Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Gość Arturo72

Grzeję kiedy potrzebuję - nie oglądam się na taryfy - więc panie vice prezesie, specjalisto od manipulacji :

Albo doliczysz koszt bufora do inwestycji w kociołek na prąd albo kWh będzie kosztować optymistycznie 0,45PLN brutto

Wg poniższego zastanów się i przemyśl po co Ci bufor ciepła do grzania prądem i pomyśl jak się ma oglądanie na taryfy pod względem wahań temperatury w nowym domu:

Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie:

-od 22-23 grzeje cwu

-od 23.10-6 grzeje c.o

-od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu.

O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4.

Temp zasilania ustawiona na max.36st C.

Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7.

Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh.

Ok.godz.19-20 czuć wyraźnie że ogrzewanie nie chodzi.

Za kilka dni zmniejsze krzywą bo zona sapie że za gorąco i będzie max.35st.C.

Wg mnie i moim myśleniem gdybym grzał ekosyfem czyli cały czas i non stop większosć energii czyli ekosyfu czyli kasy szła by w komin albo bym musiał przegrzewac dom.

Zgadzasz się z tym ?

To jest właśnie specyfika nowych domów i ewidentnie widać,że ekosyf się do nich nie nadaje a jest wręcz szkodliwy ekonomicznie.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też grzałem kiedy potrzebuje w poprzednim sezonie grzewczym w taryfie G11 i nie widzę różnicy w stosunku do taryfy G12. A czemu nie widzę różnicy ?

Bo nowy dom nie potrzebuje grzania jak to ekosyfiarze sobie wyobrażają a jedynie uzupełniania straconej energii.

A kiedy ta energia będzie uzupełniana nie ma znaczenia ze wzgledu na dużą bezwładność cieplną nowych domów.

Powiem więcej,własnie z tego tytułu ekosyfiarze wyrzucają kominem większosć swojej kasy na ekosyf bo aż tyle ciepła nowy dom nie potrzebuje :)

A na jakiego ^%^^$&^ Ci bufor potrzebny w nowym domu przy podłogówce ???

Masz ściany,masz izolację,masz wylewkę to jest twój bufor...

Ja grzeję prądem z wyższą sprawnością ale bufor jest mi zbędny całkowicie.

A na *&^&%*^ Ci T-CAP jak przy -24st.C obciążenie masz 5kW ???

Gdzie zwykły Atlantic 8kW ma przy -20st.C 4,3kW a zwykły Panas trójfazowy 8,75kW przy -15st.C ?

No ja też mam wiecznie gorącą wodę nie zdatną bezpośrednio do kąpieli.

Wg poniższego zastanów się i przemyśl po co Ci bufor ciepła do grzania prądem i pomyśl jak się ma oglądanie na taryfy pod względem wahań temperatury w nowym domu:

Wg mnie i moim myśleniem gdybym grzał ekosyfem czyli cały czas i non stop większosć energii czyli ekosyfu czyli kasy szła by w komin albo bym musiał przegrzewac dom.

Zgadzasz się z tym ?

To jest właśnie specyfika nowych domów i ewidentnie widać,że ekosyf się do nich nie nadaje a jest wręcz szkodliwy ekonomicznie.

TCap jest mi potrzebny tak jak Tobie , po co Ci Tcap skoro masz mniejsze obciążenie jak ja ?

Nie zgadzam się z "tym" (Twoim "myśleniem"). Nadaje się, nadaje i to całkiem sprawnie się wpasowuje :)

Zeszły sezon był testowy - podłoga pracowała non-stop, w strefach, cyklicznie.

Podłogówka to nie jest cudowny grzejnik. Moje kobietki wyczuwają kiedy podłoga nie pracuje , największy komfort (uczucie ciepła) kiedy podłoga pracuje non-stop.

Przeceniasz też (celowo ?) akumulacje budynku - to że na termometrze jest 23*C nie oznacza że uczucie ciepełka jest.

POLICZ , nie gadaj i bluzgaj , tylko policz jakiej pojemności i do jakiej temp ma być grzany bufor w uproszczeniu niech będzie wodny żeby uzyskać maksymalny komfort (podłoga pracuje non-stop) a i żeby CWU też było w taniej taryfie , w tej chwili mam non-stop gorącą wodę, ale niech będzie - masz dwie strefy 7:00-9:00 i 18:00-22:00 kiedy cwu ma mieć 60*C bo tak lubimy.

8400kWh na CO + 2600kWh na CWU tak? Jeśli spaliłem 2000-2200kg opału to jak kaloryczny był ten opał ,albo jaką ma sprawność cały układ z kotłem zakładając że opał ma maks 23MJ/kg (odsiewka - miał workowany) - czyli ile wyrzuciłem kominem ?

Teraz policz ile kosztuje taki bufor , możesz do niego włożyć grzałkę (będzie taniej jak kociołek elektryczny) , tylko policz jakiej mocy żeby była wstanie nagrzać bufor w tanim okienku (nie zapomnij o CWU !) , teraz to odnieś do 7000PLN za tani kocioł z podajnikiem i komin - zobaczymy

Policz , jeśli nie policzysz to sam sobie świadectwo wystawisz.

a zostaje jeszcze napięcie przy którym kociołek elektryczny i pompka potrafią pracować prawidłowo ? Czy 170-260V to jest odpowiedni zakres nap ?

Edytowane przez adkwapniewski

Gość Arturo72

POLICZ , nie gadaj i bluzgaj , tylko policz jakiej pojemności i do jakiej temp ma być grzany bufor w uproszczeniu niech będzie wodny żeby uzyskać maksymalny komfort (podłoga pracuje non-stop) a i żeby CWU też było w taniej taryfie , w tej chwili mam non-stop gorącą wodę, ale niech będzie - masz dwie strefy 7:00-9:00 i 18:00-22:00 kiedy cwu ma mieć 60*C bo tak lubimy.

Jak widzisz,zauważyłem również,że pomimo iż temp.w domu jest wysoka czuć,że ogrzewanie w danej chwili nie pracuje.

Związane jest to z brakiem promieniowania cieplnego ale rozwiązałem to poprzez podniesienie o 1st.C temp.zasilania i wprowadziłem korektę w regulacji podłogówki i problem zniknął.

Co do cwu,grzeje ją do 46st.C i przy takiej temperaturze nie jest możliwością się wykąpać bez pomieszania jej z zimną także nie mów,że tak lubicie ;)

A wodę o takiej temp.mam dostępną w ilości 300l na 6.00 i 300l na godz.15 i nigdy jeszcze ciepłej wody nie zabrakło,gdyby jednak okazało się,że nie wystarczy można przecież podnieść temp.grzania cwu do 47st.C

No i stara śpiewka. Ekosyfiarzom kotłownie i kominy spadają z nieba, a wodę potrzebują o temperaturze 60 stopni. Ciekawe co z nią robią?

A pompiarzom kominy do lokomotyw w salonie, czytaj kominków, budują w gratisie z tą lokomotywą ?

I nie pitol mi jak Artek że dom musi mieć 10 kominów jak pali się węglem, wystarczy jeden tak jak Tobie przy pompie.

Ja mam kotłownię w pomieszczeniu które stało puste jako gospodarcze, Wy zrobiliście sobie kotłownie w salonach :)

Jak widzisz,zauważyłem również,że pomimo iż temp.w domu jest wysoka czuć,że ogrzewanie w danej chwili nie pracuje.

Związane jest to z brakiem promieniowania cieplnego ale rozwiązałem to poprzez podniesienie o 1st.C temp.zasilania i wprowadziłem korektę w regulacji podłogówki i problem zniknął.

Co do cwu,grzeje ją do 46st.C i przy takiej temperaturze nie jest możliwością się wykąpać bez pomieszania jej z zimną także nie mów,że tak lubicie ;)

A wodę o takiej temp.mam dostępną w ilości 300l na 6.00 i 300l na godz.15 i nigdy jeszcze ciepłej wody nie zabrakło,gdyby jednak okazało się,że nie wystarczy można przecież podnieść temp.grzania cwu do 47st.C

Co za bzdury. Dostałeś OZC , policz to na przykładzie a nie swoim domku gdzie miałeś farelką grzać a skończyło się na Tcap 9kW ... dlaczego ? Przecież obciążenie masz mniejsze jak moje ...

Nie policzyłeś tylko się wykręcasz , mam spore zużycie CWU , 60*C na baniaku jest dla mnie optymalne i tyle.

Policzysz ile wyrzucam kominem czy dalej będziesz się wykręcał , policzysz ten bufor czy nie potrafisz , policzysz ile kosztuje bufor + odpowiednia grzałka ?

Mleć jęzorem potrafisz , obawiam się że tylko tyle

OZC dostałeś wiec do dzieła panie vice prezesie.

@Liwko

4 osoby w tym 2 samice , cwu bez ograniczeń czasowych i ilościowych za ~55PLN miesięcznie.

Ha ha, Ezop się znalazł. U mnie żona i dzieci 45 stopni do wanny nalewają. U was nawet wanny nie ma bo za drogo.

I tu cię mam. KŁAMIESZ KOLEGO TROLLU! Następnym razem weź termometr i sobie sprawdź temperaturę wody w wannie. Dla ułatwienia dodam, że białko ścina się w temperaturze +42 stopni.

Gość Arturo72
Ha ha, Ezop się znalazł. U mnie żona i dzieci 45 stopni do wanny nalewają. U was nawet wanny nie ma bo za drogo.

W łazience mam tylko wannę :)

6.jpg

I jakoś nigdy mi ciepłej wody nie zabrakło :)

Cuda :)

Temp.46st.C w wannie oparzyłbyś dzieci a nawet dorosłych a 300l o tej temp mam dostępne o 6.00 do 13.00 i o 15.00 do 22.00 i od 22.00 do 6.00

Wow , jak to zrobiłeś , 46*C ... i woda całą dobę bez ograniczeń ? Szacun Liwko :)

Dokładnie tak jest,cwu grzana do tej temp. jest bez ograniczeń przez cały dzień dla domowników.

Edytowane przez Arturo72