Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No jednak masz lub piszesz z zakladu psychiatrycznego ;)

U Arturka cena 1kWh taniej to 0,29zł a droższej 0,59zł a prąd bytowy to ok.300kWh miesięcznie co pisałem wcześniej i pokazywałem ociemniały następny człowieku:

Licz,licz ale pokazujesz,że nie potrafisz boś ekosyfiarz.

Mówisz, że 300 kwh na bytowe miesięcznie? czyli z tej faktury 1950kwh - 600kwh = 1350kwh. Tyle ci poszło na co i cwu, ładnie kłamiesz. 1350kwh x 0,3zł na 2 miesiące = 405zł. gdzie to 500zł za cały sezon?

To moja faktura za prąd za 6 miesięcy. Tak, siedzę po ciemku, żona pierze na tarze, dzieci grają tylko w warcaby, a piec chodzi z agregatu. A tu biedny bzduro72 719 zł za 2 miechy a Liwko 488zł.

http://i61.tinypic.com/2nvazs.jpg

Arturek na podliczniku pompy ma 1700 kwh przez 2 lata, a ten rachynek na 720 to przez pomyłke od sąsiada zeskanował, a sąsiad ma 20 krów i doi je dojarka na prund.

Liwk nie lepszy ale zawsze 480 to nie 720.

Chyba, ze Liwko również przez pomyłke sąsiada co ma kurzelnie rachynek zeskanował.

No, ale unich prad tak tani , wiec to z pewnościa pomylone rachunki.

Przecież wedlug nich 0,11 gr,0.39 lub 0,59 gr za 1 kwh to żadna rużnica, a rachunek sąsiada gdzieś sie zamerdał i przez pomyłke został wklejony.

I tak nadal żyjąc w utopi będą twierdzić iż 1kwh u nich kosztuje 0,11 lub 0,39 gr.

De.......li nie brakuje na tym świecie naprawde

Gość Arturo72

A Arturek pokazawszy rachynek ze stycznia gdzie jest sezon pokazuje mi w swoim malym kurniku 720 zł i przyjmując iż na sprawy bytowe zużywa tyle co ja czyli 250 zł to pozostaje jeszcze 470 zł które idzie na CO i CWU.

Przeliczając w pamięci 470 zł /0,39(1kwh u Arturka) co daje ok 1200 kwh na 2 miesiace lub 470/0,59 co daje ok 790 kwh na 2 miesiace.

Srednio sezon trwa 6 miesiecy co daje 3600 lub 2370 kwh na sam sezon na samo CO i CWU nie liczac spraw bytowych na 6 miesiecy, a Arturek nie oszczedza czyli 3x250=750/0,39=1923kwh lub/0,59=1271 kwh na 6 miesiecy.(sprawy bytowe)

Wiec ja sie pytam drogi Arturku skad u ciebie na podlliczniku zalozonym na pompie 1700kwh przez 2 lata skoro mi wychodzi 2x3600kwh=6400 lub 4740.

Czy ty myslisz ze ludzie do h.... pana sa glupi i nie umieja liczyc.

No i widzisz chory człowieku,pokazuje za grudzień i styczeń a nie tylko za styczeń.

A znasz to co to COP ?? Oczywiście gdybym grzał prądem to wtedy na liczniku byłoby 5250kWh zamiast 1750kWh.

Dlatego mówiłem,ze ekosyfiarz jest zacofany :)

OŚMIESZACIE SIĘ .... ASOLTEM NA CAŁEGO, I ŻAL MI TAKICH MIZERNOT JAK WY:lol2::lol2::lol2:

Oszczedz sobie z tym debilem, zajmuje sie zawodowo taryfami i doskonale wiem co pisze w zakresie taryf, w tym zakresie nigdy nie napisałem nieprawdy.

To ze podwazam twoje twierdzenia ze koszt taryfy G dla dospodarstw domowych zawiera koszt energii czynnej i biernej skoro to jest bajka, nie upowaznia do uzywania takiego słownictwa

No jednak masz lub piszesz z zakladu psychiatrycznego ;)

U Arturka cena 1kWh taniej to 0,29zł a droższej 0,59zł a prąd bytowy to ok.300kWh miesięcznie co pisałem wcześniej i pokazywałem ociemniały następny człowieku:

Licz,licz ale pokazujesz,że nie potrafisz boś ekosyfiarz.

Policz i pokaż jak liczysz - każde kolejne działanie na kalkulatorze. Dane tylko z opublikowanej faktury w wyniku proszę tania + droga = suma faktury. Licz cenę prądu, całą sumaryczną i nie ściemniaj jak asolt., że cześć kosztów to nie koszty.

Gość Arturo72
Arturek na podliczniku pompy ma 1700 kwh przez 2 lata, a ten rachynek na 720 to przez pomyłke od sąsiada zeskanował, a sąsiad ma 20 krów i doi je dojarka na prund.

A masz pokój bez klamek ?

To że nie potrafisz myśleć już pokazałes,to,że nie potrafisz liczyć podobnie,to że nie chodziłeś do szkoły na fizykę i matematykę też wiem.

Ale,że nawet Cię czytać nie nauczono to już musi być z tobą bardzo źle :)

Od marca 2013 do dzisiaj na liczniku pompy jest nie całe 7100kWh za c.o+cwu :)

Od 0 kWh i chyba to było początek listopada.

a pamiętasz ściemniaczu ten post z 22-11-2014 15:27

A więc stało się,pożegnałem się z taryfą G11 i od dwóch dni jestem posiadaczem taryfy G12W :)

Sezon grzewczy czyli pierwsze odpalenie urządzenia odbyło się na początku października ale był ciepły także poprostu sobie pykało.

Napykało sobie do dzisiaj jakieś 380kWh w tym ok.160kWh na cwu

[ATTACH=CONFIG]290430[/ATTACH]

Dla porównania stan c.o+cwu na 31.11.2013 czyli 12 miesięcy 3000kWh za c.o+cwu ;)

[ATTACH=CONFIG]290431[/ATTACH]

jak się to ma do opisu twojego pierwszego miesiąca na G12

I male podsumowanie równo po miesiącu od przejścia na G12W:

-zużycie prądu w całym domu-731kWh

z czego:

-w taniej taryfie 561kWh

-w drogiej taryfie 170kWh

z czego 440kWh to c.o i cwu(c.o 330kWh) 100% w taniej taryfie i z tego wychodzi,że prąd bytowy za miesiąc to 291kWh i tu niespodzianka:

-prąd bytowy w taniej taryfie 121kWh

-prąd bytowy w drogiej taryfie 170kWh

Czyli prądu bytowego zużywam więcej w drogiej taryfie.

i teraz do faktury którą dostałeś do zapłaty. Czały czas zgadzają ci się liczby czy może czas sprawdzić twój magiczny pod-licznik

j

Przytoczyłem wszystko,tak jak Pan Bóg stworzył tą fakturę ;)

[ATTACH=CONFIG]329162[/ATTACH]

Możecie się pastwić,kedlaw0,czego nie doliczyłem tutaj ? ;)

Z tych dwóch miesięcy 1kWh wyszła mi 0,36zł,nie jest to cena 1kWh bo jaka jest to faktury można wyczytac.

;)

Oszczedz sobie z tym debilem, zajmuje sie zawodowo taryfami i doskonale wiem co pisze w zakresie taryf, w tym zakresie nigdy nie napisałem nieprawdy.

To ze podwazam twoje twierdzenia ze koszt taryfy G dla dospodarstw domowych zawiera koszt energii czynnej i biernej skoro to jest bajka, nie upowaznia do uzywania takiego słownictwa

Mikołaj może, ma zakład, psychiatryczny :D

A masz pokój bez klamek ?

To że nie potrafisz myśleć już pokazałes,to,że nie potrafisz liczyć podobnie,to że nie chodziłeś do szkoły na fizykę i matematykę też wiem.

Ale,że nawet Cię czytać nie nauczono to już musi być z tobą bardzo źle :)

Mówisz, że 300 kwh na bytowe miesięcznie? czyli z tej faktury 1950kwh - 600kwh = 1350kwh. Tyle ci poszło na co i cwu, ładnie kłamiesz. 1350kwh x 0,3zł na 2 miesiące = 405zł. gdzie to 500zł za cały sezon?

Dziwny rachunek.

Od 452 kWh energii elektrycznej naliczono... Jakie 452, skoro z faktury wynika 642kWh?

Ale mniejsza o to. Rocznie na cele bytowe idzie u mnie około 4000kWh. Wybacz, ale ja jaskini ze swojego domu nie mam zamiaru robić :)

Za cały prąd bytowy płacę miesięcznie około 140zł, jest to dla mnie bardzo do przyjęcia i nie zamierzam się spinać. No chyba że dzięki panelom PV.

4000 kwh x 0.59 =2360/12 = 196 zl miesiecznie , a nie 140 jak piszesz.

Znowu mataczysz.

O i już zaczynasz mydlić fakty jakimiś Panelami Voltaicznymi

Bajre masz opanowaną do perfekcji i na poczekaniu.

Dziwi mie tylk jedno jak ci nie wstyd tak sie błaznić i ponżać na forum.

Ale nc chociaż wszyscy jają ubaw.

Chyba wygłoszę na wasz temat prelekcję w Warszawie za 27 dni na zlocie FM by takch jak wy omijać szerokm łukem

Policz i pokaż jak liczysz - każde kolejne działanie na kalkulatorze. Dane tylko z opublikowanej faktury w wyniku proszę tania + droga = suma faktury. Licz cenę prądu, całą sumaryczną i nie ściemniaj jak asolt., że cześć kosztów to nie koszty.

Cos sie Tobie zacieło, trudno musisz z tym zyc, krytykowac moze kazdy, poprzec to faktami juz nie kazdy, zacytuj moją wypowiedz ze opłaty stałe nie wchodza do kosztu energii elektrycznej. Jezeli nie mozesz zacytowac to moze przestań. Nie zrozumiałes co faktura zawiera i chyba juz nie zrozumiesz.

Znowu mataczysz.

Chyba wygłoszę na wasz temat prelekcję w Warszawie za 27 dni na zlocie FM by takch jak wy omijać szerokm łukem

tak samo jak arturek, co pisze, że na cały sezon 500 zł a wychodzi z jednej faktury grudzień-styczeń 400zł

Na ogrzewanie w całym sezonie poszło 1750kWh czyli 500zl.

W tym przypadku z tych 1950kWh na cwu poszło jakieś 220-240kWh na c.o jakis 900-1000kWh a reszta to prąd bytowy gdzie większość w drogiej taryfie.

Masz jakąś chorobę po Afganie ??Nie dziwię się bo widać...

Czyli polecasz każdemu pompkę i grzanie w II taryfie. Ale za bytowy będą płacić krocie bo normalna rodzina w nocy śpi. Zajebista oszczędność.

Gość Arturo72

Następny,który nie potrafi czytać ??

Następny ociemnialy ? Lubisz się tak blaznic ?

To jest zużycie energii w całym domu a nie na ogrzewanie ciemna maso,po raz któryś to mówię to nie dociera.

Na ogrzewanie w całym sezonie poszło 1750kWh czyli 500zl.

W tym przypadku z tych 1950kWh na cwu poszło jakieś 220-240kWh na c.o jakis 900-1000kWh a reszta to prąd bytowy gdzie większość w drogiej taryfie.

Masz jakąś chorobę po Afganie ??Nie dziwię się bo widać...

A tyle zużyłem od początku sezonu do końca listopada:

Sezon grzewczy czyli pierwsze odpalenie urządzenia odbyło się na początku października ale był ciepły także poprostu sobie pykało.

Napykało sobie do dzisiaj jakieś 380kWh w tym ok.160kWh na cwu

Czyli bezmyślny kedlaw0,od poczatku sezonu grzewczego do końca styczna na ogrzewanie poszło ok.1100kWh a pozostałe 650kWh zużyłem do końca sezonu grzewczego,żeby na koniec na liczniku pojawiło się 1750kWh czyli 500zł za ogrzewanie.

Jarzysz i liczysz czy nie za bardzo ?

Edytowane przez Arturo72

Znowu mataczysz.

Mówią że głąbów nie sieją a tu popatrz, jaki wysyp :rolleyes:

A kto i kiedy ci powiedział że mam taryfę G11?

No i widzisz chory człowieku,pokazuje za grudzień i styczeń a nie tylko za styczeń.

A znasz to co to COP ?? Oczywiście gdybym grzał prądem to wtedy na liczniku byłoby 5250kWh zamiast 1750kWh.

Dlatego mówiłem,ze ekosyfiarz jest zacofany :)

Napisalem ze faktóra ze stycznia i za 2 miesiace.

Naucz sie mizernoto czytać co naisałem.

A COP to wiem co to jest.

Najchętniej to bym ci zrobił WyCOP z tego forum TROLU

Czyli polecasz każdemu pompkę i grzanie w II taryfie. Ale za bytowy będą płacić krocie bo normalna rodzina w nocy śpi. Zajebista oszczędność.

No i znowu bzdury, już mnie to nie dziwi.

W taryfie G12W trzeba się baaaardzo postarać, żeby było za bytowy więcej niż w G11. Wystarczy przekonać się na własnej skórze. Ręczę, to nie boli :no: