asolt 02.08.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 To ja przenoszę dom do Gliwic, bo takich cen pradu nigdzie nie mogę w Polsce znaleźć. Cena samej kwh to nie cały rachunek manipulancie. Kwestia opłat abonamentowych to inna rzecz, prad kazdy musi miec, jaką czesc tych opłat dopiszemy do ogrzewania a jaką do zuzycia bytowego to do uzgodnienia. Moim zdaniem powinno sie abonament podzielic proporcjonalnie do zuzycia na ogrzewanie i cwu oraz na cele bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 02.08.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Koszt licznika to ca 100 zł rocznie. Reszta uzależniona od zużycia. Podawanie stawek z cennika oszustwem. Cennik 0,1588 a rachunek 0,34 za kWh brak zrozumienia i manipulacja to dwie różne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Obecnie mieszkam w bloku ma dwa kanały wywiewne, mieszkanie raczej szczelne bez nawiewu i nie mam problemu z grzybem. Wystarczy czasem otworzyć okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.08.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Koszt licznika to ca 100 zł rocznie. Reszta uzależniona od zużycia. Podawanie stawek z cennika oszustwem. Cennik 0,1588 a rachunek 0,34 za kWh brak zrozumienia i manipulacja to dwie różne rzeczy. W Polsce mamy 5 dystrybutorów energii elektrycznej, kazdy z nich ma swoje taryfy, do tego dochodzi kilkadziesiat sprzedawców energii. Z tego wychodzi kilkaset mozliwych taryf, inna cena będzie u Arturo, inna u Ciebie. Koszt 1 kWh składa sie z czesci dystrybucyjne i sprzedazowej. Radze zaznajomic sie z tematem kosztów energii elektrycznej dogłebnie a dopiero pózniej mówic o manipulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 02.08.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Obecnie mieszkam w bloku ma dwa kanały wywiewne, mieszkanie raczej szczelne bez nawiewu i nie mam problemu z grzybem. Wystarczy czasem otworzyć okno Wody zimą na oknach również nie masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Wody zimą na oknach również nie masz ? Zdarza się że mam, ale grzyba jeszcze nie widziałem. Nasilenie pary wodnej nastąpiło gdy urodziła się córka i było ciągle pranie. Stosowaliśmy wtedy pochłaniacze wilgoci i działało. Gdy podrosła a ilość prania zmalała to z wilgocią nie jest najgorzej, wystarczy zimą przewietrzyć. W domu nie sądzę aby problem się nasilił a wręcz przeciwnie bo kubatura wzrośnie gdzieś 4 razy. . Dom od początku nie miał zaprojektowanej WM. A ja zwiększyłem tylko izolacje cieplną a to raczej wpływu na szczelność nie ma może poza taśmami paro przy oknach i trzema uszczelkami w oknach. Myślałem żeby PC do CWU zastosować jako rekuperator i substytut wentylacji. o ile w ogóle ją zastosuje. Na razie słyszę tylko że groch na nie. Może ktoś powie coś na tak. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Na razie słyszę tylko że groch na nie. Może ktoś powie coś na tak. Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Dobre Strasznie dużo wniosłeś tą wypowiedzią. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Strasznie dużo wniosłeś tą wypowiedzią. Dziękuje Jeśli sam sprzedawca kotłów pisze takie coś: W nowo budowanym domu patrzyłbym jednak w stronę pompy To chyba coś znaczy ? A ja dodałem do tego,że zamiast pompy można się pokusić o ogrzewanie prądem bo jest najtańsze w inwestycji. Ekosyf do nowego domu w dodatku tak małego z niskim obciążeniem nie nadaje się a o zaletach chyba nie ma co rozmawiać bo ekosyf nie ma żadnych zalet. Czego Ci jeszcze brakuje do podjęcia decyzji ? Masz wszystko podane na tacy i sam powinieneś sobie odpowiedzieć i wyliczyć co będzie najbardziej odpowiednie do twojego domu. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.08.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Za późno komin już jest a nawet 3. Jedne do kotłowni + 2 wentylacyjne, drugi kominek + 2 wentylacyjne, trzeci 2 wentylacyjne. Czyli rozumiem że 6 kanałów wentylacyjnych to za mało (kanały wentylacyjne są w kotłowni, garażu, łazience 1, łazience2, kuchni i salonie)?? Bo reku raczej już przekracza budżet. Kominy (wywiewa) to jedno, albo do sprawnie działającej wentylacji potrzebujesz nawiewów. Mikrouchył w oknie to za mało.mczyli będziesz je dziurawić nawietrzakami. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 PC na całą chałupę to za duże koszty inwestycyjne. W to że prąd wyjdzie taniej to ni huhu nie uwierzę. Gazu brak. Kominek jeszcze mnie nie powaliło. chyba zostaje tylko ekogroszek z jakimś najmniejszym palnikiem. Jedno co mnie nastraszyliście to wilgoć i grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 PC na całą chałupę to za duże koszty inwestycyjne. W to że prąd wyjdzie taniej to ni huhu nie uwierzę. Gazu brak. Kominek jeszcze mnie nie powaliło. chyba zostaje tylko ekogroszek z jakimś najmniejszym palnikiem. Jedno co mnie nastraszyliście to wilgoć i grzyb. A kto Ci piszę,że prąd wyjdzie eksploatacyjnie taniej niż ekosyf ? Wyjdzie drożej za to jest najtańszy inwestycyjnie bo koszt kotła elektrycznego to 2,5tys.zł a na ekosyf typu RBR 8tys.zł czyli masz 5,5tys.zł drożej niż za prąd. Koszt eksploatacyjny prądu to 1kWh 0,29zł a ekosyfu przy Twoim domu to ok.0,20zł. I jak te 5,5tys.zł zaoszczędzone na ekosyfie wplyną na Twoje przyszłe rachunki ? Na ile lat te 5,5tys.zł będziesz miał zanim prąd zrówna się z ekosyfem ? Gdybyś myślał przed budową to nie miałbyś i komina a miałbyś i WM z reku i czyste bezobsługowe grzanie w cenie ekosyfu. Czy pompa to droga inwestycja ? O ile droższa będzie pompa o mocy 6kW przy -20st.C od kotła na ekosyf a o ile będzie tańsza w eksploatacji niż ekosyf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Czasu nie cofnę i mam to co mam. Więc z łaski skończ pierdzielnie że trzeba było myśleć przed budową. Pomyślałem dociepliłem i teraz nie mogę dobrać ogrzewania. Kocioł w granicach 7-8tyś. A ile pompa nie wiem na pewno więcej. Koszty ogrzewania zbliżone z może niewielka przewagą na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Koszty ogrzewania zbliżone z może niewielka przewagą na PC. 1kWh z pompy to 0,10-0,12zł a z ekosyfu przy pracy z małą mocą ok.0,20zł. I jak to się ma to całościowych rachunków za c.o+cwu u Ciebie ? A jak prąd wypada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Bez OCZ nie policzę ale proporcjonalnie 2:1. tylko teraz jaka różnica w kosztach zakupu i montażu.Mogę bazować tylko na wynikach z kalkulatorów.Czyli wyjdzie ok 1400 z PC2340 Piec Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 02.08.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 No i widzisz, twoja chamówa i nachalność odstrasza kolejną osobę co chciała doradzić się na forum. Takich frustratów powinni odłączać od internetu. Chojrak w necie. Zero konstruktywnej dyskusji - ma tak być i ch..j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Bez OCZ nie policzę ale proporcjonalnie 2:1. tylko teraz jaka różnica w kosztach zakupu i montażu. A no właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 No i widzisz, twoja chamówa i nachalność odstrasza kolejną osobę co chciała doradzić się na forum. Takich frustratów powinni odłączać od internetu. Chojrak w necie. Zero konstruktywnej dyskusji - ma tak być i ch..j. Konstruktywna dyskusja powinna się skończyć po tym poscie: Rozsądną alternatywą w takim domu jest ogrzewanie prądem poprzez kociołek elektryczny i wodną podlogowke. W eksploatacji nie znacznie drożej niż gazem ziemnym ale za to najtaniej w inwestycji bo tylko 2,5tys.zł. Chciałbyś taniej w eksploatacji to pompa ciepła p-w ale nie taka za 25tys.zl bo do tego obciążenia cieplnego znajdziesz słabsze czyli tańsze W eksploatacji 3x taniej od prądu ale coś za coś,taniej i drożej lub drożej i taniej Przy p-w eksploatacja wyjdzie też taniej niz ekosyfem. Ale w/w nie wepniesz w komin I tu wychodzi brak OZC bo nie wiesz ile dom zuzyje energii na ogrzewanie i nie wiesz do czego konkretnie odnieść i porównać jeśli chodzi o eksploatację "taniej i drozej". 1kWh z ekosyfu to 0,16zl Z prądu 0,29zl w G12W Tauron Gliwice z p-w 0,10zł Z gazu 0,22-0-25zl I musiałbyś to podstawic pod zużycie energii przez dom na ogrzewanie z OZC. W moim przypadku to 5500kWh. Bo po tym poście już wszystko powinno być wiadome,no może po tym tez: Dlaczego nie ekosyf ? 5,3kW tyle mocy grzewczej potrzebujesz w największe mrozy,w normalny zimowy dzień będzie to ok.2-3kW. I teraz niech orły od ekosyfu napiszą Ci z jaką sprawnością pracuje kocioł z mocą 2kW. Z tego co czytałem będzie to ok.30-50% czyli 1000zl wsadzasz do kotła a na mieszkanie idzie 300-500zl a resztę kasy wyrzucasz kominem. I w takim domu nie osiągniesz z ekosyfu 0,16zl/kWh a znacznie droższa. Bo wszystko jest pokazane jak na tacy i mądry inwestor sam sobie powinien odpowiedzieć i policzyć a nie czekać na potwierdzenie swojej głupiej tezy,że może ktoś się zlituje i powie,że jednak ekosyf jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.08.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 PC na całą chałupę to za duże koszty inwestycyjne. Poczekaj poczekaj,chciałeś wyrzucić 7-8tys.zł w kocioł na ekosyf i 5-7tys.zł w pompę do cwu czyli w sumie 12-15tys.zł a mówisz że pompa na całą chalupe za nawet 20tys.zł to dużo ??? Zerknij na ceny pomp p-w o mocy 6kW przy -20st.C to może się obudzisz z letargu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 02.08.2015 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 pompa do CWU to tylko propozycja, którą mogę zrealizować teraz, później lub wcale, A eko groch wydaje się czymś pośrednim co daje koszty inwestycji jaki eksploatacji na jakimś rozsądnym poziomie. Nie zaprzeczam że budowa komina i kotłowni była błędem ale czasu nie cofnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts