Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ładnie, 2 miesiące i już 719zł, gdzie te 500zł za cały sezon? U mnie za pół roku wyszło 406zł gdzie żona indukcji i pralki nie oszczedzała.

Następny ociemnialy ? Lubisz się tak blaznic ?

To jest zużycie energii w całym domu a nie na ogrzewanie ciemna maso,po raz któryś to mówię to nie dociera.

Na ogrzewanie w całym sezonie poszło 1750kWh czyli 500zl.

W tym przypadku z tych 1950kWh na cwu poszło jakieś 220-240kWh na c.o jakis 900-1000kWh a reszta to prąd bytowy gdzie większość w drogiej taryfie.

Masz jakąś chorobę po Afganie ??Nie dziwię się bo widać...

Edytowane przez Arturo72

Tej jałowej dyskusji Liwek to już z tych 40-tu stron pewnie jest ze 38 :)

Jak się chce awanturkę zrobić na forum i postów naklepać, widocznie komuś na nich zależy :) nie wiadomo dlaczego ? to wystarczy spłodzić nowy wątek:

"Kocioł na eko groszek czy pompa ciepła"

Założyciel wątku chyba dobrze się bawi bo już chyba zainteresowanie stracił ale "grzeczności" dalej są wymieniane.

Cel jest jeden , Artur miał coś udowodnić , nie poszło jak miało , więc Liwko specjalista wkroczył do akcji i zmydlił 30 stron.

Żeby nie było , gdybym zarabiał na forum , to pierwszy któremu bym zapłacił to Liwko - dobry jest w mydleniu.

Dobry to jest w otrzymywaniu banów. A arturo72 i jego super konta skazany i żona skazanego?

Czasami pieprzy jak potłuczony, ale nie jest węglarzem, to mi wystarczy :D

Z pieprzeniem to się tak wiernie wspieracie, jak bracia syjamscy :)

Jasne nie jest węglarzem, jest takim samym śmierdzielem z lokomotywą w salonie jak i Ty, a później tfu, tfu ktoś mi parapety sadzą brudzi.

Wystarczy wyjść przed drzwi i spojrzeć w górę na swój komin od lokomotywy i winowajca się szybko znajdzie, hehe

To Liwek te Wasze kominy które podobno nie wybudowaliście i tyle kasy na nich zaoszczędziliście :)

Jedna kotłownio-pralnio- suszarnia dla pumpy

druga salonowa- kotłownia dla lokomotywki :)

Edytowane przez karoka65

Reasumująs Panowie Pompiarze.

Skoro ja mam dom 2x wiekszy niż Arturek i w sezonie grzewczym płace za prąd max 240 zł(a nie oszczędzam) chodzi piec itp,

A Arturek pokazawszy rachynek ze stycznia gdzie jest sezon pokazuje mi w swoim malym kurniku 720 zł i przyjmując iż na sprawy bytowe zużywa tyle co ja czyli 250 zł to pozostaje jeszcze 470 zł które idzie na CO i CWU.

Przeliczając w pamięci 470 zł /0,39(1kwh u Arturka) co daje ok 1200 kwh na 2 miesiace lub 470/0,59 co daje ok 790 kwh na 2 miesiace.

Srednio sezon trwa 6 miesiecy co daje 3600 lub 2370 kwh na sam sezon na samo CO i CWU nie liczac spraw bytowych na 6 miesiecy, a Arturek nie oszczedza czyli 3x250=750/0,39=1923kwh lub/0,59=1271 kwh na 6 miesiecy.(sprawy bytowe)

Wiec ja sie pytam drogi Arturku skad u ciebie na podlliczniku zalozonym na pompie 1700kwh przez 2 lata skoro mi wychodzi 2x3600kwh=6400 lub 4740.

Czy ty myslisz ze ludzie do h.... pana sa glupi i nie umieja liczyc.

Znowu reasumujac 470 zl x3 rachunki daje ( sezon) =1410 zł. Na rok za prad przy ogrzewaniu twojego kurnika.

Ludzie takie same domy jak twój grzeją groszkiem spalając 2 t za ta samą cene.

Jest tylko 1 kuriozum.

Twoja pompa kosztuje 70 tysiecy, a ich piec 8+ kotłownia(wybudowanie 20 tyś)( ty nie musiałes Arturo bo masz pompe w salonie, a twoja pralnio suszarnia nic nie kosztowała, powstała ze słomy za darmola) = ok 30 tysiecy.

Zostaje 40 tysiecy za któremogą zmieniac sobie piec co 10 lat co daje 30 lat .

Teraz ja pytam czy twoja pompa za 70 tysi wytrzyma 30 lat???????

Takich juz tak sie wyraze( przepraszam za słownictwo szanowną redakcje) jak wy debili do potęgi entej to jeszcze w zyciu na oczy nie widziałem i takich bajek przez was pisanych nie czytałem.

-----------OD REDAKCJI: Prosimy o kulturę dyskusji. Fragment wypowiedzi usunęliśmy...---------

Edytowane przez Redakcja

Gość Arturo72

Skoro ja mam dom 2x wiekszy niż Arturek i w sezonie grzewczym płace za prąd max 240 zł(a nie oszczędzam) chodzi piec itp,

A Arturek pokazawszy rachynek ze stycznia gdzie jest sezon pokazuje mi w swoim malym kurniku 720 zł i przyjmując iż na sprawy bytowe zużywa tyle co ja czyli 250 zł to pozostaje jeszcze 470 zł które idzie na CO i CWU.

Przeliczając w pamięci 470 zł /0,39(1kwh u Arturka) co daje ok 1200 kwh na 2 miesiace lub 470/0,59 co daje ok 790 kwh na 2 miesiace.

Srednio sezon trwa 6 miesiecy co daje 3600 lub 2370 kwh na sam sezon na samo CO i CWU nie liczac spraw bytowych na 6 miesiecy, a Arturek nie oszczedza czyli 3x250=750/0,39=1923kwh lub/0,59=1271 kwh na 6 miesiecy.

Wiec ja sie pytam drogi Arturku skad u ciebie na podlliczniku zalozonym na pompie 1700kwh przez 2 lata skoro mi wychodzi 2x3600kwh=6400 lub 4740.

Znowu reasumujac 470 zl x3 rachunki daje ( sezon) =1410 zł. Na rok za prad przy ogrzewaniu twojego kurnika.

Jest tylko 1 kuriozum.

Twoja pompa kosztuje 70 tysiecy, a ich piec 8+ kotłownia = ok 30 tysiecy.

Za te 30 tysiecy mogą zmieniac sobie piec co 10 lat co daje 30 lat .

Takich juz tak sie wyraze( przepraszam za słownictwo szanowną redakcje) jak wy debili do potęgi entej to jeszcze w zyciu na oczy nie widziałem i takich bajek przez was pisanych nie czytałem.

OŚMIESZACIE SIĘ ARTURKU RAZEM Z LIWKIEM I ASOLTEM NA CAŁEGO, I ŻAL MI TAKICH MIZERNOT JAK WY:lol2::lol2::lol2:

No jednak masz lub piszesz z zakladu psychiatrycznego ;)

U Arturka cena 1kWh taniej to 0,29zł a droższej 0,59zł a prąd bytowy to ok.300kWh miesięcznie co pisałem wcześniej i pokazywałem ociemniały następny człowieku:

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.

Licz,licz ale pokazujesz,że nie potrafisz boś ekosyfiarz.

Edytowane przez Arturo72

Srednio sezon trwa 6 miesiecy co daje 3600 lub 2370 kwh na sam sezon na samo CO i CWU nie liczac spraw bytowych na 6 miesiecy, a Arturek nie oszczedza czyli 3x250=750/0,39=1923kwh lub/0,59=1271 kwh na 6 miesiecy.(sprawy bytowe)

Jest tylko 1 kuriozum.

Twoja pompa kosztuje 70 tysiecy, a ich piec 8+ kotłownia = ok 30 tysiecy.

Za te 30 tysiecy mogą zmieniac sobie piec co 10 lat co daje 30 lat .

OŚMIESZACIE SIĘ ARTURKU RAZEM Z LIWKIEM I ASOLTEM NA CAŁEGO, I ŻAL MI TAKICH MIZERNOT JAK WY:lol2::lol2::lol2:

Oj tam, bzduro72 jest jak dobry handlarz samochodami - klient ma takie wskazanie licznika jakie chce.

Tarka nie jest na prąd! :D A indukcji jak nie oszczędzała to i długo nie pochodziła :D

Co to kogo obchodzi ile zużywa na bytowe? U mnie od maja pompka do basenu chodzi 24h/ na dobę i co komu do tego? :)

I za miesiąc działania tej pompki płacisz 15 zł. Pewnie Arturo ma kompleks basenów na wiosce stąd taki rachunku za prąd.

Gość Arturo72
Oj tam, bzduro72 jest jak dobry handlarz samochodami - klient ma takie wskazanie licznika jakie chce.

Nie,takie jak na fakturze.

Nawet faktura wam nie jest potrzebna do niczego i nawet ją kwestionujecie ?

A moze ciemnoty czegoś nie doliczyłem ??

Edytowane przez Arturo72

To moja faktura za prąd za 6 miesięcy. Tak, siedzę po ciemku, żona pierze na tarze, dzieci grają tylko w warcaby, a piec chodzi z agregatu. A tu biedny bzduro72 719 zł za 2 miechy a Liwko 488zł.

http://i61.tinypic.com/2nvazs.jpg

Dziwny rachunek.

Od 452 kWh energii elektrycznej naliczono... Jakie 452, skoro z faktury wynika 642kWh?

Ale mniejsza o to. Rocznie na cele bytowe idzie u mnie około 4000kWh. Wybacz, ale ja jaskini ze swojego domu nie mam zamiaru robić :)

Za cały prąd bytowy płacę miesięcznie około 140zł, jest to dla mnie bardzo do przyjęcia i nie zamierzam się spinać. No chyba że dzięki panelom PV.