kaszpir007 03.09.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Ciekaw jestem kto, jak i kiedy by to sprawdzał... Zakaz włączy ludziom mózgi! Wystarczyło by na początek zacząć od zakazu sprzedaży kotłów nie spełniających minimum normy ekologicznej B oraz całkowity zakaz sprzedaży śmieciuchów i kotłów z rusztem wodnym. Dodatkowo dopłaty dla tych którzy chcą wymienić śmieciucha na nowoczesny kocioł lub przejść na gaz .... Tyle że to musiałby by być REALNE dopłaty a nie "dopłaty" dla banków udzielajacych kredytów ... Proste zasady. Zakup kotła w sklepie , faktura , dołączone dokumenty że kocioł spełania klasę minimum B , certyfikat energetyczny że dany kocioł jest odpowiedniej mocy do danego domu i później kasa z dofinansowaniem przelewana na konto ... Czysto i przejrzyscie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.09.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Ciekaw jestem kto, jak i kiedy by to sprawdzał... Zakaz włączy ludziom mózgi! Kto? są takie dokumenty do PNB jak charakterystyka energetyczna i analiza ekonomiczno-ekologiczna, warunek niespelniony nie ma mozliwosci uzyskania PNB lub zgłoszenia rozpoczecia budowy. Kto ma sprawdzać, ci którzy wydają PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 03.09.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Ciekaw jestem kto, jak i kiedy by to sprawdzał... Zakaz włączy ludziom mózgi! Zakaz montażu kotłów poniżej 5 klasy, dofinansowanie do pompek i pv chociaż na takim poziomie jak w Czechach do kotłów 4 klasy - zaręczam Ci nikt wtedy nie spojrzy nawet kątem oka na kocioł http://www.ekologicke-kotle.cz/ekologicke-kotle/eshop/1-1/173-2-OGNIWO/5/2568-Kotel-OGNIWO-EKO-PLUS-M-7-6-26-kW http://wyborcza.biz/biznes/1,143682,17683181,Czy_polskie_kominy_musza_truc_.html Poczytaj czym się różni kopciuch od kotła 4-5 klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Kto? są takie dokumenty do PNB jak charakterystyka energetyczna i analiza ekonomiczno-ekologiczna, warunek niespelniony nie ma mozliwosci uzyskania PNB lub zgłoszenia rozpoczecia budowy. Kto ma sprawdzać, ci którzy wydają PNB. Tiaaa..., a po czasie, hulaj dusza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Wystarczyło by na początek zacząć od zakazu sprzedaży kotłów nie spełniających minimum normy ekologicznej B oraz całkowity zakaz sprzedaży śmieciuchów i kotłów z rusztem wodnym. To jest poza dyskusją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.09.2015 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Odnośnie dofinansowania w tym kraju do czego kolwiek na jakimś rozsądnym poziomie to NIE JEST MOŻLIWE Z tego co wiem to skamp 7kw niema eko bzduro certyfikatów, chyba ze coś żle doczytałem .1.Jakie miało by dla minie konsekwencje zamiana kotła 7kw powiedzmy na 10 lub 12kw. Bo te 7kw(10kW) to mi się tak ostro na styk wydaje.Dom niby przy -16 potrzebuje 5,3kw a przy -20 5,9kW przy -24 6,5kW. zwłaszcza że przy mrozach trzeba będzie dogrzać garaż. Chodzi mi tuaj extra smołe, kopcenie itp. przy zwiększeniu mocy 2. Czy przy zakupie kotła muszę patrzeć na eko papierki??? potrzebne mi to do odbioru?? Proszę o odpowiedź tych co mają o tym jakieś pojęcie Edytowane 3 Września 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 03.09.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Ja tam nikogo nawracał nie będę - wyleczyłem się już z tego;) Kto chce normalnie i na poziomie porozmawiać na argumenty to zawsze służę. Chętnie również pokaże swoją kotłownie i opowiem co, jak i dlaczego. Swoje doświadczenia z ogrzewaniem mam jakie mam i zdania nie zmienię. Pozdrawiam i dobranoc:) Możesz mi napisać jakie ile masz grzejników jakich (wielkościowi) i w jakich pomieszczeniach (metraż) oraz ile za nie płaciłeś. Masz bardzo podobny dom do mojego i się właśnie zastanawiam czy by się nie pobawić. Jak chcesz to pisz prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 03.09.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Jakie miało by dla minie konsekwencje zamiana kotła 7kw powiedzmy na 10 lub 12kw. Bo te 7kw(10kW) to mi się tak ostro na styk wydaje.Dom niby przy -16 potrzebuje 5,3kw a przy -20 5,9kW przy -24 6,5kW. zwłaszcza że przy mrozach trzeba będzie dogrzać garaż. Chodzi mi tuaj extra smołe, kopcenie itp. przy zwiększeniu mocy Skam-P 7kW może spokojnie pracować do 10kW. Na wysoko kalorycznym paliwie podejrzewam że jeszcze wyżej z nieco większą stratą kominową. Moc kotła możesz zmieniać w pewnym zakresie kalorycznością paliwa. Na duże mrozy kupujesz parę worków czegoś wysokokalorycznego np. Wesoła, a normalnie palisz niskokalorycznym węglem np. Jaret. Gdyby jakimś cudem zabrakło Ci mocy (w co wątpię) to masz jeszcze kominek. Zbyt duża moc kotła skutkuje głównie niską temperaturą spalin co może powodować skraplanie wody na ściankach wymiennika (korozja) i w kominie (wykwity, niszczenie komina). Większe kotły mają też z reguły większe palniki co skutkuje gorszą pracą na niskich mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 03.09.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Zakaz montażu kotłów poniżej 5 klasy, dofinansowanie do pompek i pv chociaż na takim poziomie jak w Czechach do kotłów 4 klasy - zaręczam Ci nikt wtedy nie spojrzy nawet kątem oka na kocioł http://www.ekologicke-kotle.cz/ekologicke-kotle/eshop/1-1/173-2-OGNIWO/5/2568-Kotel-OGNIWO-EKO-PLUS-M-7-6-26-kW http://wyborcza.biz/biznes/1,143682,17683181,Czy_polskie_kominy_musza_truc_.html Poczytaj czym się różni kopciuch od kotła 4-5 klasy bardzo dobry kierunek szukania rozwiązań dla Polski to rynek i prawodawstwo czeskie. nie są aż tak bardzo zamożni od nas aby dało się Polakowi wykręcić iż u Nas nie Niemcy i się nie opłaci Słowacy zresztą też Nas w dbaniu o powietrze wyprzedzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.09.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Skam-P 7kW ... Większe kotły mają też z reguły większe palniki co skutkuje gorszą pracą na niskich mocach. to prawda, 7kW ma bardziej złożoną budowę wymiennika od podobnego konstrukcyjnie EKR10 z "..efro" palnik mniejszy a to ma duże znaczenie i dobrana malutka dmuchawa, jak ktoś chce wydusić większe rezerwy z tego zestawu, należy zakupić większą dmuchawę jak do kotłów 10-12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.09.2015 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 to prawda, 7kW ma bardziej złożoną budowę wymiennika od podobnego konstrukcyjnie EKR10 z "..efro" palnik mniejszy a to ma duże znaczenie i dobrana malutka dmuchawa, jak ktoś chce wydusić większe rezerwy z tego zestawu, należy zakupić większą dmuchawę jak do kotłów 10-12kW Czyli żeby wycisnąć ze skampa 7 te 10kW to muszę zmienić dmuchawę?? Czy 7 posiada jakiś eko certyfikat czy coś w tym rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.09.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Możesz mi napisać jakie ile masz grzejników jakich (wielkościowi) i w jakich pomieszczeniach (metraż) oraz ile za nie płaciłeś. Masz bardzo podobny dom do mojego i się właśnie zastanawiam czy by się nie pobawić. Jak chcesz to pisz prv Grzejniki są 2 - 120cm w garażu (20m2) i 80cm w kotłowni (10m2) - koszty nieznane, ale to zwykłe płaskie grzejniki. Potem są 3 klimakonwektory - 140cm w sypialni i u syna (20 i 21m2) oraz 120cm u córki (16m2) - koszty to te większe 2500zł/szt a ten mniejszy 2200zł. Ale...klimakonwektory są sporo przewymiarowane i spokojnie wystarczyłyby mniejsze i tańsze. Dodatkowo w domu są jeszcze dwie drabinki w łazienkach i 6 sekcji podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.09.2015 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Grzejniki są 2 - 120cm w garażu (20m2) i 80cm w kotłowni (10m2) - koszty nieznane, ale to zwykłe płaskie grzejniki. Potem są 3 klimakonwektory - 140cm w sypialni i u syna (20 i 21m2) oraz 120cm u córki (16m2) - koszty to te większe 2500zł/szt a ten mniejszy 2200zł. Ale...klimakonwektory są sporo przewymiarowane i spokojnie wystarczyłyby mniejsze i tańsze. Dodatkowo w domu są jeszcze dwie drabinki w łazienkach i 6 sekcji podłogówki. A jaką temperaturę utrzymujesz w garażu?? bo u mnie garaż +kotłownia mam ok45m?? a potencjalnie muszę przygotować garaż na ogrzewanie niskotemperaturowe a za bardzo nie wiem ile i jakich grzejników dać. Poprzednio była rozmowa o kominach i wyciągnełem kosztorys w moim kosztorysie zapłaciłem 7621 +vat 8% za jeden komin systemowy jeden murowany + 7 kanałów wentylacyjnych z czego 3 stanowią trzeci komin wystający z dachu:) Edytowane 3 Września 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.09.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Do 10kW dmuchawy zmieniać nie trzeba.Mówiąc bardziej zrozumiale w testach wychodziło nam tak:paliwo 24MJ, w granicy 1,26 pod 1,28kg/h na mocy 7kWpaliwo 26MJ (w deklaracji i papierów ze składnicy) w granicy 1,12 pod 1,16kg/h moc 7kW uzyskana i stale utrzymana przez 24h oznacza spalanie między ok.27 a 31kg/24h przy kaloryczności paliwa 24-26MJ testując co wyjdzie, gdy poda się więcej można spalić paliwo o spiekalności <15RI w ilości 1,60 pod 1,65kh/h, tyle na przyzwoitym paliwie z tą dmuchawą. czyli pod 40kg/24h to są okolice 10kW mocy na ok. 3,5kW obciążenia spalanie wynosiło w widełkach 0,6 do 0,7kg/h paliwa 24MJ, tyle albo nawet ciut mniej od jakiś 0,4kg/h najczęściej w cieplejszym okresie wystarcza do uzupełniania strat ciepła w ogrzewanym budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.09.2015 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Grzejniki są 2 - 120cm w garażu (20m2) i 80cm w kotłowni (10m2) - koszty nieznane, ale to zwykłe płaskie grzejniki. Potem są 3 klimakonwektory - 140cm w sypialni i u syna (20 i 21m2) oraz 120cm u córki (16m2) - koszty to te większe 2500zł/szt a ten mniejszy 2200zł. Ale...klimakonwektory są sporo przewymiarowane i spokojnie wystarczyłyby mniejsze i tańsze. Dodatkowo w domu są jeszcze dwie drabinki w łazienkach i 6 sekcji podłogówki. A jaką temperaturę utrzymujesz w garażu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.09.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 A jaką temperaturę utrzymujesz w garażu?? W największe mrozy w garażu mam 17-18st. Garaż nie jest odizolowany od domu, a grzejnik jest zasilany z pompy ciepła, więc maks 35st na zasilanie dostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.09.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Odnośnie dofinansowania w tym kraju do czego kolwiek na jakimś rozsądnym poziomie to NIE JEST MOŻLIWE No tutaj Ci powiem że się mylisz. Są gminy gdzie idzie wyciągnąć ładne pieniążki na wymianę kociołka. Z miesiąc temu montowaliśmy w gminie gdzie można było uzyskać nawet 8500pln Czy przy zakupie kotła muszę patrzeć na eko papierki??? potrzebne mi to do odbioru?? Proszę o odpowiedź tych co mają o tym jakieś pojęcie To zależy, jeśli chcesz skorzystać z jakiegoś dofinansowania o ile są u Ciebie takie możliwe to na pewno tak i zapewne nie będzie Ci tylko potrzebne świadectwo z badań, jeśli nie masz takiej możliwości to jest Ci ten świstek potrzebny chyba do lepszego samopoczucia na pewno do niczego innego, nie potrzebujesz jak na razie niczego do odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.09.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Skam-P 7kW może spokojnie pracować do 10kW. Na wysoko kalorycznym paliwie podejrzewam że jeszcze wyżej z nieco większą stratą kominową. Moc kotła możesz zmieniać w pewnym zakresie kalorycznością paliwa. Na duże mrozy kupujesz parę worków czegoś wysokokalorycznego np. Wesoła, a normalnie palisz niskokalorycznym węglem np. Jaret.. Z tym wysokokalorycznym jest często odwrotnie i musi on dłużej się spalać na palniku - to tzw. węgiel twardy, więc wyższą moc wyciągniesz na średnio lub nisko kalorycznym węglu, który szybko się spala i oddaje energię niż na wysokokalorycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.09.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 .1.Jakie miało by dla minie konsekwencje zamiana kotła 7kw powiedzmy na 10 lub 12kw. Bo te 7kw(10kW) to mi się tak ostro na styk wydaje.Dom niby przy -16 potrzebuje 5,3kw a przy -20 5,9kW przy -24 6,5kW. zwłaszcza że przy mrozach trzeba będzie dogrzać garaż. Chodzi mi tuaj extra smołe, kopcenie itp. przy zwiększeniu mocy 2. Czy przy zakupie kotła muszę patrzeć na eko papierki??? potrzebne mi to do odbioru?? Proszę o odpowiedź tych co mają o tym jakieś pojęcie 1. Niższa temp. spalin przy niskich mocach w "typowy dzień zimy" oraz w okresach przejściowych, przy mokrym węglu możliwość pojawienia się kondensatu. Przy -24 masz 6,5 kW a kocioł ma maksymalnie 10 kW więc ja bym brał ten kocioł 7 kW i nie kombinował. 2. Nie musisz bo nie są potrzebne jeśli nie starasz się o dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.09.2015 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 A Poprzednio była rozmowa o kominach i wyciągnełem kosztorys w moim kosztorysie zapłaciłem 7621 +vat 8% za jeden komin systemowy jeden murowany + 7 kanałów wentylacyjnych z czego 3 stanowią trzeci komin wystający z dachu:) Dla poprawności liczenia - podajesz koszt komina i wyznawcy PC doliczają tą sumę do kosztów instalacji ogrzewania węglem. A może komin stanowi też element rozdzielający pomieszczenia (ścianę). Rezygnacja z komina powoduje zwiększenie metrażu ścian koniecznych do wykonania, a więc też generuje koszty obniżające "zysk" z świadomej rezygnacji z komina. Wyznawcy PC (nie dotyczy świadomych użytkowników i zwolenników czekających na przypływ gotówki) przeprowadzają manipulację kosztami chcąc "udowodnić" własną wyższość. Nawet najprostsza sprawa koszt prądy z faktury jest paranoicznie interpretowany i koszt kWh zależy nie tylko od taryfy, ale i od tego do czego go zużyjemy. Oświetlenie - możemy doliczyć koszty stałe, choć rodzi się pytanie co z oświetleniem pomieszczenia z PC. Prąd zużyty do pracy PC jest "tańszy" bo tu nie występują koszty stałe - już doliczone do oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts