Liwko 01.09.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Jeśli węgiel będzie sprzedawany na kWh to będzie mnie interesowało ile kocioł zużywa kWh. Ale dopóki jest sprzedawany na tony to ta informacja jest mi potrzebna jak k..rwie majtki. Czy ciebie interesuje ile węgla potrzeba spalić do zasilenia pompki? Nie. Bo płacisz za kWh a nie za tony. Dokładnie, płacę za kWh, ale ja wiem ile mój dom ich zużyje i ile płacę za 1kWh. Ty natomiast nie jesteś w stanie mi tego podać, bo po prostu wróżysz z fusów! W takim razie dlaczego czepiacie się np. kWh zużywanych przez Arturo72, skoro sami nie jesteście powiedzieć ile wasze kosztują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Ciekawe a to dlaczego w płocku na stacjach orlenu paliwo jest zajebiście drogie ? Pewnie dlatego że stacje są daleko od dostawcy. Zasada chłopie! To że was kroją to nie moja wina. Zasada jest taka, że im dalej tym droższy transport, który musi się przełożyć na cenę. Ale im więcej weźmiesz, tym ten transport będzie mniej znaczący w ogólnym rozrachunku! Tak trudno to zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.09.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Hehehe....bo widzisz Waszmość, ja od lat ........................... .......................................................................................................................................... Każdemu podle potrzeb. Oby rozważnie i ze znajomością rzeczy. pzdr Nie wydaje mi się żeś Ty taki ProStaś bo bardzo mądrze, obiektywnie i z rozważnie prawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 [h=3]Opłatę abonamentowa[/h] Jest to opłata za odczytywanie wskazań układów pomiarowo-rozliczeniowych i ich bieżącej kontroli, czyli tak naprawdę jest to opłata za odczyt licznika i pokrywa ona koszt inkasenta, który dokonuje fizycznego odczytu licznika prądu. Stawka jest uzależniona od naszego okresu rozliczeniowego, im okres dłuższy (np. 12 m-cy) tym stawka jest niższa, gdyż wymaga jednej wizyty inkasenta w roku. W przypadku krótszego okresu rozliczeniowego, 1,2,6 m-cy opłata ta proporcjonalnie rośnie. Jak chcecie tą opłatę doliczyć wszystkim po równo? A najlepsze, że bijemy się o 3zł na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.09.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Zasada chłopie! To że was kroją to nie moja wina. Zasada jest taka, że im dalej tym droższy transport, który musi się przełożyć na cenę. Ale im więcej weźmiesz, tym ten transport będzie mniej znaczący w ogólnym rozrachunku! Tak trudno to zrozumieć? Właśnie zgodnie z zasadą paliwo w Płocku jest drogie bo koszty transportu są wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 01.09.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Dokładnie, płacę za kWh, ale ja wiem ile mój dom ich zużyje i ile płacę za 1kWh. Ty natomiast nie jesteś w stanie mi tego podać, bo po prostu wróżysz z fusów! W takim razie dlaczego czepiacie się np. kWh zużywanych przez Arturo72, skoro sami nie jesteście powiedzieć ile wasze kosztują? "A dlaczego Pani w szkole postawiła mi mierny za wypracowanie o słoniach na Antarktydzie, mimo, że nigdy tam nie była i nie wie, czy ich tam nie ma?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Nie wydaje mi się żeś Ty taki ProStaś bo bardzo mądrze, obiektywnie i z rozważnie prawisz. A z czym tu się nie zgodzić? Ma rację i tyle. Dla starego budownictwa, dla nowo nabytych (dojrzałych domów) i remontowanych chałup to wybawienie. Bez specjalnej wiedzy i zaangażowania ma się ciepełko w tanich pieniądzach. I tak będzie jeszcze długo. I nawet karoka się zgadza, niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Właśnie zgodnie z zasadą paliwo w Płocku jest drogie bo koszty transportu są wysokie. Bzdura. Koszt paliwa (każdego innego towaru) nie zależy wyłącznie od transportu. To też ciężko zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 "A dlaczego Pani w szkole postawiła mi mierny za wypracowanie o słoniach na Antarktydzie, mimo, że nigdy tam nie była i nie wie, czy ich tam nie ma?! No tak, ble ble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.09.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Jak chcecie tą opłatę doliczyć wszystkim po równo? A najlepsze, że bijemy się o 3zł na miesiąc Zasada chłopie. Nie o 3 złote, tylko o zasadę chodzi. To w sklepie z obuwiem powinni Ci do każdej pary butów doliczać koszt tego, że sprzedawca Ci te buty podał a kasjer odebrał należność. Im więcej butów zmierzysz zanim się zdecydujesz na konkretną parę, tym więcej powinieneś zapłacić tego dodatku dla sprzedawcy. No naprawdę masakra. Twoje myślenie przypomina mi jeszcze jeden pieprzony monopol. Sanepid mianowicie. Ostatnio zakład mi kontrolowali. Wynik pozytywny, bez uwag. A później przysłali rachunek na 78 zeta. Za tą kontrolę musiałem im zapłacić. To jest dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 01.09.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Właśnie zgodnie z zasadą paliwo w Płocku jest drogie bo koszty transportu są wysokie. Nie, bo kupują małe ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.09.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Zasada chłopie. Nie o 3 złote, tylko o zasadę chodzi. To w sklepie z obuwiem powinni Ci do każdej pary butów doliczać koszt tego, że sprzedawca Ci te buty podał a kasjer odebrał należność. Im więcej butów zmierzysz zanim się zdecydujesz na konkretną parę, tym więcej powinieneś zapłacić tego dodatku dla sprzedawcy. No naprawdę masakra. Twoje myślenie przypomina mi jeszcze jeden pieprzony monopol. Sanepid mianowicie. Ostatnio zakład mi kontrolowali. Wynik pozytywny, bez uwag. A później przysłali rachunek na 78 zeta. Za tą kontrolę musiałem im zapłacić. To jest dokładnie to samo. Dalsza część durnot. Może jeżeli zmienią nam liczniki i będzie możliwy odczyt zza biurka, to może ten abonament zniosą. Ale skoro ktoś musi jechać odczytać ten licznik, to oczywistym jest, że to kosztuje. Im częściej, tym więcej. Ale skoro mieszkasz na jakimś zadupiu, to nie policzą ci od kilometra, tylko też zapłacisz głupie trzy złote. Na tą twoją odległość zrzucą się np. mieszkańcy bloku. Teraz paniał? Będzie ci się opłacało jechać do klienta kilka kilometrów z jednym workiem węgla? A jeżeli inni zapłacą ci za ten transport? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.09.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 A z czym tu się nie zgodzić? Ma rację i tyle. I nawet karoka się zgadza, niemożliwe To bierz przykład ze Stasia a nie świruj zgrywając najmądrzejszego z najmądrzejszych to i z Tobą się zgodzę, zresztą czy ja się nie zgadzam i nie zgadzałem ? Wiesz chyba co mnie razi bo nie raz to pisałem także niema potrzeby żeby powtarzać bo spowoduje to następną nic nie wnoszącą przepychankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 01.09.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 No tak, ble ble No pewnie, że tak, bo na tym samym poziomie, co cytowany przy okazji tamtej wypowiedzi post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.09.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) To bierz przykład ze Stasia Ale ja przecież piszę od X czasu to samo co on a Wy nie możecie tego zajarzyć: Potrzeba sporej wiedzy własnej, skrupulatnego wyboru projektu, własnego zaangażowania w wyliczenia (OZC, podłogówka), odpowiedniego podzielenia etapów realizacji i doboru materiałów, by koszty zrobiły się akceptowalne. W przeciwnym razie: kilkadziesiąt tysięcy PLN idzie.... Nie wiem czy wynika to z Waszego gapiostwa,bezrozumnego czytania i budowania na pałę bo "sumsiedzi majom takie dumy i wungiel w jejich" ? Karoka,właśnie dla bezmyslnych inwestorów pompa ciepła czy ogrzewanie prądem jest drogie co na kazdym kroku powtarzacie a ja staram się pozkazać,ze głupoty i idiotyzmy opowiadacie. Jeśli przed budową myśli się o systemie grzewczym to pompa ciepła w inwestycji wyjdzie tyle co ekosyf a nawet znacznie taniej a w eksploatacji również znacznie taniej niż ekosyf. Co ProStaś również zauważył,że trzeba użyć szarych komórek podczas budowy a nawet przed.Problem jest jak się nie ma za dużo tych szarych komórek lub nie ma się pojęcia,że trzeba ich użyć. Dlaczego w moim przypadku jeszcze przed budową ogrzewanie prądem było tańsze niż ogrzewanie ekosyfem ? To jest dla Was szokiem ale czemu ? ProStaś ogrzewa prądem ale kablami... Edytowane 1 Września 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2015 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 To bierz przykład ze Stasia... Moja stopka mówi wszystko, to wy twierdzicie że powinno być inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.09.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Niestety kasę muszę liczyć więc PC narazi nie. A komin nie jest systemowy tylko murowany z cegły jednak z zewnątrz ocieplony wełną a od strony domu to takie ogrzewanie z przypadku. Tylko ok 2 m ponad dachem są nieocieplone. A z kominka dlaczego rezygnować??? awaryjne ogrzewanie i klimat. Szkoda tylko że dużo miejsca to zajmuje Jak masz kominek to i tak musisz co rok zrobić przegląd , bo inaczej nie ubezpieczysz domu , a może inaczej nie wypłacą Ci odszkodowania ... Więc jak masz dodatkowo kocioł to nic nie zmienia , bo wizyta jest jedna i cena też ... Mi przegląd wykonuje zdun , wystawia papier , czyści komin , wywala mi syf z wyczystki , czyści rurę w kotle i płacę poniżej 100zł ... Więc jak nie chcesz mieć corocznego przeglądu to musisz zrezygnować zarówno z kominka jak i kotła ... Ale jak kupisz pompę to też Cię czeka przegląd ... pompy ... Większość producentów w warunkach gwarancji wymaga przeglądu bo inaczej gwarancja traci ważność ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.09.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Zasada chłopie. Nie o 3 złote, tylko o zasadę chodzi. To w sklepie z obuwiem powinni Ci do każdej pary butów doliczać koszt tego, że sprzedawca Ci te buty podał a kasjer odebrał należność. Im więcej butów zmierzysz zanim się zdecydujesz na konkretną parę, tym więcej powinieneś zapłacić tego dodatku dla sprzedawcy. No naprawdę masakra. Twoje myślenie przypomina mi jeszcze jeden pieprzony monopol. Sanepid mianowicie. Ostatnio zakład mi kontrolowali. Wynik pozytywny, bez uwag. A później przysłali rachunek na 78 zeta. Za tą kontrolę musiałem im zapłacić. To jest dokładnie to samo. Tylko zapominasz o jednym ... Wielokrotnie domy są na takim zadupiu że koszty podłączenia są bardzo wysokie. Normalnie dla energetyki koszty są zbyt duże i nieopłacalne i nie byłby dany dom podłączony , bo czasami samo podłączenie i sam kabel to nie wszystko , bo często wymaga też innym wymian i zmian aby zapewnić odpowiednią moc. Teraz MUSZĄ podłączyć. Gdyby nie musieli zapewne sporo domów by nie powstało , bo energetyka by stwierdziła że im się nie opłaca ... A co z "uzbrojonymi" działkami ? Ludzie uzbrajają i latami nie buduje się tam nic , tylko stoi skrzynka ... Jaki to "bizes" dla energetyki ? Kłaść kabel , modernizować stację i itd , aby potem klient płacił miesięcznie grosze ? Uwierz jakby nie mieli obowiązku podłączyć , to mogło by się okazać że koszty podłączenia do sieci były by wyliczona indywidualnie i sądzę że bardzo często koszty były by tak wysokie że na danej działce nie było by prądu ... To co płaci klient za podłączenia to bardzo niska kwota i nie pokrywa faktycznych kosztów ... Tak naprawdę za klientów indywidulanych "płacą" duże firmy .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Ale jak kupisz pompę to też Cię czeka przegląd ... pompy ... Większość producentów w warunkach gwarancji wymaga przeglądu bo inaczej gwarancja traci ważność ... Bzdura. Gwarancja jak na wszystko trwa dwa lata, czy to się komuś podoba czy nie. Jedynie można ją za odpowiednią opłatą przedłużyć. Przez sześć lat nie miałem ani jednego przeglądu, ponieważ kompletnie nie widzę takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.09.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Bzdura. Gwarancja jak na wszystko trwa dwa lata, czy to się komuś podoba czy nie. Jedynie można ją za odpowiednią opłatą przedłużyć. Przez sześć lat nie miałem ani jednego przeglądu, ponieważ kompletnie nie widzę takiej potrzeby. No widzisz , a np. popularna i polecana tutaj tak mocno pompa Panasonica wymaga aby została zainstalowana przez "akredytowanego" instalatora Panasonic, który To on udziela gwarancji a nie Panasonic Polska ... http://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/ranges/aquarea/happening/5007/ Fajna strategia. Sprzedają pompę za 20tys zł , zainstalować MUSI specjalista z listy , bo inaczej nie ma się gwarancji i wątpie aby tego nie wykorzystywali Ci akredytowani instalatorzy (koszt podłączenia , ewentualne dodatkowe przeglądy aby była gwarancja). I tak Panasonic umył rączki i ma gdzieś klientów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts