skresz 01.09.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 No ale adkwapniewski tez się pyta czym mierzyć kWh spalane przez kocioł błaźnie żałosny współczuje twojej rodzinie. Podałem ci zużycie energia jaka jest zużywana przez kocioł i pompki pracujące w instalacji, nie wiem poproś żonę bądź syna czy psa by ci jeszcze raz przeczytał tekst linijka po linijce, to może zrozumiesz czego dotyczyła rozmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 No ale adkwapniewski tez się pyta czym mierzyć kWh spalane przez kocioł Nie kręć - napisałeś żeby skresz pokazał miernik którym zmierzył zużyte przez kocioł kWh ! To ty dałeś doopy. Miernik prawidłowy , można kręcić nosem jedynie przez jakość tegoż miernika (tolerancja) Ale nie mam zamiaru Cię uświadamiać Sam poczytaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 A rozumiem, wam trzeba drukowanymi... No to jazda. MOJA PC ZUŻYWA NA CO I CWU 4000kWh ROCZNIE (RAZEM Z POMPKAMI, STEROWNIKIEM), UMIECIE PODAĆ ZUŻYCIE W kWh PRZEZ WASZE KOCIOŁKI? NIE? I O TO WŁAŚNIE CHODZI, NIE POTRAFICIE, WIEC NIE PODACIE Drukowane pomogły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 A rozumiem, wam trzeba drukowanymi... No to jazda. MOJA PC ZUŻYWA NA CO I CWU 4000kWh ROCZNIE (RAZEM Z POMPKAMI, STEROWNIKIEM), UMIECIE PODAĆ ZUŻYCIE W kWh PRZEZ WASZE KOCIOŁKI? NIE? I O TO WŁAŚNIE CHODZI, NIE POTRAFICIE, WIEC NIE PODACIE Drukowane pomogły? Zużycie energii elektrycznej mogę podać Ci z dokładnością co do 1kWh , tylko miernik muszę zapiąć Jeśli jednak chcesz poznać ilość "wyprodukowanej" energii przez kocioł w wyniku spalania wsadu w kWh , to bez ciepłomierza tego nie zmierzysz. W przypadku Twojej pompki bez ciepłomierza też masz tylko "szacunki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 W przypadku Twojej pompki bez ciepłomierza też masz tylko "szacunki" G... wiesz, szacować mogę COP, ale nie zużyte kWh panie mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 A rozumiem, wam trzeba drukowanymi... No to jazda. MOJA PC ZUŻYWA NA CO I CWU 4000kWh ROCZNIE (RAZEM Z POMPKAMI, STEROWNIKIEM), UMIECIE PODAĆ ZUŻYCIE W kWh PRZEZ WASZE KOCIOŁKI? NIE? I O TO WŁAŚNIE CHODZI, NIE POTRAFICIE, WIEC NIE PODACIE Drukowane pomogły? Zużycie energii elektrycznej mogę podać Ci z dokładnością co do 1kWh , tylko miernik muszę zapiąć Jeśli jednak chcesz poznać ilość "wyprodukowanej" energii przez kocioł w wyniku spalania wsadu w kWh , to bez ciepłomierza tego nie zmierzysz. W przypadku Twojej pompki bez ciepłomierza też masz tylko "szacunki" G... wiesz, szacować mogę COP, ale nie zużyte kWh panie mądry Liwko to Ty robisz z siebie idiotę. Przeczytaj dokładnie co napisałem. Między zużyciem a "produkcją" jest spora różnica Bez ciepłomierza panie delikatny nie poznasz dokładnej ilości energii którą twoja pompka "wyprodukowała" , jak również mój kociołek. Teraz jasno się wyraziłem panie delikatny ? Czy mam Ci drukowanymi napisać żebyś zrozumiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.09.2015 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 PS. będziesz miał kominek ? Tak będę miał kominek z DGP grawitacyjnym dwa nawiewy na poddasze. Już zdążyłem zrobić rachunek sumienia groch czy PC, prąd skreśliłem na starcie. Tylko teraz nie wiadomo jak to będzie gdy teoria spotka się z praktyką. Niektórzy tu demonizują eko groch do rangi drugiego Czarnobyla, znajomi co mają takie kotły mówią że ok tylko ci sami znajomi wywalają gały na 20 cm styropianu. Najbardziej obawiam się że taki jeden niekulturalny z tego forum może mieć trochę racji. A to że trzeba przynieść, wyczyścić, wywalić i trochę się przy tym ubrudzę to zaakceptowałem, zawleczki też jestem świadomy, tylko kominiaarz mnie drażni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Tak będę miał kominek z DGP grawitacyjnym dwa nawiewy na poddasze. Już zdążyłem zrobić rachunek sumienia groch czy PC, prąd skreśliłem na starcie. Tylko teraz nie wiadomo jak to będzie gdy teoria spotka się z praktyką. Niektórzy tu demonizują eko groch do rangi drugiego Czarnobyla, znajomi co mają takie kotły mówią że ok tylko ci sami znajomi wywalają gały na 20 cm styropianu. Najbardziej obawiam się że taki jeden niekulturalny z tego forum może mieć trochę racji. A to że trzeba przynieść, wyczyścić, wywalić i trochę się przy tym ubrudzę to zaakceptowałem, zawleczki też jestem świadomy, tylko kominiaarz mnie drażni. Nad czym się zastanawiasz - masz kasę bierz PC , tylko się nad tym kominkiem zastanów po co Ci to ... Zamiast kominka zrób klimę , sezony przejściowe nie będziesz musiał podłogi odpalać , a i latem szczególnie na piętrze będziesz zadowolony z klimy. Co do kominiarza to komin systemowy, ocieplony z podpiętym kociołkiem na groch - nie ma co czyścić ... ale wizyta i tak musi być, haracz, papierek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Liwko to Ty robisz z siebie idiotę. Przeczytaj dokładnie co napisałem. Między zużyciem a "produkcją" jest spora różnica Bez ciepłomierza panie delikatny nie poznasz dokładnej ilości energii którą twoja pompka "wyprodukowała" , jak również mój kociołek. Teraz jasno się wyraziłem panie delikatny ? Czy mam Ci drukowanymi napisać żebyś zrozumiał ? No bo pęknę Płacę za wyprodukowane kWh czy za zużyte? I kto z siebie robi idiotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 No bo pęknę Płacę za wyprodukowane kWh czy za zużyte? I kto z siebie robi idiotę? Kogo to interesuje za co Ty płacisz ? Liwko napisałeś : Sam jesteś dziecko. Podaj mi ze 100% pewnością ile kWh zużywa twój kocioł. Czekam Już Ci napisałem zużycie a "produkcja" to różnica. Poczytaj, pomyśl i wróć zadać właściwe pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.09.2015 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Nad czym się zastanawiasz - masz kasę bierz PC , tylko się nad tym kominkiem zastanów po co Ci to ... Zamiast kominka zrób klimę , sezony przejściowe nie będziesz musiał podłogi odpalać , a i latem szczególnie na piętrze będziesz zadowolony z klimy. Co do kominiarza to komin systemowy, ocieplony z podpiętym kociołkiem na groch - nie ma co czyścić ... ale wizyta i tak musi być, haracz, papierek. Niestety kasę muszę liczyć więc PC narazi nie. A komin nie jest systemowy tylko murowany z cegły jednak z zewnątrz ocieplony wełną a od strony domu to takie ogrzewanie z przypadku. Tylko ok 2 m ponad dachem są nieocieplone. A z kominka dlaczego rezygnować??? awaryjne ogrzewanie i klimat. Szkoda tylko że dużo miejsca to zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Jeśli dla klimatu to ok Z tym rezerwowym to nawet jak PC czy kocioł czy inne źródło ciepła nie będzie pracować przez 24h - nie zamarzniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 01.09.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 A rozumiem, wam trzeba drukowanymi... No to jazda. MOJA PC ZUŻYWA NA CO I CWU 4000kWh ROCZNIE (RAZEM Z POMPKAMI, STEROWNIKIEM), UMIECIE PODAĆ ZUŻYCIE W kWh PRZEZ WASZE KOCIOŁKI? NIE? I O TO WŁAŚNIE CHODZI, NIE POTRAFICIE, WIEC NIE PODACIE Drukowane pomogły? Liwko jak jesteś taki dobry w mierzeniu i liczeniu to podaj ile twoja pompka zużywa energii pierwotnej. Potrafisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.09.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Co do kominiarza to komin systemowy, ocieplony z podpiętym kociołkiem na groch - nie ma co czyścić ... ale wizyta i tak musi być, haracz, papierek. Mam komin systemowy za 1520pln z dowozem spod Białegostoku, postawiony w dwa wieczory przy żarówce z kolegą budowlańcem, koszt robocizny: 2 X 0,75L Żołądkowej Gorzkiej, zagrycha i popitka w czasie roboty po jakimś pifku, czyli nie 5 tysięcy jak pompki tu baźgrzą Nigdy nie był czyszczony a stoi chyba ósmy rok bo niema co czyścić, raz do roku przed sezonem przez wyczystkę wyciągam od 1,5 do 2 słoików po śledziach ( poj. 650dkg ) pyłu z dna komina, tyle do roboty na rok Kuminiorz przychodził chyba dwa razy w roku dać świstek i nic więcej poza wypisaniem świstka nie robił, to chyba też taki abonament ala$kominiarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 01.09.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Niestety kasę muszę liczyć więc PC narazi nie. A komin nie jest systemowy tylko murowany z cegły jednak z zewnątrz ocieplony wełną a od strony domu to takie ogrzewanie z przypadku. Tylko ok 2 m ponad dachem są nieocieplone. A z kominka dlaczego rezygnować??? awaryjne ogrzewanie i klimat. Szkoda tylko że dużo miejsca to zajmuje Kominek jest dla osób które lubią się bawić w palenie czyszczenie itp, ja lubię i juz nie mogę się doczekać ale są ludzie których znam co w kominku w ciągu 5 lat napalili 2 razy. Sam musisz zdecydować czy to lubisz czy nie. Co do komina jeśli masz murowany to go ociepl w części nad dachem unikniesz problemu z ewentualnymi wykwitami spowodowanymi niską temperaturą spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Mam komin systemowy za 1520pln z dowozem spod Białegostoku, postawiony w dwa wieczory przy żarówce z kolegą budowlańcem, koszt robocizny: 2 X 0,75L Żołądkowej Gorzkiej, zagrycha i popitka w czasie roboty po jakimś pifku, czyli nie 5 tysięcy jak pompki tu baźgrzą Nigdy nie był czyszczony a stoi chyba ósmy rok bo niema co czyścić, raz do roku przed sezonem przez wyczystkę wyciągam od 1,5 do 2 słoików po śledziach ( poj. 650dkg ) pyłu z dna komina, tyle do roboty na rok Kuminiorz przychodził chyba dwa razy w roku dać świstek i nic więcej poza wypisaniem świstka nie robił, to chyba też taki abonament ala$kominiarski U mnie powstał za zgrzewkę "tyskacza" do momentu wyjścia na dach sam składałem - potem miałem pomocnika , "tyskacz" oczywiście po robocie Wziąłem najmocniejszy i ocieplony jaki miał schiedel z wentylacją do kotłowni - uniwersalny - jak będzie wojna to i szyszki w kozie spale (to żart - wyjaśnienie dla oświeconych) No tam łapy (wyczystka) jeszcze nie władałem Muszę zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Kogo to interesuje za co Ty płacisz ? Liwko napisałeś : Już Ci napisałem zużycie a "produkcja" to różnica. Poczytaj, pomyśl i wróć zadać właściwe pytanie. Jak to kogo? Was to przecież interesuje Ja potrafię powiedzieć ile moja pompa zużyła kWh na CO i CWU i ile one kosztowały, wy wiecie, że nie wiecie nic. Błądzicie po prostu we mgle jak te dzieci. Ale głupa kleić na forum to potraficie. Do tego ta słoma... idiota, kretyn, pojeb itp. To tylko o was świadczy, grzejący prądem, gazem czy pompą raczej nie używają takiego słownictwa. No ale kulturę wynosi się najczęściej z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Liwko jak jesteś taki dobry w mierzeniu i liczeniu to podaj ile twoja pompka zużywa energii pierwotnej. Potrafisz? Możesz mnie oświecić na co mnie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.09.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Jak to kogo? Was to przecież interesuje Ja potrafię powiedzieć ile moja pompa zużyła kWh na CO i CWU i ile one kosztowały, wy wiecie, że nie wiecie nic. Błądzicie po prostu we mgle jak te dzieci. Ale głupa kleić na forum to potraficie. Do tego ta słoma... idiota, kretyn, pojeb itp. To tylko o was świadczy, grzejący prądem, gazem czy pompą raczej nie używają takiego słownictwa. No ale kulturę wynosi się najczęściej z domu. Kiepsko Ci to wyszło , brak argumentów to atak personalny Wiesz co udało Ci się co innego , poprawiłeś mi humor. Hmm - Liwko schodzimy do Twojego poziomu żeby móc jakikolwiek dialog z Tobą nawiązać. Już się doczytałeś jaka jest różnica między "zużyciem" a "produkcją", już wiesz o co chcesz zapytać ? Na czerwono pozwoliłem sobie podkreślić Twoją kulturę osobistą , nie będę Cię dobijał i wklejał z archiwizowanych Twoich postów reszty Twojej "kultury". Poczytaj swojego pompowego kolegę Artura - czy już zdarzył z edycją ? Edytowane 1 Września 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 01.09.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Tak będę miał kominek z DGP grawitacyjnym dwa nawiewy na poddasze. . Nie wdając się w dyskusje o zasadności kominka (mam i palę w nim dość często, ponieważ bardzo to lubię i robiłbym to nawet wtedy, jakbym miał prąd za free), skoro masz go mieć, to może Jula ? W cenie kotła na groch, jest nawet user, który robił obliczenia sprawności tego wynalazku. Wyjdzie coś około COP = 2. Jak na PC to słaby, jak na prąd i tak dwa razy taniej. Zakładając, że zużyjesz te 12.000 kWh/rok x 0,34 zł. (tania taryfa, przy podłogówce i dogrzewaniu kominkiem osiągniesz 100% zużycie w taniej) = 4080 zł. / 2 = 2040 zł. To 170 zł./mąc. Przy tych 120 m2, które zamierzasz ogrzewać, to myślę, że przy Twoim ociepleniu owe 12.000 kWh to z CWU... W duże mrozy napalisz w kominku (skoro ma być z DGP) i wspomożesz tanią PC. Za parę lat, jak się odkujesz zamienisz Julkę na coś lepszego i markowego, hę ? A jak Ci szkoda komina i nie masz zaufania do chińskiej PC (choć sprzedawanej przez Jula), to tak jak zasugerowałeś, jakiś tani kociołek zasypowy jako zabezpieczenie na godzinę W (czyli w duże mrozy) ? Ot takie pomysły do rozważenia z kartką i ołówkiem w ręku... Udanego wyboru, pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts