Liwko 27.08.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 SUSPENSER, za ile złożyłbyś PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 27.08.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 SUSPENSER, za ile złożyłbyś PC? Jak to pierwszy raz przeczytałem, to zrozumiałem "za ile założyłbyś PC?" Szkoda, że mi się przywidziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Najwięcej to krzyczą sprzedawcy kotłów na ekosyf bo im się rynek kurczy. Arczi pokurczył to się Tobie już chyba ale mózg. Jesteś czystym przykładem jak wygląda rynek tych chińskich zabawek. Pamiętasz jak życzyłem Ci wszystkiego dobrego przy zakładaniu pompowego biznesu ? Karoka dalej sprzedaję te blaszane gnioty na wungiel z Ty popłynąłeś za 3 miesiące na tych zabawkach. Dobrze wiesz jak to wygląda a teraz to możesz sobie tylko pomarzyć i pobajdużyć po forum. Jeśli byłoby jak tu wrzeszczysz taki "AS" jak Ty nie wiedziałby co z kasą robić a tak musisz bazgrać pierdoły po forum żeby dorobić do raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 27.08.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 http://www.ogrzewanie.info.pl/artykuly,58669,1,Polski_rynek_instalacyjny_w_ostatnich__latach. Z tego artykułu wynika, że w Polsce w 2014 roku sprzedano niecałe 20 tys różnych pomp, w tym powietrze-woda do co aż 2307. Jak to się ma do sprzedaży kotłów na eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Druga sprawa u nas na Śląsku sąsiedzi kupują ekosyf za ponad 800zl i bliżej 900zł. Chyba że są tak samo rozgarnięci jak Ty, kopalnia za płotem gdzie za 500 można dobry eko kupić ale u nas na śląsku.............. bo tak Ci pasuje pod publikę i naciąganych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Chyba że są tak samo rozgarnięci jak Ty, kopalnia za płotem gdzie za 500 można dobry eko kupić ale u nas na śląsku.............. bo tak Ci pasuje pod publikę i naciąganych danych. Zapraszam do mnie na wieś 5 kopalń w promieniu 10km a głupie ludziska kupują po ponad 800zł/t ekosyf Niektórzy być może kupują po 500zł ale to od tych co to z wagonów "dostają". http://www.ogrzewanie.info.pl/artykuly,58669,1,Polski_rynek_instalacyjny_w_ostatnich__latach. Z tego artykułu wynika, że w Polsce w 2014 roku sprzedano niecałe 20 tys różnych pomp, w tym powietrze-woda do co aż 2307. Jak to się ma do sprzedaży kotłów na eko? Jak ludziska są tak ciemni jak Ty i inni i myślą,że powietrza zamarza i trzeba grzac grzałką to co tu się dziwić ? W Szwecji,Norwegii jakoś powietrzna nie zamarza a tam pompy powietrzne to dzień powrzedni a jedynie w Polsce gdzie klimat jest zapewne ostrzejszy niż tam i głownie wśród nie jarzących ludzi co do uważają,że jedynie syf w domu to pewność ciepła powietrzne są be A że kotły na ekosyf w nowych domach są w wiekszości to tylko przyklad na głupotę ludzką i bezmyślność Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Zapraszam do mnie na wieś 5 kopalń w promieniu 10km a głupie ludziska kupują po ponad 800zł/t ekosyf Niektórzy być może kupują po 500zł ale to od tych co to z wagonów "dostają". Artur to jak przejeżdżasz obok tych kopalni to zatrzymaj się na chwilkę i zapytaj o ceny, nie trzeba kupować u "tych co z wagonów dostają" żeby u Was w cenie groszek kupić, wozaków na gwizdnięcie za parę złotych. Rozejrzyj się jak to wygląda o później pisz. Tak jeśli ten węgiel przejdzie przez kilka rąk, zostanie przewieziony ileś tam kilometrów, zostanie spakowany to już dalej od śląska ta cena robi się nawet 100% wyższa ale nie pisz mi o takich cenach u Was, chyba że ktoś jak Ty siedzi na forum non-stop i nie wie co się za płotem dzieje, pisali na forum że wungiel po 1000 to on też z nad morza sobie ściągnie żeby też tysiaka zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Artur to jak przejeżdżasz obok tych kopalni to zatrzymaj się na chwilkę i zapytaj o ceny, nie trzeba kupować u "tych co z wagonów dostają" żeby u Was w cenie groszek kupić, wozaków na gwizdnięcie za parę złotych. Rozejrzyj się jak to wygląda o później pisz. Tak jeśli ten węgiel przejdzie przez kilka rąk, zostanie przewieziony ileś tam kilometrów, zostanie spakowany to już dalej od śląska ta cena robi się nawet 100% wyższa ale nie pisz mi o takich cenach u Was, chyba że ktoś jak Ty siedzi na forum non-stop i nie wie co się za płotem dzieje, pisali na forum że wungiel po 1000 to on też z nad morza sobie ściągnie żeby też tysiaka zapłacić I nas chyba wieksza cywilizacja niż u Was bo do nowych domów dostarczane są worki z ekosyfem a jedynie do starych raszpli wysypuja na podjazd. Jest paru na forum z okolicy co grzeją ekosyfem to może zabiorą głos w tej sprawie. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.08.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 I nas chyba wieksza cywilizacja niż u Was bo do nowych domów dostarczane są worki z ekosyfem a jedynie do starych raszpli wysypuja na podjazd. Jest paru na forum z okolicy co grzeją ekosyfem to może zabiorą głos w tej sprawie. Zobacz ilu pisze że sami sobie workują, widocznie im to odpowiada a pewnie mażą im się takie ceny jak u Ciebie Artek ja tylko workowany sprzedaję choć wsiok jestem i tym z miasta taki wożę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 27.08.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Wiesz jak wygląda kotłownia u mnie lub np Kaszpira? Nie wiesz więc przestań zgadywać frustracie. Arturek budowal domek na kredyt i mial w d 15 k w te czy w te. Przez 30 lat tylko bank bedzie wlascicielem jego domku. A jak braknie na rate kredytu to Arturka zlicytuja i pujdzie pod most. A i jeszcze dostal 50 tysiakow dofinansowania odprawy. Bo o tym zapomnielismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Arturek budowal domek na kredyt i mial w d 15 k w te czy w te. Przez 30 lat tylko bank bedzie wlascicielem jego domku. A jak braknie na rate kredytu to Arturka zlicytuja i pujdzie pod most. A i jeszcze dostal 50 tysiakow dofinansowania odprawy. Bo o tym zapomnielismy Widzę,że zbiegli się sami ekosyfiarze powiązani z biznesem weglowym zaciemniając wątek Jako,że ja blokman od urodzenia a nie etatowy palacz syfu od urodzenia to założeniem przed budową było wybudować dom w cenie mieszkania z komfortem życia jak w mieszkaniu a z ekosyfem nie udało by się ani jedno ani drugie Właśnie dlatego,ze budowalem na kredyt nie mam ekosyfu w domu bo był za drogi w inwestycji i w eksploatacji tylko zdecydowałem się na grzanie tanim prądem a do ekosyfu musiałbym wybudować o ponad 10m2 większy dom żeby mieć kotłownię na ekosyf a to o ok.20-30tys.zł więcej przy budowie czyli musiałbym brać większy kredyt ale u Was z matematyką kiepsko to i nie zajarzysz. Już karoce mówiłem ale widać ponownie nie zajarzyłeś bo w mózgu pył weglowy za bardzo szkody poczynił Na splatę kredyciku jest mieszkanko a z mieszkanka jest na ratkę także nie zabraknie tym bardziej,że za ogrzewanie płacę 500zł za sezon czyli o 1800zł mniej niż do tej pory na mieszkaniu za ogrzewanie miejskie I tutaj także kalkulator był potrzebny ale widać to urządzenie jest wam obce od początku Może jakieś badania porobicie ekosyfiarze co by wam mózg oczyścili ? Aha,jeszcze 27 lat mi zostalo do spłaty i to w PLN a nie w CHF A i Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.08.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Ktoś z "jarzących" sprzedawców kotłów na ekosyf odpowie mi na to pytanie ? : To może inaczej,dom zuzyl na ogrzewanie 5100kWh,gdybym miał ekosyf ile bym go zuzyl w kg na te 5100kWh ? Czy może w dalszym ciągu temat sprawnosci kotłów na ekosyf i faktycznego zużycia energii z ekosyfu to temat tabu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.08.2015 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) w zasadzie to sprawność nie ma znaczenia czy to 1% czy 100% najważniejsze ile spali w sezonie grzewczym. Jeżeli CWU to ok 60kg/mc czyi 35-50zł to super. Wiem ie płacę przez bojler latem na działce łączny rachunek za prąd ok 150-200zł taryfa g11 a woda mocno imitowana włączany tylko wieczorem na kompiel. Więc jak mówiłem "tani" prąd się kupy nie trzyma. Arturo 72 chyba to Ty pisałeś że CWU to max 1000kWh/rok/os. czyli łącznie 3000x0,3zł=1000zł.sama woda 1000zł w g12 a gdzie ogrzewanie?? Groch wyjdzie w najgorszych wyliczeniach 600zł za CWU z czego zakładam że w okresie zimowym cena spadnie przez lepszą sprawność. Do prądu należy doliczyć jeszcze duży baniak żę by nie wejść przypadkiem w taryfę dzienną.Gdzieś wyżej pytałem ale chyba nikt nie zauważył czy możliwe jest posiadanie taryfy dzień/noc i licznika dwu kierunkowego do PV. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2015 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) w zasadzie to sprawność nie ma znaczenia czy to 1% czy 100% najważniejsze ile spali w sezonie grzewczym. Jeżeli CWU to ok 60kg/mc czyi 35-50zł to super. Wiem ie płacę przez bojler latem na działce łączny rachunek za prąd ok 150-200zł taryfa g11 a woda mocno imitowana włączany tylko wieczorem na kompiel. Więc jak mówiłem "tani" prąd się kupy nie trzyma. Arturo 72 chyba to Ty pisałeś że CWU to max 1000kWh/rok/os. czyli łącznie 3000x0,3zł=1000zł. sama woda 1000zł w g12 a gdzie ogrzewanie?? Groch wyjdzie w najgorszych wyliczeniach 600zł za CWU z czego zakładam że w okresie zimowym cena spadnie przez lepszą sprawność. Do prądu należy doliczyć jeszcze duży baniak żę by nie wejść przypadkiem w taryfę dzienną. Gdzieś wyżej pytałem ale chyba nikt nie zauważył czy możliwe jest posiadanie taryfy dzień/noc i licznika dwu kierunkowego do PV. Nie wiem jak Ty myślisz i jak to liczysz,mówisz że ekosyf wyjdzie za wodę rocznie ok.500-600zł a prąd 1000zł czyli o 500zl więcej ale zapominasz o tym,że w "nagrodę" za to masz 7000zł oszczędności na początku przy inwestycji przy prądzie i te oszczednosci pokrywają różnicę w eksploatacji między ekosyfem a prądem. Czyli przez wiele lat prąd wychodzi ci taniej niż ekosyf i nie masz syfu w domu i zdrowy kręgosłup. Pytasz się, gdzie ogrzewanie.Nie zdajesz sobie sprawy bo nie wiesz ,ze w nowych domach zużycie energii na ogrzewanie może być takie same jak na cwu lub jedynie trochę większe dlatego zrób OZC zanim coś porownasz. W moim przypadku stosunek C.o do cwu to 1750kWh na C.o a 1400kWh na cwu na 3 osoby czyli za C.o płacę tylko o 100zł rocznie więcej niż za cwu a prądem by było tego 300zł więcej za C.o Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Czyli jakby nie patrzeć i jakby nie liczyć ekosyf w nowym domu w każdym przypadku nie jest opłacalna inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.08.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 http://www.ogrzewanie.info.pl/artykuly,58669,1,Polski_rynek_instalacyjny_w_ostatnich__latach. Z tego artykułu wynika, że w Polsce w 2014 roku sprzedano niecałe 20 tys różnych pomp, w tym powietrze-woda do co aż 2307. Jak to się ma do sprzedaży kotłów na eko? Jak myślisz, który rynek będzie się kurczył a który rósł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 28.08.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Jak myślisz, który rynek będzie się kurczył a który rósł? Rynek twoich pompek do ogrzewania domu może i rośnie aż 7% rocznie ale 7% z 2000szt. to mocny wzrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.08.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 w zasadzie to sprawność nie ma znaczenia czy to 1% czy 100% ... Jak to nie!?! To czym zimą oddychamy właśnie zależy od sprawności! Nikt chyba w domu nie oczyszcza tak spalin, jak to robią elektrownie i elektrociepłownie! I później jest tak, że im lżejsza zima tym większy syf w powietrzu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 28.08.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Czyli jakby nie patrzeć i jakby nie liczyć ekosyf w nowym domu w każdym przypadku nie jest opłacalna inwestycja. Bzdura, u mnie jest opłacalny. Już ci udowodniłem, że za 8900 miałem piec i komin. za 14000 miałem całą kotłownię na gotowo. Twoja pompka 15000, ile lat by mi się zwracała kwota wydana na system grzewczy z twoją pompką? Tobie wyszło 500zł za sezon grzewczy? Ciekawe, im dłużej piszesz na forum tym mniej ci wychodzi kłamczuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.08.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Rynek twoich pompek do ogrzewania domu może i rośnie aż 7% rocznie ale 7% z 2000szt. to mocny wzrost. Ja w moim miasteczku pierwszy budowałem dom pod pompę ciepła. Osiem lat temu wszyscy się pukali w głowę jak słyszeli temat pompa. Dzisiaj tylko w promieniu 150m, grzeją już trzy pompy, a dwie dojdą w przyszłym roku. W tym samym promieniu jest jeden dom szykowany pod wegiel, ale właściciel od 5-ciu lat jest na wczasach za handel prochami i nie wiadomo do końca jak z tą chatą będzie. Może u nas ludzie już zaczęli myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts