Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy pieca, Pompa ciepła i planowane rozwiązania

kulibob

Recommended Posts

Jeżeli oczekujesz od kogoś że całkowitą wartość brutto do zapłaty z faktury podzieli przez ilość zużytych kWh i to w proporcji tania taryfa do drogiej i wtedy otrzymasz koszt rzeczywisty kWh do grzania CO i CWU prądem (bez znaczenia samym prądem czy z udziałem PC) to jest to OK pod 1 warunkiem:

1. gospodarstwo domowe nie korzysta z prądu do celów innych niż CO i CWU. Znasz może takie 1?

Czy jest w Polsce choćby 1% populacji nieużywający prądu dla lodówki, oświetlenia, tv itp?

A dokładniej czy jest choćby 0,01% populacji używający prąd do CO i CWU a jednocześnie nie używający go do lodówki, oświetlenia, tv itd?

Dlatego 99% Polaków płaci abonament czy ma kominek, ekogroszek, gaz czy PC w zwiazku z tym do kosztów ich wliczać nie musimy bo są to koszty z jakich praktycznie nikt nie może zrezygnować niezalęzniem czym grzejesz CO i CWU. Tak samo z opłaty za składni stały opłaty sieciowej nie zrezygnujesz czy masz czy nie masz PC. Jedynie stawka opłaty przejściowej -całe 25 groszy miesięcznie! - zależy od zużycia, ale i tutaj limity są takie, że często domy z PC lub bez wychodzą poza 1200kWh i płaca taką samą stawkę.

Zatem na stawkę za koszt kWh trzeba policzyć: energię, przesył i stawkę jakościową.

A jak chcesz inaczej aby coś udowodnić to do kosztów ogrzewania ekogroszkiem dodaj co miesiąc z 20zł za abonament i inne opłaty energetyczne bo owy piec chodzi na prąd.

100/100

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego lepiej wsiąść podobne domy jedne z pc drugi grochem. A wziąć musimy w tonach bo nikogo nie obchodzi sprawować. tylko koszty czyli prąd vs ile tonach cena a to ile idzie kominem jakie ma znaczenie?? 50/d

50 tania droga bo nie masz pod licznika strefowego przy PC. jeśli nie 50/50 to proporcjonalnie z faktury ile wychodzi.

Ile wmairę dobrze ocieplony dom spali na sezon spali ?? należ pamiętać że jak ostrzejsza zima tym opłacalność grochu wzrasta.

Dlatego lepiej wsiąść podobne domy jedne z pc drugi grochem. A wziąć musimy w tonach bo nikogo nie obchodzi sprawować. tylko koszty czyli prąd vs ile tonach cena a to ile idzie kominem jakie ma znaczenie?? 50/d

50 tania droga bo nie masz pod licznika strefowego przy PC. jeśli nie 50/50 to proporcjonalnie z faktury ile wychodzi.

Ile wmairę dobrze ocieplony dom spali na sezon spali ?? należ pamiętać że jak ostrzejsza zima tym opłacalność grochu wzrasta.

Nic z tego nie rozumiem. Nic a nic.

Gość Arturo72

Jeśli masz taryfę G12 to masz i licznik dwutaryfowy dlatego nie jarze o co biega z tym 50/50.

Na sterowniku pompy, kotła czy pokojowym ustawiasz godziny zalaczania i tyle.

To samo się odbywa ;)

Jeżeli chodzi o ekogroszek to jasne, że ważne jest tylko ile spaliliśmy jego kg.

Jeżeli chodzi o PC to jasne, że ważne jest tylko ile wskazuje pod licznik na PC i dla jasności ma to być pod licznik na całą instalację -jak mam np: ja czyli z pompka obiegową czy grzałką do lagionelli.

Tylko nie musi być to pod licznik strefowy na 2 taryfy bo wystarczy zwykły oraz termostat do PC ustawiony tak, że PC nie drgnie w drogiej taryfie. I tak ma wielu pompiarzy. U mnie może 0,02% mi wchodzi PC w drogą taryfę tylko z tego powodu, że nie ustawiam skrupulatnie zegarka na termostacie i być może zaczyna mi grzanie o 13.00 gdy w "energetyce" jeszcze jest 12.57.

U mnie PC ma taki zapas mocy, że 100% do -13 st C idzie w taniej a i jeszcze dalej mam zapas aby podnieś min. temp. zasilania kosztem minimalnym COP, ale nadal zyskując duuuużo więcej za prace w taniej taryfie. I to jest "jedyna praca" dla mnie w roku. Miedzy jesienią a zimą lub zimą a wiosną by na PC zmienić widełki temp minimalnej i maksymalnej oraz Timera - termostatu nie ruszam. To zapewnia podbicie na zimę temperatury i pewność, że trzymam się 100% w taniej plus cały czas "kaganiec" z termostatu. Także spokojnie 1 licznik i ustawienia zapewnią 100% że wynik licznika jest w taniej taryfie.

Problemem będzie znaleźć podobny dom ogrzewany ekogroszkiem ;)

Dlaczego problem. Ja wcześniej przez 3 lata miałem ekogroszek, teraz od dwóch lat pompa. Dom ten sam, ocieplenia nie ruszałem, jedyna zmiana to wymiana kaloryferów na klimakonwektory. Spalanie ekogroszku było na poziomie 3,5-4t, a ekogroszek kupowałem po 1000zł/t z workowaniem transportem i wniesieniem. Pompą wychodzi mnie 2x taniej i bezobsługowo...

Wiem, wiem już mi wszyscy ekospecjaliści wytknęli, że ciulowy ze mnie palacz, kocioł był do dooopy, sterownik jeszcze gorszy, a węgiel za drogi;) Ale tak to wyglądało i tego nie zmienię...

Tyle że to są obliczenia z wszystkimi składnikami. Niezależnie czy grzejesz prądem czy nie, musisz je zapłacić. Innymi słowy, gdybym po roku wstawił do swojego domu PC, zapłacę za goły prąd, przesył i stawkę jakościową. Nic więcej.

Nie błąd w myśleniu. U A72 tani 0,30 u mnie 0,35

Gdy na chwilę wyłączymy - a moje musi być na wierzchu - zaczniemy myśleć to będziemy podawać prawdziwe dane a nie ich wygodną dla siebie interpretacje. W brew pozorom nie biorę udziału w dyskusji co lepsze.

Nie wiem czy możesz, masz czas, ale zobacz gdy Ty podałeś, że masz prąd po 11 gr, nawet asolt potwierdził prawdziwość Twych danych. Gdy ja z faktury podałem cenę 15 gr. zarzucił mi kłamstwo, i nie zrozumienie zapisów faktur. Często lecimy skrótami, uproszczeniami ale nie zawsze mamy "niecne cele".

Podawanie prawdziwych danych, rzeczywistych kosztów, a nie zinterpretowanych danych jest OK.

Nie Ty jeden spotkałeś się z taką oceną. Ja dostałem identyczną laurkę.:bye:

Ale tak faktycznie było ...

Prawda jest taka że mieliście fatalne sterowniki i w nich właśnie aby dobrze spalać opał trzeba było mieć niesamowitą wiedzę i doświadczenie.

Są sterowniki przy których nawet blondynka jest "mistrzem" , bo to nie ona steruje a sterownik ...

Dodatkowo obaj mieliście mocno przewymiarowane kotły ...

A kocioł naprawdę potrafi spalić tyle opału ile mu się da i można go zmusić aby naprawdę dużo ... zmarnował ...

Wielu ludzi którzy poprzednio mieli jakieś dziwne sterowniki po przejsciu np. na SPP dziwią się że nagle im potrafiło spalanie spaść o 50% ...

Po prostu widać że te 50% opalu marnowali poprzez złe ustawienie kotła ...

Ja u siebie , dom 165m2 (sezon 7 miesięcy) za CO+CWU poszło mi około 2,2 tony opału , w tym 2 tony miału po 560zł. Czyli sądze że nie wydałem więcej niż 1400zł. Zeszły sezon wynik trochę niższy (chyba 2,05 tony opału , ale tylko 1 tona miału)

Bez zabawy w II taryfę. Bez ograniczeń ilości wody , temperatura 22-24 stopnie.

Nie błąd w myśleniu. U A72 tani 0,30 u mnie 0,35

Gdy na chwilę wyłączymy - a moje musi być na wierzchu - zaczniemy myśleć to będziemy podawać prawdziwe dane a nie ich wygodną dla siebie interpretacje. W brew pozorom nie biorę udziału w dyskusji co lepsze.

Nie wiem czy możesz, masz czas, ale zobacz gdy Ty podałeś, że masz prąd po 11 gr, nawet asolt potwierdził prawdziwość Twych danych. Gdy ja z faktury podałem cenę 15 gr. zarzucił mi kłamstwo, i nie zrozumienie zapisów faktur. Często lecimy skrótami, uproszczeniami ale nie zawsze mamy "niecne cele".

Podawanie prawdziwych danych, rzeczywistych kosztów, a nie zinterpretowanych danych jest OK.

Nie zapomnij poinformowac o swoim sposobie rozliczen i przedstawiania "rzeczywistej ceny kWh" swojego dostawce energii elektrycznej (dystrybutora i sprzedawcy) bo tak jest OK. Oni tylko czekają na taki sygnał od swoich klientów i juz w te pedy bedą zmieniac :

taryfę - zatwierdza URE

oprogramowanie do rozliczen i tworzenia faktur (zapłaca za to pewnie krasnoludki)

strony www z cennikami i broszury/reklamy papierowe (koszt pokryty j.w.)

Niektórzy to maja fantazje, myslałem ze tylko TB jest wyjątkiem, a jednak nie.

Gość Arturo72

Bez zabawy w II taryfę. Bez ograniczeń ilości wody , temperatura 22-24 stopnie.

A czy Ty nie możesz pojąć, ze przy taryfie G12W nie ma

żadnej zabawy ?Nie ma ograniczeń wody a temperatura jest przez całą dobę prawie identyczna? Z wahaniem ok.0,5st.C.