co zasyp,całkowicie bezobsługowo Czy realne jest,żebym przez 7 miesięcy spalił 0,5t ekosyfu ??? Czyli średnio co dziennie po ok.2kg ?? No własnie nie Panie SUSPENSER i tu jest ta wielka bzdura,którą mamicie inwestorów a oni nie zdają sobie z tego sprawy,że tyle energii ich dom powinien zużyc bo OZC to dla nich głupota i przyjmują w ciemno 1,5-2t na sezon zamiast 0,5-1t. Sąsiad też uważał,że 3t ekosyfu jest ok,dopiero jak zobaczył u mnie licznik zużycia energii to japę rozdziawił. Niech sąsiad zawoła fachowca do regulacji kotła to japę rozdziawi gdy zobaczy jak mu zużycie węgla zmalało. Co ja poradzę, że niektórym diesel spala więcej niż benzyniak przy tej samej mocy w podobnym aucie - to problem ze sterowaniem a nie z autem. Za 720 zł możesz kupić 1,5 tony ekogroszku lub miału, a to by już wystarczyło, więc przestań kit wciskać i udawać, że nie wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Za parę lat powietrzne pompy stanieją bo obecnie są zbyt drogie - dla porównania zobacz ile kosztuje porządny klimatyzator o podobnej mocy, a kiedyś były znacznie droższe. W budowie nie ma aż takiej różnicy, żeby pompa miała być 2-3 razy droższa - płaci się tu za marketing, marże dystrybutorów itp. Gdy stanieją PC wtedy można będzie sobie taką zafundować, ale póki co grzać trzeba a ceny są jakie są. Pocieszę Cię,od 5 lat powietrzne pompy ciepła drożeją(Panasonic,Atlantic,Daikin,Mitsu)i tak będzie cały czas A 15-20tys.zł za pompę to przecież jest to cena kotła na ekosyf+komin to jakie toto drogie jak w tej samej cenie ?? O koszcie dodatkowej kotłowni nie wspominając ? O co Ci biega z tym kosztem bo nie jarzę ? Jak jest w tej samej cenie to wybierzesz ekosyf zamiast bezobłsugowe grzanie ?? A czemu nie kociołek pradowy za 2,5tys.zł a nie ekosyf czy pompę za 20tys.zł ? Ludzie,Wy macie kalkulatory ? Piszę o pompach o mocy 9kW wystarczających dla nowych domów do 200m2. Za 720 zł możesz kupić 1,5 tony ekogroszku lub miału, a to by już wystarczyło, więc przestań kit wciskać i udawać, że nie wiesz. A Ty dalej nie rozumiesz,że to chodzi u zużycie energii przez dom na ogrzewanie a nie "ratowanie" się przed niską sprawnoscią tanim miałem czy innym badziewiem ? Czy jest realne,żebym przez okres zimowy zużył średnio 2kg na dobę ekosyfu takiego za 800zł chociaż u nas płacą więcej ? Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.08.2015 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Arturo 72 pompy potanieją bo muszą coraz większa konkurencja. Widzę że masz kalkulator w oczach to powiedz mi proszę ile na sezon zapłacę za groszek, prąd i pompę biorąc pod uwagę przeciętną imę a nie to co ostatnio?? Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Arturo 72 pompy potanieją bo muszą coraz większa konkurencja. Widzę że masz kalkulator w oczach to powiedz mi proszę ile na sezon zapłacę za groszek, prąd i pompę?? Tak sobie to tłumacz Konkurencja jest coraz wieksza dlatego producenci pomp podnoszą ceny swoich produktów i tak od 5 lat,ostatnia podwyżka u Panasa była rok temu czyli średnio co 2 lata wychodzi. Kalkulator to kalkulator, będziesz wiedział ile Twój dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie to sobie policzysz ile powinieneś zużyć ekosyfu i czy taka ilość zużycia ekosyfu jest realna czy ze względu na niską sprawność zużyjesz o wiele więcej bo fizycznie kocioł na ekosyf nie jest w stanie zużyć mniejszej ilości . Bez OZC nie jesteś w stanie stwierdzić ile spalisz syfu i czy takie spalanie jest optymalne czy za duże. U mnie zuzylem ileś tam energii i wg tego powinienem zużyć średnio 2kg ekosyfu na dobę co jest nie realne i wiadomo ze zuzylbym o wiele więcej ekosyfu niż dom potrzebował. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.08.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Arturo 72 pompy potanieją bo muszą coraz większa konkurencja. Widzę że masz kalkulator w oczach to powiedz mi proszę ile na sezon zapłacę za groszek, prąd i pompę biorąc pod uwagę przeciętną imę a nie to co ostatnio?? W wielu chińczakch są montowane sprężarki Panasonica i innych znanych producentów. Nawet w pompie produkowanej dla Jula za 6000zł też jest sprężarka Panasonica ... Pompy ciepła PW Split mają konstrukcję niemalże identyczną do klimatyzatorów a nawet są mniej skomplikowane. Na AliExpress jest wysyp pomp ciepła PW ... Nawet jakby te chińskie pompy obecnie miały sporo gorszy COP to za kilka lat różnicy nie będzie ... To tak jak z klimatyzatorami ... Sklepy są zawalone klimatyzatorami Split od 1000zł ... Kilka dni temu w Obu parzyłem na klimatyzator Split za 999zł to miał klasę energetyczną A++ w chlodzeniu i A+ w grzaniu i jeśli dobrze pamietam to potrafił działać do -20. Zapewne ze słabą efektywnością , ale przy klimatyzatorach chłodzenie jest najważniejsze i pod to jest ustawiona klima. Ja sądzę że za jakiś czas rynek będzie zasypany chińskimi pompami , jak obecnie klimatyzatorami i bardziej znany producenci będą musieli obniżyć mocno ceny , albo sprzedaż im spadnie i to mocno ... Z tymi cenami to ja już wiele przeżyłem ... Wiele lat temu telefony komorkowe kosztowały majątek , abonament był dla "wybrańców". Obecnie telefony kosztują grosze jak i abonament. Później to samo z monitorami LCD , telewizorami plazmowymi , klimatyzatorami Split ... Za kilka lat będzie to samo z pompami. Rynek zaleją (już zalewają) chińskie pompy i producenci będą musieli zareagować albo ich produkty przestaną się sprzedawać ... Najwięcej to krzyczą sprzedawcy i naganiacze. Bo na rekuperatorach i pompach ciepła jest baaardzo dobry zarobek , a "upusty" w stosunku do ceny "sugerowanej dla klienta' idą w dziesiątkach procent ... I jest to naprawdę dooobry zarobek ... Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Najwięcej to krzyczą sprzedawcy i naganiacze. Bo na rekuperatorach i pompach ciepła jest baaardzo dobry zarobek , a "upusty" w stosunku do ceny "sugerowanej dla klienta' idą w dziesiątkach procent ... I jest to naprawdę dooobry zarobek ... Najwięcej to krzyczą sprzedawcy kotłów na ekosyf bo im się rynek kurczy. Jak mówię,ze za 15-17tys.zł można mieć powietrzną pompę markową a nie chinszczyzne czyli w cenie kotła+ Komina to mówią ze nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 27.08.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Najwięcej to krzyczą sprzedawcy kotłów na ekosyf bo im się rynek kurczy. Jak mówię,ze za 15-17tys.zł można mieć powietrzną pompę markową a nie chinszczyzne czyli w cenie kotła+ Komina to mówią ze nie możliwe Patrz, a mnie komin i piec kosztowały 8900zł, więc gdzie te 15000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Patrz, a mnie komin i piec kosztowały 8900zł, więc gdzie te 15000?Z tego co wiem masz RBR,który kosztuje 8000zł.,sam komin systemowy ile ? Ile obróbka blacharska? Ile kosztuje wykończenie ponad dachem ?Najnowsze dziecko Ogniwa kosztuje ponad 10tys.zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 27.08.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Z tego co wiem masz RBR,który kosztuje 8000zł.,sam komin systemowy ile ? Ile obróbka blacharska? Ile kosztuje wykończenie ponad dachem ?Najnowsze dziecko Ogniwa kosztuje ponad 10tys.zl Bzdura, skam-p za 6900(dostawa gratis), komin 1500 systemowy(robocizna gratis), obróbki,tynk około 500. A komin i tak by był do wentylacji bo zabrakło mi pieniędzy na mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.08.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Pocieszę Cię,od 5 lat powietrzne pompy ciepła drożeją(Panasonic,Atlantic,Daikin,Mitsu)i tak będzie cały czas Klimatyzatory też kiedyś drożały ... do czasu aż zaczęły tanieć. Jakaż to w tych pompach jest kosmiczna technologia, że są o tyle droższe od klimatyzatorów ? Nie wygłupiaj się - przecież handlowałeś pompami, ja mam u siebie PPC do CWU i dobrze wiemy jak to wygląda w budowie, oraz że tu nie ma za co przepłacać O co Ci biega z tym kosztem bo nie jarzę ? Jak jest w tej samej cenie to wybierzesz ekosyf zamiast bezobłsugowe grzanie ?? O to, że jest w tej samej a nie znacznie wyższej jak podawałeś, tylko o to. A Ty dalej nie rozumiesz,że to chodzi u zużycie energii przez dom na ogrzewanie a nie "ratowanie" się przed niską sprawnoscią tanim miałem czy innym badziewiem ? Wszystko rozumiem, tylko celu podawania przez Ciebie nieprawdziwych danych i mieszania skoro znasz dane prawdziwe nie rozumiem. Czy jest realne,żebym przez okres zimowy zużył średnio 2kg na dobę ekosyfu takiego za 800zł chociaż u nas płacą więcej ? Te 2 kg wyszło Ci z tego: "Swoimi też,licznik zużycia energii jest w dzienniku,na ogrzewanie za sezon grzewczy ten wyszło 1750kWh czyli to razy 0,29zł=507zł czyli jakieś 0,6t ekosyfu,z cwu 2400kWh za "zimę" czyli w sumie 720zł czyli 0,8t ekosyfu" ? Podałem już, że za 720 można kupić 1,5 tony, więc obliczmy 7 miesięcy to 210 dni, 1500 / 210 = 7,14 kg/dobę a to jest jak najbardziej realne Liczysz prąd w 2 taryfie, więc porównuję tani węgiel, jak chcesz porównywać z węglem drogim policz prąd w taryfie pierwszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Te 2 kg wyszło Ci z tego: "Swoimi też,licznik zużycia energii jest w dzienniku,na ogrzewanie za sezon grzewczy ten wyszło 1750kWh czyli to razy 0,29zł=507zł czyli jakieś 0,6t ekosyfu,z cwu 2400kWh za "zimę" czyli w sumie 720zł czyli 0,8t ekosyfu" ? Podałem już, że za 720 można kupić 1,5 tony, więc obliczmy 7 miesięcy to 210 dni, 1500 / 210 = 7,14 kg/dobę a to jest jak najbardziej realne Liczysz prąd w 2 taryfie, więc porównuję tani węgiel, jak chcesz porównywać z węglem drogim policz prąd w taryfie pierwszej. To może inaczej,dom zuzyl na ogrzewanie 5100kWh,gdybym miał ekosyf ile bym go zuzyl w kg na te 5100kWh ? Druga sprawa u nas na Śląsku sąsiedzi kupują ekosyf za ponad 800zl i bliżej 900zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts