Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Piec? Jaki piec?

Ja mam całą instalację podpiętą pod podlicznik. Nawet stacja uzdatniania wody się na niego załapała, ale to ułamki w ciągu roku :)

będę odpowiadał tak pokrętnie jak ty, piec na ekogroszek

nie mierz ludzi swoją miarą i nie podchodź do nich z założeniem że każdy z nich kręci i mataczy

Edytowane przez skresz

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jaki to wkład ? Bo jeśli z szybrem, to jakaś przedpotopowa konstrukcja. Może nie warto było oszczędzać ?

Ja mam wkład, w którym pali mi sie 3-4h bez konieczności dokładania drewna, szybę czyszczę co 4-6 paleń, a popiół wynoszę co 10-12

Francuski Invicta. Faktycznie nie był bardzo drogi , ale firma znana.

Poza tym nie miał służyć do jakiegoś częstego palenia a raczej tylko dla nastroju ..

Być może po prostu nie umiem palić w kominku , bo nigdy nie wiem kiedy się przymyka przeslone i kiedy zwiększa/zmniejsza ilośc powietrza do procesu spalania.

U mnie w kotle robi to sterownik i nie muszę się doktoryzować w tym temacie , a przy kominku ja muszę być "mistrzem palenia" ;-)

Czytam na raty bo zaczął się niezły bełkot. Wiem co jest najlepsze to PC, ale biorąc pod uwagę to że mam kominy i kotłownię a koszty PC powietrznej a zwłaszcza gruntowej są wyższe. TO pewnie zostanę przy grochu jednak z opcją na PC w przyszłości czyli wszędzie podłogówki, Może w przyszłości zastosuję jakiś układ hybrydowy śmieciuch i PC , ale to za parę lat. Najgorsze że czytając to to nie wiadomo w co wierzyć ale znając życie to prawda leży po środku.

Zamiast czytać te przekomarzanki po prostu podjedź do kogoś kto taką instalację posiada i pogadaj face to face. Wtedy dowiesz się zapewne więcej niż czytając te powtarzające się cyklicznie kłótnie. Pogadaj sobie prywatnie z użytkownikiem jednego i drugiego systemu, zobacz na własne oczy jak to działa. Opinie wszelkiej maści instalatorów i sprzedawców zawsze dziel przez 2;)

Użytkowników kotłów na Eko, czy śmieciuchów zapewne masz w okolicy, czy nawet wśród znajomych, czy rodziny wiele, więc tu nie będzie problemu, a użytkowników pomp w swojej okolicy znajdziesz choćby na tej mapce:

http://www.repowermap.org/

Zatem czemu większość osób (szczególnie Ci którzy mają "syf") ma G11 a nie G12 czy G12W, skoro jest w/g Ciebie taniej a "przynajmniej nie drożej"?

wiele osób robi to z braku wiedzy i głownie braku danych

mają zawsze g11 i nie wiedzą na rachunku za prąd ile poszło w 1taryfie a ile w 2giej taryfie

obok Nas są 3 domy na taryfie G12 (2 na ekogroszku a 1 na kotle miałowym a od roku ekogroszek).

Rodziny to:

2+2

2+2

2+4+1 pracownik

Wszyscy mają G12 i wszyscy przeliczyli, że między G12 a G11 nie ma dużych różnic. Ja przeliczałem 1 z domów i wyszło, że zmiana taryfy w tym przypadku z G12 na G11 to różnica za rok (bo miałem dane z faktur za 1 rok) kilkadziesiąt złotych na niekorzyść G11. Zatem pozostało bez zmian G12. A było to w domu tym 2+4+1 gdzie był najwyższy udział % drogiej taryfy. Także u tych sąsiadów z domów 2+2 gdzie wszyscy byli w pracy i szkole poza domem udział G12 był jeszcze bardziej opłacalny.

Polecam sobie na kilku znajomych takie dane z G12 sprawdzić. Nie polecam z 1 domu bo są rożni ludzi i potrafią mieć wypaczone dane przez wypaczony tryb życia np: pod taryfę G12 ustawiony lub osobnicy zużywający w G11 prądu w rok tyle co przeciętny dom w kwartał.

Osoby z PC, CWU na prąd latem czy grzejące czystym prądem w ciemno zasadniczo mogą brać G12 jeśli sporą część tej energii mogą zmagazynować w G12 co nie jest sztuką dużą i problemem (chyba, że 100% CWU przepływowo na kranie).

Po pierwsze to kocioł a nie piec, a po drugie to wiesz, że nic nie wiesz. Nigdy nie podasz nam dokładnego zużycia kWh i nikt z tym nawet nie dyskutuje, tylko ty :p

ty człowiek jesteś bardziej po/....... niź myślałem, chociaż zdawałem sobie sprawę że masz najlepszą podłogówkę na świecie i najlepszą pompę, wiem też że twój kominek też jest najlepszy ale że tylko ty masz najlepszy licznik i tylko on pokazuje prawdę już mnie przerosło. Życzę szczęścia, w twoim małym świecie, bez odbioru

Właśnie użytkowników kotłów podajnikowych ma w rodzinie wśród znajomych nikt nie narzeka chociaż maja powsadzane przewymiarowane piece 16-26kw. Dlatego wsadzenie sobie 7kw wydaje mi się dziwne:) ale wyliczenia na to wskazują że ok.

Pamiętaj też, że każdy człowiek ma różne pojmowanie komfortu. Np dla takiego który całe życie palił w kotle typu śmieciuch, albo w piecu kaflowym kocioł na ekogroszek będzie wydawał się niczym 8-smy cud świata i będzie niesłychanie komfortowy. Z kolei dla takich którzy całe życie mieszkali w bloku, czy używali instalacji gazowej ten rodzaj "komfortu" będzie nie do przyjęcia. Ja należę do tej drugiej grupy, dlatego szybko zrezygnowałem z ekogroszku, a Ty musisz sobie odpowiedzieć na pytanie do jakiej grupy należysz;)

Gość Arturo72
Np dla takiego który całe życie palił w kotle typu śmieciuch, albo w piecu kaflowym kocioł na ekogroszek będzie wydawał się niczym 8-smy cud świata i będzie niesłychanie komfortowy. Z kolei dla takich którzy całe życie mieszkali w bloku, czy używali instalacji gazowej ten rodzaj "komfortu" będzie nie do przyjęcia.

O właśnie, 8 cud świata jest najzajebistrzy pod każdym kątem ;)

A ogrzewanie bezobsługowe wprost nie do wyobrażenia bo jak to możliwe ze bez dokladania do kotła może być ciepło ;)

Edytowane przez Arturo72

z racji tego by nie karmić trolla od tej pory liwko będzie dostawał odpowiedzi na priv i ewentualna dyskusja z trollem będzie na priv by nie zaśmiecać więcej wątku.

To jednak nie masz takiego licznika? Szzzzkodaaa http://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gif

I tak to własnie z wami wygląda. Kapią się w 45 stopniach, ale dowodu nie pokażą. Mają liczniki kWh na kotłach, ale też nie pokażą. Nie rozumieją faktur, a i z liczeniem kiepsko. Ktoś kiedyś napisał na tym forum, pompa i prąd to nie dla wszystkich :no:

Bez odbioru? Uciekasz? Pokaż ten twój licznik co zlicza kWh zużyte przez kocił na groch. Czekamy, zapewne nie tylko ja :popcorn:

Zobaczcie co mi skresz wkleił, no jaja jak cholera http://emoty.blox.pl/resource/laie_67.gif

http://transecurity.pl/pl/watomierz-licznik-energii-gb-202.html

Czym chcesz zmierzyć "zużyte przez kocioł na groch " kWh ? Linijką ?

Edytowane przez adkwapniewski

Czytam na raty bo zaczął się niezły bełkot. Wiem co jest najlepsze to PC, ale biorąc pod uwagę to że mam kominy i kotłownię a koszty PC powietrznej a zwłaszcza gruntowej są wyższe. TO pewnie zostanę przy grochu jednak z opcją na PC w przyszłości czyli wszędzie podłogówki, Może w przyszłości zastosuję jakiś układ hybrydowy śmieciuch i PC , ale to za parę lat. Najgorsze że czytając to to nie wiadomo w co wierzyć ale znając życie to prawda leży po środku.

Jeśli jest tak, że budowałeś pod eko groszek i chcesz zaoszczędzić inwestycyjnie, to bierz kocioł na to paliwo.

Pamiętać musisz tylko o pewnych niedogodnościach palenia. Poznaj je dokładnie, odpowiedz sobie na pytanie, czy Cię one nie "przerastają" i wtedy kupuj.

Forum nie da Ci odpowiedzi, forum da Ci możliwość wielopłaszczyznowego poznania wad i zalet jednego i drugiego rozwiązania. A to już COŚ !!!

Na pewno nie da Ci tych danych jakikolwiek instalator, czy to PC, czy to kotła na eko groszek.

Usiądź z kartką papieru i ołówkiem wypisz wszystkie za i przeciw. Nie przejmuj się opisywanymi skrajnościami (ani na plus, ani na minus).

Jak zdecydujesz się na węgiel wybierz dobrego instalatora, dostępny w okolicach serwis, małej mocy kocioł z dobrym sterownikiem. Myślę możesz zaufać forumowym sprzedawcom. Reklamują się otwarcie, opłacają profil, potrafią doradzić i ustawić proces spalania. Gdyby tak nie było, już byśmy o tym wiedzieli. Niezadowoleni użytkownicy z forum nie przepuścili by im wtopy. :rolleyes:

PS. będziesz miał kominek ?