Liwko 01.09.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Patrz, a u mnie na 8m2 mam stół warsztatowy, pralkę, odkurzacz centralny i umywalkę. No a gdzie kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 01.09.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 No a gdzie kocioł? Jak to gdzie? Cały 1m2. Opanuj się chłopie. W moim przypadku i tak to pomieszczenie by było, nawet gdybym palił gazem lub pompa stała z 300l zbiornikiem. O tyle jesteście dla mnie głupi, że uogolniacie każdą sytuację i wasza racja musi być racją wszystkich. Mieszkasz w moim domu, że wiesz jak mi niewygodnie? Co ci powie kalkulator jak się u mnie mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 01.09.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Teraz rozumiesz? Ty musisz zapłacić za transport i energetyka musi zapłacić za transport. Im więcej weźmiesz węgla, tym mniej cię ten transport wyniesie. I podobna sytuacja z prądem, im więcej go zużyjesz tym taniej ci wyjdzie abonament. Jak trzeba być tępym żeby tego nie rozumieć Do ciebie przyjeżdżają klienci i kupują workami, ale jak masz wysłać to doliczasz transport. Energetyka też dolicza transport, ale wszystkim niemal jednakowo (jakieś tam różnice są), a to po to, żebyś ty mieszkając na odludziu nie musiał za ten transport płacić w tysiącach złotych! Jesteś w stanie wybudować dobrą drogę do jednego klienta oddalonego od ciebie o kilka kilometrów? Zobacz a widziałeś kogoś co pali ekosyfem by podawał cenę za tonę bez transportu a dodatkowo podawał zużycie oddzielne na CO i CWU, zastanawiałeś się czemu nie, może dlatego że mimo że nie jest to idealny system ogrzewania to i tak jest na tyle ekonomiczny i mało uciążliwy że nie trzeba kręcić i ściemniać. Dla przykładu za wesołą w tym roku zapłaciłem 690zł a całkowite zużycie groszku wyniosło 2,0 tony to jaki masz roczny koszt a dom 195m2 chcesz to wejdź na sterownik i zobaczysz że mówię prawdę. Tylko że prawda może być też taka ze za wesołą zapłaciłem 690zł + 20zł pakowanie + 20zł worki +10zł transport całkowite zużycie ekogroszku wyniosło 2,0tony na CO i 1,0 tony na CUW dodatkowo w sezonie letnim grzałem grzałką a niekiedy podpalam w kominku. Tak własnie wygląda wasze ściemnianie nie wiem tylko po co. Jedynie z czym się zgodzę to że taryfa G12W jest bardziej opłacalna niż G11 i nie trzeba jakoś specjalnie zwracać uwagi (ale tu też warunek ze jak ktoś w weekend nie bywa w domu to mu się nie opłaca) Edytowane 1 Września 2015 przez skresz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Zobacz a widziałeś kogoś co pali ekosyfem by podawał cenę za tonę bez transportu a dodatkowo podawał zużycie oddzielne na CO i CWU, zastanawiałeś się czemu nie, może dlatego że mimo że nie jest to idealny system ogrzewania to i tak jest na tyle ekonomiczny i mało uciążliwy że nie trzeba kręcić i ściemniać. Dla przykładu za wesołą w tym roku zapłaciłem 690zł a całkowite zużycie groszku wyniosło 2,0 tony to jaki masz roczny koszt a dom 195m2 chcesz to wejdź na sterownik i zobaczysz że mówię prawdę. Tylko że prawda może być też taka ze za wesołą zapłaciłem 690zł + 20zł pakowanie + 20zł worki +10zł transport całkowite zużycie ekogroszku wyniosło 2,0tony na CO i 1,0 tony na CUW dodatkowo w sezonie letnim grzałem grzałką a niekiedy podpalam w kominku. Tak własnie wygląda wasze ściemnianie nie wiem tylko po co. Jedynie z czym się zgodzę to że taryfa G12W jest bardziej opłacalna niż G11 i nie trzeba jakoś specjalnie zwracać uwagi (ale tu też warunek ze jak ktoś w weekend nie bywa w domu to mu się nie opłaca) To zerknij teraz na zużycie map78 w starszym domu z powietrzną pompą w domu o takiej samej powierzchni i w dodatku ze słabą izolacją went.grawitacyjna i przestań gadać farmazony o ekonomicznym ekosyfie. Jak nie znajdziesz to jego zużycie energii na c.o+cwu to 4300 i 4600kWh i to nie z podlogowka po całości. Gość z ekosyfu przeszedł na pompę. Edytowane 1 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.09.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) "użyteczny idiota" broni firmę która go okrada, bełkot marketingowy zastępuje myślenie. Brak argumentów zastępuje agresją i ubliżaniem. Całkowity brak wiedzy - świat to ja - inaczej to źle, głupio. Przykłady:- Cena prądu i cena kWh to inne dane i nie można ich mieszać. Tylko kłamca do ceny kWh dolicza koszty stałe tak nie wolno (są instrukcje). Każdy kto rozumie fakturę wie że kWh prądu jest tańszy od ceny prądu. - Ponieważ moja działka była uzbrojona w prąd, każdy kto uzbrajał sam (bywa, że stawiał trafo) to idiota i jeszcze nieodpłatnie przekazał energetyce, idiota do kwadratu. Powyższy wpis nie jest atakiem, pokazuje maleńki zakres znaczenia określenia - "użyteczny idiota"Ps "użyteczny idiota" robi to nieodpłatnie, wystarczy pochwalić. Edytowane 1 Września 2015 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 01.09.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 To zerknij teraz na zużycie map78 w starszym domu z powietrzną pompą w domu o takiej samej powierzchni i w dodatku ze słabą izolacją went.grawitacyjna i przestań gadać farmazony o ekonomicznym ekosyfie. Jak nie znajdziesz to jego zużycie energii na c.o+cwu to 4300 i 4600kWh i to nie z podlogowka po całości. Gość z ekosyfu przeszedł na pompę. Człowieku zrozum że każdy ma inne potrzeby i inne oczekiwania. Różnie dobrze jak bym trzymał tak jak ty temperaturę w domu 20st i mył się raz w miesiącu spalił bym 1 tonę wiec nie pisz bzdur. Nie mówię że pompy są be itp. wszystko jest dla ludzi lecz przestań ściemniać z cenami Albo inaczej w sumie mam trochę środków to zainstaluj mi pompę w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.09.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 To po co to robiłeś, trzeba było czekać aż cię podłączą, przecież im się bardzo opłaca podłączyć jednego mieszkańca oddalonego o kilkaset metrów. Sfrajerowałeś się kobra i teraz wylewasz żale na forum. Moje pytanie brzmi, ty utrzymujesz teraz te sieci, czy jednak energetyka? Kupując działkę byłem świadomy konieczności wykonania podłączeń, odległości i kosztów. I powiem tak - warto było. Cena za ar po wykonaniu tych przyłączy nadal była bardzo, bardzo atrakcyjna. A od północy mam las, od zachodu miałem piękne wrzosowisko ( niestety - już go szarańcza blokerska rozkupiła ), od wschodu piękną łąkę. Moje pytanie brzmi: czy stację benzynową na której się tankujesz utrzymuje teraz jej właściciel czy Ty? A piekarnię w której kupujesz bułki - utrzymuje jej właściciel czy Ty? A sieć kolejową utrzymuje jej właściciel czy Ty? A komunikację miejską Ty utrzymujesz? Za które z wymienionych produktów czy usług naliczają Ci abonament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Człowieku zrozum że każdy ma inne potrzeby i inne oczekiwania. Różnie dobrze jak bym trzymał tak jak ty temperaturę w domu 20st i mył się raz w miesiącu spalił bym 1 tonę wiec nie pisz bzdur. Nie mówię że pompy są be itp. wszystko jest dla ludzi lecz przestań ściemniać z cenami Albo inaczej w sumie mam trochę środków to zainstaluj mi pompę w dobrej cenie Zacznijmy od tego czy masz OZC ? Jeśli nie to nie kupisz pompy w dobrej cenie bo nie masz pojęcia jaką pompę potrzebujesz i nie wiesz w jakiej cenie ona będzie. To charakteryzuje właśnie niezbyt lotnych inwestorów z ekosyfem czyli nie wiedzą dokładnie czego potrzebują a od razu mówią ze drogie Tylko nie wyjezdzaj mi z cieplowlasciwe bo ta strona to kretynstwo nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością i rzeczywistym planowanym zużyciem energii. Edytowane 1 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 01.09.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Zacznijmy od tego czy masz OZC ? Jeśli nie to nie kupisz pompy w dobrej cenie bo nie masz pojęcia jaką pompę potrzebujesz i nie wiesz w jakiej cenie ona będzie. To charakteryzuje właśnie niezbyt lotnych inwestorów z ekosyfem czyli nie wiedzą dokładnie czego potrzebują a od razu mówią ze drogie OZC gdzieś leży robione z 4 tamu pompa potrzebna 10KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.09.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Szkoda, że pierwsza strona faktury jest za trudna do zinterpretowania. Pierwsza strona wynika z drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 OZC gdzieś leży robione z 4 tamu pompa potrzebna 10KW.To poszukaj i pokaż bo nie wierzę ze masz albo podaj szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 01.09.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Jak by taki bzduro72 z liwkiem do władzy doszli to by nas w obozach pracy z pompami ciepła w barakach pozamykali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 01.09.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Przytoczyłem wszystko,tak jak Pan Bóg stworzył tą fakturę Widzę że dla co poniektórych Załad Energetyczny jest Bogiem. Arturo często się do niego modlisz? A na poważnie. Skoro masz podlicznik możesz podać ile z tej faktury kWh poszło na CO i CWU, a ile na bytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Jak by taki bzduro72 z liwkiem do władzy doszli to by nas w obozach pracy z pompami ciepła w barakach pozamykali. Już są obowiązujące w Polsce normy budowlane,ze do nowych domów do ok.150m2 a za niedługo będzie to 200m2 ze nie ma na rynku odpowiednich kotłów na ekosyf do takich domów. Wszystkie kupione są przewymiarowane już na starcie. Co powoduje, ze ekosyf nie jest w takich domach w żaden sposób uzasadniony ekonomicznie a inwestorzy kupują żeby mieć frajdę z babrania się w syfie i rozrywkę po pracy w dumnego palacza w swoim nowiuskim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 A na poważnie. Skoro masz podlicznik możesz podać ile z tej faktury kWh poszło na CO i CWU, a ile na bytowe? Już o tym pisałem,ok.240kWh na cwu,600-700kWh na bytowy 900-1000kWh na c.o. cwu i c.o grzane 100% w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 01.09.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Już są obowiązujące w Polsce normy budowlane,ze do nowych domów do ok.150m2 a za niedługo będzie to 200m2 ze nie ma na rynku odpowiednich kotłów na ekosyf do takich domów. Wszystkie kupione są przewymiarowane już na starcie. Co powoduje, ze ekosyf nie jest w takich domach w żaden sposób uzasadniony ekonomicznie a inwestorzy kupują żeby mieć frajdę z babrania się w syfie i rozrywkę po pracy w dumnego palacza w swoim nowiuskim domu My się babramy w syfie i mamy frajdę z bycia palaczem ty za to wdychasz opary z garażu i jak widać też masz z tego frajdę. Współczuje tylko rodzince no ale chyba nic juz nie poradzą. Swoją drogą jak będzie mi się chciało to może kiedyś znajdę lecz nie gwarantuje bo szczerze nie wiem gdzie jest, na tej podstawie kupiłem piec 16Kw za 1/8 ceny pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Pomyliłeś się debilu. Żadnych takich zapisów norm budowlanych nie ma. Nie rób znowu ludziom wody z muzgu Gdybyś pomyślał zanim coś napiszesz byłoby łatwiej dla ciebie Są takie normy,oczywiście, nakazujace budowę domów tak A nie inaczej co powoduje,że zmniejsza się automatycznie co ???? Odpowiedź lub pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.09.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Pierwsza strona wynika z drugiej Na pierwszej stronie zsumowano zużycie kWh czyżby nie rozumiano zawiłości cenników i wytycznych. Przecież wykonując (skomplikowane obliczenia dostępne tylko wtajemniczonym) można wyliczyć faktyczny koszt 1kWh. Nie podam powtórnie wyników, bo znowu zarzucisz mi kłamstwo - takiej sumy nie ma w cenniku, a więc wynik jest kłamstwem. Cennik zastępuje myślenie? Ps. 11 groszy Liwka to prawda, moje 15 groszy to kłamstwo. (Relatywizm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Twój ROZUM Nie zgadles , myśl dalej albo szukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Tak własnie wygląda wasze ściemnianie nie wiem tylko po co. Tak własnie wygląda wasze ściemnianie nie wiem tylko po co. Dla mnie sprawa jest prosta. Jeżeli podajemy swoje zużycia w temacie "elektrycznym" lub "pompowym" to raczej podajemy kWh i procent zużycia w poszczególnych taryfach. Tak jest łatwo odnieść czyjeś zużycie do swojego. Podstawiam po prostu czyjeś dane pod swoje i mam czarno na białym koszt. Cenę gołego prądu mogą mieć taką samą wszyscy mieszkańcy Polski, ale pozostałe opłaty zależą od operatora na danym terenie! Dlatego koszt całego prądu może się różnić dość znacznie w zależności od regionu. Podawanie ceny kWh dzieląc rachunek przez kWh, jest dość sprawiedliwe tylko w G11, w G12 i G12W wszystko zależy od zużycia w danych taryfach. Co z tego że będę miał zużycie w w okolicach 90% w taniej taryfie a inny tylko 40? Przecież to zależy od trybu życia! Natomiast jeżeli do ogrzewania zużywam niemal wyłącznie tani prąd to go podaję. To samo mogę zrobić z prądem bytowym. Mam podlicznik dla pompy, więc mogę go rozdzielić. Proste nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts