Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Ja w moim miasteczku pierwszy budowałem dom pod pompę ciepła. Osiem lat temu wszyscy się pukali w głowę jak słyszeli temat pompa. Dzisiaj tylko w promieniu 150m, grzeją już trzy pompy, a dwie dojdą w przyszłym roku. W tym samym promieniu jest jeden dom szykowany pod wegiel, ale właściciel od 5-ciu lat jest na wczasach za handel prochami i nie wiadomo do końca jak z tą chatą będzie.

Może u nas ludzie już zaczęli myśleć?

No to potwierdzasz moj wzrost o 7% z 2000. Kropla w morzu jak samo Defro sprzedaje kilkadziesiąt tysięcy piecy w roku.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Bzdura, u mnie jest opłacalny. Już ci udowodniłem, że za 8900 miałem piec i komin. za 14000 miałem całą kotłownię na gotowo. Twoja pompka 15000, ile lat by mi się zwracała kwota wydana na system grzewczy z twoją pompką? Tobie wyszło 500zł za sezon grzewczy? Ciekawe, im dłużej piszesz na forum tym mniej ci wychodzi kłamczuchu.

W jaki sposób to obliczyles i czy wogole ?

Podaj zużycie energii na c.o z OZC i na cwu rocznie.

Koszt inwestycji w ekosyf podaj pełny czyli w kocioł+osprzęt typu pompki obiegowe,mieszacze,zawory,naczynia wyrównawcze i inne pierdoly,dodaj do tego koszt komina systemowego,koszt postawienia tego komina,koszt obróbki blacharskiej i koszt wykończenia ponad dachem.To wszystko dotyczy jedynie c.o.

I nie piszę i nie porównuje ekosyf do pompy ciepła tylko ekosyf do prądu gdzie te w/w składniki ekosyfu w przypadku prądu wchodzą w kwotę 2400zl za kocioł elektryczny czyli różnica w samej inwestycji to ok.11tys.zl na korzyść ogrzewania pradem.

To jeśli chodzi o koszt inwestycji.

Podasz swoje zużycie na c.o będziemy rozpatrywali koszt eksploatacji.

Na ogrzewanie za sezon grzewczy zuzylem 1750kWh a to jest 500zl.

W poprzednim sezonie 1900kWh

Tak cały czas piszę a liczniki zużycia energi są w dzienniku

Edytowane przez Arturo72

U mnie sie pukali i pukają jak mówię że dałem styro 20cm:) i poco trzy szyby jak to i tak ciągnie uszczelką. Pomp będzie coraz więcej i będą coraz tańsze a przy coraz większej chińskiej konkurencji zmowa cenowa nie będzie dalej możliwa. To niema znaczenia czym będzie grzane. Ważny aby wliczyć co jest dla kogo lepsze. A pod uwagę należy wziąć wiele czynników. Koszt inwestycji, koszt eksploatacji, wygodę, bezpieczeństwo energetyczne, A każdy tutaj będzie to wylicza inaczej. Koszty i zapotrzebowanie na moc jest statałe a dwa pozostałe każdy przelicza sobie sam. Edytowane przez kulibob

Gość Arturo72
U mnie sie pukali i pukają jak mówię że dałem styro 20cm:) i poco trzy szyby jak to i tak ciągnie uszczelką. Pomp będzie coraz więcej i będą coraz tańsze a przy coraz większej chińskiej konkurencji zmowa cenowa nie będzie dalej możliwa. To niema znaczenia czym będzie grzane. Ważny aby wliczyć co jest dla kogo lepsze. A pod uwagę należy wziąć wiele czynników. Koszt inwestycji, koszt eksploatacji, wygodę, bezpieczeństwo energetyczne, A każdy tutaj będzie to wylicza inaczej. Koszty i zapotrzebowanie na moc jest statałe a dwa pozostałe każdy przelicza sobie sam.

Ale Wy cały czas pier... o pompach ciepła.

Pompa ciepła jest najbardziej opłacalna w starszych domach z dużym zużyciem energii na ogrzewanie czy cwu.

W nowych domach jest mniej opłacalna.

Czemu nie bierzecie pod uwagę prądu w nowym domu ?

Pokażcie swoje zużycia na c.o+cwu i weźcie kalkulator do ręki.

Czy ekosyfiasz z nowego domu ma klapki na oczach i widzi oprócz syfu jedynie pompę ciepła ?

W jaki sposób to obliczyles i czy wogole ?

Podaj zużycie energii na c.o z OZC i na cwu rocznie.

Koszt inwestycji w ekosyf podaj pełny czyli w kocioł+osprzęt typu pompki obiegowe,mieszacze,zawory,naczynia wyrównawcze i inne pierdoly,dodaj do tego koszt komina systemowego,koszt postawienia tego komina,koszt obróbki blacharskiej i koszt wykończenia ponad dachem.To wszystko dotyczy jedynie c.o.

I nie piszę i nie porównuje ekosyf do pompy ciepła tylko ekosyf do prądu gdzie te w/w składniki ekosyfu w przypadku prądu wchodzą w kwotę 2400zl za kocioł elektryczny czyli różnica w samej inwestycji to ok.11tys.zl na korzyść ogrzewania pradem.

To jeśli chodzi o koszt inwestycji.

Podasz swoje zużycie na c.o będziemy rozpatrywali koszt eksploatacji.

Na ogrzewanie za sezon grzewczy zuzylem 1750kWh a to jest 500zl.

W poprzednim sezonie 1900kWh

Tak cały czas piszę a liczniki zużycia energi są w dzienniku

14000 to koszt wszystkiego bzduro72, czyli całej kotłowni z osprzętem, komina itp.

Gość Arturo72
14000 to koszt wszystkiego bzduro72, czyli całej kotłowni z osprzętem, komina itp.

Czyli o 10tys.zl ekosyf wyszedł drożej niż system grzewczy na prąd.

Przeplaciles i to zdrowo.

A jak tam zużycie energii na ogrzewanie ?

Ale Wy cały czas pier... o pompach ciepła.

Pompa ciepła jest najbardziej opłacalna w starszych domach z dużym zużyciem energii na ogrzewanie czy cwu.

W nowych domach jest mniej opłacalna.

Czemu nie bierzecie pod uwagę prądu w nowym domu ?

Pokażcie swoje zużycia na c.o+cwu i weźcie kalkulator do ręki.

Czy ekosyfiasz z nowego domu ma klapki na oczach i widzi oprócz syfu jedynie pompę ciepła ?

Jeśli mniej opłacalna, to po co El grande kalkulatorro Arturo zainstalował taką we własnym domu?

No widzę że Liwko i Arturo są w swoim żywiole ...

Zapewne też bezinteresownie tak nie siedzą od rana do nocy i ciągle TO SAMO nonstop piszą ...

Kedlaw , ja wpisy Aruro i Liwko czytam od dłuższego czasu i ciągle to samo piszą i ciagle powtarzają te same bzdury dotyczące kotłów na ekogroszek i kosztów z tym związanych i z kosztem 1kWh z węgla ..

Ludzie podawali wyliczenia ile może kosztować 1kWh z węgla , ludzie podawali że kotłownia przy kotle nie musi być tylko kotłownią , podawali jakie mają zużycie i ile ich sezon łącznie kosztował CO+CWU , podawali ile kosztował komin i wiele rzeczy , podawali że ekogroszek i kocioł to nie oznacza smród w okolicy i syf i itd ...

Ja sam mieszkam na osiedlu na którym jest naprawdę duuuuuuuużo kotłow na ekogroszek , mam białą elewację , biały komin (tynk) , czyste parapety i spokojnie w zimę mogę wyjśc na dwór i to bez maski przeciwgazowej ...

Ale do nich to nie dociera , a może nie może dotrzeć , bo wcale bym się nie zdziwił że mają jakieś korzyści wynikające z pisaniem ciągle tego samego , tym bardziej że niektórzy piszą od rana do nocy ....

I żadne argumenty nie docierają , bo mogły by niekorzystnie wpłynąć na .....

Edytowane przez kaszpir007

Gość Arturo72
Jeśli mniej opłacalna, to po co El grande kalkulatorro Arturo zainstalował taką we własnym domu?

A to ze względu, ze mam wannę do kapania tylko zużycie cwu w stosunku do c.o było duże i trzeba było to zmniejszyć a że koszt pomp powietrznych spadł na tyle,że nie przekroczylem 20tys.zl to i założyłem.

U mnie to była prosta sprawa bo albo prąd przy niskiej inwestycji a wyższej eksploatacji albo pompa ciepła przy wyższej inwestycji a niższej eksploatacji.

Założenie było od samego początku 9000kWh na c.o i cwu i to była baza wyjściowa do zastanawiania się nad tym czy prąd czy pompa ciepła.

9000kWh prądem czyli jakieś 2700zl rocznie nie robiły na mnie wrażenia czy jakiejś bojaźni bo koszt inwestycji w ten system był śmiesznie niski.

A patrząc z punktu widzenia dwóch sezonów grzewczych grzejac prądem placilbym tyle samo rocznie co sąsiad grzejacy ekosyfem.

Ekosyf i gaz ziemny odrzucilem jeszcze przed budową jako,ze są to drogie systemy grzewcze.

Edytowane przez Arturo72

No widzę że Liwko i Arturo są w swoim żywiole ...

Zapewne też bezinteresownie tak nie siedzą od rana do nocy i ciągle TO SAMO nonstop piszą ...

Kedlaw , ja wpisy Aruro i Liwko czytam od dłuższego czasu i ciągle to samo piszą i ciagle powtarzają te same bzdury dotyczące kotłów na ekogroszek i kosztów z tym związanych i z kosztem 1kWh z węgla ..

Ludzie podawali wyliczenia ile może kosztować 1kWh z węgla , ludzie podawali że kotłownia przy kotle nie musi być tylko kotłownią , podawali jakie mają zużycie i ile ich sezon łącznie kosztował CO+CWU , podawali ile kosztował komin i wiele rzeczy , podawali że ekogroszek i kocioł to nie oznacza smród w okolicy i syf i itd ...

Ja sam mieszkam na osiedlu na którym jest naprawdę duuuuuuuużo kotłow na ekogroszek , mam białą elewację , biały komin (tynk) , czyste parapety i spokojnie w zimę mogę wyjśc na dwór i to bez maski przeciwgazowej ...

Ale do nich to nie dociera , a może nie może dotrzeć , bo wcale bym się nie zdziwił że mają jakieś korzyści wynikające z pisaniem ciągle tego samego , tym bardziej że niektórzy piszą od rana do nocy ....

I żadne argumenty nie docierają , bo mogły by niekorzystnie wpłynąć na .....

Zapytam tak. Uprzątnąłeś już ten syf z drogi, który wyprodukował twój kopciuch a ty go wyrzuciłeś pod okna sąsiadom ? Jak można pisać, że kopciuchy nie syfią, skoro samemu się syfi dookoła???

Zapytam tak. Uprzątnąłeś już ten syf z drogi, który wyprodukował twój kopciuch a ty go wyrzuciłeś pod okna sąsiadom ? Jak można pisać, że kopciuchy nie syfią, skoro samemu się syfi dookoła???

Powiem tak ...

Nie mamy drogi ani asfaltowej , ani betonowej a to co jest ciężko nazwać "drogą". Jest mnóśtwo dziur i itd ... jest to jakiś mix piasku , żwiru , gliny i nie wiadomo czego ...

Wszyscy wysypują popiół w takie koleiny i dziury i "polepszają" samą drogę ...

Bo czasami po ulewach ciężko przejechać ...

Mam duży pojemnik gdzie mogę wsypywać popiół , ale wolę przed swoje ogrodzenia , bo chociaż sobie trochę utwardzam nawierzchnię ...

Pod same okno nikomu nie sypię , a jak już to sobie ...

Dodatkowo popiół to naprawdę dobry nawóz i sądzę że popiół będę sypał do ogródka ...

Jak kiedyś się pojawi droga i nie będzie trzeba "walczyć" o jej stan nawierzchni to zapewne nie będę wysypywał ...

Edytowane przez kaszpir007

Powiem tak ...

Nie mamy drogi ani asfaltowej , ani betonowej a to co jest ciężko nazwać "drogą". Jest mnóśtwo dziur i itd ... jest to jakiś mix piasku , żwiru , gliny i nie wiadomo czego ...

Wszyscy wysypują popiół w takie koleiny i dziury i "polepszają" samą drogę ...

Bo czasami po ulewach ciężko przejechać ...

Mam duży pojemnik gdzie mogę wsypywać popiół , ale wolę przed swoje ogrodzenia , bo chociaż sobie trochę utwardzam nawierzchnię ...

Pod same okno nikomu nie sypię , a jak już to sobie ...

Dodatkowo popiół to naprawdę dobry nawóz i sądzę że popiół będę sypał do ogródka ...

Jak kiedyś się pojawi droga i nie będzie trzeba "walczyć" o jej stan nawierzchni to zapewne nie będę wysypywał ...

Podaj adres, może ktoś życzliwy zgłosi odpowiednim służbom.

Podaj adres, może ktoś życzliwy zgłosi odpowiednim służbom.

Taaa ..

Przyjadą od razu antyterroryści ;-)

Bo utwardzam nawierzchnię przed swoją posesją ...

A jak sądzisz co robią ludzie z popiołem ? Także z tym popiołem ze spalania drewna ???

Naprawdę nie widzę niczego złego. Nikomu nie sypię na ich posesję a przed swoją i dbam o drogę o którą powinna dbać gmina ...

To samo robią inni i nikt się nie kryje z tym i nikomu nie przeszkadza ...

Naprawdę ja mam gdzie się pozbywac popiołu. Co 2 tygodnie odbierają ode mnie zbiornik do którego mogę sypać popiół.

Jaki nie będzie potrzeby sypać na drogę , to będę sypał do pojemnika.

Naprawdę już brak argumentów i zaczynacie wyszukiwac jakieś bzdury ...

Popiół i żużel kwalifikowane są w Ustawie z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. Nr 62 z 2001 r., poz. 628 ze zm.) jako odpad niebezpieczny - załącznik nr 2 lista B poz. 22. Ich utylizacja winna być przeprowadzana zgodnie z wymogami ustawy!

Podaj ten adres skoro twierdzisz, że nic złego nie robisz.

Popiół i żużel kwalifikowane są w Ustawie z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. Nr 62 z 2001 r., poz. 628 ze zm.) jako odpad niebezpieczny - załącznik nr 2 lista B poz. 22. Ich utylizacja winna być przeprowadzana zgodnie z wymogami ustawy!

Ale masz problem ...

Nie miałem pojęcia że nie wolno wyrzucać , tym bardziej że inni wywalają (także policjant) ...

To zacznę wywalać do kubła na śmieci i tyle ...

Naprawdę większych problemów nie masz ???

Bzdura, popiół z domowych pieców jeśli nie spalasz plastików lub innych niebezpiecznych rzeczy jest zwykłym odpadem. Poszukaj sobie nowszych rozporządzeń. W mojej gminie firma śmieciowa zabiera w oddzielnych workach. Tu masz link do gminy Rumia i zobacz gdzie mają zaszeregowany popiół http://um.rumia.pl/wp-content/uploads/2014/12/CO-SEGREGUJEMY-I-W-JAKI-SPOS%C3%93B.pdf

Dla ciebie i bzduro72 mam w załączniku obrazek.

images.jpg