Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bzdura, jest to stawka netto czesc sprzedazowa, do tego dochodzi stawka dystrybucyjna dla okregu Gdansk 0,062 zł/kWh netto + stawka jakosciowa 0,0115 zł/kWh netto

Całkowity koszt 1 kWh II taryfy w G12r wynosi 28,57 gr /kWh. Nie jest to ani 15 ani 35 gr.

Sprawdziłem i wiem co pisze, radzę sie doszkolic z taryf a potem zarzucac komus niewiedzę.

Jest skan czytelny - czekam.

Jest skan czytelny - czekam.

Z twojej faktury (z cennika, bo faktura wynika z cennika i zuzycia) wynika ze

1) cena I taryfy - 73,07 gr brutto

2) cena II taryfy - 28,72 gr brutto

3) opłaty stałe - 38,77 zł brutto ( za 2 m-ce)

4) zuzycie I taryfa - 5 kWh

5) zuzycie II taryfa - 662 kWh

6) koszt I taryfy - 3,65 zł brutto

7) koszt II taryfy- 190,13 zł brutto

Teraz mozesz sobie dorobic do tych faktów teorię jaka podpowiada Ci wyobraznia, jezeli uznasz ze jest ona jedynie poprawną i poprawisz sobie samopoczucie z tego faktu to nie mam nic przeciwko temu.

Cześć Wiesiuchna.

Ja idę spać bo już mi się nie chce tych durnot Artura czytać.

A poza tym mam złamaną nogę i nie zabardzo sypiam w nocy.

A jakoś muszę z dziećmi jutro dotrzeć na rozpoczęcie roku szkolnego.

Narazie chłopaki.

Tak trzymać i nie odbuszczać bajkopisarzom teoretykom

A gdzieś tą nogę wsadził ?

No też trzeba iść spać bo jutro do szkoły i słyszałem że jakąś nową " piekielną maszynę" mi przygotowali :)

Dobrej nocki wszystkim.

....

A poza tym mam złamaną nogę i nie zabardzo sypiam w nocy.

A jakoś muszę z dziećmi jutro dotrzeć na rozpoczęcie roku szkolnego.

Narazie chłopaki.

Tak trzymać i nie odbuszczać bajkopisarzom teoretykom

Z racji rekonwalescencji i byc moze zwiekszonej ilosci wolnego czasu radze zaznajomic sie z taryfą lokalnego dystrybutora energii i poczytac co sklada sie na koszt calkowity taryf G (bytowych) i jaki jest koszt w tych taryfach energii biernej, a moze i mocy szczytowej, to tak a propo bajkopisania.

Z twojej faktury (z cennika, bo faktura wynika z cennika i zuzycia) wynika ze

1) cena I taryfy - 73,07 gr brutto

2) cena II taryfy - 28,72 gr brutto

3) opłaty stałe - 38,77 zł brutto ( za 2 m-ce)

4) zuzycie I taryfa - 5 kWh

5) zuzycie II taryfa - 662 kWh

6) koszt I taryfy - 3,65 zł brutto

7) koszt II taryfy- 190,13 zł brutto

Teraz mozesz sobie dorobic do tych faktów teorię jaka podpowiada Ci wyobraznia, jezeli uznasz ze jest ona jedynie poprawną i poprawisz sobie samopoczucie z tego faktu to nie mam nic przeciwko temu.

Szkoda, że pierwsza strona faktury jest za trudna do zinterpretowania.

Gość Arturo72
Z racji rekonwalescencji i byc moze zwiekszonej ilosci wolnego czasu radze zaznajomic sie z taryfą lokalnego dystrybutora energii i poczytac co sklada sie na koszt calkowity taryf G (bytowych) i jaki jest koszt w tych taryfach energii biernej, a moze i mocy szczytowej, to tak a propo bajkopisania.

Pokój rekonwalescencyjny św Mikołaja jest wyraźnie bez klamek ;)

Gość Arturo72
Acha czyli raz możesz pisać jedną bzdurę a drugi raz inną? Fajnie.

Cały czas jedna bzdura od początku budowy a nawet przed budową ;)

Ale,ze ty cierpisz na zespól stresu powojennego to pretensje mniej do siebie i generała ;)

Chociaż widzę,że większość braci ekosyfiastej to ludzie nie umiejący liczyć,czytać i myśleć lub tacy ekosyfiarze co mają kasę z takich bezmyślnych ludzi jak ty czy kulibob czy o podobnym zasobie wiedzy ;)

Takich ekosyfiarzy bazujących bez skrupułów na nie wiedzy zielonych inwestorów których interesuje tylko wlasna kieszeń jest sporo co widać ;)

Tacy potrafią Ci wmówić dziecko w brzuchu bo mają USG na swoim laptopie ;)

I żeby nie było, ogrzewanie prądem a nie pompą ciepła to baza wyjściowa do dalszego analizowania systemu grzewczego w nowym domu :)

To tak;żeby mi nikt nic nie zarzucił.

A ekosyf jest jednym z najdroższych systemów grzewczych w nowym domu.

Żeby się o tym przekonać wystarczy użyć kalkulatora i OZC.

Edytowane przez Arturo72

Nie są utrudnieniem, nie mam pompy a zuzywam ok 40/60 %, zwaz ze cały weekend to II taryfa. U mnie jest to zuzycie wyłacznie bytowe. Nie ograniczam sie z niczym ze wzgledu na godziny. Przy pompie jeszcze łatwiej uzyskac wiekszy procent II taryfy. Niewolnictwo ? oczym ty piszesz? najwiecej wiedzą ci którzy nie mają a znają jedynie z własnej wyobrazni i opwiadan tych którzy równiez nie mają.

ktoś kto nigdy nie korzystał z G12/G12 raczej tego zrozumie, niestety

niestety, ale przypomina to rozmowę ze ślepym o kolorach :p

....

Odnośnie abonamentu.

Od dzisiaj chcę kupować węgiel u kobry. Żeby nie miał tak lekko załatwię jeszcze kilkudziesięciu chętnych na ten jego węgiel. Sęk w tym, że będziemy chcieli raz w miesiącu tylko po 1kg tego węgla. Ile będzie kosztował ten kilogram?

Po jakimś czasie będziemy brali po tonie, a następnie po wagonie. Później kupimy cały skład. Ile w poszczególnych wypadkach zapłacimy za 1kg węgla?

Jak można prowadzić interesy i tak prostych spraw nie rozumieć?

A co to ma do faktu istnienia czegoś tak komunistycznego jak abonament za prąd czy gaz? Mam klientów którzy kupują po worku. Mam takich którzy kupują jednorazowo na cały sezon grzewczy do dużych starych domów. I nie liczę im abonamentu za to że mogą u mnie kupić. A tak właśnie liczy abonament ZE, gazownia czy wodociągi. Oprócz opłaty za to co zużywasz płacisz abonament - a to jest opłata za to że możesz zużywać. Jak można tego nie rozumieć? W łaskawości swojej ZE sprzeda Ci prąd, jeżeli oprócz opłaty za to co zużywasz zapłacisz abonament. Czyli wydumaną opłatę za to że pozwolił Ci ZE swój prąd zużywać. I tak się dzieje w dobie wolnego ponoć rynku. PS. A ten kilogram który będziesz kupował będzie kosztował dokładnie tyle ile jest wskazane w wywieszonym cenniku. Kiedy kupisz patelnię, być może wynegocjujesz jakiś upust od tej ceny. I w żadnym z tych wypadków nie zapłacisz abonamentu. Zapłacisz tylko za węgiel i ewentualnie za transport ( jeżeli będę ten węgiel musiał zawieźć poza obręb gminy ). Nigdy za to że zechciałem Ci go sprzedać. Edytowane przez kobra64

Gość Arturo72
Podałem Ci OZC , kalkulator też mam Ci podać ?

Wskaż gdzie przepłaciłem, wskaż :) Pamiętaj - co i cwu :)

Jak na razie wychodzi najtaniej

Ty akurat jesteś w sytuacji,ze ze względu na teren kotłownia powstała automatycznie ale mało jest inwestorów budujących na terenie pochylym.

Dlatego też jeśli przed budową a wręcz przed wyborem projektu pomyśli się o tym,że nie jest nam konieczna kotłownia z kominem do ekosyfu to wybieramy mniejszy dom lub nie budujemy koniecznej kotłowni lub kotłownię przerabiamy na pomieszczenie użytkowe.

Tym sposobem oszczędzamy nie mając ekosyfu w domu automatycznie ok.20-30tys.zł na kotłowni i kominie.

Ale warunek jest taki,ze trzeba myśleć a nie głupio budować.

Ty akurat jesteś w sytuacji,ze ze względu na teren kotłownia powstała automatycznie ale mało jest inwestorów budujących na terenie pochylym.

Dlatego też jeśli przed budową a wręcz przed wyborem projektu pomyśli się o tym,że nie jest nam konieczna kotłownia z kominem do ekosyfu to wybieramy mniejszy dom lub nie budujemy koniecznej kotłowni lub kotłownię przerabiamy na pomieszczenie użytkowe.

Tym sposobem oszczędzamy nie mając ekosyfu w domu automatycznie ok.20-30tys.zł na kotłowni i kominie.

Ale warunek jest taki,ze trzeba myśleć a nie głupio budować.

Już widzę jak ktoś wycina "kotłownie" = buduje mniejszy dom ...

Ile z tych zaoszczędzonych pieniędzy na kotłowni , wpadło Ci na konto/do skarpety ? Wybrałeś mniejszy projekt ? Komin również postawiłeś ...

Mając kocioł z podajnikiem , odpada konieczność montażu super nowoczesnego źródła ciepła typu koza i to w salonie ... :)

Zapłacisz tylko za węgiel i ewentualnie za transport ( jeżeli będę ten węgiel musiał zawieźć poza obręb gminy ). Nigdy za to że zechciałem Ci go sprzedać.

Teraz rozumiesz?

Ty musisz zapłacić za transport i energetyka musi zapłacić za transport. Im więcej weźmiesz węgla, tym mniej cię ten transport wyniesie. I podobna sytuacja z prądem, im więcej go zużyjesz tym taniej ci wyjdzie abonament. Jak trzeba być tępym żeby tego nie rozumieć :bash:

Do ciebie przyjeżdżają klienci i kupują workami, ale jak masz wysłać to doliczasz transport. Energetyka też dolicza transport, ale wszystkim niemal jednakowo (jakieś tam różnice są), a to po to, żebyś ty mieszkając na odludziu nie musiał za ten transport płacić w tysiącach złotych!

Jesteś w stanie wybudować dobrą drogę do jednego klienta oddalonego od ciebie o kilka kilometrów?

Już widzę jak ktoś wycina "kotłownie" = buduje mniejszy dom ...

Ile z tych zaoszczędzonych pieniędzy na kotłowni , wpadło Ci na konto/do skarpety ? Wybrałeś mniejszy projekt ?

Dokładnie tak. Wiedziałem że nie będę potrzebował drugiego pomieszczenia na kotłownie i że w jednym 5,5m2 zmieści mi się pompa, dwa zbiorniki CWU, pralka, suszarka, miejsce na brudy, stacja uzdatniania wody, miejsce na miotły i szczotki, zlew i jeszcze będzie przejście do garażu. No ale o tym należy myśleć jeszcze przed wyborem projektu.

Ale pierdolisz Liwko, że aż słuchać hadko. Cena węgla to powiedzmy jest cena energii. Cena transportu to powiedzmy jest cena przesyłu. I dalej nie ma abonamentu. Bo to jest czyste złodziejstwo. Szczególnie w przypadku moim i podobnych mi starszych domów. Kiedy przeszło 25 l;at temu budoweałem chałupę, do miejsca z którego mogłem sobie przyłączyć wodę miałem koło 150 metrów. I zbudowałem ten odcinek wodociągu na własny koszt. Do miejsca przyłącza gazu miałem koło 200 metrów. I zbudowałem ten odcinek gazociągu na własny koszt. A do miejsca z któego mogłem sobie przyłączyć prąd miałem koło 120 metrów. I położyłem na własny koszt 120 metrów kabla. Następnie nieodpłatnie przekazałem te zbudowane przeze mnie odcinki sieci wodociągom, ZE i gazowni., A dzisiaj banda złodziei nalicza mi abonament za prąd, wodę i gaz. Teraz rozumiesz? Czy jakoś jaśniej mam Ci to jeszcze wyłożyć?

Dokładnie tak. Wiedziałem że nie będę potrzebował drugiego pomieszczenia na kotłownie i że w jednym 5,5m2 zmieści mi się pompa, dwa zbiorniki CWU, pralka, suszarka, miejsce na brudy, stacja uzdatniania wody, miejsce na miotły i szczotki, zlew i jeszcze będzie przejście do garażu. No ale o tym należy myśleć jeszcze przed wyborem projektu.

Patrz, a u mnie na 8m2 mam stół warsztatowy, pralkę, odkurzacz centralny i umywalkę.

Gość Arturo72

Dokładnie tak samo było w moim przypadku,wiedziałem ze nie muszę mieć dodatkowego pomieszczenia na pralnie bo kociołek na prąd zmieści się w każdym czystym pomieszczeniu i tak wybrałem do budowy mniejszy dom o jedno pomieszczenie gdzie w projekcie z kotłowni na ekosyf zrobiłem pomieszczenie czyste do prania i suszenia.

Ale jeszcze przed wyborem projektu myślałem o najbardziej optymalnym systemie grzewczym i stąd decyzja o budowie domu ogrzewanego prądem.

Dlatego powtarzam ,ze u mnie ekosyf był najdroższym systemem grzewczym nawet drozszym niż ogrzewanie prądem.

Edytowane przez Arturo72

Ale pierdolisz Liwko, że aż słuchać hadko. Cena węgla to powiedzmy jest cena energii. Cena transportu to powiedzmy jest cena przesyłu. I dalej nie ma abonamentu. Bo to jest czyste złodziejstwo. Szczególnie w przypadku moim i podobnych mi starszych domów. Kiedy przeszło 25 l;at temu budoweałem chałupę, do miejsca z którego mogłem sobie przyłączyć wodę miałem koło 150 metrów. I zbudowałem ten odcinek wodociągu na własny koszt. Do miejsca przyłącza gazu miałem koło 200 metrów. I zbudowałem ten odcinek gazociągu na własny koszt. A do miejsca z któego mogłem sobie przyłączyć prąd miałem koło 120 metrów. I położyłem na własny koszt 120 metrów kabla. Następnie nieodpłatnie przekazałem te zbudowane przeze mnie odcinki sieci wodociągom, ZE i gazowni., A dzisiaj banda złodziei nalicza mi abonament za prąd, wodę i gaz. Teraz rozumiesz? Czy jakoś jaśniej mam Ci to jeszcze wyłożyć?

To po co to robiłeś, trzeba było czekać aż cię podłączą, przecież im się bardzo opłaca podłączyć jednego mieszkańca oddalonego o kilkaset metrów. Sfrajerowałeś się kobra i teraz wylewasz żale na forum.

Moje pytanie brzmi, ty utrzymujesz teraz te sieci, czy jednak energetyka?