Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

To zacznę wywalać do kubła na śmieci i tyle ...

Naprawdę większych problemów nie masz ???

Rozeznaj się dokładnie w swojej gminie, co i jak możesz robić z popiołem. W mojej jest zakaz wrzucania go do odpadów zmieszanych. Raz do roku odbierają, albo we własnym zakresie i wórkach do gminnego punktu ... (9km)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Całe szczęście że karma działa i konfidenci dostają z nawiązką z powrotem swój wylany "miód" :)

@Kaszpir - wizyta w gminie na wszelki wypadek i potwierdzić info czy można na własny koszt naprawić dziury w drodze post #13 :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?85768-Utwardzenie-drogi-gminnej-na-w%C5%82asny-koszt&p=1764802&viewfull=1#post1764802

Utwardzanie to nie syfienie , szczególnie [10 01 80] :)

No nie chciałbym mieć Cie za sąsiada. Najlepiej chłopaka podkablować i powiesić bo nie ogrzewa domu PC tylko kotłem. :)

Mało mnie obchodzi co byś chciał a co nie, ale widzę że syfienie to już wszyscy macie we krwi. Jak znajdę czas to wkleję porównanie dwóch filtrów z rekuperatora, letniego i zimowego. Zobaczycie jak na letnim zbiera się kurz. Jak myślicie, czy ten popiół wysypany na drogę leży sobie tylko tam, czy jak przejedzie po nim samochód w upalny dzień roznosi się po okolicy? Syficie z kominów, a teraz w dodatku tym, co powinno być typowym odpadem. Jesteście zwykłymi syfiarzami i tyle w temacie.

Czy wy jesteście tacy ułomni, czy tylko palicie głupa? Oczywiście ten popiół trafiłby tylko na moje filtry?

Filtry kosztują mnie 4zł rocznie.

Mam tak samo z filtrami w reku - latem kurz, zimą czarno - tylko jest jedno ale - mój kocioł pracuje cały rok - gdyby syfił - filtry były by też latem czarne a nie są.

Śmieciuchy + butelki + pampersy - z tym walcz , bo na razie to niczym błędny rycerz ...

Widziałeś co wychodzi z komina podłączonego do nowego kotła z podajnikiem ? (niektóre nowe mają 5 klasę)

Mam tak samo z filtrami w reku - latem kurz, zimą czarno - tylko jest jedno ale - mój kocioł pracuje cały rok - gdyby syfił - filtry były by też latem czarne a nie są.

Wielkie G... prawda. Porównaj sobie skalę smrodzenia. Porówna sobie ilość spalanego węgla zimą a latem. Czy tak ciężko o tym pomyśleć? :bash:

Utwardzanie lub wyrównywanie powierzchni przy zastosowaniu odpadów jest, zgodnie z przepisami, metodą ich odzysku (R14).

Popioły z palenisk domowych są klasyfikowane pod kodem 10 01 01 (żużle, popioły paleniskowe i pyły z kotłów z wyłączeniem pyłów z kotłów wymienionych w 10 01 04), a gruz pod kodem 17 01 01 (gruz betonowy) i 17 01 02 (gruz ceglany).

Zgodnie z art. 13 ust. 2a Ustawy o odpadach oraz Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 21 marca 2006 roku w sprawie odzysku lub unieszkodliwiania odpadów poza instalacjami i urządzeniami (Dz.U. 2006 nr 49 poz. 356) odpady te mogą być wykorzystywane do "utwardzania powierzchni terenów, do których posiadacz ma tytuł prawny" przy zachowaniu braku szkodliwego oddziaływania na stosunki wodne oraz odpowiedniego rozkruszenia materiału.

Podsumowując każdy może mieć w du.ie twoje filtry Liwko.

P.S. Największymi trucicielami są właściciele zwykłych pieców i to do nich miejcie pretensje.

Edytowane przez kedlaw0

Utwardzanie lub wyrównywanie powierzchni przy zastosowaniu odpadów jest, zgodnie z przepisami, metodą ich odzysku (R14).

Popioły z palenisk domowych są klasyfikowane pod kodem 10 01 01 (żużle, popioły paleniskowe i pyły z kotłów z wyłączeniem pyłów z kotłów wymienionych w 10 01 04), a gruz pod kodem 17 01 01 (gruz betonowy) i 17 01 02 (gruz ceglany).

Zgodnie z art. 13 ust. 2a Ustawy o odpadach oraz Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 21 marca 2006 roku w sprawie odzysku lub unieszkodliwiania odpadów poza instalacjami i urządzeniami (Dz.U. 2006 nr 49 poz. 356) odpady te mogą być wykorzystywane do "utwardzania powierzchni terenów, do których posiadacz ma tytuł prawny" przy zachowaniu braku szkodliwego oddziaływania na stosunki wodne oraz odpowiedniego rozkruszenia materiału.

Podsumowując każdy może mieć w du.ie twoje filtry Liwko.

P.S. Największymi trucicielami są właściciele zwykłych pieców i to do nich miejcie pretensje.

Chociaż czytaj ze zrozumieniem to co wklejasz Trollu. Pogrubiłem żebyś miał łatwiej.

No i co? Ktoś pisał, że to odpad niebezpieczny i w ogóle nie można wysypywać? I co trolu?

Zacytuję twój post: Popiół i żużel kwalifikowane są w Ustawie z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. Nr 62 z 2001 r., poz. 628 ze zm.) jako odpad niebezpieczny - załącznik nr 2 lista B poz. 22. Ich utylizacja winna być przeprowadzana zgodnie z wymogami ustawy!

Wielkie G... prawda. Porównaj sobie skalę smrodzenia. Porówna sobie ilość spalanego węgla zimą a latem. Czy tak ciężko o tym pomyśleć? :bash:

~2000kg CO+CWU (wrzesień-kwiecień) i ~700kg CWU(maj-wrzesień)

Filtry w zimie (wrzesień - kwiecień) muszę wymieniać co miesiąc , maj - wrzesień nie wymieniam

Wg Ciebie w wrześniu powinien być czarny a nie będzie (sprawdzam co miesiąc i na razie jest przykurzony )

Jak nic Liwko - śmieciuchy Twoich sąsiadów albo Twój kominek :)

@kedlaw0 - [10 01 80] :) Tylko trzeba troche podlać :)

http://ochronasrodowiska.bloog.pl/id,4628159,title,Zarabiaj-na-zuzlach-i-popiolach-ze-spalania-paliw-zamiast-za-nie-placic,index.html?smoybbtticaid=6157c4

Edytowane przez adkwapniewski

W marcu tego roku przyszedł do mnie sąsiad i się pyta czy będę grzał dom żeby wysuszyć przed zamieszkaniem. Ja mu mówię, że grzeję już od listopada. On wielkie oczy - jak to - nawet dymka z komina u ciebie nie widzę. on jak latem rozpala swój piec żeby wieczorem zagrzać wodę to siwo, podobnie inni sąsiedzi.

Ludzie ale macie problemy ...

Kurcze z byle pierdoły wielki problem ...

Popiół służy mi do utwardzenia podjazdu. Sypię przed swoją bramą i służy mi do utwardzenia. Później grabiami mieszam z piaskiem.

Widać że jest bardzo toksyczny bo przed bramą nonstop wyrastają mi obrzymie chwasty i jakieś kwiaty i muszę ciągle walczyć aby się tego cholerstwa pozbyć.

Tak samo sypią popiół sąsiedzi na całej ulicy. Nie są to jakieś gigantyczne ilości i co pewien czas i nie sypią komuś na działkę tylko jak już to przed własną posesją i "zaklejają" tym błoto i itd ...

Gdyby nie samodzielna praca i samodzielne "utwardzanie" nawierzchni to sądzę że droga była by nie przejezdna , bo droga to jakiś mix piasku , gliny , żwiru , kamieni i nie wiadomo co ...

Sami ludzie przywożą kamienie i jakoś się utwardza .

Gmina jest ciągle "bombardowana" aby zrobiła wreszcie coś z tą drogą , ale gmina biedna ...

Naprawdę nie rozumie tej nagonki. Nie wrzucam nikomu popiołu pod drzwi czy za ogrodzenie, Popiół używam jak utwardzacz ...

Nie wierzę że jakby była droga asfaltowa to by ktoś wywalał popiół na zewnątrz i później grabił jak może za darmo wrzucić do pojemnika , który zostanie odebrany z innymi śmieciami ...

Problemu z "utylizacją" nie ma ,bo mogę wrzucać do kubła na odpady komunalne i tyle ...

Nie wiem , mogę dla Liwa to zrobić i wrzucać do pojemnika jeśli dla Liwka mój popiół jest tak ważny ;-)

Jak dla mnie to działacie w czynie społecznym wyręczając biedną gminę.

I właśnie przez takich baranów jestem zagorzałym przeciwnikiem węgla w nowych domach.Nie dość że smrodzicie z kominów (i proszę mi nie pisać bzdur o tym że nowe kotły nie smrodzą), to jeszcze syficie dookoła popiołem. No zwyczajni syfiarze i tyle. Jakbym zobaczył koło siebie takiego kretyna co wysypuje na drogę swoje odpady z kotła, to bym mu łeb ukręcił.

I właśnie przez takich baranów jestem zagorzałym przeciwnikiem węgla w nowych domach.Nie dość że smrodzicie z kominów (i proszę mi nie pisać bzdur o tym że nowe kotły nie smrodzą), to jeszcze syficie dookoła popiołem. No zwyczajni syfiarze i tyle. Jakbym zobaczył koło siebie takiego kretyna co wysypuje na drogę swoje odpady z kotła, to bym mu łeb ukręcił.

Albo on Tobie i byłby spokój z jednym świrem :)

A tak dal Twojej informacji ja mam pojemnik na popiół i jest u nas odbierany za darmo nawet w sezonie letnim.

No może przesadziłem z tym za darmo bo jest to w cenie umowy odbioru śmieci.

A tak dal Twojej informacji ja mam pojemnik na popiół i jest u nas odbierany za darmo nawet w sezonie letnim.

No może przesadziłem z tym za darmo bo jest to w cenie umowy odbioru śmieci.

Przecież to normalne, wszędzie tak jest i tak to się powinno odbywać. Tak jak nie wolno palić śmieci, tak samo nie wolno śmieci rozsypywać gdzie popadnie.