Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Gość Arturo72
Już pisałem to - niby taki nowoczesny a suszarki do ubrań nie masz.

U mnie suszarka stoi obok pralki i nie muszę marnować miejsca na rozwieszanie prania, a ile pracy przy tym mniej to wie ten, który nie miał suszarki, a potem ją kupił.

Tak jak nie było mnie stać na ekosyf tak nie stać mnie na suszarkę elektryczną ;)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A po ch..? Kaszpir coś wspominał o 70tys.zł i tego się trzymaj ;)

W dziale pompy powietrze-woda masz dziesiątki użytkowników którzy posiadają powietrzne i ich pros.Moja jest za droga oni płacili 15-25tys.zl

Tylko znowu nie rób z siebie ofiary losu i nie kumatego bo będę musiał ci tutaj wkleić te cytaty ile płacili za swoje pompy.

A jak ktoś jest sierota i nie wie co za ile kupić i myśli ze powietrzna mu zamarznie lub będzie grzal grzałka to jego brocha.

Przy okazji asolt z tego co wiem oferuje Daikina to rzuć mu zapytanie ;)

No idiotę to raczej Ty z siebie strugasz, mnie nie interesuje kto ile płacił i Twoje "złote cytaty" ale Ty, bo Ty zajmujesz się tutaj bajkopisarstwem o taniości pompek.

Skoro takie tanie i tak idą jak woda to zarzuć w końcu tą swoją fakturę i dlaczego splajtowałeś tak szybko skoro jest taki popyt.

Ten popyt to niestety w Twojej wyobraźni pozostał patrząc na fakty :)

Chyba zaczynam rozumieć, uważałem, że mówimy o cenie za energię elektryczną. A mamy cenę prądu i cenę kWh są to różne ceny i nie wolno ich mieszać pod groźbą zarzucenia kłamstwa.

Dla mnie cena prądu to to co płacę, a nie wydumane pozycje taryfy. Jak pisałem pierwsza strona faktury - Zużycie energii elektrycznej 667 kWh Wartość do zapłaty - 232,56 dane z drugiej strony, rozumiem je, ale moje rozumienie nie ma wpływu na stronę pierwszą dalej muszę płacić 232,56 zł.

W takim razie powiedz jak policzysz srednią cenę bo o to chodzi, przy rozliczeniu 2 taryfowym, mamy jedne opłaty stałe ale dwie taryfy, do której taryfy dodasz opłaty stałe, a jezeli do obydwu to w jakiej proporcji? Dlaczego muszisz ponosić opłaty stałe, to pytanie nie do mnie? idą wybory, mozna zapytac swojego kandydata co on na to. Mozliwosci likwidacji opłat stałych w teorii jest kilka, praktycznie musisz sie z tym pogodzić ze nic nie zrobisz

Gość Arturo72
Jak to robisz, że masz 300 l wody o temp. 46*C - masz zasobnik 400-500 litrów czy potrafisz zużyć cała ciepłą wodę z zasobnika zanim wleci do niego zimna z sieci ?

Czujnik temperatury mam na dole zasobnika czyli po wyłączeniu 300l jest o temp. 46st.C

Jak to robisz, że masz 300 l wody o temp. 46*C - masz zasobnik 400-500 litrów czy potrafisz zużyć cała ciepłą wodę z zasobnika zanim wleci do niego zimna z sieci ?

Z tego co Arturo napisał ,ze ma ciepłą wode od 6-13, od 15-22, i od 22 do 6.

Wynika z tego, ze 22 godziny ma 2 taryfe.

Jakim cudem skoro ja w G12 mam 2 taryfe od 13-15 i od 22 do 6 na domu

A na firme mam druga taryfe od 8-13 i od 15 do 22.

I na firme 1 taryfa to koszt w Enea 0,57, a 2 taryfa to koszt O,29.

Na dom 1 taryfa 0,72 , 2 taryfa 0,45.

Plus oczywiscie oplata abonamentowa itp.

Takiego człowieka z taką bujna wyobraźnia jak Artek to jeszcze nie widziałem.

No ale każdy może sobie wyimaginować te 0,11 gr.

Jak czytam Arturka to co 5 minut musze myć tablet , bo ciągle jest upluty od śmiechu

No to sieroto i niezbyt jarzacy człowieku idź do tematu powietrznych pomp i namow tamtejszych użytkowników żeby przyszli tutaj i napisali o taniosci swoich pomp czyli w przedziale 15-25tys.zl

Nie mam w nawyku tak jak Ty wcinać się w każdą rozmowę na forum we wszystkich możliwych wątkach i ich trollować kotłami Tak jak Ty swoją pompką.

W przeciwieństwie do Ciebie nie zabieram głosu tam gdzie nie mam nic mądrego do powiedzenia, proponuję trzymać się tego i Tobie.

Widzę że chyba jednak moje przypuszczenia są słuszne i tej faktury nikt nigdy nie zobaczy :)

No to sieroto i niezbyt jarzacy człowieku idź do tematu powietrznych pomp i namow tamtejszych użytkowników żeby przyszli tutaj i napisali o taniosci swoich pomp czyli w przedziale 15-25tys.zl

Arturo już dawno pogubiłeś się w tym co piszesz.

Ile to już ja wersji twojej wypowiedzi czytałem odnośnie ile dałes za swoją cudowna pompe.

Było już 15,20,25,50,70 tysięcy.

Przestałem już liczyć jak mi brakło palcy u rąk i nóg.

Fantazje masz chłopcze i to dużą:lol2::lol2::lol2::lol2:

Z tego co Arturo napisał ,ze ma ciepłą wode od 6-13, od 15-22, i od 22 do 6.

Wynika z tego, ze 22 godziny ma 2 taryfe.

Jakim cudem skoro ja w G12 mam 2 taryfe od 13-15 i od 22 do 6 na domu

A na firme mam druga taryfe od 8-13 i od 15 do 22.

I na firme 1 taryfa to koszt w Enea 0,57, a 2 taryfa to koszt O,29.

Na dom 1 taryfa 0,72 , 2 taryfa 0,45.

Plus oczywiscie oplata abonamentowa itp.

Takiego człowieka z taką bujna wyobraźnia jak Artek to jeszcze nie widziałem.

No ale każdy może sobie wyimaginować te 0,11 gr.

Jak czytam Arturka to co 5 minut musze myć tablet , bo ciągle jest upluty od śmiechu

Dom I taryfa - 0,72, II - 0,45

Firma I - 0,57, II - 0,29

A cóz za cudowna taryfa C (firma) o niej chyba wspominasz? Nie ma byc odwrotnie?

Te 11 gr to cena za II tar w Duonie (netto) do tego dochdzi czesc dystrybucyjna + opłata jakosciowa. To ze Arturo nie napisał wszystkiego nie oznacza ze te 11gr to jego wyobraznia, to jest fakt.

Czujnik temperatury mam na dole zasobnika czyli po wyłączeniu 300l jest o temp. 46st.C

Ja myślałem, że zgodnie z prawami fizyki to najcieplejsza woda jest na górze zasobnika i tam sie umieszcza czujnik, a nie na dole gdzie jest najzimniejsza i dolot zimnej wody.

Zgodnie z teorią umieszczenia twojego czujnika, w momencie odkrecenia którego kolwiek z kranów zimna woda na dolocie studzi czujnik, co powoduje załączenie się PC i pobur prądu.

Ale skoro pompa chodzi na 2 taryfe to po paru odkreceniach kranu czujnik jest tak wychłodzony, ze jak pompa wlacza się na 2 taryfe to licznik zapierdala by na czujniku uzyskac znowu zadana temp. Cwu.

Jednym słowem pompa sie nie wylacza, bo kazdorazowe odkrecenie kranu powoduje ochlodzenie czujnika na dole po przez dolot zimnej wody.

A rachubki rosną Arturku.

No ale ty na podliczniku masz przez 2 lata 7200 kwh.

Żyć nie umierać.

Przenoszę całą firme z Tulipan Parku z Łodzi do ciebie .

Postawimy hale niedaleko twojego domu i bedziemy kręcić lody na super tanim prądzie jaki masz u siebie w rejonie.

A niech strace.

Przy rachunkach jakie płace za prąd w firmie, a sa cholerne bo całe 2 linie produkcyjne to wsio na prad, a nie na wode chodzi.

Myślę, ze ta przeprowadzka zwróci mi sie piorunem.

A co tam stać mnie na kolejną przeprowadzke do raju energetycznego , a może i podatkowego.

Co ty na To Arturku.

Podziele sie z tobą oszczędnościami

Dom I taryfa - 0,72, II - 0,45

Firma I - 0,57, II - 0,29

A cóz za cudowna taryfa C (firma) o niej chyba wspominasz? Nie ma byc odwrotnie?

Te 11 gr to cena za II tar w Duonie (netto) do tego dochdzi czesc dystrybucyjna + opłata jakosciowa. To ze Arturo nie napisał wszystkiego nie oznacza ze te 11gr to jego wyobraznia, to jest fakt.

Na ani jednym waszym zdjęciu nie widziałem tych 0,11 gr.

A na cene 1kwh składa sie cena 1kwh energi elektrycznej czynnej +energi elektrycznej biernej.

I nie wazne, ze I kosztuje 0,15 gr, a II 0,49 gr.

Trzeba dodac i I i II i wychodzi rzeczywista cena 1kwh.

Nie mówiac już o opłacie abonamentowe,przesyłowej' itp., którą musimy placić nawet przy 0 zuzyciu

Gość Arturo72
Ja myślałem, że zgodnie z prawami fizyki to najcieplejsza woda jest na górze zasobnika i tam sie umieszcza czujnik, a nie na dole gdzie jest najzimniejsza i dolot zimnej wody.

Zgodnie z teorią umieszczenia twojego czujnika, w momencie odkrecenia którego kolwiek z kranów zimna woda na dolocie studzi czujnik, co powoduje załączenie się PC i pobur prądu.

Ale skoro pompa chodzi na 2 taryfe to po paru odkreceniach kranu czujnik jest tak wychłodzony, ze jak pompa wlacza się na 2 taryfe to licznik zapierdala by na czujniku uzyskac znowu zadana temp. Cwu.

Jednym słowem pompa sie nie wylacza, bo kazdorazowe odkrecenie kranu powoduje ochlodzenie czujnika na dole po przez dolot zimnej wody.

A rachubki rosną Arturku.

No ale ty na podliczniku masz przez 2 lata 7200 kwh.

Żyć nie umierać.

Przenoszę całą firme z Tulipan Parku z Łodzi do ciebie .

Postawimy hale niedaleko twojego domu i bedziemy kręcić lody na super tanim prądzie jaki masz u siebie w rejonie.

A niech strace.

Przy rachunkach jakie płace za prąd w firmie, a sa cholerne bo całe 2 linie produkcyjne to wsio na prad, a nie na wode chodzi.

Myślę, ze ta przeprowadzka zwróci mi sie piorunem.

A co tam stać mnie na kolejną przeprowadzke do raju energetycznego , a może i podatkowego.

Co ty na To Arturku.

Podziele sie z tobą oszczędnościami

No to kiepski oj kiepski z fizyki byłeś bo czujnik na górze,zgodnie z prawami fizyki wyłączy grzanie wody przy 46st.C jak na dole będzie zmniejsza np.40st.C

A z logiki też jesteś kiepski bo wiadomo,ze naplywajaca woda zimna i tak będzie zagrana do 46st.C ;)

Zużycie na cwu rok rocznie to 1400kWh.

Czyli z tych 7100kWh ok.3300kWh to cwu a 3800 to c.o

A co do zużycia przez 2 lata to również tutaj z fizyki jesteś noga zreszta jak wiekszosc ekosyfiarzy bo nie wiesz ze to od domu zależy zużycie energii na ogrzewanie a nie od tego ile ekosyfu pójdzie w komin.

Cena prądu w G12W wTauron Gliwice to tania 0,29zl a droga 0,59zl

Sądzę, ze u ciebue jest podobnie ale za ciemny jesteś żeby to wiedzieć.

Edytowane przez Arturo72

Na ani jednym waszym zdjęciu nie widziałem tych 0,11 gr.

A na cene 1kwh składa sie cena 1kwh energi elektrycznej czynnej +energi elektrycznej biernej.

I nie wazne, ze I kosztuje 0,15 gr, a II 0,49 gr.

Trzeba dodac i I i II i wychodzi rzeczywista cena 1kwh.

Nie mówiac już o opłacie abonamentowe,przesyłowej' itp., którą musimy placić nawet przy 0 zuzyciu

Większych kretynizmów dawno nie czytałem. To że podzielimy swój rachunek przez ilość kWh nie jest ŻADNYM odniesieniem do cen prądu! Powiedz mi w jaki sposób chciałbyś zmniejszyć swoje rachunki biorąc pod uwagę tylko te obliczenia? Nie masz przecież ani pojęcia ile zużyłeś w taniej, ani pojęcia ile zużyłeś w drogiej, nie wiesz też ile płacisz za przesył i to w poszczególnych taryfach. Ty po prostu płacisz, ale nie masz pojęcia za co i ile.

Odnośnie abonamentu.

Od dzisiaj chcę kupować węgiel u kobry. Żeby nie miał tak lekko załatwię jeszcze kilkudziesięciu chętnych na ten jego węgiel. Sęk w tym, że będziemy chcieli raz w miesiącu tylko po 1kg tego węgla. Ile będzie kosztował ten kilogram?

Po jakimś czasie będziemy brali po tonie, a następnie po wagonie. Później kupimy cały skład. Ile w poszczególnych wypadkach zapłacimy za 1kg węgla?

Jak można prowadzić interesy i tak prostych spraw nie rozumieć?

Ja napełniam wannę 46st.C i mam 300l do dyspozycji o tej temp.Ale kapie się w ziminiejszej bo bez mieszania parzy.

Z zasobnika o pojemności 300 litrów - napisz jak to robisz bo u innych się nie da - po prostu wlatująca zimna woda z sieci napełniając zasobnik powoduje wychłodzenie ciepłej w nim się znajdującej i nie ma możliwości mieć do dyspozycji pełnej pojemności.

Bo ty w ogóle Waldek jesteś inny :)

Ja mam z wszystkimi opłatami po 22gr. (II taryfa) i co mi teraz zrobisz? I tak jeszcze 2,5 roku. Ale jak były promocje na tani prąd, to ty w tym czasie za węglem latałeś :)

Niektórzy spod czeskiej granicy mają brunatny ekogroszek "w promocji" po 350 zł / tonę - rozumiem, że powinniśmy taką cenę uwzględniać przy porównywaniu kosztów ?

Gość Arturo72
Z zasobnika o pojemności 300 litrów - napisz jak to robisz bo u innych się nie da - po prostu wlatująca zimna woda z sieci napełniając zasobnik powoduje wychłodzenie ciepłej w nim się znajdującej i nie ma możliwości mieć do dyspozycji pełnej pojemności.

To jest chyba logiczne nie ?

Ale 300l nagrzane do 46st.C wystarczy dla 3 osób od 15.00 do 22.00.

To jest chyba logiczne nie ?

Ale 300l nagrzane do 46st.C wystarczy dla 3 osób od 15.00 do 22.00.

Oczywiście, że logiczne, ale chyba nie dla tego kto pisze:

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał Arturo72 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

Ja napełniam wannę 46st.C i mam 300l do dyspozycji o tej temp.Ale kapie się w ziminiejszej bo bez mieszania parzy.