kulibob 31.08.2015 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Pozwoliłem sobie wziąść swoją fakturę z bloku Enea opłaty stałe czyli ( opłata przejściowa, składnik stały składki sieciowej, opłata abonamentowa) to koszt roczny 69,72+vat. Opłaty zależne od kWh. energia czynna 0,2547 składnik zmienny stawki sieciowej 0,166 stawka jakościowa 0,0108 + vatczyli zakładając że dom grzejemy prądem zużywamy 12000kWh CO to mamy (69,72+12000x0,2547+ 12000x0,166+12000x0,0108)x1,23 =6450zł co daje ok 8,5 tony grochu. To są wyliczenia dla mojego domu bez garażu 12000 wziąłem z ciepło właściwe. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/u5b . Wyliczeni są dla taryfy g11. W g12 pewnie z 30-40% taniej. Te 12000kWh są raczej prawdo podobne potwierdza to wiele źródeł. Jednak ciągle ma zamiar zrobić OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Dla rozumiejących faktury: odpowiedz ile kosztuje cię prąd, bez kalkulatora, a z wskazaniami asolta, że cześć kosztów to nie koszty i jak je doliczasz to kłamiesz.. Nie jest problemem (dla mnie) zrozumienie zapisów faktury, co w dalszym ciągu pozwala mi na kwestionowanie jej przejrzystości. (uczciwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Dla rozumiejących faktury: odpowiedz ile kosztuje cię prąd, bez kalkulatora, a z wskazaniami asolta, że cześć kosztów to nie koszty i jak je doliczasz to kłamiesz.. Nie jest problemem (dla mnie) zrozumienie zapisów faktury, co w dalszym ciągu pozwala mi na kwestionowanie jej przejrzystości. (uczciwości) I dlaczego przekrecasz? czyzby matactwo TB było zarazliwe? Co zle wyjasniłem, nadal nie odpowiedziałes jaki jest koszt 1 kWh przy zerowym zuzyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Pozwoliłem sobie wziąść swoją fakturę z bloku Enea opłaty stałe czyli ( opłata przejściowa, składnik stały składki sieciowej, opłata abonamentowa) to koszt roczny 69,72+vat. Opłaty zależne od kWh. energia czynna 0,2547 składnik zmienny stawki sieciowej 0,166 stawka jakościowa 0,0108 + vat czyli zakładając że dom grzejemy prądem zużywamy 12000kWh CO to mamy (69,72+12000x0,2547+ 12000x0,166+12000x0,0108)x1,23 =6450zł co daje ok 8,5 tony grochu. To są wyliczenia dla mojego domu bez garażu 12000 wziąłem z ciepło właściwe. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/u5b . Wyliczeni są dla taryfy g11. W g12 pewnie z 30-40% taniej. Te 12000kWh są raczej prawdo podobne potwierdza to wiele źródeł. Jednak ciągle ma zamiar zrobić OZC. Dla obciążenia 5,3kW wątpię żeby zużycie na c.o było aż 12000kWh. I nie miej zamiaru tylko zrób OZC bo dalej wiesz,że nic nie wiesz I teraz dla tych co mają problem z fakturą i jej składnikami bazowymi. Koszt 1kWh w G11 to u mnie 0,54zl czyli 12000kWh*0,54zl=6480zl Nie prościej ? Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 @asolt usuwasz posty ? Odnośnie matactwa polecam lustro. Jeśli nie rozumiesz odpowiadam: brak zużycia prądu brak kosztów 1kWh. Gdy zużyłeś jeden kilowat to całość faktury jest kosztem tego kilowata, pomimo, że Ty uważasz inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 @asolt usuwasz posty ? Odnośnie matactwa polecam lustro. Jeśli nie rozumiesz odpowiadam: brak zużycia prądu brak kosztów 1kWh. Gdy zużyłeś jeden kilowat to całość faktury jest kosztem tego kilowata, pomimo, że Ty uważasz inaczej. Gdy Ty będziesz ustalał taryfy to taka zaleznosc bedzie prawdziwa, poki co to sa jedynie Twoje fantazje, ja sie odnoszę do stanu faktycznego. A lustro nie jest mi potrzebne, przejrzyj sie w nim sam. Co do postów, chodzi o post do Bogusława? tak usunąłem i zamieniłem innym, zreszta mozesz go zacytowac, wytłumacze co i jak. Sposób liczenia kosztów energii elektrycznej, cieplnej, gazu jest okreslony w rozporzadzeniu dotyczacym sporzadzania audytów energetycznych na cele remontowe i termomodernizacji. Warto sie troche podszkolic z zakresu o którym sie chce dyskutowac. Od fantazji, pragnien i marzen sa inne fora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 31.08.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Dla obciążenia 5,3kW wątpię żeby zużycie na c.o było aż 12000kWh. I nie miej zamiaru tylko zrób OZC bo dalej wiesz,że nic nie wiesz I teraz dla tych co mają problem z fakturą i jej składnikami bazowymi. Koszt 1kWh w G11 to u mnie 0,54zl czyli 12000kWh*0,54zl=6480zl Nie prościej ? Pokaż fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Bzdura, jest to stawka netto czesc sprzedazowa, do tego dochodzi stawka dystrybucyjna dla okregu Gdansk 0,062 zł/kWh netto + stawka jakosciowa 0,0115 zł/kWh netto Całkowity koszt 1 kWh II taryfy w G12r wynosi 28,57 gr /kWh. Nie jest to ani 15 ani 35 gr. Sprawdziłem i wiem co pisze, radzę sie doszkolic z taryf a potem zarzucac komus niewiedzę. Ponieważ usuwasz niewygodne posty zostanie do dalszej wymiany informacji po pokazaniu skanu mojej faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jeśli zakładam prąd w celu zużycia jednej kWh to koszt tej kWh będzie widniał na fakturze i tyle będę musiał zapłacić. Wiem, że nie będzie to koszt 1 kWh z taryfy. Próbujesz wprowadzić nowe resortowe podejście - płać wszystko, ale część opłat to nie koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Pokaż fakturę Pokaże, najpierw muszę ją wydrukować e-BOK bo nie dostaje papierka a nie robiłem tego nigdy Od marca 2013 do dzisiaj na liczniku pompy jest nie całe 7100kWh za c.o+cwu Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.08.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Pokaże, najpierw muszę ją wydrukować e-BOK bo nie dostaje papierka a nie robiłem tego nigdy Artek a tą za pompę ujrzymy ? Tyle cen już podawałeś, to może jakoś podeprzesz te wpisy. Tylko nie mydlij umową którą pewnie sam sobie napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Ponieważ usuwasz niewygodne posty zostanie do dalszej wymiany informacji po pokazaniu skanu mojej faktury. Pokaz który posty w dyskusji z Tobą usunąłem, owszem zamieniłem post w watku jaki grzejnik najlepszy w dyskusji z Bogusławem. Był to jeden post, Ty sugerujesz ze posty czyli było ich kilka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jeśli zakładam prąd w celu zużycia jednej kWh to koszt tej kWh będzie widniał na fakturze i tyle będę musiał zapłacić. Wiem, że nie będzie to koszt 1 kWh z taryfy. Próbujesz wprowadzić nowe resortowe podejście - płać wszystko, ale część opłat to nie koszt. Audyty wykonuję na podstawie rozporzadzen, a nie pomysłow Jurgonki. Zacytuj moje słowa gdzie twierdze ze opłaty stałe to nie koszt energii. Miedzy ceną 1 kWh a kosztem energii jest róznica, szkoda ze jej nie zuwazasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 31.08.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Pokaże, najpierw muszę ją wydrukować e-BOK bo nie dostaje papierka a nie robiłem tego nigdy Od marca 2013 do dzisiaj na liczniku pompy jest nie całe 7100kWh za c.o+cwu Wbijasz tu : https://logowanie.tauron.pl/login -> faktury i wpłaty -> klikasz na którąkolwiek fakturkę z obecnego okresu i pobierasz pdf - przecież nie musisz go drukować czy wklejać tu w całości - prinscreen - paint i wycinasz interesujący kawałek i gotowe Jak tam strata kominowa ?Policzona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 31.08.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Chyba zaczynam rozumieć, uważałem, że mówimy o cenie za energię elektryczną. A mamy cenę prądu i cenę kWh są to różne ceny i nie wolno ich mieszać pod groźbą zarzucenia kłamstwa. Dla mnie cena prądu to to co płacę, a nie wydumane pozycje taryfy. Jak pisałem pierwsza strona faktury - Zużycie energii elektrycznej 667 kWh Wartość do zapłaty - 232,56 dane z drugiej strony, rozumiem je, ale moje rozumienie nie ma wpływu na stronę pierwszą dalej muszę płacić 232,56 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Wbijasz tu : https://logowanie.tauron.pl/login -> faktury i wpłaty -> klikasz na którąkolwiek fakturkę z obecnego okresu i pobierasz pdf - przecież nie musisz go drukować czy wklejać tu w całości - prinscreen - paint i wycinasz interesujący kawałek i gotowe Jak tam strata kominowa ?Policzona ? I tak zrobię, będzie debiut bo nie robiłem tego nigdy jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.08.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Artek a tą za pompę ujrzymy ? Tyle cen już podawałeś, to może jakoś podeprzesz te wpisy. Tylko nie mydlij umową którą pewnie sam sobie napisałeś A po ch..? Kaszpir coś wspominał o 70tys.zł i tego się trzymaj W dziale pompy powietrze-woda masz dziesiątki użytkowników którzy posiadają powietrzne i ich pros.Moja jest za droga oni płacili 15-25tys.zl Tylko znowu nie rób z siebie ofiary losu i nie kumatego bo będę musiał ci tutaj wkleić te cytaty ile płacili za swoje pompy. A jak ktoś jest sierota i nie wie co za ile kupić i myśli ze powietrzna mu zamarznie lub będzie grzal grzałka to jego brocha. Przy okazji asolt z tego co wiem oferuje Daikina to rzuć mu zapytanie Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Teraz weź i w swojej kotłowni powies pranie,nie powiesisz bo się usyfi.Musisz mieć jakąś suszarnie czyli dodatkowe pomieszczenie no chyba że nad wanną zwisaja ci mokre ciuchy. Już pisałem to - niby taki nowoczesny a suszarki do ubrań nie masz. U mnie suszarka stoi obok pralki i nie muszę marnować miejsca na rozwieszanie prania, a ile pracy przy tym mniej to wie ten, który nie miał suszarki, a potem ją kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 A węgiel oczywiście pod chmurką Nie ma z tym problemu - pod plandeką może leżeć i nic złego mu się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Co do cwu,grzeje ją do 46st.C i przy takiej temperaturze nie jest możliwością się wykąpać bez pomieszania jej z zimną także nie mów,że tak lubicie A wodę o takiej temp.mam dostępną w ilości 300l na 6.00 i 300l na godz.15 i nigdy jeszcze ciepłej wody nie zabrakło,gdyby jednak okazało się,że nie wystarczy można przecież podnieść temp.grzania cwu do 47st.C Temp.46st.C w wannie oparzyłbyś dzieci a nawet dorosłych a 300l o tej temp mam dostępne o 6.00 do 13.00 i o 15.00 do 22.00 i od 22.00 do 6.00 zasobnik Galmet SGW(S) 300l. Jak to robisz, że masz 300 l wody o temp. 46*C - masz zasobnik 400-500 litrów czy potrafisz zużyć cała ciepłą wodę z zasobnika zanim wleci do niego zimna z sieci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts