Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tam jest taka cena rynkowa.:D

Waldek, czyli Kedlaw czytając od tyłu, podobnie jak inni ekogroszkowcy starają się z całych sił udowodnić, że kotłownia spełnia wiele innych funkcji.

Gdzieś czytałem nawet, że forumowicz suszył w niej pranie w sezonie grzewczym. Z całej siły bronią jak Westerplatte, że kotłownia to tylko powierzchnia dla kotła. Węgiel sam się wsypuje bez kurzu, dymek jest niewidoczny i właściwie można nim oddychać. Nie zmienią tego nawet najbardziej zaawansowane sterowniki. Być może takie bzdury bym kupił, gdyby nie to, że 8 lat mam kocioł na ekogroszek. Ja potrafię się przyznać że popełniłem duży błąd instalując takie źródło ciepła. Na usprawiedliwienie mam tylko to, że nie znalazłem tego forum przed instalacją kotła.

To chyba do mnie ...

Zdjęcia mojej kotłowni pokazywałem kilka razy ...

Tak jak pisałem służy mi za pralnię/suszarnię/spiżarnię ...

Szczerze mówiąc mam głęboko w DUPIE jak ktoś nie wierzy.

Podczas pracy kocioł nie brudzi , bo jest szczelnie zamknięty. Jedynie poczas załadunku/czyszczenia jak i wywalania popiołu trzeba zachować czujność i uwagę i wyczyścić kotłownię i tyle ...

Ty miałeś PAROWÓZ a nie kocioł z jakimś prymitywnym sterownikiem. Zapewne produkowałes giganty sadzy i popiołu i wrzucałeś co chwilę opał , bo spalanie miałeś duże ...

Jak ktoś jest brudasem to będzie miał brudno w kotłowni i tyle ...

Jak komuś zależy to będzie miał czysto , oczywiście na tyle ile pozwala kocioł na paliwo stałe , bo jak ktoś oczekuje sterylności to nawet u mnie nie doświadczy ...

Zastanów się co piszesz ...

Co miało by na celu w moim przypadku kłamanie ? Tą pralkę na czas zdjęcia przyniosłem jak i regały i suszarkę ???

Od początku jak budował deweloper to tam kazałem im zrobić przyłącze wody i tam jest pralka. Specjalnie trochę zwiększyłem kotłownię aby mogła robi także za spiżarnię i suszarnię ...

Nareszcie ktoś wreszcie przyznał, że kocioł potrzebuje metrów kwadratowych. Szacun za to kaszpir :)

Jak zwykle pokręciłeś sobie jak chciałeś, ja nie widzę żeby Kaszpir pisał że potrzebował większej kotłowni ze względu na kocioł a pisał że powiększył ją przez to żeby mieć tam jeszcze pralnię, spiżarnię i suszarnię.

Opanuj się chłopie, wytrzeźwiej albo zejdź ze słońca bo chyba za bardzo Ci pokrywkę przygrzało :)

Jak zwykle pokręciłeś sobie jak chciałeś, ja nie widzę żeby Kaszpir pisał że potrzebował większej kotłowni ze względu na kocioł a pisał że powiększył ją przez to żeby mieć tam jeszcze pralnię, spiżarnię i suszarnię.

Opanuj się chłopie, wytrzeźwiej albo zejdź ze słońca bo chyba za bardzo Ci pokrywkę przygrzało :)

Gdyby nie kocioł, nie musiałby tego robić :)

Gość Arturo72
Zapomniałeś dodać że masz drugą łazienkę z prysznicem.

No właśnie,że nie zapomniałem bo nie mam drugiej łazienki ;)

Mam za to pralnio-suszarnię zwaną przez was "kotłownią" ale bez komina i z wywiewem wentylacji mechanicznej z podciętymi drzwiami na dom ;)

1 (1).jpg

A po drugiej stronie ściany:

1,2.jpg

Czy w takim pomieszczeniu stałby również kociol na ekosyf ?

Nie sadzę a więc musialbym wybudować większy dom,powiększony o kotłownie na ekosyf a to są koszty i to nie małe.

Zatem dlatego ekosyf jest drogim systemem grzewczym,droższym niż ogrzewanie prądem.

Edytowane przez Arturo72

Nareszcie ktoś wreszcie przyznał, że kocioł potrzebuje metrów kwadratowych. Szacun za to kaszpir :)

Widać że ktoś tutaj nie potrafi czytać ze zrozumieniem ...

Powiększyłem bo chciałem aby kocioł stał we wnęce. Specjalnie po to poszerzyłem kotłownię o 0,5 czy 1m.

Niestety okazało się że hydraulik podłączył inaczej kocioł i nie stanął we wnęce ...

Kiedyś jak kotła nie będzie we wnęce będzie pompa lub coś innego i tyle ...

Pomieszczenie będzie dalej służyło do tego co miało czyli miało być spiżarnią/pralnią/suszarnią jak i kotłownią ...

Jedyna różnica jaka będzie to to że nie trzeba będzie tego pomieszczenia tak często czyścić i starać się aby się nie zabrudziło.

Pomieszczenie dla mnie ZAWSZE będzie robiło także za kotłownię , bo jest tam rekuperaotr , przyłącze wody i itd ...

Dla mnie KAŻDY kto trzyma urządzenia CO i CWU , wentylacyjne w jakimś osobnym pomieszczeniu które nie jest pomieszczeniem mieszkalnym i nie jest używane jako użytkowe ma dodatkowe pomieszczenia "gospodarcze" a jak on to zwie to jego sprawa ale MA i poniósł koszt aby je wybudować .

Jeśli ktoś trzyma kocioł , pompę , przyłącze wody , bojler , bufor , rekuperator w pomieszczeniu typowo użytkowym (sypialnia,kuchnia,salon,łazienka) to dla mnie wtedy nie posiada "kotłowni" albo pomieszczenia "gospodarczego" ...

Mam za to pralnio-suszarnię zwaną przez was "kotłownią" ale bez komina i z wywiewem wentylacji mechanicznej z podciętymi drzwiami na dom ;)

A po drugiej stronie ściany:

Czy w takim pomieszczeniu stałby również kociol na ekosyf ?

Nie sadzę a więc musialbym wybudować większy dom,powiększony o kotłownie na ekosyf a to są koszty i to nie małe.

Zatem dlatego ekosyf jest drogim systemem grzewczym,droższym niż ogrzewanie prądem.

Na tej ścianie gdzie masz pompę i bojler 300L spokojnie może stać kocioł.

Właśnie u mnie w takiej wnece miał stać kocioł ...

Widzę że masz kafelki 30x60 więc wygląda że wnęka tam gdzie stoi bojler 300L ma około 2 m szerokości.

A Kocioł Skamp 7K ma szerokość 1,12m. i głębokośc 62cm.

Idealnie by wszedł i jeszcze było by miejsce , a wtedy nie trzeba Ci potwora 300L a starczy wiszący poziomy 120L i jeszcze spooooro miejsca na obslugę ...

Jest prysznic, jest umywalka. Powiedz czego brakuje temu pomieszczeniu żeby nazwać je łazienką?

Edytowane przez an2lec

Pomieszczenie dla mnie ZAWSZE będzie robiło także za kotłownię , bo jest tam rekuperaotr , przyłącze wody i itd ...

Dla mnie KAŻDY kto trzyma urządzenia CO i CWU , wentylacyjne w jakimś osobnym pomieszczeniu które nie jest pomieszczeniem mieszkalnym i nie jest używane jako użytkowe ma dodatkowe pomieszczenia "gospodarcze" a jak on to zwie to jego sprawa ale MA i poniósł koszt aby je wybudować .

Jeśli ktoś trzyma kocioł , pompę , przyłącze wody , bojler , bufor , rekuperator w pomieszczeniu typowo użytkowym (sypialnia,kuchnia,salon,łazienka) to dla mnie wtedy nie posiada "kotłowni" albo pomieszczenia "gospodarczego" ...

Większej bzdury dawno nie czytałem.

Znaczy się, że jak wstawię do tego pomieszczenia ekspres do kawy, to będę miał kawiarnię? :D

Bzdura Liwek, kocioł zajmuje około 1m2 i to już naciągane czyli pewnie podobnie jak Twoja pumpa :)

Kocioł potrzebuje metrów kwadratowych do obsługi. Jeżeli twierdzisz że tak nie jest, to sobie obuduj ten kocioł i zapomnij o nim. Wtedy faktycznie przyznam, że kocioł potrzebuje tyle miejsca ile sam zajmuje.

A węgiel oczywiście pod chmurką :)

Znaczy się, że jak wstawię do tego pomieszczenia ekspres do kawy, to będę miał kawiarnię? :D

Zgodnie z logiką Bzduro72 dokładnie tak jest. Wystarczy wstawić śmieciucha do salonu aby przestał być śmieciuchem i awansował na miano kominka (oczywiście dla klimatu). Prysznic w pralnio-suszarnio-kotłowni przestaje być prysznicem i jakoby nie istnieje ;)