Gość Arturo72 01.08.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli znajdę sensowną alternatywę to ją wybiorę. Rozsądną alternatywą w takim domu jest ogrzewanie prądem poprzez kociołek elektryczny i wodną podlogowke. W eksploatacji nie znacznie drożej niż gazem ziemnym ale za to najtaniej w inwestycji bo tylko 2,5tys.zł. Chciałbyś taniej w eksploatacji to pompa ciepła p-w ale nie taka za 25tys.zl bo do tego obciążenia cieplnego znajdziesz słabsze czyli tańsze W eksploatacji 3x taniej od prądu ale coś za coś,taniej i drożej lub drożej i taniej Przy p-w eksploatacja wyjdzie też taniej niz ekosyfem. Ale w/w nie wepniesz w komin I tu wychodzi brak OZC bo nie wiesz ile dom zuzyje energii na ogrzewanie i nie wiesz do czego konkretnie odnieść i porównać jeśli chodzi o eksploatację "taniej i drozej". 1kWh z ekosyfu to 0,16zl Z prądu 0,29zl w G12W Tauron Gliwice z p-w 0,10zł Z gazu 0,22-0-25zl I musiałbyś to podstawic pod zużycie energii przez dom na ogrzewanie z OZC. W moim przypadku to 5500kWh. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.08.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Rozsądną alternatywą w takim domu jest ogrzewanie prądem poprzez kociołek elektryczny i wodną podlogowke. W eksploatacji nie znacznie drożej niż gazem ziemnym ale za to najtaniej w inwestycji bo tylko 2,5tys.zł. . Inna rozsadną alternatywą jest bufor z wezownicą przepywową cwu, Jest drozsza niz kocioł ale zapewnia co i cwu oraz 100% drugiej taryfy dla co i cwu, czego nie zapewni kocioł elektryczny. O braku legionelli i braku koniecznosci wymian anody magnezowej oraz duzo wiekszej trwałosci nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.08.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 I tu wychodzi brak OZC bo nie wiesz ile dom zuzyje energii na ogrzewanie i nie wiesz do czego konkretnie odnieść i porównać jeśli chodzi o eksploatację "taniej i drozej". OZC to marketing. Np. w tym samym domu, przy tych samych grzejnikach, tylko umieszczonych na ściankach działowych a nie pod oknem zużycie spadnie nawet 2 x. Poza tym ceny kWh dla systemów centralnych są obliczane w warunkach optymalnych, przy pełnym odbiorze, a ile u nas jest bardzo mroźnych dni? Efektywność kotłowni spada wraz z chwilowym spadkiem zapotrzebowania, a że ten chwilowy spadek coraz częściej trwa cały sezon... Jedynym wyjątkiem są silniki prądu stałego, Efektywność ich znakomicie rośnie przy 20-50% wydajności. (Może to zaobserwować każdy kto ma wentylację na takich silnikach. np 400m3/h jest przy 180W a 100m3/h przy 15-18W . Dobrze jest wykorzystać tę właściwość silników DC do ogrzewania i chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Inna rozsadną alternatywą jest bufor z wezownicą przepywową cwu, Jest drozsza niz kocioł ale zapewnia co i cwu oraz 100% drugiej taryfy dla co i cwu, czego nie zapewni kocioł elektryczny. Nie wciskaj kitow asolt,kocioł zapewni również pracę 100% w tańszej taryfie. Na wątku elektrycznym jest kilku użytkowników Kospela i Elterma i grzeją jedynie w II taryfie. Ja pomimo,że na południowe okienko mam priorytet cwu też grzeje 100% w tańszej. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.08.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 OZC to marketing. Np. w tym samym domu, przy tych samych grzejnikach, tylko umieszczonych na ściankach działowych a nie pod oknem zużycie spadnie nawet 2 x. Co za bzdura.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.08.2015 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy wyliczenia z czegoś takiego można brać w przybliżeniu poważnie?? http://cieplowlasciwie.pl/startZ wyliczeń na tej stronie wyszłoIle ciepła potrzebuje twój dom 5,3kW maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz36W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu11 748kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego80kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej B Wyliczenia były przeprowadzone dla strefy 2. Teraz dlaczego nie "ekosyf" piec podajnikowy sam wyreguluje sobie moc w razie potrzeby przejdzie na podtrzymanie. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.08.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Co za bzdura.... To jest nowa teoria.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 01.08.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 To jest nowa teoria.. Z "tych" ust kilka nowości już padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.08.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Taaa, Tomuś to jest dopiero gigant, hehe To już wolę Artura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy wyliczenia z czegoś takiego można brać w przybliżeniu poważnie?? http://cieplowlasciwie.pl/start Z wyliczeń na tej stronie wyszło Ile ciepła potrzebuje twój dom 5,3kW maksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz 36W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu 11 748kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego 80kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej B Wyliczenia były przeprowadzone dla strefy 2. Teraz dlaczego nie "ekosyf" piec podajnikowy sam wyreguluje sobie moc w razie potrzeby przejdzie na podtrzymanie. Jeśli chodzi obciążenie cieplne to jest ok natomiast zużycie energii na ogrzewanie jest bzdurą i nie pomylisz się dużo jak podzielisz je na połowę czyli ok.6000-6500kWh Dlaczego nie ekosyf ? 5,3kW tyle mocy grzewczej potrzebujesz w największe mrozy,w normalny zimowy dzień będzie to ok.2-3kW. I teraz niech orły od ekosyfu napiszą Ci z jaką sprawnością pracuje kocioł z mocą 2kW. Z tego co czytałem będzie to ok.30-50% czyli 1000zl wsadzasz do kotła a na mieszkanie idzie 300-500zl a resztę kasy wyrzucasz kominem. I w takim domu nie osiągniesz z ekosyfu 0,16zl/kWh a znacznie droższa. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Kożysając z tego kalkulatora http://eko.org.pl/energia/heatmaster/#HeatMaster wychodzi że koszty ogrzewania ekogroch: 3200prąd 12600PC 3600Założono 80% sprawności na groch, rozumiem że sprawność będzie mniejsza, ale nie dla 12KW tylko dla powiedzmy 3KW wyniesie 40-50%. Więc z tych 3KW 50% idzie w kosmos czyli raczej śladowe ilości. W sakli roku pewnie się uzbiera. Jednak podejrzewam że groch vs. prąd to groch wygrywa. Co prawda więcej roboty ale koszty eksploatacyjne niższe ja się myle czy Arturo 72.Jednak koszty podane przez ten kalkulator wydają mi się zawyżone??Jedna ważna rzecz nie mam rekuperatora, wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Kożysając z tego kalkulatora http://eko.org.pl/energia/heatmaster/#HeatMaster wychodzi że koszty ogrzewania ekogroch: 3200 prąd 12600 PC 3600 Założono 80% sprawności na groch, rozumiem że sprawność będzie mniejsza, ale nie dla 12KW tylko dla powiedzmy 3KW wyniesie 40-50%. Więc z tych 3KW 50% idzie w kosmos czyli raczej śladowe ilości. W sakli roku pewnie się uzbiera. Jednak podejrzewam że groch vs. prąd to groch wygrywa. Co prawda więcej roboty ale koszty eksploatacyjne niższe ja się myle czy Arturo 72. Jednak koszty podane przez ten kalkulator wydają mi się zawyżone?? Jedna ważna rzecz nie mam rekuperatora, wentylacja grawitacyjna. I widzisz jaka tam jest manipulacja,koszt ogrzewania prądem i pompą ciepła przyjęli w drogiej taryfie gdzie nikt z posiadaczy ogrzewania prądem nie stosuje takiej. Koszt kWh podany masz wyżej przeze mnie i zużycie przyjmij na 6500kWh i teraz policz. A ten kalkulator to sobię wd..ę wsadź bo do tego się tylko nadaje Chociaż wprowadziłem tam moje dane domu i przy pompie wychodzi mi 600zł/rok czyli się mniej więcej zgadza http://eko.org.pl/energia/heatmaster/#HeatMaster A Tu przy ogrzewaniu prądem mojego domu: http://eko.org.pl/energia/heatmaster/#HeatMaster 2700zł/rok czyli też się mniej więcej zgadza A co do wentylacji,wyrzuć komin i w jego koszcie zrób odpowiednią wentylację do nowego domu bo prędzej czy później i tak ją zrobisz bo masz za szczelny dom i będzie grzyb. No chyba,że go specjalnie podziurawisz Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.08.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Uwaga na dane podawane przez Arturo 72 Cena energii z faktury lipcowej: Taryfa G12r Energa. Noc 662 kWh x 0,1588 zł dzień 5 kWh x 0,3377zł a w złotówkach = całość 232,56 zł czyli za kilowat 0,3486 zł. Ale jeśli potrzeba podajemy 0,1588 za kWh - tak przecież piszę na fakturze.Dane podawane przez niego odnośnie węgla jeszcze bardziej absurdalne, ale szkoda słów. Niektórzy brak wiedzy zastępują inwektywami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Uwaga na dane podawane przez Arturo 72 Cena energii z faktury lipcowej: Taryfa G12r Energa. Noc 662 kWh x 0,1588 zł dzień 5 kWh x 0,3377zł a w złotówkach = całość 232,56 zł czyli za kilowat 0,3486 zł. Ale jeśli potrzeba podajemy 0,1588 za kWh - tak przecież piszę na fakturze. Dane podawane przez niego odnośnie węgla jeszcze bardziej absurdalne, ale szkoda słów. Niektórzy brak wiedzy zastępują inwektywami. Tauron Gliwice taryfa G12W cena tańszej kWh 0,29zl drozszej 0,59zl. Ogrzewanie i cwu odbywa się tylko w tańszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 A co do wentylacji,wyrzuć komin i w jego koszcie zrób odpowiednią wentylację do nowego domu bo prędzej czy później i tak ją zrobisz bo masz za szczelny dom i będzie grzyb. No chyba,że go specjalnie podziurawisz Za późno komin już jest a nawet 3. Jedne do kotłowni + 2 wentylacyjne, drugi kominek + 2 wentylacyjne, trzeci 2 wentylacyjne. Czyli rozumiem że 6 kanałów wentylacyjnych to za mało (kanały wentylacyjne są w kotłowni, garażu, łazience 1, łazience2, kuchni i salonie)?? Bo reku raczej już przekracza budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.08.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Właśnie powyższy wpis Arturo72 to manipulacja. Cena i koszt to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Za późno komin już jest a nawet 3. Jedne do kotłowni + 2 wentylacyjne, drugi kominek + 2 wentylacyjne, trzeci 2 wentylacyjne. Czyli rozumiem że 6 kanałów wentylacyjnych to za mało (kanały wentylacyjne są w kotłowni, garażu, łazience 1, łazience2, kuchni i salonie)?? Bo reku raczej już przekracza budżet. Poczytaj o WG w nowych domach,szczelnych domach. Nawet kolega wuwok,posiadasz ekosyfu o tym pisał i czym prędzej chyba po 3 latach zakładał WM,poczytaj jakie ma teraz wrażenia po porównaniu obu wentylacji. A WM nie musi być od razu z rekuperatorem. A że się dopiero teraz obudziles a nie myślałeś o tym przed budową to i wyjdą dodatkowe koszty. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 02.08.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 To ja przenoszę dom do Gliwic, bo takich cen pradu nigdzie nie mogę w Polsce znaleźć. Cena samej kwh to nie cały rachunek manipulancie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.08.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Za późno komin już jest a nawet 3. Jedne do kotłowni + 2 wentylacyjne, drugi kominek + 2 wentylacyjne, trzeci 2 wentylacyjne. Czyli rozumiem że 6 kanałów wentylacyjnych to za mało (kanały wentylacyjne są w kotłowni, garażu, łazience 1, łazience2, kuchni i salonie)?? Bo reku raczej już przekracza budżet. Pamiętaj, że kanał wentylacyjny to wywiew. Nie zapomnij o nawiewach, polecam wymiennik gruntowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) To ja przenoszę dom do Gliwic, bo takich cen pradu nigdzie nie mogę w Polsce znaleźć. Cena samej kwh to nie cały rachunek manipulancie. A czemu masz się przenosić do Gliwic ? Czy nie możesz jedynie podpisać umowy z Tauron Gliwice ? Możesz ale czemu nie chcesz ? No oczywiście,że cena samej kWh to nie cały rachunek,to chyba jest jednoznaczne ale jak się ma całościowe zużycie energii w domu ok.6500kWh gdzie 3300kWh to c.o i cwu grzane 100% w tańszej taryfie i gdzie w taryfie G12W jest ponad 450h w miesiącu dostępna cena 0,29zł a 0,59zł jedynie przez 270h w miesiącu to oczywistym jest,że korzystniejsza będzie zawsze taryfa G12W od G11 Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts