Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Z faktury liwka za 2 miechy wychodzi, że za sam zużyty prąd ma 263,23 netto,ale do rachunku dochodzi jeszcze 132,69 zł netto opłat stałych i dystrybucyjnych. To jest wasz piękna manipulacja. 500zł za ogrzewanie za 2014r? Tak ale dodaj do tego resztę opłat i wyjdzie ci całość.

Dyżurujcie trole dalej idę spać.

No proszę, prawie dobrze. To teraz podziel sobie tą kwotę przez ilość kWh i zobaczysz ile wyjdzie za przesył.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Napiszę kolejny raz u mnie tania taryfa 15 gr a do zapłaty 35 gr.

Nieprawda, nie ma takiej niskiej ceny II taryfy w Polsce. Stosunkowo niską cena ma Tauron okreg krakowski ok 26,6 gr, okreg lubelski PGE podobnie, niskie ceny II taryfy mają również ci którzy załapali sie na promocję Duonu. 15 gr za II taryfę to cena z sufitu, nie ma takiej ceny.

Taryfa G12r Energa Faktura z 24-07-2015r. Widzę, że ogłupianie odbiorców absurdalnymi danymi podawanymi na fakturach odnosi skutek. Nawet wykonanie prostego działania podzielenia sumy faktury przez ilość kilowatów może być za skomplikowane.

Spokojnie, taryfami zajmuję sie zawodowo od wielu lat, zaręczam ze wykonywanie innych nie tylko takiego działania nie jest dla mnie zbyt skomplikowane, nie wiem skąd taka chęc do oceny wiedzy innych?

Zaraz spojrze na taryfę G12r w Enerdze, jezeli znajdę cene 15 gr zwróce honor.

Ktoś kto taryfami zajmuje się zawodowo - najpierw sprawdzam a dopiero potem zarzucam kłamstwo. Stawka dokładna (też prze zemnie podawana) to 0,15880

Bzdura, jest to stawka netto czesc sprzedazowa, do tego dochodzi stawka dystrybucyjna dla okregu Gdansk 0,062 zł/kWh netto + stawka jakosciowa 0,0115 zł/kWh netto

Całkowity koszt 1 kWh II taryfy w G12r wynosi 28,57 gr /kWh. Nie jest to ani 15 ani 35 gr.

Sprawdziłem i wiem co pisze, radzę sie doszkolic z taryf a potem zarzucac komus niewiedzę.

Nie Wiesz co piszesz. Powtórzę kolejny raz koszt prądu to suma z faktury podzielona przez ilość kilowatów, a nie bzdury z innych pozycji faktur.

Może jako "fachowiec" wytłumacz - zużycie kWh 667 x 28,57gr = 190,56 - to w/g Twoich danych. Faktura jest na 232,56

Podaj skan faktury, przekrecasz co tylko mozesz, do tego dochodzi kwestia opłat stałych. Tak czy inaczej wrzuc skan faktury( zamaz dane adresowe) to podyskutujemy.

Nie mozna wrzucac opłat stałych do ceny kWh, w skrajnym przypadku gdy brak zuzycia to koszt 1 kWh wynosi nieskonczonosc co jest oczywistą bzdurą (czasem tak jest przy skrzynkach budowlanych lub niezamieszkałych budynkach)

Bzdura, jest to stawka netto czesc sprzedazowa, do tego dochodzi stawka dystrybucyjna dla okregu Gdansk 0,062 zł/kWh netto + stawka jakosciowa 0,0115 zł/kWh netto

Całkowity koszt 1 kWh II taryfy w G12r wynosi 28,57 gr /kWh. Nie jest to ani 15 ani 35 gr.

Sprawdziłem i wiem co pisze, radzę sie doszkolic z taryf a potem zarzucac komus niewiedzę.

Widzisz Asolt, to samo próbowałem wczoraj wytłumaczyć. Nawet dawałem linka jak czytać fakturę. Ludzie podają koszt zakupu prądu a o kosztach dystrybucji już nic nie mówią. Możesz zmienić sprzedawcę prądu ale nie dystrybutora, no chyba że własną linię energetyczną pociagniesz.

Widzisz Asolt, to samo próbowałem wczoraj wytłumaczyć. Nawet dawałem linka jak czytać fakturę. Ludzie podają koszt zakupu prądu a o kosztach dystrybucji już nic nie mówią. Możesz zmienić sprzedawcę prądu ale nie dystrybutora, no chyba że własną linię energetyczną pociagniesz.

Akurat Arturo podaje całkowity koszt 1 kWh, zarzucanie mu w tym manipulacji jest tak samo manipulacją. Oddział Gliwice ma nieco inne stawki gdyz był odkupiony przez Tauron do Vattenfalla i ceny sie róznia od innych oddziałow Tauronu, nie wiem jak długo, ale conajmniej rok albo i wiecej.

W/g niektórych dyskutantów koszty stałe nie są kosztem, dobre. Dla mnie jako płatnika interesuje tylko suma do zapłaty i ilość kilowatów, części składowe bez względu jak nazwane też płacę, a więc są kosztem. Gratuluje tym co wierzą, że koszty stałe nie są kosztem.

Sa kosztem, ale nie wchodzą w cene kWh, czy to tak ciezko zrozumiec, podaj koszt 1 kWh przy zerowym zuzyciu, koszty stałe to niech bedzie 20 zł/m-c. To jest proste działanie, cóz to dla Ciebie. Nawet juz w III klasie szkoly podstawowej to wyliczają