Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@A72 nieopacznie opublikował swoją fakturę. Kolejny raz proszę o wyliczenie rzeczywistych kosztów 1kWh w obu taryfach. Wiem, że powyższe jest niewykonalne dla Asolta. (koszt rzeczywisty to kłamstwo, należy podawać teoretyczne koszty z cennika).

A może ktoś posiada kalkulator i podstawy wiedzy matematycznej, tylu twierdzi, że rozumie fakturę, a czy umie policzyć koszt rzeczywisty z konkretnej faktury.

(proszę o nie tłumaczenie, że koszt ten będzie różnił się nawet co miesiąc, w zależności od zużycia)

Gość Arturo72
@A72 nieopacznie opublikował swoją fakturę. Kolejny raz proszę o wyliczenie rzeczywistych kosztów 1kWh w obu taryfach. Wiem, że powyższe jest niewykonalne dla Asolta. (koszt rzeczywisty to kłamstwo, należy podawać teoretyczne koszty z cennika).

A może ktoś posiada kalkulator i podstawy wiedzy matematycznej, tylu twierdzi, że rozumie fakturę, a czy umie policzyć koszt rzeczywisty z konkretnej faktury.

(proszę o nie tłumaczenie, że koszt ten będzie różnił się nawet co miesiąc, w zależności od zużycia)

Rzeczywista cena 1kWh to tania 0,28zl droga 0,63zł brutto.

Tak wychodzi z faktury.

Mi wyszło u Arturo72 brutto 0,66-I 0,30-II

Tania 0,281424 brutto to są ceny 1kWh.

Proszę koszt rzeczywisty, a nie brutto. A może nie rozumiesz określenia koszt rzeczywisty. Tłumaczę jest to suma z rachunku podzielona przez ilość otrzymanego produktu. Bez względu na składowe sumy rachunku. W Twoim wypadku sprawę komplikuje otrzymanie dwóch produktów - pierwsza i druga taryfa. Trudniej wyliczyć, ale można.

To już są ułamki, i to tysięczne. Mogę policzyć co do grosza, tylko po co?

Po co dyskutujesz z Jurgonką, przecież on nie potrafi wyliczyć rzeczywistej ceny kWh z faktury przy zerowym zuzyciu. Umyslał sobie jakąs hipotetyczną rzeczywista cene kWh i wszystkich zajmuje tymi wyliczeniami. Pytanie podstawowe : po co ta rzeczywista cena kWh, czy po to aby zaistniec na forum? dowartosciować sie? czy tez z jakiegos innego powodu. Jezeli nie wystarcza cennikowy koszt kWh i opłat stałych to jest szukanie na siłe problemu.

Gość Arturo72
Proszę koszt rzeczywisty, a nie brutto. A może nie rozumiesz określenia koszt rzeczywisty. Tłumaczę jest to suma z rachunku podzielona przez ilość otrzymanego produktu. Bez względu na składowe sumy rachunku. W Twoim wypadku sprawę komplikuje otrzymanie dwóch produktów - pierwsza i druga taryfa. Trudniej wyliczyć, ale można.

To jest rzeczywista cena 1kWh w tańszej taryfie i rzeczywista cena 1kWh w drozszej taryfie.

Ja mam dwie różne ceny 1kWh zależnie od ram czasowych,nie jarzysz ?

Liwko podał ci bez ulamkow po twojemu.

I co faktura to będzie "inny" koszt ale cena będzie taka sama.

Edytowane przez Arturo72

Litości matematyka naprawdę nie jest wiedzą tajemną. Ubliżacie innym, że nie potrafią liczyć a Wy.

Skontaktujcie się na priw podajcie wynik i nie ośmieszajcie się.

Jeżeli oczekujesz od kogoś że całkowitą wartość brutto do zapłaty z faktury podzieli przez ilość zużytych kWh i to w proporcji tania taryfa do drogiej i wtedy otrzymasz koszt rzeczywisty kWh do grzania CO i CWU prądem (bez znaczenia samym prądem czy z udziałem PC) to jest to OK pod 1 warunkiem:

1. gospodarstwo domowe nie korzysta z prądu do celów innych niż CO i CWU. Znasz może takie 1?

Czy jest w Polsce choćby 1% populacji nieużywający prądu dla lodówki, oświetlenia, tv itp?

A dokładniej czy jest choćby 0,01% populacji używający prąd do CO i CWU a jednocześnie nie używający go do lodówki, oświetlenia, tv itd?

Dlatego 99% Polaków płaci abonament czy ma kominek, ekogroszek, gaz czy PC w zwiazku z tym do kosztów ich wliczać nie musimy bo są to koszty z jakich praktycznie nikt nie może zrezygnować niezalęzniem czym grzejesz CO i CWU. Tak samo z opłaty za składni stały opłaty sieciowej nie zrezygnujesz czy masz czy nie masz PC. Jedynie stawka opłaty przejściowej -całe 25 groszy miesięcznie! - zależy od zużycia, ale i tutaj limity są takie, że często domy z PC lub bez wychodzą poza 1200kWh i płaca taką samą stawkę.

Zatem na stawkę za koszt kWh trzeba policzyć: energię, przesył i stawkę jakościową.

A jak chcesz inaczej aby coś udowodnić to do kosztów ogrzewania ekogroszkiem dodaj co miesiąc z 20zł za abonament i inne opłaty energetyczne bo owy piec chodzi na prąd.

Pieprzycie jak potłuczeni. Jeśli facet ma pod licznik przy pompie i mówi prawdę to mamy zużycie i można przyjąć że 50% to 1 taryfa a50% to droga taryfa. Teraz trzeba porównać zużycie węgla w podobnie ocieplonym domu (w tonach) + dodać koszt na pompki i wiemy. Jeśli nie wiemy ile węgla zużyliśmy to nie mammy co porównywać a pompki można oszacować tylko trzeba znać ich moc i przybliżony cas pracy.

Nie jest to jedyne rozwiązanie ale może być tak:

tania – 0,305922 zł. brutto

droga – 0,670889 zł. brutto

Gość Arturo72
Pieprzycie jak potłuczeni. Jeśli facet ma pod licznik przy pompie i mówi prawdę to mamy zużycie i można przyjąć że 50% to 1 taryfa a50% to droga taryfa. Teraz trzeba porównać zużycie węgla w podobnie ocieplonym domu (w tonach) + dodać koszt na pompki i wiemy. Jeśli nie wiemy ile węgla zużyliśmy to nie mammy co porównywać a pompki można oszacować tylko trzeba znać ich moc i przybliżony cas pracy.

A czemu 50 na 50 jak ja grzeje c.o+cwu 100% w taniej taryfie ?

Czyli całe zużycie z podlicznika rocznie ok.3300kWh jest grzane w cenie 0,28zl za 1kWh.

Żeby porównać do ekosyfu nie możesz brać pod uwagę zużycia w tonach bo to bzdura.