Liwko 31.08.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Z faktury liwka za 2 miechy wychodzi, że za sam zużyty prąd ma 263,23 netto,ale do rachunku dochodzi jeszcze 132,69 zł netto opłat stałych i dystrybucyjnych. To jest wasz piękna manipulacja. 500zł za ogrzewanie za 2014r? Tak ale dodaj do tego resztę opłat i wyjdzie ci całość. Dyżurujcie trole dalej idę spać. No proszę, prawie dobrze. To teraz podziel sobie tą kwotę przez ilość kWh i zobaczysz ile wyjdzie za przesył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Napiszę kolejny raz u mnie tania taryfa 15 gr a do zapłaty 35 gr. Nieprawda, nie ma takiej niskiej ceny II taryfy w Polsce. Stosunkowo niską cena ma Tauron okreg krakowski ok 26,6 gr, okreg lubelski PGE podobnie, niskie ceny II taryfy mają również ci którzy załapali sie na promocję Duonu. 15 gr za II taryfę to cena z sufitu, nie ma takiej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Taryfa G12r Energa Faktura z 24-07-2015r. Widzę, że ogłupianie odbiorców absurdalnymi danymi podawanymi na fakturach odnosi skutek. Nawet wykonanie prostego działania podzielenia sumy faktury przez ilość kilowatów może być za skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Taryfa G12r Energa Faktura z 24-07-2015r. Widzę, że ogłupianie odbiorców absurdalnymi danymi podawanymi na fakturach odnosi skutek. Nawet wykonanie prostego działania podzielenia sumy faktury przez ilość kilowatów może być za skomplikowane. Spokojnie, taryfami zajmuję sie zawodowo od wielu lat, zaręczam ze wykonywanie innych nie tylko takiego działania nie jest dla mnie zbyt skomplikowane, nie wiem skąd taka chęc do oceny wiedzy innych? Zaraz spojrze na taryfę G12r w Enerdze, jezeli znajdę cene 15 gr zwróce honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Ktoś kto taryfami zajmuje się zawodowo - najpierw sprawdzam a dopiero potem zarzucam kłamstwo. Stawka dokładna (też prze zemnie podawana) to 0,15880 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Ktoś kto taryfami zajmuje się zawodowo - najpierw sprawdzam a dopiero potem zarzucam kłamstwo. Stawka dokładna (też prze zemnie podawana) to 0,15880 Bzdura, jest to stawka netto czesc sprzedazowa, do tego dochodzi stawka dystrybucyjna dla okregu Gdansk 0,062 zł/kWh netto + stawka jakosciowa 0,0115 zł/kWh netto Całkowity koszt 1 kWh II taryfy w G12r wynosi 28,57 gr /kWh. Nie jest to ani 15 ani 35 gr. Sprawdziłem i wiem co pisze, radzę sie doszkolic z taryf a potem zarzucac komus niewiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Nie Wiesz co piszesz. Powtórzę kolejny raz koszt prądu to suma z faktury podzielona przez ilość kilowatów, a nie bzdury z innych pozycji faktur.Może jako "fachowiec" wytłumacz - zużycie kWh 667 x 28,57gr = 190,56 - to w/g Twoich danych. Faktura jest na 232,56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 31.08.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Powtórzę kolejny raz koszt prądu to suma z faktury podzielona przez ilość kilowatów A jeżeli w danym miesiącu zużyłeś 0kWh to jaki Ci wyjdzie koszt prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 31.08.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 ha ha kłamczuszek mam regulamin Taurona Gliwice bzduro72 i nie mat tak kolorowo jak piszecie swoimi wpisami o taryfach przebiłeś wielu "guru" tego forum, których przebicie wydawało się niemożliwe......a jednak..... gratulacje (mimo wszystko) niby taka prosta rzecz faktura za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Nie Wiesz co piszesz. Powtórzę kolejny raz koszt prądu to suma z faktury podzielona przez ilość kilowatów, a nie bzdury z innych pozycji faktur. Może jako "fachowiec" wytłumacz - zużycie kWh 667 x 28,57gr = 190,56 - to w/g Twoich danych. Faktura jest na 232,56 Podaj skan faktury, przekrecasz co tylko mozesz, do tego dochodzi kwestia opłat stałych. Tak czy inaczej wrzuc skan faktury( zamaz dane adresowe) to podyskutujemy. Nie mozna wrzucac opłat stałych do ceny kWh, w skrajnym przypadku gdy brak zuzycia to koszt 1 kWh wynosi nieskonczonosc co jest oczywistą bzdurą (czasem tak jest przy skrzynkach budowlanych lub niezamieszkałych budynkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 niby taka prosta rzecz faktura za prąd To nie jest wcale taka prosta rzecz, jakby sie wydawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 31.08.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Ktoś kto taryfami zajmuje się zawodowo - najpierw sprawdzam a dopiero potem zarzucam kłamstwo. Stawka dokładna (też prze zemnie podawana) to 0,15880 tutaj też niewiele brakuje do "olimpu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 A jeżeli w danym miesiącu zużyłeś 0kWh to jaki Ci wyjdzie koszt prądu? Ubiegłes mnie, to jest przypadek skrajny ale bardzo charakterystyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 31.08.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Bzdura, jest to stawka netto czesc sprzedazowa, do tego dochodzi stawka dystrybucyjna dla okregu Gdansk 0,062 zł/kWh netto + stawka jakosciowa 0,0115 zł/kWh netto Całkowity koszt 1 kWh II taryfy w G12r wynosi 28,57 gr /kWh. Nie jest to ani 15 ani 35 gr. Sprawdziłem i wiem co pisze, radzę sie doszkolic z taryf a potem zarzucac komus niewiedzę. Widzisz Asolt, to samo próbowałem wczoraj wytłumaczyć. Nawet dawałem linka jak czytać fakturę. Ludzie podają koszt zakupu prądu a o kosztach dystrybucji już nic nie mówią. Możesz zmienić sprzedawcę prądu ale nie dystrybutora, no chyba że własną linię energetyczną pociagniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Widzisz Asolt, to samo próbowałem wczoraj wytłumaczyć. Nawet dawałem linka jak czytać fakturę. Ludzie podają koszt zakupu prądu a o kosztach dystrybucji już nic nie mówią. Możesz zmienić sprzedawcę prądu ale nie dystrybutora, no chyba że własną linię energetyczną pociagniesz. Akurat Arturo podaje całkowity koszt 1 kWh, zarzucanie mu w tym manipulacji jest tak samo manipulacją. Oddział Gliwice ma nieco inne stawki gdyz był odkupiony przez Tauron do Vattenfalla i ceny sie róznia od innych oddziałow Tauronu, nie wiem jak długo, ale conajmniej rok albo i wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 W/g niektórych dyskutantów koszty stałe nie są kosztem, dobre. Dla mnie jako płatnika interesuje tylko suma do zapłaty i ilość kilowatów, części składowe bez względu jak nazwane też płacę, a więc są kosztem. Gratuluje tym co wierzą, że koszty stałe nie są kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 31.08.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Strata kominowa jest nieunikniona podczas pracy kotła na węgiel. Tak, jak wszelkie abonamenty i opłaty stałe. Proponuję odliczać ją od kosztów ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 W/g niektórych dyskutantów koszty stałe nie są kosztem, dobre. Dla mnie jako płatnika interesuje tylko suma do zapłaty i ilość kilowatów, części składowe bez względu jak nazwane też płacę, a więc są kosztem. Gratuluje tym co wierzą, że koszty stałe nie są kosztem. Sa kosztem, ale nie wchodzą w cene kWh, czy to tak ciezko zrozumiec, podaj koszt 1 kWh przy zerowym zuzyciu, koszty stałe to niech bedzie 20 zł/m-c. To jest proste działanie, cóz to dla Ciebie. Nawet juz w III klasie szkoly podstawowej to wyliczają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 @asolt - podaj dla potomności jakie koszty prądu składają się na "całkowity koszt" a jakie koszty nie są kosztem energii i dlaczego koszty stałe to nie koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 To, że przy zerowym zużyciu też ponoszę koszty (nawet gdyby było to uzasadnione) nie stanowi tego, że nie są to koszty, i że nie stanowią one ceny doliczającej się do każdego otrzymanego kilowata. Kosztem jest całość kwoty a nie tylko jej elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts