Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocioł potrzebuje metrów kwadratowych do obsługi. Jeżeli twierdzisz że tak nie jest, to sobie obuduj ten kocioł i zapomnij o nim. Wtedy faktycznie przyznam, że kocioł potrzebuje tyle miejsca ile sam zajmuje.

A węgiel oczywiście pod chmurką :)

Tak samo dostępu potrzebuje Twoja pumpa, w razie awarii co będziesz nad nią lewitował ?

Węgiel nie musi być w kotłowni, często zdarza się że ustawiam klientom palety gdzieś od tyłu domu pod wysuniętym dachem, palety są zaciągnięte strechem także nie świruj że potrzebne są jakieś dodatkowe metry do wybudowania na przechowywanie węgla w domu.

Tylko nie zacznij znowu pitolić że musisz większą działkę kupić, hehe

Tak samo dostępu potrzebuje Twoja pumpa, w razie awarii co będziesz nad nią lewitował ?

Fakt, z pół metra kwadratowego. Czyli razem do kupy 1m.

Byłem w wielu kotłowniach i najmniejszy kocioł z podajnikiem, który stał pod ścianą potrzebował z obsługą przynajmniej trzech metrów. Natomiast widziałem kilka kotłowni, w których kocioł stał niemal na środku i tych metrów potrzebował z 5-6. I nie pal głupa że tak nie jest, taką głupotę można często zobaczyć.

To że jakaś fujara postawiła kocioł na środku kotłowni, nie znaczy że tyle potrzeba do jego obsługi, to raczej Ty palisz głupa.

Napiszę Ci tak samo, obmuruj sobie tą pompkę dookoła i zastaw 0,5 m z której strony.

No to tych fujar wśród węglarzy jest szczególnie wielu.

Od przodu karoka, od przodu.

Patrz, jak sobie wstawię pompę ciepła i bojler 300l w mojej kotłowni to nic z metrów mi nie zabierze.

Bo widzisz to taki pompowy trick. A jak sobie wstawisz pompę do salonu to możesz się chwalić że w ogóle nie masz ogrzewania tylko wystrój wnętrz ;)

Wszystko oczywiście dla klimatu ;)

Edytowane przez an2lec

Gość Arturo72
Ale Arturo będzie pisał, że on nie wybudował ani jednego metra dla pompy. Miejsce na nią spadło mu z nieba tak jak miejsce na drewno i miejsce na parowóz w salonie. Kopci z komina i później narzeka, że ma czarne parapety.

Na etapie adaptacji kotłownia została zlikwidowana łącznie z kominem i konieczna wentylacją wyw-naw a drzwi są normalne pokojowe z podcieciem i w to miejsce zostala wprojektowana pralnio-suszarnia łącznie z instalacjami el.i wod-kan.

Syfu tam nie ma prawa być bo w suszarni suszy się pranie.

Gość Arturo72
Patrz, jak sobie wstawię pompę ciepła i bojler 300l w mojej kotłowni to nic z metrów mi nie zabierze.

Bo już wpakowales dodatkową kasę w tą kotłownię i komin w niej zebys mogl tam wstawic ekosyf aodatkowo w kocioł na ekosyf.

Edytowane przez Arturo72

Bo już wpakowales dodatkową kasę w tą kotłownię i komin w niej zebys mogl tam wstawic ekosyf aodatkowo w kocioł na ekosyf.

Bzdura, bo jak bym wstawiał do kotłowni zamiast eko piec gazowy lub pompę to tak samo by wyglądała. I dalej by służyła tak jak teraz za pomieszczenie gospodarcze, z którego bym nie zrezygnował.

Gość Arturo72
Bzdura, bo jak bym wstawiał do kotłowni zamiast eko piec gazowy lub pompę to tak samo by wyglądała. I dalej by służyła tak jak teraz za pomieszczenie gospodarcze, z którego bym nie zrezygnował.

Nie bzdura,jakie są wymagania prawne jakie musi posiadać kotłownia na paliwa stałe ? Ty musiałeś spełnić te wymagania co się wiąże z dodatkową kasą a moja pralnio-suszarnia nie spełnia wymogów kotłowni na paliwo stałe czym oszczedzilem kupę kasy.

Teraz weź i w swojej kotłowni powies pranie,nie powiesisz bo się usyfi.Musisz mieć jakąś suszarnie czyli dodatkowe pomieszczenie no chyba że nad wanną zwisaja ci mokre ciuchy.

Edytowane przez Arturo72

Nie bzdura,jakie są wymagania prawne jakie musi posiadać kotłownia na paliwa stałe ? Ty musiałeś spełnić te wymagania co się wiąże z dodatkową kasą a moja pralnio-suszarnia nie spełnia wymogów kotłowni na paliwo stałe czym oszczedzilem kupę kasy.

Teraz weź i w swojej kotłowni powies pranie,nie powiesisz bo się usyfi.Musisz mieć jakąś suszarnie czyli dodatkowe pomieszczenie no chyba że nad wanną zwisaja ci mokre ciuchy.

Kolejna bzdura.

http://m.muratordom.pl//instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/kotlownia-z-kotlem-na-paliwo-stale-wymagania-techniczne,28_4659.html

Czytaj, tak bardzo drogie było dostosowanie kotłowni do paliwa stałego jak różnica ceny miedzy twoim a moim bojlerem.

Na etapie adaptacji kotłownia została zlikwidowana łącznie z kominem i konieczna wentylacją wyw-naw a drzwi są normalne pokojowe z podcieciem i w to miejsce zostala wprojektowana pralnio-suszarnia łącznie z instalacjami el.i wod-kan.

Syfu tam nie ma prawa być bo w suszarni suszy się pranie.

Pitolisz mości kalinosiu.

To że nazwałeś sobie to pomieszczenie pralnio-suszarnią to tylko Twoje fiku-miku.

Jest to pomieszczenie gdzie stoi urządzenie grzewcze i dalej jest to kotłownia i musiałeś to pomieszczenie wybudować, nie spadło z nieba, już CI pisałem że mój kocioł stoi w gabinecie odnowy bo ja sobie tak kotłownię nazwałem :)

Drugą kotłownię sobie zafundowałeś w salonie ze smrodzącą lokomotywą a później baźgrzesz że Ci węglarze babraję parapety, hehe.

Gorzej syfisz niż ja.

he widzisz a ja np. susze na grzejnikach( dodatkowo nawilżam sobie powietrze), szkoda że przy swojej mega oszczędnej pompie nie masz takiej możliwości

kolego napisz jak to jest z tym twoim reku i garażem, to tak na temat przepisów.

Przepisy to muszą przestrzegać tylko węglarze, pompiarze mogą sobie z domu robić komorę gazową bo oni są najświatlejsi ze światłych :)

Nawącha się nawącha i pierdzieli później całą dobę farmazony we świat :)

Gość Arturo72
he widzisz a ja np. susze na grzejnikach( dodatkowo nawilżam sobie powietrze), szkoda że przy swojej mega oszczędnej pompie nie masz takiej możliwości

No wiadomo,ekosyfiasz i grzejnik to jedno ciało ;)

Ekosyf i grzejnik to relikt przeszłości :) Zapomnij kiedykolwiek o pompie czy kondensacie :)

A do suszenia ciuchów wystarczy dobra wentylacja i to ona suszy pranie a nie grzejniki :)

Gość Arturo72

kolego napisz jak to jest z tym twoim reku i garażem, to tak na temat przepisów.

[h=2]Garaż w bryle domu[/h]Jest z nim zwykle połączony drzwiami wewnętrznymi. Może się więc zdarzyć, że podczas ich otwierania zanieczyszczone powietrze z garażu będzie zasysane do pomieszczeń mieszkalnych przez kanały wentylacyjne wywiewne znajdujące się w kuchni, łazienkach czy innych miejscach, zwłaszcza gdy część mieszkalna domu jest wyższa od tej, w której znajduje się garaż, i poprowadzone w niej kanały wentylacyjne są siłą rzeczy dłuższe. W takiej sytuacji między garażem i domem powinna być tak zwana śluza (czyli dwoje drzwi otwieranych naprzemiennie), która będzie zapobiegała zasysaniu powietrza z garażu przez sprawną wentylację domową. Lepszym zabezpieczeniem będzie zainstalowanie w garażu wentylacji mechanicznej.